Često postavljana pitanja

Prijavljivanje i registracija

Zašto se trebam registrovati?
Ne trebaš, ukoliko administrator nije postavio uslov da samo registrovane osobe mogu pregledavati forum i pisati postove.
Bilo kako bilo, Registracijom ćeš dobiti pristup dodatnim opcijama koje nisu dostupne neregistrovanim osobama [avatari, privatne poruke, elektronska pošta, korisničke grupe, itd.].
S obzirom da Registracija traje svega nekoliko minuta, preporučljivo je registrovati se.
Vrh
Što je COPPA?
COPPA [Child Online Privacy and Protection Act] je pravno pravilo, Sjedinjenih Američkih Država, doneseno 1998. godine, koje nalaže odobrenje od strane roditelja/staratelja za prikupljanje ličnih podataka [od] osoba mlađih od 13 godina.
Ukoliko nisi siguran odnosi li se spomenuto pravno pravilo na tebe, zatraži pravni savet od stručne osobe.
phpBB Tim ne daje pravne savete što će reći da je potpuno besmisleno kontaktirati phpBB Tim u vezi bilo kakve pravne stvari koja nije direktno vezana uz phpbb.com Web stranice odnosno phpBB softver.
Vrh
Zašto se ne mogu registrovati?
Moguće je da je administrator: onemogućio korisničko ime kojim se pokušavaš registrovati [ili isto već postoji], onemogućio adresu elektronske pošte kojom se pokušavaš registrovati, blokirao tvoju IP adresu odnosno onemogućio Registraciju da bi spriječio otvaranje novih korisničkih naloga.
Bilo kako bilo, kontaktiraj administratora za pomoć.
Vrh
Zašto se ne mogu prijaviti na forum “po prvi put”?
Jesi li upisao tačno korisničko ime i lozinku?
Ukoliko jesi, dogodila se jedna od dve moguće stvari: ako si prilikom Registracije, a COPPA podrška je bila omogućena, kliknuo na Slažem se i imam manje od 13 godina trebaćeš slediti uputstva koja su ti poslata elektronskom poštom; ili je možda potrebna aktivacija tvog korisničkog naloga [za što si video obaveštenje ili prilikom same Registracije ili ti je stigla elektronskom poštom].
Ukoliko si eliminisao obe spomenute mogućnosti i još uvek se ne možeš prijaviti, kontaktiraj administratora [da proveri šta nije u redu sa tvojim korisničkim nalogom].
Vrh
Zašto se ne mogu prijaviti na forum?
Jesi li se registrovao? Da bi se mogao prijaviti na forum, trebaš se registrovati.
Jesi li upisao tačne podatke za prijavljivanje? Proveri korisničko ime i lozinku.
Jesi li isključen/a s foruma [zabranjen ti je pristup]? Ukoliko jesi, [kod prijavljivanja ćeš videti poruku o tome], kontaktiraj administratora [da saznaš razlog isključenja].
Ukoliko si eliminisao sve tri gornje mogućnosti i još uvek se ne možeš prijaviti, kontaktiraj administratora [da proveri šta nije u redu sa tvojim korisničkim nalogom].
Vrh
Zašto se više ne mogu prijaviti na forum?
Dva su moguća razloga: ili si upisao pogrešno korisničko ime i(li) lozinku; ili je administrator izbrisao tvoj korisnički nalog.
Ukoliko je u pitanju ovo drugo: možda nikada nisi ništa postao, [uobičajeno je periodično brisanje korisničkih naloga korisnika koji ništa ne pišu da bi se smanjila veličina baze podataka], pa se ti lepo pokušaj ponovo registrovati.
Vrh
Izgubio sam lozinku!
Nije smak sveta! Jeste da je tvoja trenutna lozinka izgubljena [jer je kriptovana u bazi podataka i ne može ti biti ponovo poslata], no, možeš zatražiti novu.
Klikneš na Prijava te na stranici koja će ti se otvoriti klikneš na Zaboravio sam lozinku. Upišeš tražene podatke... Daljnje upute će ti stići elektronskom poštom.
Vrh
Kako mogu onemogućiti automatsko odjavljivanje s foruma?
Ukoliko ne uključiš opciju “Zapamti me” kada se prijaviš, forum će te držati prijavljenim samo do tvog zadnjeg boravka na forumu [odjaviće te kad odeš s foruma]. To sprečava zlouporabu tvog korisničkog naloga.
Da bi ostao prijavljen, uključi opciju “Zapamti me” prilikom prijavljivanja [što nije preporučljivo ako forumu posećuješ sa tuđeg, a ne sa svog nalogara].
Spomenuta opcija je vidljiva samo ukoliko ju je administrator omogućio.
Vrh
Šta “Obriši sve kolačiće” radi?
Briše sve kolačiće koje je kreirao phpBB, a koji inače sadrže informacije o tvom prijavljivanju, pregledanim/pročitanim forumima/temama/postovima i sl.
Ukoliko imaš problema s prijavljivanjem/odjavljivanjem, [obično] pomaže brisanje kolačića.
Vrh

Korisnička podešavanja

Kako mogu promeniti svoje podatke?
Svi tvoji podaci, koje si upisivao prilikom registracije, snimljeni su u bazi podataka foruma.
Prijaviš se i klikneš na link Profil/Podešavanja što će te odvesti na stranicu na kojoj možeš izmeniti sve svoje podatke.
Vrh
Kako mogu onemogućiti pojavu mog korisničkog imena na online popisu?
U korisničkom profilu [Profil/Podešavanja] uključiš opciju Sakrij moj online status [čime ćeš ostati vidljiv samo sebi i administratoru, a za ostale ćeš postati skriven].
Vrh
Zašto je vreme prikazano pogrešno?
Zanemarimo li mogućnost što se vrlo retko dešava, da server nije dobro podešen, vreme je gotovo uvek tačno prikazano, no može biti da je ono što vidiš vreme druge vremenske zone. Ukoliko je to slučaj, promeni podešavanja u svom korisničkom profilu tako da odabereš onu vremensku zonu koja odgovara području u kojem se nalaziš, npr. Beograd, Skopje, Sarajevo itd... Uzmi u obzir da menjanje vremenske zone kao i većinu postavki može napraviti samo registrovani član foruma.
Vrh
Zašto je vreme i dalje prikazano pogrešno iako sam promenio vremensku zonu?
Ukoliko si siguran da si postavio tačnu vremensku zonu, ali je vreme i dalje pogrešno prikazano, razlog može biti da je da server pogrešno podešen. Tada bi trebalo obavestiti administratora (da ispravi grešku).
Vrh
Da li je moguće interfejs foruma prikazati na nekom drugom jeziku?
Jeste. Odabir jezika biraš u svom korisničkom profilu za podešavanja. phpBB je [lokalizovan] preveden na više jezika.
Ukoliko administrator nije instalirao jezički paket koji želiš, pitaj ga može li ga instalirati.
Ukoliko ne postoji prevod na tvoj jezik, slobodno ga napravi, a više informacija o tome možeš pronaći na phpBB® stranicama.

O srpskom prevodu
Ovaj prevod phpBB foruma, s engleskog na srpski preveo: fanzo.
Vrh
Šta treba napraviti da bi se videla slika ispod mog korisničkog imena?
Prilikom pregledavanja postova moguće je videti dve slike ispod korisničkih imena.
Prva slika, status, povezana je sa statusom korisnika; obično su to zvezdice/blokovi koji označavaju: koliko je postova poslao korisnik odnosno funkciju korisnika na forumu [npr. administrator, moderator, urednik...].
Ispod ili iznad nje se može nalaziti veća slika zvana avatar [obično jedinstvena za svakog člana].
Dopuštenja o korišćenju avatara, kao i izbor dostupnosti istih, daje administrator foruma.
Vrh
Kako mogu dodati avatar?
Avatar možeš dodati u svom korisničkom profilu [Profil/Podešavanja] putem jedne od sledeće četiri metode: korišćenjem Gravatara, biranjem iz Galerije avatara (ako je dostupno), linkovanjem na avatara odnosno upload svog avatara (iz svog računara).
Vrh
Kako mogu promeniti svoj status?
Većina foruma koristi statuse za prikaz broja postova koje je napisao određeni korisnik te za identifikaciju korisnika koji obavljaju određene funkcije na forumu [obično oni imaju poseban status, npr. administratori, moderatori itd.].
U pravilu, svoj status ne možeš direktno promeniti.
Zloupotrebljavanje foruma, u smislu pisanja puno postova samo zato da bi se dosegao što veći status, nema nikakvog smisla jer administratori/moderatori mogu smanjiti nečiji status [npr. smanjenjem broja postova...].
Vrh
Zašto se trebam prijaviti na forum ako želim nekom korisniku foruma poslati poruku elektronskom poštom?
Ukoliko je administrator omogućio slanje poruka elektronskom poštom korisnicima foruma putem ugrađenog obrasca elektronske pošte: tu opciju mogu koristiti samo registrovani korisnici [čime se sprečava zloupotreba forumskog sistema elektronske pošte od strane anonimnih osoba].
Vrh

Postavljanje postova

Kako mogu napisati/objaviti temu/post na forumu?
Klikneš na odgovarajući taster na forumu ili temi [npr. Nova Tema, Odgovori...].
Radnje koje možeš raditi su uvek prikazane na dnu ekrana foruma/teme [npr. Možeš započinjati nove teme, Ne možeš započinjati nove teme...].
Zavisi kako je administrator odredio, pisanje postova može biti omogućeno svima ili pak samo registrovanim korisnicima.
Vrh
Kako mogu urediti/obrisati post?
Post možeš urediti/uređivati bilo kada odnosno, ukoliko je administrator tako odredio, samo određeno vremensko razdoblje nakon napisanog posta, klikom na taster Uredi.
Ukoliko je u međuvremenu neko odgovorio na tvoj post, a ti ga naknadno urediš, primetićeš da se “u postu pojavila” rečenica koja govori o tome koliko si puta i kada zadnji put uredio post [rečenica se neće pojaviti ukoliko nije bilo odgovora na post].
Post možeš obrisati klikom na taster Obriši. Primetićeš da neke postove nećeš moći obrisati [npr. ako je u međuvremenu neko odgovorio na njih odnosno, ukoliko je administrator tako odredio].
Postoji mogućnost da administrator/moderator izmeni/obriše tvoj post [u prvom slučaju bi svakako trebao napisati opasku zašto je izmenio].
Vrh
Kako mogu dodati potpis?
Potpis možeš napraviti/uređivati u svom korisničkom profilu [Profil/Podešavanja].
Ukoliko si uključio opciju da se potpis automatski dodaje svim tvojim postovima/porukama, a u neki post/poruku ne želiš dodati potpis, jednostavno za vreme pisanja samog posta/poruke odčekiraš opciju dodavanja potpisa.
Ukoliko nisi uključio opciju da se potpis automatski dodaje svim tvojim postovima/porukama, a u neki post/poruku želiš dodati potpis, jednostavno za vreme pisanja samog posta/poruke čekiraš opciju dodavanja potpisa.
Vrh
Kako mogu kreirati anketu?
Kada započneš [otvoriš] novu temu [ili izmeniš prvi post postojeće teme - ako imaš dopuštenje] videćeš formu Kreiranje ankete ispod okvira za pisanje teksta posta [ako to ne vidiš, verovatno nemaš dopuštenje za kreiranje anketa]. Upišeš pitanje i [barem] dva moguća odgovora [svaki u zaseban red], kojih maksimalan limit određuje administrator. Možeš postaviti i vremensko ograničenje trajanja ankete [upišeš broj dana; 0=neograničeno], [broj] koliko opcija korisnik može odabrati prilikom glasanja te onemogućiti “predomišljanje” [“ponovno” glasanje (poništenje datih glasova te glasanje za druge opcije)].
Vrh
Zašto ne mogu dodati još više odgovora [opcija]?
Maksimalan limit odgovora [opcija] određuje administrator. Ukoliko smatraš da bi taj broj trebalo povećati, kontaktiraj administratora.
Vrh
Kako mogu urediti/obrisati anketu?
Ankete može urediti/uređivati/brisati samo onaj koji ih je i kreirao, moderator ili administrator. Da bi izmenio anketu, ako imaš dopuštenje, urediš prvi post u temi [ako je kreirana, anketa se uvek nalazi u prvom postu u temi]. Ti anketu možeš izmeniti samo ako niko još nije glasao, dok je moderatori/administratori mogu menjati bilo kada.
Anketu možeš obrisati samo ako niko još nije glasao.
Vrh
Zašto ne mogu pristupiti pojedinim tematskim forumima?
Nekim tematskim forumima mogu pristupiti samo određeni korisnici i/ili korisničke grupe. Za pregledavanje, pisanje postova... na takvim forumima treba ti posebna autorizacija koju možeš zatražiti/dobiti samo od moderatora/administratora.
Vrh
Zašto ne mogu dodavati priloge?
Mogućnost dodavanja priloga na forumuima za grupe/korisnike daje administrator foruma.
Ukoliko ne možeš postavljati priloge, moguće je da je administrator onemogućio takvu opciju baš za taj određen forum na kojem si pokušao dodati prilog odnosno da samo određeni korisnici/grupe mogu dodavati priloge na tom forumu.
Ukoliko ti ipak nije jasno zašto ne možeš dodavati priloge, kontaktiraj administratora.
Vrh
Zašto sam dobio upozorenje?
Svaki administrator postavlja vlastita pravila koja vrede na njegovom forumu. Ne važe na svim forumima ista pravila. Ukoliko administrator/urednik misli da si prekršio neko pravilo, može te upozoriti ili odrediti neke druge sankcije. Ponekad možeš dobiti obrazloženje upozorenja, ponekad ne, sve zavisi od administratora/urednika. Ukoliko dobiješ upozorenje, imaj na umu da je to odluka administratora foruma te da phpBB Limited nema ništa s time.
Vrh
Kako mogu prijaviti post?
Mogućnost prijave posta daje administrator foruma.
Ukoliko je prijavljivanje postova omogućeno, kod posta kojeg želiš prijaviti nalazi se taster i na njegov klik će te provesti kroz postupak prijave posta.
Vrh
Čemu služi taster “Memoriši” prilikom pisanja poruke?
Omogućuje čuvanje skice posta/poruke, koji naknadno može biti završen i poslat, a što je moguće iz korisničkog profila [Profil/Podešavanja] odnosno prilikom pisanja postova [Učitaj].
Vrh
Zašto moj post treba biti odobren?
Administrator može doneti odluku prema kojoj je na određenim forumima potrebno odobrenje da bi postovi bili postavljeni ili te je administrator pridružio korisničkoj grupi/članovima kojima postove treba prvo odobriti da bi bili objavljeni. Za više detalja, kontaktiraj administratora.
Vrh
Kako mogu bumpirati temu?
Klikom na link “Bump” će temu postaviti na vrh prve stranice foruma. Ukoliko ne vidiš link, bumpiranje je ili onemogućeno ili treba proći određen vremenski period od zadnjeg posta/bumpiranja. Temu možeš bumpirati i pisanjem novog posta, no, obrati pažnju na pravila foruma jer postoji mogućnost da je pravilima zabranjeno spamovati.
Vrh

Uređivanje i tipovi tema

Šta je BBKod?
BBKod je specijalna implementacija HTMLa.
Mogućnost korištenja BBKoda daje administrator foruma (de)aktiviranjem ove opcije. Bez obzira na to šta je administrator odredio, opcionalno sam možeš (de)aktivirati korišćenje BBKoda.
BBKod je sličan HTMLu u stilu; tagovi se umeću u vitičaste zagrade [i] [umesto <i>] (a) što nudi veću kontrolu prikaza. Kod tagovi se mogu pisati ručno, no, zavisi o predlošku kojeg koristiš, videćeš da je dodavanje BBKoda postovima moguće i putem tastera iznad prostora za pisanje teksta posta na obrascu za pisanje.
Za više informacija o BBKodu pogledaj link kome možeš pristupiti sa stranice za pisanje/uređivanje postova.
Vrh
Mogu li koristiti HTML?
Ne. Većinu onoga što je moguće dobiti/prikazati korišćenjem HTMLa moguće je dobiti/prikazati i korišćenjem BBKoda.
Vrh
Šta su smajliji?
Smajliji [Smileys/Emoticons] su male sličice koje prikazuju emocije/razmišljanja osobe koja ih je ubacila u post, npr. :) znači smejem se, sretan sam, :( znači plačem, tužan sam...].
Smajlije u post možeš ubaciti na dva načina: upisivanjem kratkog koda [ako je administrator odobrio, svaki smajlić ima svoj vlastiti kod] i klikom na smajlija [smajlijii se nalaze u sklopu obrasca za pisanje postova; u pravilu se vidi samo prvih nekoliko smajlija, a ostale možeš videti (i ubaciti) klikom na Ostali smajliji].
Nije preporučljivo ubacivati puno smajlija u post jer se time gube čitljivost i preglednost.
Administrator može odrediti maksimalan dopušten broj smajlija po postu.
Vrh
Mogu li postavljati slike u post?
Da. Postoje dve bitne stvari koje treba zapamtiti kod postavljanja slika: prvo, mnogi korisnici ne vole puno slika u postovima/porukama i drugo, ukoliko je administrator foruma onemogućio postavljanje priloga, slika koju umećeš treba biti dostupna na Internetu, npr. http://www.primer.info/moja-slicka.gif [ne može postojati samo na tvom nalogaru - osim ako imaš webserver odnosno na stranicama koje nisu dostupne javnosti, stranicama zaštićenima lozinkama i sl.].
Da bi prikazao sliku u postu: trebaš obuhvatiti URL, na kojem se slika nalazi, sa BBKod [img][/img] tagovima.
Vrh
Šta su globalna obaveštenja?
Globalna obaveštenja su postovi koji sadrže važne informacije što će reći da bi bilo pametno pročitati ih čim ih ugledaš.
Pojavljuju se na vrhu svakog foruma i u korisničkom profilu [Profil/Podešavana].
Administrator određuje ko sve ima pravo pisati globalna obaveštenja.
Vrh
Što su obaveštenja?
Obaveštenja su postovi koji sadrže važne informacije i bilo bi dobro pročitati ih čim ih uočiš.
Pojavljuju se na vrhu svake stranice foruma na kojem su napisane.
Administrator određuje ko sve ima pravo pisati obaveštenja.
Vrh
Šta je “važno”?
“Važno” su postovi koji često sadrže važne informacije šta će reći da bi ih bilo pametno pročitati čim ih uočiš.
Pojavljuju se na vrhu prve stranice foruma [ispod eventualnih obaveštenja] na kome su napisani.
Administrator određuje ko sve ima pravo pisati ih.
Vrh
Šta su zaključane teme?
Zaključane teme su teme koje je moderator/administrator zbog nekog razloga zaključao.
Moguće ih je samo pregledavati [dakle, nije moguće uređivati/brisati postove...]. Ankete koje se nalaze u njima završavaju istog trena kada moderator/administrator zaključa temu.
Ukoliko imaš dopuštenje, možeš zaključavati teme koje si pokrenuo.
Vrh
Šta su ikone tema?
Ikona teme, (bira je autor posta), je sličica povezana s postom, a koja bi trebala ukazivati na sadržaj posta.
Mogućnost korišćenja ikona tema dozvoljava administrator foruma.
Vrh

Stepenovanje korisnika i korisničke grupe

Šta su Administratori?
Administratori su osobe sa najvišom funkcijom kontrole nad celim forumom.
Mogu kontrolisati sve aspekte foruma [postavljanje dopuštenja, isključivanje korisnika, stvaranje korisničkih grupa/moderatora, uređivanje foruma itd.], [a sve] ovisno o tome koja im je prava dodijelio glavni administrator.
Vrh
Šta su Moderatori?
Moderatori su osobe [osoba ili (korisnička) grupa osoba] čiji je “posao” održavanje foruma.
Imaju ovlašćenja menjanja/brisanja postova, zaključavanja/otključavanja/premeštanja/brisanja/razdvajanja tema u forumima koje održavaju.
Tu su (i) da bi sprečili korisnike od skretanja s tema/objavljivanja nedopuštenih sadržaja i sl.
Vrh
Šta su korisničke grupe?
Korisničke grupe su grupe u koje administratori grupišu korisnike.
Svaki korisnik može pripadati većem broju grupa.
Svakoj grupi mogu biti dodeljena individualna prava pristupa, što administratorima olakšava dodeljivanje određenih prava određenim korisnicima [npr. proglašavanje više korisnika moderatorima foruma, pravo pristupa “privatnim” tematskim forumima itd.].
Vrh
Kako mogu postati članom neke korisničke grupe?
Klikneš na Korisničke grupe u korisničkom profilu [Profil/Podešavanja] što će te odvesti na stranicu na kojoj ćeš videti korisničke grupe.
Nemaju sve grupe otvoren pristup [neke su zatvorene, neke skrivene...].
Ukoliko imaš pristup korisničkoj grupi, za pristupanje klikneš na odgovarajuću naredbu [obično Pristupi grupi].
Ukoliko je grupa otvorenog tipa, automatski ćeš postati članom, ukoliko je za pristupanje potrebno odobrenje, vođa grupe će odobriti/odbiti zahtev, ako neodobri zahtev bilo bi lepo da ga ne gnjaviš traženjem objašnjenja, jer, ukoliko se zaista dogodilo da ti nije neodobrio zahtev, sigurno je imao dobar razlog.
Vrh
Kako mogu postati vođa korisničke grupe?
Korisničke grupe inicijalno kreira administrator pri čemu odmah određuje i vođu grupe.
Ukoliko želiš postati vođom već postojeće grupe ili pak zatražiti otvaranje nove grupe, kontaktiraj administratora [npr. privatnom porukom].
Vrh
Zašto su neke korisničke grupe prikazane različitim bojama?
Administrator foruma određuje boje članova korisničkih grupa da bi ih bilo lakše razlikovati.
Vrh
Šta je “zadata korisnička grupa”?
Ukoliko si član više od jedne grupe, podešavanja tvoje zadate grupe odnosiće se na prikaz tvog korisničkog imena u smislu kojom će bojom i s kojim statusom biti prikazano. Administrator može odobriti promenu zadate grupe putem korisničkog profila [Profil/Podešavanja].
Vrh
Šta je “Tim” link?
Link koji vodi na stranicu na kojoj se nalazi lista “osoblja” foruma [popis administratora i moderatora, koje grupe/forume administriraju/uređuju forume.].
Vrh

Privatne poruke

Zašto ne mogu slati privatne poruke?
Tri su moguća razloga:
- ili nisi registrovan/prijavljen;
- ili je administrator onemogućio privatne poruke za ceo forum;
- ili je administrator tebi onemogućio slanje privatnih poruka.
Možeš i zatražiti objašnjenje od administratora.
Vrh
Kako onemogućiti pojedine korisnike da mi šalju privatne poruke?
U korisničkom profilu [Profil/Podešavanja], postavljanjem pravila, možeš blokirati/onemogućiti nekog određenog korisnika da ti šalje privatne poruke [poruke će automatski biti izbrisane].
Ukoliko dobijaš neželjene privatne poruke od određenog korisnika, obavesti administratora o tome.
Vrh
Kome prijaviti spam odnosno uvredljive poruke dobijene od korisnika foruma?
Obrazac elektronske pošte foruma uključuje osiguranje koje prati korisnike koji šalju poruke. Obavesti porukom elektronske pošte administratora o problemu [priloži čitavu poruku, uključujući i zaglavlje - ono sadrži detalje o korisniku koji je poslao poruku]. Po prijemu tvoje poruke, administrator može preduzeti [za to predviđene] mere.
Vrh

Prijatelji i protivnici

Šta su liste prijatelja/Protivnika?
Liste prijatelja/Protivnika služe “organizovanju ostalih korisnika foruma”.
Osobe koje dodaš na listu prijatelja biće izlistani u korisničkom profilu [Profil/Podešavanja] da bi bez pretraživanja mogao videti njihov online status te im poslati privatne poruke. Postovi i sl. tih osoba mogu biti posvetljeni.
Postovi osoba koje dodaš na listu protivnika biće skriveni.
Vrh
Kako mogu dodati/obrisati korisnika na/sa liste prijatelja/protivnika?
Na dva načina:
- putem profila korisnika [klikom na link dodaješ ga na listu prijatelja/Protivnika];
- putem korisničkog profila [Profil/Podešavanja] [upisivanjem korisničkog/ih imena u za to predviđeno polje].
Na isti način brišeš korisnike sa liste.
Vrh

Pretraživanje foruma

Kako mogu pretraživati forume?
Upisivanjem termina u kućicu za pretraživanje na početnoj stranici/forumu/temi odnosno klikom na Pretraži/Napredno pretraživanje [link se nalazi na svim stranicama i vodi na formu naprednog pretraživanja].
Vrh
Zašto pretraživanje nije dalo rezultate?
Verovatno si upisao previše uobičajenih termina koje phpBB ne indeksira ili si bio previše nejasan/neodređen. Budi određeniji te pokušaj sa naprednim pretraživačem.
Vrh
Zašto mi se prilikom pretrage foruma “pojavila” prazna stranica?
Pretraživanje je rezultiralo sa previše rezultata koje server nije mogao obraditi. Budi određeniji i pokušaj sa naprednim pretraživanjem skratiti rezultate tako što ćeš upisati više reči za kriterijum.
Vrh
Kako mogu pretraživati članove foruma?
Klikom na Članovi, link se nalazi na svim stranicama, otvoriće se stranica, s popisom članova foruma, na kojoj se nalazi forma za pretraživanje/filtriranje [Pronađi korisničko ime].
Vrh
Kako mogu pronaći (sve) moje postove/teme?
Klikom na link Tvoji postovi, koji se nalazi u korisničkom profilu [Profil/Podešavanja] (na INFO delu Početne stranice - Brzi linkovi), odnosno na stranici Članovi, koja prikazuje tvoj profil, odnosno izborom opcije Tvoji postovi, s padajuće liste Linkovi, možeš pronaći svoje postove, dok teme koje si pokrenuo možeš pronaći naprednim pretraživačem.
Vrh

Bookmarkiranje i praćenje

Koja je razlika između bookmarkiranja i pretplaćivanja?
U starijim verzijama phpBBa, bookmarkiranje je bilo slično bookmarkiranju stranica pretraživačem. Po bookmarkiranju teme, nisi bio obavešten o novim postovima, ali si se mogao vratiti na temu bez traženja iste, dovoljno je bilo kliknuti na nju na popisu bookmarkiranih tema. Pretplaćivanje na temu/tematski forum omogućavalo ti je primanje obaveštenja o novim postovima.
Od phpBBa 3.1, bookmarkiranje je slično pretplaćivanju u smislu da možeš biti obavešten o ažuriranju teme. Pretplaćivanje ti i dalje omogućava primanje obaveštenja o novim postovima u temama odnosno novim temama na tematskim forumima.
Opcije obaveštavanja bookmarkiranja i pretplaćivanja možeš postaviti u svom korisničkom profilu [Profil/Podešavanja] u Postavkama obaveštenja.
Vrh
Kako mogu bookmarkirati odnosno pretplatiti se na temu?
Da bi se bookmarkirao odnosno pretplatio na temu, prilikom pregledanja teme, dovoljno je izabrati s padajuće liste teme odgovarajuću opciju odnosno, za pretplaćivanje, prilikom pisanja posta, uključiti opciju Obavesti me kada odgovor bude napisan.
Vrh
Kako se mogu pretplatiti na forum?
Da bi se pretplatio na forum, prilikom pregledavanja foruma, dovoljno je kliknuti na link Pretplati se.
Vrh
Kako mogu otkazati pretplatu?
U svom korisničkom profilu [Profil/Podešavanja] klikneš na link Pretplate i slediš uputstva.
Vrh

Prilozi

Koje ekstenzije su dozvoljene?
Administrator određuje koje su ekstenzije dozvoljene za prilog.
Ukoliko nisi siguran koje ekstenzije su dozvoljene, kontaktiraj administratora.
Vrh
Kako mogu pronaći [sve] vlastite privitke?
U korisničkom profilu [Profil/Postavke] klikneš na link Prilozi.
Vrh

phpBB

Ko je napisao ovaj forum?
Ovaj softver [u originalnom obliku] napravljen je i objavljen od strane phpBB Limited. Dostupan je pod GNU General Public Licence verzija 2 (GPL-2.0) i može biti slobodno distribuiran. Za detalje poseti: O phpBBu. phpBB Limited zadržava sva autorska prava na ovaj softver.
Vrh
Zašto X mogućnost nije dostupna?
Ukoliko smatraš da neka mogućnost treba biti dodata, poseti phpBB Centar Ideja, a gde možeš videti već predložene ideje ili predložiti neke nove.
Vrh
Koga kontaktirati u vezi zloupotrebe pravnih stvari vezanih uz forum?
Kontaktiraj administratora foruma. Ako ga ne možeš pronaći, kontaktiraj nekog od moderatora foruma i pitaj koga bi trebao pitati. Ako i dalje ne dobiješ odgovor, kontaktiraj vlasnika domena [whois lookup] ili pružaoca usluge. phpBB Limited nema apsolutno nikakvu kontrolu i ne može ni u kojem slučaju odgovarati za to kako, gde i ko forum koristi. Potpuno je besmisleno kontaktirati phpBB Limited u vezi bilo kakve pravne stvari koja nije direktno vezana uz phpBB odnosno phpbb.com stranice. Ukoliko kontaktiraš phpBB Limited oko toga kako bilo koja treća strana koristi ovaj softver - ne očekuj odgovor.
Vrh
Kako mogu kontaktirati Administratora?
Ukoliko je administrator omogućio “Kontakt” formu, putem iste, mogu ga kontaktirati svi korisnici foruma.
Registrovani korisnici administratora mogu kontaktirati i putem linka “Tim”.
Vrh