Gorenje PS 30.6 hidrostat - presostat
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Gorenje PS 30.6 hidrostat - presostat
Od decembra kad sam imao onu veliku "havariju" sa masinom sve do sada nisam imao nikakvih problema sa njom. Danas medjutim pojavio sa novi problem sa hidrostatom. Nece uvek da odradi pa se desi da prepuni kadu sa vodom. Probao sam ustima da duvam vazduh u njega, nekad cujem dva skljocanja (kontakti kako odradjuju) nekad nista se ne cuje. Hidrostat je kod mene sa 7 izvoda - kontakta.
Danas sam otisao da kupim novi hidrostat, ali sam dobio samo sa 6 izvoda. Neznam dali moze da menja ovaj orginalni? Jer onda imam jednu belu zicu viska, koja bi isla na taj kontakt koji fali na novom presostatu. Da li tu zicu belu mogu privezati na durgi neki kontakt na novo hidrostatu sa 6 izvoda? Da li postoji resenje ili bas moram traziti orginalni za 7 izvoda?
Ta bela zica sa orginalnog hidrostata ide na 3 elektroventila za vodu kako sam je pratio.
U prilogu su slike oba hidrostata, orginalni sa 7 i novi sa 6 izvoda.
Danas sam otisao da kupim novi hidrostat, ali sam dobio samo sa 6 izvoda. Neznam dali moze da menja ovaj orginalni? Jer onda imam jednu belu zicu viska, koja bi isla na taj kontakt koji fali na novom presostatu. Da li tu zicu belu mogu privezati na durgi neki kontakt na novo hidrostatu sa 6 izvoda? Da li postoji resenje ili bas moram traziti orginalni za 7 izvoda?
Ta bela zica sa orginalnog hidrostata ide na 3 elektroventila za vodu kako sam je pratio.
U prilogu su slike oba hidrostata, orginalni sa 7 i novi sa 6 izvoda.
- Prilog
-
- Hidrostat sa 7 izvoda.jpg (16.06 KiB) Pregledano 4679 puta.
-
- Hidrostat sa 6 izvoda.jpg (20.92 KiB) Pregledano 4679 puta.
- jaro
- bela tehnika
- Contact person: jaro
- Specialty: whitegoods
Re: Gorenje PS 30.6 hidrostat - presostat
Ja bih pre obratio paznju na ispravnost crevca do nivostata, i dole creva odakle ide crevce za nivostat, tu bude đubreta..
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!
- sim
- gxu
- Warranty service: Bela tehnika
- Contact person: Ivan
- Phone number: 0038162303936
Ako ti je visak zica za kontakt 24 ne moras da ga povezujes.
SIMkom
- septembar
- bela tehnika
- Warranty service: gorenje,midea
- Contact person: aleksandar
- Phone number: 00015391770
Slazem se sa misljenjem kolege jare treba prekontrolosati crevo,moguce da je puno praska ili je tanko cesalo od sasiju pa pusta sto se i desava. a i sima.ako je u pitanju kontak 24 koliko se secem on bih trebao ici na pumpu,u slucaju prepunjivanja sa vodom da aktivir pumpu za izbacivanje.
Bolje se igrati sa strujom, nego sa nervoznom zenom!!
I ja sam mislio na sve te moguce probleme koje ste mi napisali. Uzeo sam novo gumeno crevo. Pregledao sam na kadi ono takzvano F crevo. Jedan kraj creva ide na pumpu, a u drugi, sa uzim otvorom, nalazi se plasticni cep sa sisicom. Tu se navlaci gumeno crevo do presostata. Izvadio sam tu plastiku, nije bilo necistoce sa unutrasnje strane ni u plasticnom, ni u gumenom delu. Cep sam namazao sa Neostikom - lepkom i vratio ga nazad u gumu. Spolja sam stavio zicanu selnu kako je i bilo. Ostavio sam na masini stari presostat do probe. Ona jos nije uradjena jer cekam da se lepak osusi.
Nego kako sam i rekao zabrinjava me sam presostat. Kada duvam u njega, cini mi se da ne odradi uvek ono 2 skljocanja. Narocito ono prvo preklapanje - skljocanje. A i sam zvuk kada prebaci nije tako jasan, ostar, otsecen kao kod novog presostata. To me i ne cudi jer masina je jos iz 80-tih godina.
Ako slucajno moram staviti ovaj novi presostat sa 6 izvoda, gde da prikljucim tu belu zicu koja ide na prikljucak 24? Na novom presostatu nema prikljucka 24. Vidim da ta zica dolazi sa elektroventila. Ili kako sim kaze u odgovoru, ne moram da je vezem nigde?
U prilogu su oba presostata iz teme.
Nego kako sam i rekao zabrinjava me sam presostat. Kada duvam u njega, cini mi se da ne odradi uvek ono 2 skljocanja. Narocito ono prvo preklapanje - skljocanje. A i sam zvuk kada prebaci nije tako jasan, ostar, otsecen kao kod novog presostata. To me i ne cudi jer masina je jos iz 80-tih godina.
Ako slucajno moram staviti ovaj novi presostat sa 6 izvoda, gde da prikljucim tu belu zicu koja ide na prikljucak 24? Na novom presostatu nema prikljucka 24. Vidim da ta zica dolazi sa elektroventila. Ili kako sim kaze u odgovoru, ne moram da je vezem nigde?
U prilogu su oba presostata iz teme.
- Prilog
-
- Sa 7 izvoda.jpg (9.33 KiB) Pregledano 4653 puta.
-
- Sa 6 izvoda.jpg (11.09 KiB) Pregledano 4653 puta.
PG 501-01 sa "E" programom. Ali da napomenem "E" ekonomik program skoro nikad ne koristimo.
Evo nasao sam i semu moje masine jos od prosli put kada je imala havariju.
Evo nasao sam i semu moje masine jos od prosli put kada je imala havariju.
Obrati paznju i na nivo vode kod montaze novog, ako nije za taj stari model Gorenja.Zato sto ne rade na isti pritisak!
Kad je kupljen novi preosostat pokazao sam stari kao uzorak. Jos prodavac primeti da se rado o starim tipu presostata. Samo ja nisam obracao paznju na broj nozice.
No pitanje ostaje i dalje. Zica sa kontakta 24 dal mora biti vezana, ako da, onda gde? Na koji kontakt na novom presostatu, sa kojeg fali taj 24 izvod?
tubeles, hvala na savetu. Naravno da cu paziti na nivo vode kod prvih pranja dok se ne uverim.
No pitanje ostaje i dalje. Zica sa kontakta 24 dal mora biti vezana, ako da, onda gde? Na koji kontakt na novom presostatu, sa kojeg fali taj 24 izvod?
tubeles, hvala na savetu. Naravno da cu paziti na nivo vode kod prvih pranja dok se ne uverim.
- jaro
- bela tehnika
- Contact person: jaro
Ne mora.
A ako vezujes, na br 24.
A ako vezujes, na br 24.
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!
Znaci ne mora biti nigde vezana ako nema na presostatu taj odgovarajuci izvod 24. Ali ako se veze, onda iskljucivo mora na presostat koji poseduje 24. izvod. Hvala jaro na pomoci.
A što si uopšte kupovao novi presostat dok nisi apsolutno siguran da stari ne radi? Posebno ako nije identičan.
Ne mora uvek da se kupi nov deo, prvo probaš da nađeš isti takav polovan kod nekog ko rastura stare mašine i prodaje delove, pa ako ne možeš da nađeš, tek onda budžiš delove koji nisu identični originalu. Što bi se zezao s tim ako ne moraš?
Ne mora uvek da se kupi nov deo, prvo probaš da nađeš isti takav polovan kod nekog ko rastura stare mašine i prodaje delove, pa ako ne možeš da nađeš, tek onda budžiš delove koji nisu identični originalu. Što bi se zezao s tim ako ne moraš?
Re: Gorenje PS 30.6 hidrostat - presostat * REŠENO *
Po vašim savetima i pomoći problem je rešen. U oglasima sam našao polovan, ispravan hidrostat sa identičnom šifrom rezervnog dela. Montirao sam ga, prvo pranje je već obavljeno bez problema. Valjda će da služi izvesno vreme.
Hvala svima na pomoći i savetima oko rešavanja mog problema. Znači problem je rešen
Hvala svima na pomoći i savetima oko rešavanja mog problema. Znači problem je rešen

neverovatno ja ovde uvek naletim na kraju na teme koje me bas zanimaju
masina tvog modela je prva iz Gorenjeve serije sa kontaktom 24 obzirom da u orginalu PG 501 programator je bio sa 6 kontakata za visi i nizi nivo .Taj zastitini kontakt 24 je naklemljen naknadno kao veza izmedju njega pumpe i elektroventila .Realno eleminacija tog kontakta ne smeta masini u radu nimalo
Svi novi plastikaneri Metalflex pasuju i na stare modele masina s tim sto je kod novih Metalflexovih obrnutno vezivanje.Dakle ono sto je kod starih kontakt 11 12 13 kod novih je 21 22 23 i obrnuto tako da kod njih je potrebno izvrsiti tu zamenu i naravno dodatno stelovanje nivoa vode koji je preterano mali kod novih hidrostata ,takodje razlika u diferencijaciji je katastrofalno povecana desava se da fali i po 5 litara a da masina i dalje radi.....
masina tvog modela je prva iz Gorenjeve serije sa kontaktom 24 obzirom da u orginalu PG 501 programator je bio sa 6 kontakata za visi i nizi nivo .Taj zastitini kontakt 24 je naklemljen naknadno kao veza izmedju njega pumpe i elektroventila .Realno eleminacija tog kontakta ne smeta masini u radu nimalo
Svi novi plastikaneri Metalflex pasuju i na stare modele masina s tim sto je kod novih Metalflexovih obrnutno vezivanje.Dakle ono sto je kod starih kontakt 11 12 13 kod novih je 21 22 23 i obrnuto tako da kod njih je potrebno izvrsiti tu zamenu i naravno dodatno stelovanje nivoa vode koji je preterano mali kod novih hidrostata ,takodje razlika u diferencijaciji je katastrofalno povecana desava se da fali i po 5 litara a da masina i dalje radi.....
To je posledica jurnjave za ekološkim trendom, čemu je podlegla i administracija EU u Briselu propisivanjem nekih standarda za energetsku efikasnost. Proklamovan cilj je ušteda vode i struje, dakle efikasnija i ekonomičnija mašina.
Uštedu struje postižu tako što kradu na temperaturi vode, koja ne dostigne zadatu, posebno na belom pamuku kad treba da ima 95C, ona dostigne npr. 70C.
Uštedu vode postižu štelovanjem hidrostata da mašina uzme manje vode.
Rezultat svega toga je lošije opran i ispran veš. Šta je onda poenta takve uštede?
Zato su stare veš mašine zakon i treba ih čuvati i pažljivo koristiti dokle god mogu da nam rade.
Jedino što mi se čini kao prednost kod novih mašina bi bilo to što po pravilu imaju veći broj obrtaja centrifuge, pa se veš može brže osušiti, i pri uslovima niske temperature i visoke vlažnosti vazduha, kada se veš centrifugiran na 450 o/m suši tri dana.
Uštedu struje postižu tako što kradu na temperaturi vode, koja ne dostigne zadatu, posebno na belom pamuku kad treba da ima 95C, ona dostigne npr. 70C.
Uštedu vode postižu štelovanjem hidrostata da mašina uzme manje vode.
Rezultat svega toga je lošije opran i ispran veš. Šta je onda poenta takve uštede?
Zato su stare veš mašine zakon i treba ih čuvati i pažljivo koristiti dokle god mogu da nam rade.
Jedino što mi se čini kao prednost kod novih mašina bi bilo to što po pravilu imaju veći broj obrtaja centrifuge, pa se veš može brže osušiti, i pri uslovima niske temperature i visoke vlažnosti vazduha, kada se veš centrifugiran na 450 o/m suši tri dana.
-
- _
- Specialty: consumer
Tacno tako danas vecina masina greje do 80 stepeni na programu od 95 stepeni, a kada pere duze na programima se kao neka usteda sada ne znam koliko je to tacno.Imam pitanje za Damirka da li ima sliku od Gorenje Ps80.48.Da li je to ista masina kao ps1008bm i koja je razlika izmedju nje i ps1008bm?Poz.
evo to je ta
https://ibb.co/cgNDJQ3
skoro da lici indenticno na klasicne Olimpik serije 405 (PS 80 44 ) sa PG 1300
samo je razlika u tom izbornom dugmetu za brzinu centrifuge 400/800
programator u njoj PG 1000 i imala je elektronski modul za kontrolu obrtaja
ostalo sve manje vise isto standardno kao i kod svake Gorenje masine iz te ere imala tri fiksna termostata 38/88 i 60 C kao i kod svake Gorenjke pranje se obavljalo 9/6/9 i 12/3/12
jedino sto je do tada bila novina je distribucija -masina puna vode krece sa laganom centrifugom kako bi se sto bolje izbalansirao ves u njoj i spremio za sto manje potresa na famoznih 800 obrtaja
ovu fora je ostala prisutna i kod PS 1008 BM sa AKO514830 samo sto je ona bila skroz druga prica pravljena je po ugledu na neke svabske masine iz tog doba (kao sto je svojevremeno bio i Olimpik 77) Zelja mi je bas da nadjem PS 10008M da je repariram popravim i da je imam za svoj gros , tako da ako neko od majstora gde naleti na ovu starinu neka javi
https://ibb.co/cgNDJQ3
skoro da lici indenticno na klasicne Olimpik serije 405 (PS 80 44 ) sa PG 1300
samo je razlika u tom izbornom dugmetu za brzinu centrifuge 400/800
programator u njoj PG 1000 i imala je elektronski modul za kontrolu obrtaja
ostalo sve manje vise isto standardno kao i kod svake Gorenje masine iz te ere imala tri fiksna termostata 38/88 i 60 C kao i kod svake Gorenjke pranje se obavljalo 9/6/9 i 12/3/12
jedino sto je do tada bila novina je distribucija -masina puna vode krece sa laganom centrifugom kako bi se sto bolje izbalansirao ves u njoj i spremio za sto manje potresa na famoznih 800 obrtaja
ovu fora je ostala prisutna i kod PS 1008 BM sa AKO514830 samo sto je ona bila skroz druga prica pravljena je po ugledu na neke svabske masine iz tog doba (kao sto je svojevremeno bio i Olimpik 77) Zelja mi je bas da nadjem PS 10008M da je repariram popravim i da je imam za svoj gros , tako da ako neko od majstora gde naleti na ovu starinu neka javi

A jel želiš da je imaš kao eksponat ili da ti radi?
Ako neko ima, a radi, onda pere veš sa njom, i tražiće ti u zamenu drugu ispravnu mašinu ili pare. A ako ne radi, onda su iz nje verovatno povađeni mnogi delovi, pa ces dobiti školjku koju je teško dovesti u radno stanje.
Ako ti treba mehanička mašina sa visokim brojem obrtaja za rad možda je najbolje da potražiš WA 942, može da istera 900 o/m.
Ja kad sam kupovao mašinu prošle godine razmišljao sam da je kupim, ali retko se pojave, i to uglavnom dođu iz Nemačke i traže za dobro remontovanu 100 evra. Ovde ih nije mnogo bilo jer su bile skuplje.
Tako sam na kraju sebi uzeo dobro remontovanu WA 583 za 7000 dinara sa prevozom i garancijom 6 meseci i stvarno lepo radi već godinu dana, nemam primedbi. Osovina bubnja joj je zdrava, pa sam miran u tom pogledu.
Ako neko ima, a radi, onda pere veš sa njom, i tražiće ti u zamenu drugu ispravnu mašinu ili pare. A ako ne radi, onda su iz nje verovatno povađeni mnogi delovi, pa ces dobiti školjku koju je teško dovesti u radno stanje.
Ako ti treba mehanička mašina sa visokim brojem obrtaja za rad možda je najbolje da potražiš WA 942, može da istera 900 o/m.
Ja kad sam kupovao mašinu prošle godine razmišljao sam da je kupim, ali retko se pojave, i to uglavnom dođu iz Nemačke i traže za dobro remontovanu 100 evra. Ovde ih nije mnogo bilo jer su bile skuplje.
Tako sam na kraju sebi uzeo dobro remontovanu WA 583 za 7000 dinara sa prevozom i garancijom 6 meseci i stvarno lepo radi već godinu dana, nemam primedbi. Osovina bubnja joj je zdrava, pa sam miran u tom pogledu.
- KASA1
- Site Admin
- Specialty: tv-multimedia
Kako je tema u vezi hidrostata završena, sudionike rasprave zamolio bi da diskusije o performansama strojeva ostave za neku drugu temu, odnosno, otvore novu. 

"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 2 Odgovori
- 1609 Pregledano
-
Zadnji post napisao velimir1981
22 Okt 2014, 18:50
-
-
Re: EIDA 16.5 l ne ukljucuje presostat (RESENO)
napisao misic021 » 30 Nov 2011, 00:49 » u VEŠ MAŠINE - 7 Odgovori
- 1657 Pregledano
-
Zadnji post napisao mladjo372618
17 Dec 2011, 08:02
-
-
- 13 Odgovori
- 3629 Pregledano
-
Zadnji post napisao cudan
02 Jul 2015, 10:33