Whirlpool AWE2217 okrene bubanj pa prekine, REŠENO

Forum o MAŠINAMA ZA PRANJE I MAŠINAMA ZA SUŠENJE VEŠA.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
zoranvladimir
_
_

Re: Whirlpool AWE2217 okrene bubanj pa prekine, i tako non stop

Post napisao zoranvladimir » 06 Sep 2012, 01:48

Izvinjavam se ako ovaj post bude malo duži.
Nemoj mo da se svađamo i dokazujeno.
Molim vas, budimo smireni i tolerantni, samo tako stižemo do rešenja.
Nemamo svi istu metodologiju defektaže kvara.
Siguran sam da su svi ovde okupljeni iz želje i volje da pomognu.

Molim one koji tačno znaju da mi odgovore na sledeće:
- dali je moguće da ova mašina ima smer okretanja bubnja (el. motora) samo u jednu stranu ?
- postoji li mašina za pranje veša sa takvim načinom pranja - obrtanja ?
Ako ovo nije tačno onda je kolega "darko080372" u pravu što je insistirao na el. motoru. Danas sam merio vrednost napona na tahogeneratoru i konstatovao da je napon na istom oko 15 V kada isti postigne obrtaje uz male varijacije (+/- 1 do 2 V).
Međutim ako promenim način povezivanja el motora tada se dešava sledeće: motor postaje bučniji i jako cimne pri pokretanju.počinje da varniči i napon na tahogeneratoru menja vrednosti od 1 do 95V bez ikakvog reda i logike.
Po položaju i uglu postavljanja četkica mislim da je ovo motor predviđen za obrtanje samo u jednom smeru. Ispravite me ako grešim.
I druga konstatacija je, da su uz servisnu (crvenu) lampicu, danas kada sam merio napone tahogeneratora na motoru povezanom na mašini (normalno opet bi se el motor zavrteo na kratko pa ubrzo prestao)zasvetlele sve ostale kontrolne lampice osim lampice "II" na indikatoru toka - što govori da je kolega u pravu kad kaže da je to moguće prikaz KODA greške. (bez razlike što nije isti kao prvi put, jer imao sam slučajeve da je za isti kvar na uređaju neke druge elektronik bilo različitih kodova u ponovnim proverama).
El. motor sam ispitao i povezao isto po savetu sa posta "C.E.SET MCA 3864148WHE3 MOTOR,Ispitivanje RESENO" [u]http://www.fanzo.org/forum/viewtopic ... 149799[/u]
mislim da se ovako menja smer kod el. motora za naizmenični napon.

Pozdrav za sve koji učestvuju u diskusiji.
Prihvatam svaki savet i ispravku bez razlike.
Prilog
6.jpg
po savetu sa navedenog posta
6.jpg (9.15 KiB) Pregledano 3698 puta.
7.jpg
promena smera obrtanja

zoranvladimir
_
_

Post napisao zoranvladimir » 06 Sep 2012, 02:05

ZDRAVKO T je napisao:Takav problem može da prouzrokuje bravica a već je pisano da je bila u kratkom spoju tj njen vod na ploči a iz predhodnih postova nevidim da je zamjenjena.Pokušat simulirati zatvorena vrata spojivši kontakte LiC i onda mašinu pustiti u rad ako i tada pravi isti problem kontaktirati Darka ili nekog prijatelja elektroničara da ispita elemente na ploči jer često uz vod ode i elemenat ka kojem ide izgoreni vod pretpostavljam trijak a zna i srušiti softver pa se tako ponaša...
Da bravica nije zamenjena ali sam je otvorio, konstatovao da je kontakt na delu ispod bimetala koji prenosi informaciju da su vrata zatvorena blago šmelcovao i nije spajao, njega očistio podigao za toliko da spaja i probao kao i po tvom savetu, koji prihvatam samo da definišem i detalje iz mog posta koji je napisan posle tvog komentara.
Hvala.

sove
_
_

Post napisao sove » 06 Sep 2012, 02:19

Ja do sad nisam susreo masinu koja se vrti samo u jednu stranu, pa garantujem da i ta mora da ide u oba pravca....
Sto se tice polozaja cetkica, vjerovatno mislis zato sto stoje ukoso.... al tako je skoro na svakoj novijoj masini sa kolektorskim motorom.
Nemoj da prespajas motor i vrati ga kako je bio tvornicki...
Ja i dalje stojim iza svoje tvrdnje (mada nemora znacti da sam 100% upravu) da tu nije u pitanju motor!!!
Smijer obrtanja masine se diriguje preko Trijaka motora i releja.
Nekidan sam imao slucaj da nisam imao odgovarajuci trijak da zamijenem pa sam ubacio slican... odnosno originalan je isao 12A 800V neznam sad tacnu oznaku... ubacio sam 16A 600V... masina je sa tim trijakom vrtila samo u jednu stranu!!! Kada sam nasao originalnu zamjenu... proradilo je sve kako treba i okretala normalno u oba smijera. Osim snage i voltaze... (kako sam ja skontao) bitna je i struja gejta Triaka koja se izrazava u mA.
Probaj da zamijenis taj trijak (al trazi odgovarajucu zamjenu).... i daljnji postupak sto bi ja radio je ubacivanje novog dump-a...
To paljenje lampica jeste kod greske, al je neznam podatke i kodove za tu masinu, a vjerovatno ce neko od kolega sa foruma moci da ti iscita po tvome opisu koja je to greska.
Kineski zid je jedina kineska stvar koja traje vise od godinu dana!

zoranvladimir
_
_

Post napisao zoranvladimir » 06 Sep 2012, 02:31

sove je napisao:Nemoj da prespajas motor i vrati ga kako je bio tvornicki...

Da neću, prespojio sam ga samo prilikom ispitivanja na stolu (izvan mašine) i to je onaj deo ispitivanja gde se nije normalno ponašao. Ali se smer obrtanja nije menjao bez razlike na savet kolege sa citiranog posta. Zato i jesam postavio pitanje o smeru i moje mišljenje.
Hvala, nadam se da ćemo uspeti.

rotor
bela tehnika
bela tehnika
Specialty: whitegoods

Post napisao rotor » 06 Sep 2012, 02:52

Vidim da si merio grejac,jesi li ga proverio prema masi?

zoranvladimir
_
_

Post napisao zoranvladimir » 10 Sep 2012, 17:00

Nisam hteo da uvećavam temu bespotrebnim pisanjem nebitnih detalja, jer su: "darko080372", "nike", "sove", "ZDRAVKO T" i "rotor" dali dovoljno podataka za traženje uzroka neispravnosti.
Velika pomoć i dobar putokaz su bila insistiranja korisnika "darko080372" da se ne prelazi na druga ispitivanja dok se 100% ne utvrdi da je sa el. motorom sve ispitano. I bio je apsolutno u pravu - svaka mu čast na stručnosti i korektnosti.
Kvar je bio u halovom davaču (tahogeneratoru) čiji je stalni magnet imao aksijalno pomeranje po osovini rotora i na taj način izlazio iz zone namotaja davača i davao netačne podatke o broju obrtaja ili je izlazni napon često bio 0 (nula) V.
Zahvaljujući svima vama koji ste učestvovali u ovoj defektaži kvara i opravci mašina radi.
Neka je na čast onim "serviserima" koji su dolazili u stan i samo letimičnim pogledom mašine tvrdili da je neispravan "programator" i da on košta 120 evra + ruke (a bio je i ovlašćeni serviser Whirlpoola sa istom konstatacijom), koji su me i naterali da započnem sa opravkom i sa otvaranjem ove teme.
Pozdrav !
zoranvladimir

nec
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038978425778
Specialty: tv-multimedia
Kontakt:

Post napisao nec » 10 Sep 2012, 23:01

sove je napisao:
darko080372 je napisao:Napon na taho-u mozes meriti i van ves masine ako ti je lakse.Naponi su reda velicine nekoliko volti do nekih 25V ili vise volti.
Bitno je da proveris da li imas napona.To bi bilo to.Vise ideja nemam osim da se pogleda modul.
Darko neznam zasto forsiras covjeka da testira 100 puta sve funkcije motora... a i laik ce po vasim postovima skontati da je motor uredu... covjek kaze da vrti normalno... ne varnici... i ti opet napao ispitaj ovo pa ispitaj ono.... moje skromno misljenje je da tu nije u pitanju motopr... i samo bezveze odvlacis covjeka sa pravog kvara...
@sove mislim da je redno da se JAVNO izvnis kolegi :roll:
Kad zamenimo ideje svi imamo duplo vise ideja

sove
_
_

Re: Whirlpool AWE2217 okrene bubanj pa prekine, REŠENO

Post napisao sove » 11 Sep 2012, 04:36

Neznam zasto bi se nekom izvinjavao.... nikoga nisam uvrijedio...
Ako neko smatra da sam ga uvrijedio, neka mi to licno kaze i izvinit cu se JAVNO.... a ne da mi to naturaju neki advokati i moderatori, koji nisu znali ili nisu smjeli da pomognu oko ove teme... nego se sad javljaju da brane neke stavove i principe...
A ako je samo to kvar na masini bio.... ja sam marko kraljevic....
Nije mi bilo mrsko pa sam nasao na netu kodove greski za tu masinu... gresku koju je kolega opisao nema veze sa motorom... ili je mozda preskocio neku lampicu u brojanju... ;)

Al da se vratim na temu.... Kolega... u svakom slucaju vazno je da si ti nju popravio... dal na ovaj ili onaj nacin.... i neka se vidi da te masine nisu bauk :) mada to neki majtori pokusavaju da proguraju... cisto iz licne dobiti ili ti neznam iz kog drugog razloga....
Kineski zid je jedina kineska stvar koja traje vise od godinu dana!

darko080372
___
___
Contact person: Darko
Specialty: whitegoods

Post napisao darko080372 » 11 Sep 2012, 10:57

sove je napisao: A ako je samo to kvar na masini bio.... ja sam marko kraljevic....
@sove od sad si Marko Kraljevic :lala:

milan
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

Post napisao milan » 11 Sep 2012, 11:19

@sove od sad si Marko Kraljevic
I ja bi da budem kapetan ladje, ali ne moze, pretekao me Gutovic.
sorry
Drzite se pravila foruma :ruls:

ZDRAVKO T
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Bosch Siemens Electrolux Zanussi AEG Končar Vivax
Contact person: ZDRAVKO

Post napisao ZDRAVKO T » 11 Sep 2012, 11:58

Ostavimo njemu da bira oće li biti Marko ili Musa Kesedžija(more Marko ne ori puteve more turci negaste oranje)
sove, čovek je u najboljoj namjeri išao logikom mogućih kvarova a svjedok sam da zna
BLAGO ONOM KO RANO POLUDI VAS MU VJEK U VESELJU PROĐE

zoranvladimir
_
_

Post napisao zoranvladimir » 11 Sep 2012, 17:41

sove je napisao:
Neznam zasto bi se nekom izvinjavao.... nikoga nisam uvrijedio...
Ako neko smatra da sam ga uvrijedio, neka mi to licno kaze i izvinit cu se JAVNO.... a ne da mi to naturaju neki advokati i moderatori, koji nisu znali ili nisu smjeli da pomognu oko ove teme... nego se sad javljaju da brane neke stavove i principe...
A ako je samo to kvar na masini bio.... ja sam marko kraljevic....
Nije mi bilo mrsko pa sam nasao na netu kodove greski za tu masinu... gresku koju je kolega opisao nema veze sa motorom... ili je mozda preskocio neku lampicu u brojanju... ;)

Al da se vratim na temu.... Kolega... u svakom slucaju vazno je da si ti nju popravio... dal na ovaj ili onaj nacin.... i neka se vidi da te masine nisu bauk :) mada to neki majtori pokusavaju da proguraju... cisto iz licne dobiti ili ti neznam iz kog drugog razloga....

Uz svo dužno poštovanje za "sove", kvar je definitivno tahogenerator el. motora.
Konsultovao sam i servisera Whirpola (iz drugog korektnijeg servisa, i koji je bio voljan da pomogne) koji me je takođe za kodove "23" i "06" koje je mašina izbacila (kod "06" kada se skine uzemljenje sa grejača - "rotor" insistirao da se ozmeri otpor, hvala i njemu) )uputio na taho, a to i u servisnom upustvu i objašnjenju kodova takođe piše.
Napominjem takođe da je pomenuti gospodin iz servisa takođe reka da su njima na seminarima objasnili i ukazali da kod "23" sa sobom nosi veliki broj mogućih neispravnosti i da je teži za rešiti od ostalih kvarova - neispravnosti.
Na kraju svega mislim da ovakvi forumi i postoje da bi se korektni i iskreni ljudi (pravi majstori a ne kvazi i šarlatani) dopunili i usavršili jer niko nije savršen a tehnika svakim danom uzrasta i napreduje tako da bez do-obuke nema napredovanja.
Pozdrav i hvala.

Zaključano
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “VEŠ MAŠINE”