Beko WB6106XD brzo okreće motor na pranju RIJEŠENO
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Beko WB6106XD brzo okreće motor na pranju RIJEŠENO
Vlasnica pomenute mašine se žali da joj je mašina lupala u radu i stala ne okreće. Našo sam dva kontakta , u konektoru elektronske kartice izgorela,osiječem te provodnike pored konektora i zaletujem ih na pločicu,a prethodno uklonim izgoreli dio pločice u konektoru. Motor mi je proradio, ali mašina na pranju podivlja i dobije veliku brzinu u muljanju veša, pa kad kontrira (promijeni smjer) u takoj brzini zaškripi remen, a ona hoće da poleti- skače. I da bude složeniji problem nekad se to i ne dešava, pa ma mašina radi dobro.Kad sam pomjerio mašinu vidim ima tragova vode ispod. Rastavim i nađem da je u tom lupanju, vjerovatno,nagniječeno izlazno crijevo od pumpe i njega saniram sirovom gumom. Pošto je u tom prskanju stapana elekronska kartica pomislim da je ona oštećena, nabavim novu u bekovom servisu.Prebrišem sve i fenom posušim stavim novu elektroniku i opet imam isto stanje. Na M programu npr. primi odgovarajuću količinu vode, u jednu stranu normalnom brzinom okrene, a u drugu punom brzinom kao da je u centrifugi, pa onda kad kontrira pod punom brzinom strahota, škripa i galama. Provjerio sam i još jednom prečistio kontakte na konektoru na pločici- dobri. Provjerio i prečistio konektor na motoru, prekontroliso vodove sa tog konektora do na pločicu od taho generatora-dobro,rastavljo taho generator-uredan , rotor (magnet) istog dobro učvršćen za osovinu.Kad spojim taho generator i rukom zavrtim remenicu na bubnju na pločici imam podatak sa generatora oko 8V, otpor taho generatora je oko 50-tak oma.Da li neko ima šemu ili iskustva sa ovakvim problemom
Zadnja izmena: kibsa, dana 13 Jun 2011, 23:54, ukupno menjano 1 put.
- milan
- Preminuo
- Specialty: tv-multimedia
Re: Beko WB6106XD brzo okreće motor na pranju
Kod: Označi sve
http://elektrotanya.com/beko_wb6106xd.jpg/download.html
Može li mi neko objasniti stanje kontakata programatora (ispod elektronske kartice na šemi) u pojedinim radnjama: lijevi smjer , desmi smjer i centrifuga. možda mi zaglavi kontakt na programatoru za uključenje centrifuge.Jer imam uredno napajanje elektronike, dobar je i podatak sa taho generatora ostaju samo tri uslova sa programatora.
-
- bela tehnika
- Specialty: whitegoods
Doteraj programator na opciju za centrifugu, da vidis da li ona radi i evo malo jasnije seme.Verovatno su zalepili ti kontakti na programatoru, kada je doslo do spoja u konektoru koji si odstranio?
- Prilog
-
BEKO WB6106XD SEMA.pdf
- (105.84 KiB) Preuzeto 343 puta.
Centrifuga radi normalno. A propalili su jekontakti 7 i 8 međusobno - nula i faza, oni nemaju vezu sa kontaktima 2,3, i 4 na elektronici na koje dolazi faza sa programatora.Da li neko zna, pošto nemam dijagram za ovu šemu,kad bi trebali biti uključeni kontakti 7 i 10 na programatoru. Mislim da su oni uslov elektronici za lijevi i desni smjer i centrifugu.
-
- bela tehnika
- Specialty: whitegoods
Nisi upisao ni koji je tip programatora da li je to kao ovaj na slici?Ako je ovaj, nije problematican za otvaranje a sto se tice kontakta 7i 10 mozes proveriti istrumentom ima jednopolna sema nego daj podatke pa da vidimo da li ima dijagram.Mada iz mojeg iskustva retko stradaju ovi programatori,proveri opet taho generator i njegove veze.
Programatorje: EC4643.01C01 2800490200 .Sutra popodne idem ponovo na ovu mašinu, sa šemom iako se malo čini mi se razlikuje jer mašina ima jedan el. ventil a na šemi su dva. valjda nema više razlika.Da budem iskren i meni je malo nelogično da zalijepi kontakt 7ili 10 na programatoru kad preko njih ne ide jaka struja u elektrosku pločicu, ali mi se ponaša kao da je na njima problem. Sutra mjerim napon na elektronici koji dolazi sa taho generatora u centrifugi i u muljanju, valjda ću imati sreće da bar jednom okrene normalno da mogu izmjerit.Taho gen. ne otvaram više jer sam ga detaljno pregledo, ako je problem u namotajima na njemu vidjeću kad budem mjerio napon i onda ga mijenjam.Čujemo se, pozdrav.
Programator sam rastavio sve je u dobrom stanju, ali sam dodatno zakomplikovo ispale su mi dvije poluge koje se međusobno razlikuju. Nije svejedno gdje koju stavim, pa mi treba, ako neko ima, dijagram za ovaj programator.
Evo još jedan post pa da stavim tačku i upišem riješeno. Elektroniku koju sam kupio u servisu zamijenio sam novom, ali ovaj put za 500 obrtaja i riješio problem.Pravda mi se serviser, kao da je i on ranije imao sličnih problema sa tim novim elektronskim karticama za 600 obrtaja a ovim za 500 nije.Obzirom da mi je neki jaran i poklonio pločicu, pa i zamijenio istu kad sam mu reko da nisam riješio, povjerovo sam u njegovu priču Eto i programator sam ispravno sastavio iako sam bio spreman otvoriti ga još jednom i zamijeniti mjesta polugama ako ne bude dobro- sva sreća dobro je.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
ZANUSSI TL 502 Ne uzima vodu na pranju (RJEŠENO)
napisao orion52 » 06 Dec 2015, 15:08 » u VEŠ MAŠINE - 3 Odgovori
- 1367 Pregledano
-
Zadnji post napisao orion52
10 Dec 2015, 23:36
-
-
-
Indesit WITL85 (EU)vy motor okrece mah.brzina(RESENO)
napisao gelevski » 28 Okt 2012, 19:14 » u VEŠ MAŠINE - 22 Odgovori
- 2923 Pregledano
-
Zadnji post napisao dejan-dexi
01 Nov 2012, 21:09
-
-
- 4 Odgovori
- 1299 Pregledano
-
Zadnji post napisao cudan
20 Jun 2013, 12:13