CANDY ECLYPSA CJ433T - REŠENO
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
-
- bela tehnika
- Warranty service: Bosch Siemens Electrolux Zanussi AEG Končar Vivax
- Contact person: ZDRAVKO
Re: CANDY ECLYPSA CJ433T
vadi se bubanj ja više se nebavim veličinom ležaja i semeringa prije sam vodijo neku avidenciju ali uvjek kad mi je trebalo nisam našo,Ja imam djelove na stanju i kada mi treba po veličini sa mašine ja uzmem sa stalaže ako nema ja telefonom rješim jer ima firma ovde što se bavi sa time ako nema semeringa oni na vrednost unutarnju dodaju čauru na vanjsku i zovnu me za sat da je gotovo i ja preuzmem,Što se tvoje mašine tiče i tvoga rada rekao sam ti da je sama mehanika pažljivo rastavljaj da ne napraviš štetu ako možeš uslikaj zbog sebe da ako nešto pogrešiš kod sastavljanja imaš sliku kako izgleda.Skini ležajeve i semering i traži tamo gde to prodavaju jer ako tražiš za candy riskiraš da te oderu.
BLAGO ONOM KO RANO POLUDI VAS MU VJEK U VESELJU PROĐE
Hvala Zdravko
primetio sam za to "dranje"
Obezbedio sam 2 lezaja i semering,jos da se nakanem da pocnem da radim...
kad radi s desna na levo ide bez problema,a u kontra pravcu struze li,struze....
Danas mi pere zadnji put sa starim lezajevima...,nadam se da ce izdrzatiiii,iskljucio sam centrifugu...
Kazi mi samo ima li neki redosled skidanja ,jer nikad nisak skidao bubanj.
uvek su to bili samo grejaci,termostati,programatori,kondenzatori,hidrostati,elektroventili,creva...i samo jednom lezaj ali na eidi gde se lako skinuo...
Pozdrav
primetio sam za to "dranje"
Obezbedio sam 2 lezaja i semering,jos da se nakanem da pocnem da radim...
kad radi s desna na levo ide bez problema,a u kontra pravcu struze li,struze....
Danas mi pere zadnji put sa starim lezajevima...,nadam se da ce izdrzatiiii,iskljucio sam centrifugu...
Kazi mi samo ima li neki redosled skidanja ,jer nikad nisak skidao bubanj.
uvek su to bili samo grejaci,termostati,programatori,kondenzatori,hidrostati,elektroventili,creva...i samo jednom lezaj ali na eidi gde se lako skinuo...
Pozdrav
Majstor Zdravko mjenja instrument tablu na autu od sina pa je ovih dana okupiran sa time...Pokušat ću ja da te malo ohrabrim da to zamjeniš...
Znači, ako si sklon mehanici i imaš neke uvjete za rad u vidu garaže i slično, možeč početi jer to se ne radi u kupatilu...bilo bi dijelova sve do dnevnog boravka...
Naoružaš se alatom i kreneš da oslobađaš sve što se nalazi na putu da bi ta plastična kada mogla izaći napolje...Kod nekih mašina se kada sa bubnjem vadi prema gore a kod nekih ( kao naprimjer Bosch neki modeli ) se skida prednja strana mašine i sve se vadi prema naprijed...Koji je sistem na tvojoj mašini ćeš vidjeti u hodu...Znači kreneš od poklopaca, gornjeg i zadnjeg....onda skidaš prednju šelnu sa tunel gume i gumu skineš sa falca i uguraš je u bubanj da ne smeta....onda dalje redom skidaš šta ti već smeta...gore posuda za prašak crijeva razna, betonski uteg i slično...onda sa donje strane crijevo prema pumpi, motor da je lakše izvući kadu, onda otkopčavaš struju, eventualno termostat kapilarni izvadiš iz gumenog ležišta ako ga ima...onda oslobodiš amortizere...od zada skidaš remenicu....znači skidaš skoro sve što ti smeta da bi fizički izvadio kazan van...Sve što ti je sumljivo radi sklapanja slikaš...šarafiće naj bolje ostavljaj na dijelovima koje skidaš da znaš kasnije di su bili... Izvađenu kadu obilježi flomasterom na polovici prije nego je rastaviš na pola...lakše ćeš sastavit kad vidiš flomaster na obe polutke...Kad rastaviš kadu na pola, vadiš bubanj pazeći da ne oštetiš osovinu..malo udariš preko komada drveta dok izleti van...Sad ti preostaje da izbiješ pohabane ležaje i semering iz te polovice kade sa pogodnim alatom opet na nečem mekanom da ne razbiješ kadu....Sastavljaš obrnutim redom uz dosta osvežavajućih napitaka i bez žurbe jer brzina se ne isplati...nadam se da ćeš uspjeti jer ovo je ugrubo pomoć i ima puno sitnih detalja na koje trebaš paziti pogotovo ako ti je prvi put...
Znači, ako si sklon mehanici i imaš neke uvjete za rad u vidu garaže i slično, možeč početi jer to se ne radi u kupatilu...bilo bi dijelova sve do dnevnog boravka...
Naoružaš se alatom i kreneš da oslobađaš sve što se nalazi na putu da bi ta plastična kada mogla izaći napolje...Kod nekih mašina se kada sa bubnjem vadi prema gore a kod nekih ( kao naprimjer Bosch neki modeli ) se skida prednja strana mašine i sve se vadi prema naprijed...Koji je sistem na tvojoj mašini ćeš vidjeti u hodu...Znači kreneš od poklopaca, gornjeg i zadnjeg....onda skidaš prednju šelnu sa tunel gume i gumu skineš sa falca i uguraš je u bubanj da ne smeta....onda dalje redom skidaš šta ti već smeta...gore posuda za prašak crijeva razna, betonski uteg i slično...onda sa donje strane crijevo prema pumpi, motor da je lakše izvući kadu, onda otkopčavaš struju, eventualno termostat kapilarni izvadiš iz gumenog ležišta ako ga ima...onda oslobodiš amortizere...od zada skidaš remenicu....znači skidaš skoro sve što ti smeta da bi fizički izvadio kazan van...Sve što ti je sumljivo radi sklapanja slikaš...šarafiće naj bolje ostavljaj na dijelovima koje skidaš da znaš kasnije di su bili... Izvađenu kadu obilježi flomasterom na polovici prije nego je rastaviš na pola...lakše ćeš sastavit kad vidiš flomaster na obe polutke...Kad rastaviš kadu na pola, vadiš bubanj pazeći da ne oštetiš osovinu..malo udariš preko komada drveta dok izleti van...Sad ti preostaje da izbiješ pohabane ležaje i semering iz te polovice kade sa pogodnim alatom opet na nečem mekanom da ne razbiješ kadu....Sastavljaš obrnutim redom uz dosta osvežavajućih napitaka i bez žurbe jer brzina se ne isplati...nadam se da ćeš uspjeti jer ovo je ugrubo pomoć i ima puno sitnih detalja na koje trebaš paziti pogotovo ako ti je prvi put...

-
- bela tehnika
Potpisujem što je kolega miva rekao.Imam problema sa candyem nemogu skinuti podatke i samo kad preuzimam datoteku ekran mi ostane crn to traje nekoliko dana čim rješim poslaću servisne podatke možda i nebude kasno a pomoglo bi par slika od kojih je po jedna od napred i jedna bar odozgo bez poklopca sigurno je rađena taka ali ko će sve upratiti.
-
- bela tehnika
- Contact person: Ivan
- Specialty: whitegoods
... s tim da su candy-jeve mašine malo nezgodne za rasturanje, pogotovu za nekoga ko to još nije radio na nekoj mašini novije generacije sa plastičnom kadom 

Evo poceo sam rad na zameni lezajeva Candy eclipsa CJ433T
Pa pomagajte
Evo dokle sam danas za nekih 2 sata stigao.
1.Iskljucio ves masinu iz struje i izneo u vecu prostoriju za rad(dnevnu sobu)
2.Diskonektovao vodovodno crevo koje ide u ves masinu,
3.Izvadio kadicu za prasak ,belilo i omeksivac (taj omeksivac mi se stalno zacepljavao,pa nije ni imao neku funkciju)
4.Skinuo zadnji poklopac 6 srafica
5.Ne znam kad je i kako spala guma koja povezuje elektromotor sa bubnjem,ali sam primetio da je spala,pa sam je sklonio.
6.Skinuo sam donji poklopac koji ulepsava donji prednji deo.
U cilju oslobadjanja tastaure
1.skinuo sam gornji poklopac 3 srafa u predlu tastature
2.Bocne strane odgurnuo nazad za 1cm(tolko je i ostavljeno lufta)
3.Tastauru sam odvojio 90 % od ves masine.Ima sto me zeza za 1cm oko dugmeta programatora.I onih 90% me je zezalo pa sam malko po malko odvajao (steglo od praska,ko da je zardjalo),al ovih 10 % oko dugmeta programatora,plasim se da ne klikne negativno i nesto polomi...?
Sad mi tu treba dal odmora,dal malo pomoci,dal malo vise sile...,da ne pukne...?)
Oslobodio sam bubanj od
1.gumeno crevo mala selna veza kadica sa praskom -bubanj (mala selnica)
2.gumeno crevo mala selna koja povezuje elektroventil sa kadicom za prasak.
3.gumeno crevo debelo koje povezuje bubanj sa pumpom i hidrostatom.(pocepalo se kod bubnja 2cm od vrha u dubinu..(moracu da kupim novo)
4.skinut teg sa bubnja sa dva velika srafa.
Kablovi
Obelezio i diskonektovao kablic sa elektromotora.
Ovde sam stopirao radove,prodje mi 3 sata u ovome.
Mislim da cu morati da skinem sve kablove sa bubnja,uzemljenje,grejac,termostat,i ono desno je valjda sonda dal drugi termostat?
dal moram da vadim grejac i termostat (termostate)?
Dal moram da skinem i pumpu?(mislim da ne smeta)?
Problem mi je kako da skinem gumu sa vratanaca.Dal se to radi spolja,dal iznutra?
Amortizere 2 gornja ne bi trebalo da bude problem jer se kace,ali ona dva drzaca dole,bas su zenuta ,ne vidim kako da ih odsrafim....
Programator i jos nesto gore moram li da diskonektujem i da vadim?
Da i ona kadica na vrhu je malko zeznuta,sva od plastike...
Nakon toga mislim da bi mogao da izvadim bubanj i da mu skinem lezajeve,ubacim nove ,ap montaza.....
Mozda i jesam naporan sa ovim sitnicama,ali ako moze pomoci svima ce dobro doci,a narocito mojoj masini
Pozdrav
Pa pomagajte
Evo dokle sam danas za nekih 2 sata stigao.
1.Iskljucio ves masinu iz struje i izneo u vecu prostoriju za rad(dnevnu sobu)
2.Diskonektovao vodovodno crevo koje ide u ves masinu,
3.Izvadio kadicu za prasak ,belilo i omeksivac (taj omeksivac mi se stalno zacepljavao,pa nije ni imao neku funkciju)
4.Skinuo zadnji poklopac 6 srafica
5.Ne znam kad je i kako spala guma koja povezuje elektromotor sa bubnjem,ali sam primetio da je spala,pa sam je sklonio.
6.Skinuo sam donji poklopac koji ulepsava donji prednji deo.
U cilju oslobadjanja tastaure
1.skinuo sam gornji poklopac 3 srafa u predlu tastature
2.Bocne strane odgurnuo nazad za 1cm(tolko je i ostavljeno lufta)
3.Tastauru sam odvojio 90 % od ves masine.Ima sto me zeza za 1cm oko dugmeta programatora.I onih 90% me je zezalo pa sam malko po malko odvajao (steglo od praska,ko da je zardjalo),al ovih 10 % oko dugmeta programatora,plasim se da ne klikne negativno i nesto polomi...?
Sad mi tu treba dal odmora,dal malo pomoci,dal malo vise sile...,da ne pukne...?)
Oslobodio sam bubanj od
1.gumeno crevo mala selna veza kadica sa praskom -bubanj (mala selnica)
2.gumeno crevo mala selna koja povezuje elektroventil sa kadicom za prasak.
3.gumeno crevo debelo koje povezuje bubanj sa pumpom i hidrostatom.(pocepalo se kod bubnja 2cm od vrha u dubinu..(moracu da kupim novo)
4.skinut teg sa bubnja sa dva velika srafa.
Kablovi
Obelezio i diskonektovao kablic sa elektromotora.
Ovde sam stopirao radove,prodje mi 3 sata u ovome.
Mislim da cu morati da skinem sve kablove sa bubnja,uzemljenje,grejac,termostat,i ono desno je valjda sonda dal drugi termostat?
dal moram da vadim grejac i termostat (termostate)?
Dal moram da skinem i pumpu?(mislim da ne smeta)?
Problem mi je kako da skinem gumu sa vratanaca.Dal se to radi spolja,dal iznutra?
Amortizere 2 gornja ne bi trebalo da bude problem jer se kace,ali ona dva drzaca dole,bas su zenuta ,ne vidim kako da ih odsrafim....
Programator i jos nesto gore moram li da diskonektujem i da vadim?
Da i ona kadica na vrhu je malko zeznuta,sva od plastike...
Nakon toga mislim da bi mogao da izvadim bubanj i da mu skinem lezajeve,ubacim nove ,ap montaza.....
Mozda i jesam naporan sa ovim sitnicama,ali ako moze pomoci svima ce dobro doci,a narocito mojoj masini
Pozdrav
-
- bela tehnika
Daj uslikaj sa par strana da ti pojasnimo šta dalje.
Ne treba ništa lomit...sve ima svoj način....rekao sam ti da sve sklanjaš što strši i što zapinje da bi kada izašla prema gore...Te opruge na čemu visi, to je zadnje, prije vađenja...pumpu od vode netrbaš dirat ona ostaje dole na dnu, ona ti nesmeta...za gumu vrata sam ti rekao, skidaš sigurnosnu šelnu sa prednje strane, skidaš zatim gumu sa falca i uguraš je u bubanj, malo zalijepiš privremeno nekom krep trakom unutra za bubanj da miruje.... I TAKO DALJE...tek kad kada sa bubnjem bude vani, počinje glavni posao, ovo su samo pripreme ( i onda neko kaže da je majstor skup !!! ...šta ti kažeš ????) 

-
- bela tehnika
Za mene je priprema sve do isterivanja starih ležaja iz nosača, dakle po ovom opisu čovek se nalazi tek na oko 10% celog posla. Koliko će biti potrebno pisanja do kraja? Još ako se ima u vidu da najteže tek dolazi... 

Čovjek je sada na 30% posla ali i to je samo orijentaciski ako ne uspije stvari u glavnoj fazi dovesti u red...teško je svaki detalj opisati riječima, sve zavisi koliko on ima osjećaja u rukama....pokušat će mo pomoći ako je ikako moguće... 

Evo sta sam danas odradio
1.Oslobadjanje tastature (maske) moralo je ono klik,skinuto je.
2.skinuta mala opruga koja povezuje kadicu za prasak.
3.skinut drzac gume na vratancima sa prednje strane (spoj je sa zupcima,ne znam kako cu ga vratiti na kraju...)gurnut u bubanj.
4.odvajanje tastatre nakon maske
-odvrnuta 6 srafova manji ostri
-2 krstasta srafa od programatora.
5.skidanje dugmeta programatora
-odvrnut sraf sa maticom
-slinut plasticni deo 1,a potom i 2.
6 skinuta i dva srafa koja drze programator na limenoj ploci
Najzad skinuh i ovaj problematicni lim koji povezuje kadicu za prasak sa dugmetom programatora (plastcni deo)Ovde sam se mucio sat vremena dok ga nisam skinuo....
(pri montazu moracu prvo na lim da namestim tu cvrakicu,pa onda obrnuto...bas je zeznuto!)
7.Sad videh jos jedno gumeno crevo koje ide od kadice za prasak u bubanj,to je devbelo crevo,skidoh ga.
Ono prvo je izgleda bilo za slucaj zapusenja,da preliva u bubanj,na vrhy je)
8.Izvadih najzad i kadicu za prasak.
9.skidoh i pumpu i oslobodih je od debelog creva koje se pocepalo 2 cm kod bubnja-moracu da kupim novo.
To je dosta za danas.
Sutra bi trebalo da skinem bravicu,ma neka dva srafa ,nit su krstasta nit su ravna....a mali su....(ne znam cim da ih skinem)
pozadi da skinem buksne uzemljenja ,grejac,termostat koji ima kabl kao sonda
zatim elektromotor.
ima jos neki teg napred na bubnju,moram da skinem preednju stranu,ali nesto nece,a nema srafova....
i amortizeri,i drzaci,i vadim bubanj,ako sve to uspem....
Bubanj se vidi lepo.iz dva dela je ,spojen,ali napre ide samo 1cm,kao deo,a ostalo je drugi deo....
Cujemo se i hvala.
1.Oslobadjanje tastature (maske) moralo je ono klik,skinuto je.
2.skinuta mala opruga koja povezuje kadicu za prasak.
3.skinut drzac gume na vratancima sa prednje strane (spoj je sa zupcima,ne znam kako cu ga vratiti na kraju...)gurnut u bubanj.
4.odvajanje tastatre nakon maske
-odvrnuta 6 srafova manji ostri
-2 krstasta srafa od programatora.
5.skidanje dugmeta programatora
-odvrnut sraf sa maticom
-slinut plasticni deo 1,a potom i 2.
6 skinuta i dva srafa koja drze programator na limenoj ploci
Najzad skinuh i ovaj problematicni lim koji povezuje kadicu za prasak sa dugmetom programatora (plastcni deo)Ovde sam se mucio sat vremena dok ga nisam skinuo....
(pri montazu moracu prvo na lim da namestim tu cvrakicu,pa onda obrnuto...bas je zeznuto!)
7.Sad videh jos jedno gumeno crevo koje ide od kadice za prasak u bubanj,to je devbelo crevo,skidoh ga.
8.Izvadih najzad i kadicu za prasak.
9.skidoh i pumpu i oslobodih je od debelog creva koje se pocepalo 2 cm kod bubnja-moracu da kupim novo.
To je dosta za danas.
Sutra bi trebalo da skinem bravicu,ma neka dva srafa ,nit su krstasta nit su ravna....a mali su....(ne znam cim da ih skinem)
pozadi da skinem buksne uzemljenja ,grejac,termostat koji ima kabl kao sonda
zatim elektromotor.
ima jos neki teg napred na bubnju,moram da skinem preednju stranu,ali nesto nece,a nema srafova....
i amortizeri,i drzaci,i vadim bubanj,ako sve to uspem....
Bubanj se vidi lepo.iz dva dela je ,spojen,ali napre ide samo 1cm,kao deo,a ostalo je drugi deo....
Cujemo se i hvala.
To na bravici su vjerovatno torx vijci...moraš naći orginal bit koji sjeda u taj vijak, postoje za kupiti jeftine garniture di na istu ručku postavljaš bit koji ti paše...to što zoveš termostat sa sondom je u stvari kapilarni termostat i njega vadiš iz gumenog ležišta u koje je zaboden...pogodnim manjim izvijačem uđeš između njega i gume i pažljivo zavrneš malo tamo vamo dok ga izguraš....pazi da ne slomiš tu tanku kapilarnu cijec koja ide iz njega..i fino ga spustiš da visi dole slobodno...polako....šta nisi siguran slikaj telefonom.... 

- dejan-dexi
- bela tehnika
- Contact person: Dejan Matejić
Sunce ti ovo ko operacija ,na otvorenoj lobanji
prvo namestis na posudi za prasak , limcic kako ga zoves, pravac ka ventilu za prijem vode , onda okrenes ka programatoru (pazis da ne polomis zubic koj spaja na posudi), zatim namestas "plasticni deo" na "limcic" i tako namesteno ravnim velikim srafcigerom "plasticni deo" usrafis na lim koj drzi programator , za pola kruga.
Srafovi na bravici su toreksi , ako nemas uzmi neki ravan srafciger , glinerica (sace me caste kolege za odvijanje glinericom
) ,
Grejac nemoj skidati , samo buksne skini ,
termostat , oprezno sa njime i ne seci nista , to je kapilarana cev (ispunjena je gasom)
Bilo bi dobro posto radis prvi put da imas neku pomoc , zajedno sa nekime da izvadis kazan napolje ,

to ide za par desetina sekundi , ali pre toga bi trebao imati namestenu posudu za prasak i programator (znaci vec si prikraju sklapanja masine).Najzad skinuh i ovaj problematicni lim koji povezuje kadicu za prasak sa dugmetom programatora (plastcni deo)Ovde sam se mucio sat vremena dok ga nisam skinuo....
prvo namestis na posudi za prasak , limcic kako ga zoves, pravac ka ventilu za prijem vode , onda okrenes ka programatoru (pazis da ne polomis zubic koj spaja na posudi), zatim namestas "plasticni deo" na "limcic" i tako namesteno ravnim velikim srafcigerom "plasticni deo" usrafis na lim koj drzi programator , za pola kruga.
To je odusak , za paru .7.Sad videh jos jedno gumeno crevo koje ide od kadice za prasak u bubanj,to je devbelo crevo,skidoh ga.
Srafovi na bravici su toreksi , ako nemas uzmi neki ravan srafciger , glinerica (sace me caste kolege za odvijanje glinericom

Grejac nemoj skidati , samo buksne skini ,
termostat , oprezno sa njime i ne seci nista , to je kapilarana cev (ispunjena je gasom)
Bilo bi dobro posto radis prvi put da imas neku pomoc , zajedno sa nekime da izvadis kazan napolje ,
-
- bela tehnika
Sve je to lepo (što pokušavate da pomognete čoveku) ali se bojim da će na kraju biti kontraproduktivno. Zaista ne razumem ljude koji se upuste u ovako nešto bez dovoljno iskustva na sličnim poslovima. Ako je ovoliko problema bilo do sada, kako će tek izvući kadu napolje (sa sve betonom) i rasklopiti bubanj? A pošto su na ovoj mašini 2 mala 6203 prednji se skoro uvek raspe pri skidanju pa nastane poseban posao samo prstenove povaditi, a o eventualnoj popravci (vraćanju na nulu) osovine da i ne govorim. S obzirom na sve, mislim da je najbolje da čovek nađe sebi neki drugi hobi, jer se ovo polako pretvara u mazohizam, no znam da me najverovatnije neće poslušati... 

Ivane, prijatelju moj, najdraži si mi na ovom forumu...sve što si reko je na mjestu...ali čovjek hoće da proba, pa neka proba...njegova mašina, njegova muka, njegova šteta ako ne uspije, njegovo zadovoljstvo ako hoće tako...naše je da mu pomognemo što mislimo da možemo...bitno je da nema ništa eksplozivno i opasno po život...sve se svodi na šarafanje i mozganje... a ako uspije sastavit...onda kad brate bude uključivao, svi u zaklon pa šta bude... 

Prvo i osnovno hvala svima na pomoci
Drugo sve sam slikao sa mobilnim,ima gomila slika koje sam prebacio u pdf .(kasnije ako bude zainteresovanih stavicu uploud)
Trece radi sam pazlivo dok nisam oborio ves masinu na ledja...
Znaci ipak TorX kljucevi za bravicu (hvala).
Prednji deo masine nisam uspeo da skinem, pa sam je oborio na ledja i izvlacio bubanj na gore.(jedino tu je lupila prvo jedna strana ,al sa 10 cm visine na tepih)
Beton sa prednjeg dela sam skinuo s prednje strane pa nadole (nepropisno,ali se snadjoh bez lupanja)
Jos samo da skinem jedan sraf sa "volana" bubnja.
Evo danasnjeg rada
Sknut thermostat sa zicom (dva srafa sa debelom glavom I podloskom)
Sledeci je skidanje grejaca.(jedva ga skidoh,pola sata)(matica od grejaca),skinut je.
Skinut electromotor sa dva velika srafa sa podloskama.
Bravicu nema sanse da skinem(treba neki specijalni srafciger),pa skidoh samo buksne da ne smetaju kablovi…
Ima dva amortizera kao opruge razlicite duzine I boje.Jedan je duzi za 1 cm,a drugi je kao zardjao…kao da su ga smuljali kad su je sastavljali…Jel to namerno tako ili su muvali?
Donji drzaci bubnja (mislio sam da ih treba odsrafiti odozdo,kad oni od magneta (glupa svemirska tehnologija)
Prednju stranu ves masine nema sanse da skinem sem da razlemim na par mesta gde je spojena malim lemom…
Zato sam oborio masinu na ledja sa zelju da ga izvadim sa vrha ,ali oborenog.podmetnuo gredicu da pridrzi ves masinu,ali glupi magneti nisu izdrzali,prvo izleti bubanj sa leve ,a nakon 5 minuta sa desne strane.Nisam cuo da se nesto polomilo,pad sa nekih 10cm na tepih.
Mada sam nasao neki mali deo prepolovljen,ali nema druge polovine,pa pretpostavljam da je to ko zna od kada…,nisam primetio nista da fali ili je polomljeno.
Odkacih gas a amortizera I izvukoh jedva zbog onog dosadnog srafa na volany bubnja…(mozda sam jos tu trebao da probam da ga odsrafim)
Najzad izvukoh BUBANJ
Ima dva dela,sem sto na prvom delu je mnogo manji,obuhvata samo par cm prednjeg dela gde su vrata(kolko da ne skidam gumu sa vrata),dok je drugi deo neuporedivo veci
Skinuh 14 zutih srafova I dobih dve polovine.
Ostalo mi je samo da skinem taj jedan jedini sraf I to na “volanu” bubnja preko koga ide gumeni remen koji ga povezuje sa elektromotorom.
Ubacih I cekic izmedju da drzi,pa probah da ga skinem,al ne znam kolku to snagu treba da primenim a da ne pukne ona plastika….
Posle mi ostaje samo zamena lezajeva I montaza….
Do sada 4 sata * 3 dana = 12 sati bez lomova (nadam se)
Drugo sve sam slikao sa mobilnim,ima gomila slika koje sam prebacio u pdf .(kasnije ako bude zainteresovanih stavicu uploud)
Trece radi sam pazlivo dok nisam oborio ves masinu na ledja...
Znaci ipak TorX kljucevi za bravicu (hvala).
Prednji deo masine nisam uspeo da skinem, pa sam je oborio na ledja i izvlacio bubanj na gore.(jedino tu je lupila prvo jedna strana ,al sa 10 cm visine na tepih)
Beton sa prednjeg dela sam skinuo s prednje strane pa nadole (nepropisno,ali se snadjoh bez lupanja)
Jos samo da skinem jedan sraf sa "volana" bubnja.
Evo danasnjeg rada
Sknut thermostat sa zicom (dva srafa sa debelom glavom I podloskom)
Sledeci je skidanje grejaca.(jedva ga skidoh,pola sata)(matica od grejaca),skinut je.
Skinut electromotor sa dva velika srafa sa podloskama.
Bravicu nema sanse da skinem(treba neki specijalni srafciger),pa skidoh samo buksne da ne smetaju kablovi…
Ima dva amortizera kao opruge razlicite duzine I boje.Jedan je duzi za 1 cm,a drugi je kao zardjao…kao da su ga smuljali kad su je sastavljali…Jel to namerno tako ili su muvali?
Donji drzaci bubnja (mislio sam da ih treba odsrafiti odozdo,kad oni od magneta (glupa svemirska tehnologija)
Prednju stranu ves masine nema sanse da skinem sem da razlemim na par mesta gde je spojena malim lemom…
Zato sam oborio masinu na ledja sa zelju da ga izvadim sa vrha ,ali oborenog.podmetnuo gredicu da pridrzi ves masinu,ali glupi magneti nisu izdrzali,prvo izleti bubanj sa leve ,a nakon 5 minuta sa desne strane.Nisam cuo da se nesto polomilo,pad sa nekih 10cm na tepih.
Mada sam nasao neki mali deo prepolovljen,ali nema druge polovine,pa pretpostavljam da je to ko zna od kada…,nisam primetio nista da fali ili je polomljeno.
Odkacih gas a amortizera I izvukoh jedva zbog onog dosadnog srafa na volany bubnja…(mozda sam jos tu trebao da probam da ga odsrafim)
Najzad izvukoh BUBANJ
Ima dva dela,sem sto na prvom delu je mnogo manji,obuhvata samo par cm prednjeg dela gde su vrata(kolko da ne skidam gumu sa vrata),dok je drugi deo neuporedivo veci
Skinuh 14 zutih srafova I dobih dve polovine.
Ostalo mi je samo da skinem taj jedan jedini sraf I to na “volanu” bubnja preko koga ide gumeni remen koji ga povezuje sa elektromotorom.
Ubacih I cekic izmedju da drzi,pa probah da ga skinem,al ne znam kolku to snagu treba da primenim a da ne pukne ona plastika….
Posle mi ostaje samo zamena lezajeva I montaza….
Do sada 4 sata * 3 dana = 12 sati bez lomova (nadam se)
- dejan-dexi
- bela tehnika
- Contact person: Dejan Matejić
Hahahaha , odlico za mesec dana ce biti gotovo, dotle ce biti gooomila vesa za probu,
a meni se danas zalomila jedna eclypsa za popravku
Inace prednji deo masine se ne skida , zaklucio si to i sam .
Sledeci put je ne obaraj na ledja , ako vec moras da je obaras , obori je na bok.
a meni se danas zalomila jedna eclypsa za popravku

Inace prednji deo masine se ne skida , zaklucio si to i sam .
Sledeci put je ne obaraj na ledja , ako vec moras da je obaras , obori je na bok.
hvala
srecom je nisam odvalio spreda....jaca je od mene.sledeci put na bok,a planiram da je zavrsim do subote.
Jedva skidoh onaj sraf sa vratila na bubnju,i opet nece ono vratilo da se skine.
dal treba radapciger?ili da se cuka gumenim cekicem preko daske?
Kad je ovako otvorih,
zezala me tastatura,ali samo prekidac power(ja sam taj problem resio sa kartonom koji stavim da stoji dok radi).
sad kada sam je skinuo zapazio sam da je malko gorelo na buksni kod power,dal moze da se popravi,ili da se zameni samo blok za power?
Nova cela tastaura kosta xxxxdinara,bas mi se ne daju te pare.
Kako da skinem kamenac sa grejaca? Ispravan je ali ima ga 8 godina,dal da kupim novi grejac,kosta xxxxdinara,ili pak ima adekvatna jeftinija kopija .
Vec Moram da kupim onu debelu gumu bubanj-pumpa,a dao sam za lezaje xxxx ,ode mi previse para na masinu samo za delove....
srecom je nisam odvalio spreda....jaca je od mene.sledeci put na bok,a planiram da je zavrsim do subote.
Jedva skidoh onaj sraf sa vratila na bubnju,i opet nece ono vratilo da se skine.
dal treba radapciger?ili da se cuka gumenim cekicem preko daske?
Kad je ovako otvorih,
zezala me tastatura,ali samo prekidac power(ja sam taj problem resio sa kartonom koji stavim da stoji dok radi).
sad kada sam je skinuo zapazio sam da je malko gorelo na buksni kod power,dal moze da se popravi,ili da se zameni samo blok za power?
Nova cela tastaura kosta xxxxdinara,bas mi se ne daju te pare.
Kako da skinem kamenac sa grejaca? Ispravan je ali ima ga 8 godina,dal da kupim novi grejac,kosta xxxxdinara,ili pak ima adekvatna jeftinija kopija .
Vec Moram da kupim onu debelu gumu bubanj-pumpa,a dao sam za lezaje xxxx ,ode mi previse para na masinu samo za delove....
-
- bela tehnika
A kad majstor traži xx-xxxjura za veliki servis, svima se čini mnogo...
Glavni prekidač se ne prodaje odvojeno, može se nabaviti samo u sklopu tastature. Inače, osim toga, kod te mašine i pumpa i kondenzator su za zamenu pri ovakvom servisu, ne moraju se ni proveravati. Grejač može da ostane ukoliko ga bubanj nije zarezao, ali se mora skinuti kamenac s njega, e sad kako - nemam snage sad da pišem naširoko o tome mada može se reći da se sve svodi na struganje (samo bež oštrih predmeta ili šmirgle) i uz pomoć malo sirćeta. Kako se vadi osovina ima ovde negde na forumu, pisano je čini mi se u vezi neke Obodinke o tome, ne mogu sad da tražim.. mada ako neće da se pokrene ni udarom veće drvene cepanice (5-6kg) onda bolje zaboravi jer je sve to žestoko zaribano i prednji ležaj će se sigurno raspasti a onda nastaje problem mnogo veći od svih ovih sa kojima si se sreo do sada.

PS otkud tolike pare da odu na ležaje, jesi li ti uopšte siguran da si kupio pravi set

PS otkud tolike pare da odu na ležaje, jesi li ti uopšte siguran da si kupio pravi set

-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 3 Odgovori
- 820 Pregledano
-
Zadnji post napisao Honorarac
03 Sep 2011, 00:04
-