Gorenje PS306 BM (rešeno)

Forum o MAŠINAMA ZA PRANJE I MAŠINAMA ZA SUŠENJE VEŠA.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Kimi
_
_
Specialty: computers

Gorenje PS306 BM (rešeno)

Post napisao Kimi » 10 svi 2009, 11:00

Pozdrav svima,

Mašina je normalno uključena i sudeći po dugmetu programatora završila je pranje. Ipak, otvaranje vrata bubnja završilo se poplavom u kupatilu :m:
Znam da je u međuvremenu bar jedanput voda izbačena. Sav prašak iz posude je potrošen. Da bih izbacio vodu, okrenuo sam dugme programatora na odgovarajući broj (koji li beše?), ali izvlačenje dugmeta je samo palilo kontrolnu lampicu i nikakvih drugih efekata nije bilo. Daljim okretanjem i pokušajima, ustanovio sam da je na svakom položaju dugmeta i pokušaju uključivanja rezultat isti - samo se lampa pali i ništa drugo... Pre nekoliko godina, promenio sam programator (više se i ne sećam kako sam ustanovio da je do njega bio problem) i nikakvih drugih kvarova za 20-ak godina nije bilo. Savršeno je radila.

Bio bi mi značajan svaki predloženi korak od kojeg bih mogao da krenem, jer mi mašina nije "pri ruci". Samo vikednom odlazim do oca (daleko je) gde se mašina nalazi a važno mi je da je sredim.

Hvala i pozdrav.
Zadnja izmena: Kimi, dana 18 svi 2009, 14:44, ukupno menjano 1 put.

kisko
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

Re: Gorenje PS306 BM

Post napisao kisko » 10 svi 2009, 13:59

Posto je tu mehanicki programator a kad se pojavi simptom kao kod tebe da se pali samo signalna sijalica pri izvlacenju dugmeta programatora i ni na jednom broju nece da radi ni jednu funkciju...u pitanju je BRAVICA,zameni je i resio si problem,postoji tu cake sa malo jace zalupljenim vratima ili direktnim premoscavanjem bravice,no to su trenutna resenja,najbolje resenje je sama zamena bravice.Posto vidim da ti popravka masina nije struka to ti je najbolje resenje jer sve upucuje na BRAVICU.Takodje najbolje je da upises koja zica gde dolazi (L N C) da slucajno nebi omanu pri postavljanju nove jer tu dolaze i faza i nula pa da nebi slucajno izbio kurslus

I NARAVNO PRE BILO KAKVOG RADA OKO MASINE OBAVEZNO ISKLJUCITI IZ NAPONA :!: :!: :!:
uvek ima nesto interesantno

Kimi
_
_

Post napisao Kimi » 10 svi 2009, 16:12

Hvala Kisko! Ne bih sada dalje zamajavao, ali pošto ću tek sled. subote otići do mašine, ne bih voleo da se ispostavi da mi nešto nedostaje. Ta bravica je pretpostavljam nešto ovako http://www.masine.sigma-com.net/dijelov ... ekidac.htm? Da li na toj mašini postoji i sličan prekidač na dozeru za prašak? Mislim, verovatno mi se više isplati da kupim i ponesem oba nego da izgubim još nedelju dana i ubijem još par stotina kilometara.

Srečko
_
_

Post napisao Srečko » 10 svi 2009, 18:17

Kimi je napisao: Ta bravica je pretpostavljam nešto ovako http://www.masine.sigma-com.net/dijelov ... ekidac.htm? Da li na toj mašini postoji i sličan prekidač na dozeru za prašak? Mislim, verovatno mi se više isplati da kupim i ponesem oba nego da izgubim još nedelju dana i ubijem još par stotina kilometara.
Jeste to je ta bravica na prvoj sliki braun boje.
Što se tiče druge za dozer praška najverovatnije je ta tvoja mašina nema, a ako je ima isto možeš za pokušaj, da je "prebrikaš". :lala:

Lp Srečko
Samouk

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 10 svi 2009, 21:24

Lako mozes pitati tvoje dali je radila masina ako nezatvore dovoljno posudu za prasak,no cisto sumnjam da je ima jer su se te bravice na posudi za prasak brzo kvarile od korozije pa su ih majstori izbacivali.Sto se tice pitanja dal je to ta bravice ili mikroprekidac za tvoju masinu,odgovor je DA, stim ako je bio ugradjen mikroprekidac moralo se cekati izvesno vreme nakon zavrsetka rada da bi se vrata mogla otvoriti a ako je bila bravica kao sa donje slike onda se nemora cekat da bi se otvorila vrata jer ona odma prekidaju rad kao da je ugasena na glavni prekidac.Ovo ti pisem da se lakse odlucis oko kupovine tj koje od toga je bilo ugradjeno(mikroprekidac ili bravica)

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: Ivan
Specialty: whitegoods

Post napisao IvanBG » 11 svi 2009, 03:15

To što mašina sada neće ništa da startuje nego samo pali lampicu zaista upućuje na bravicu (ako su vrata dobro zatvorena), ali prethodna situacija sa punom mašinom vode nakon završetka programa ukazuje na neke druge stvari kao npr. neispravan trojni ventil ili pumpa/zapušen filter. BTW, nadam se da se ovo pitanje odnosilo na glavni program, jer se neki delikatni programi normalno završavaju sa punim bubnjem vode. :uca:

Ono na šta sam ja često nailazio u ovakvim situacijama jesu stari ventili koji nekada ne zatvore dobro dovod vode kad ih programator isključi, pa se onda mašina polako ponovo puni nakon što je završila pranje. Ovo zna biti vrlo teško za konstatovati u slučajevima kada se dešava samo noću (kad je najjači pritisak). Stara pumpa isto tako zna da "zeza", kad je voda hladna normalno radi, a kad je vruća - neće. Nakon 20god nije greška zameniti i bravicu i ventile čak iako su ispravni, jer su oba dela podložna starenju a utiču na bezbednost. Naravno, sve pod uslovom da kutija nije trula i da mašina, generalno, nije u stanju polurapada. :mrgreen:

PS ta našina nema mikroprekidač na posudi praška; na onoj stranici bravica i mikroprekidač su permutovani, ono što tebi treba je ono gore - bravica (odn. termobrava) za Gorenje (Metalflex tip C ili R)

Kimi
_
_

Post napisao Kimi » 11 svi 2009, 08:47

Danas-sutra ću otići do prodavnice i potražiti tu bravicu, jer sudeći po vašoj dijagnozi, nesumnjivo je problem u njoj. Jedino što sam sad u nedoumici oko Kiskove konstatacije da bi mogao da bude mikroprekidač (jeste, po isključivanju, bilo je potrebno sačekati neko kratko vreme da bi se vrata mogla otvoriti) i Ivanovog konkretnog navođenja modela bravice. Pretpostavljam da su ta dva tipa (bravica/mikroprekidač) međusobno kompatibilni i da neću pogrešiti s bilo kojim od tih. Za prašak, u međuvremenu sam saznao da mašini nije smetalo otvaranje te fijokice tokom pranja, tako da ta pretpostavka otpada.

Ivane, po svoj prilici, ventil nije pravio problema sa povremenim punjenjem bubnja vodom, tako da nije to. Naravno, ako u radnji saznam da mu cena nije velika, zameniću i njega. Sama limarija je u perfektnom stanju, kao da je iz prodavnice izašla, nigde ni trunka korozije!!! Nego, kad smo već kod toga, kod mene u stanu je neka Whirlpool mašina ne starija od 5-6 godina koja se puni odozgo (najveća glupost koju smo uneli u stan!!!). E ta gornja vrata su nerazumljivo mnogo zarđala, kao da su godinama bila bačena u neki memljivi podrum, tako da je se čak lim izvio i sada smeta pri otvaranju. Da li se negde prodaju samo takva vrata? Pošto pretpostavljam da je odgovor negativan, čime se onda popravljaju korozije na mašinama, odnosno kakvim završnim lakom se boje da ne bi ispalo mnogo šareno?

Pozdrav svima.

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao IvanBG » 11 svi 2009, 12:56

Na PS306BM je uvek bravica, neki trgovci je zovu i "vremenska bravica" zbog tog čekanja. Pretpostavljam da je kisko mislio na bravicu, a pisao "mikroprekidač" greškom, gledajući verovatno u onu stranicu gde je permutovano. Mikroprekidač ne može da se montira tamo gde je bila bravica, jer se uglavnom prodaje bez nosača (koji tvoja mašina nema). Nego, istrošismo ovoliko teksta na glupost :zid:
Ako si siguran u ispravnost ventila, onda je prvi sledeći krivac pumpa koja verovatno ni sad ne radi, ali zbog problema s bravicom nisi uspeo ni da je aktiviraš. Ako uzimaš novu, idi na GRE ili (još bolje) PLASET ako ima, domaće bolje zaobiđi (mala je razlika u ceni). Ova druga je najverovatnije sad u mašini (ako nije menjana).

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 11 svi 2009, 13:00

Jedino što sam sad u nedoumici oko Kiskove konstatacije da bi mogao da bude mikroprekidač (jeste, po isključivanju, bilo je potrebno sačekati neko kratko vreme da bi se vrata mogla otvoriti) i Ivanovog konkretnog navođenja modela bravice.
Kolega Ivan je u pravu jer sam ja permutovao bravicu i mikroprekidac no to se i vidi iz texta jer bravica je ta koja "zadrzava/zakljucava" vrata a mikroprekidac je samo obican prekidac napona,znaci tebi treba bravica a to je ono braon sa slike.

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao IvanBG » 11 svi 2009, 13:10

Kimi je napisao: Ivane, po svoj prilici, ventil nije pravio problema sa povremenim punjenjem bubnja vodom, tako da nije to.
Nikad ne reci nikad, rekoh da je u nekim slučajevima teško uhvatiti ga na delu. ;)
Kimi je napisao: Nego, kad smo već kod toga, kod mene u stanu je neka Whirlpool mašina ne starija od 5-6 godina koja se puni odozgo (najveća glupost koju smo uneli u stan!!!). E ta gornja vrata su nerazumljivo mnogo zarđala, kao da su godinama bila bačena u neki memljivi podrum, tako da je se čak lim izvio i sada smeta pri otvaranju. Da li se negde prodaju samo takva vrata? Pošto pretpostavljam da je odgovor negativan, čime se onda popravljaju korozije na mašinama, odnosno kakvim završnim lakom se boje da ne bi ispalo mnogo šareno?
Ja koroziju prvo skidam rotacionom čel.četkom, pa šmirglom, onda antirost, pa osn. boja(nitro) i konačno lak(nitro). Ako nećeš da bude šareno, moraš da prešpricaš cela vrata (dovoljna je jedna boca spreja). Ako je toliko koroziralo da je lim izgubio oblik, bojim se da nema spasa. Sve u svemu, postupak je vrlo dosadan i dugotrajan, i ako ta mašina ima još neke probleme (tipa bučna centrifuga ili jake vibracije pri istoj) ja bih je na tvom mestu batalio i poštedeo se muke. Iako i sam svašta skupljam i skoro ništa ne bacam, nemam ni jednu takvu u šteku jer se uopšte nisu dobro pokazale. :mrgreen:

Kimi
_
_

Post napisao Kimi » 18 svi 2009, 13:55

Bravo Majstori!!! Pogodak iz prve!

Stvarno nikakav problem nije bio. Ušao sam u najbližu prodavnicu, tražio taj prekidač, otvorio mašinu i za manje od 10 min ga zamenio. Više vremena mi je trebalo za pranje prašnjavih ruku posle popravke :pivopije:

Hvala svima, pozdrav.

vlatkocopa
gx
gx
Contact person: Vlado
Phone number: 0038931420808
Specialty: tv

Post napisao vlatkocopa » 18 svi 2009, 14:33

Dodaj u prvi post RESENO :uca:
Za sjaj u očima, rumenilo u licu i lepršav hod - koristite kozmetiku -Šljivovica a moze i domaca jabukovaca ..:))

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “VEŠ MAŠINE”