PS663BIO Gorenje(RESENO)
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
PS663BIO Gorenje(RESENO)
Pozdrav svima na ovom forumu!
Imam jedan problem i voleo bih da ga resim.
Naime moja ves masina je gorenje PS 663 Bio i otkazao mi je programator i potrebna mi je sema od modela PG 110
sto nije isto sa PG 111 posto ovaj motor ima dva kondenzatora i vezivanje je sigurno drugacije.Bilo je nekoliko MAJSTORA
ali niko ne zna da veze ovaj programator posto nemam semu.Zato molim ako neko ima semu za PG 110 bio bih vrlo zadovoljan vasim postupkom i zahvalan.Pozdrav iz Skopja.
Imam jedan problem i voleo bih da ga resim.
Naime moja ves masina je gorenje PS 663 Bio i otkazao mi je programator i potrebna mi je sema od modela PG 110
sto nije isto sa PG 111 posto ovaj motor ima dva kondenzatora i vezivanje je sigurno drugacije.Bilo je nekoliko MAJSTORA
ali niko ne zna da veze ovaj programator posto nemam semu.Zato molim ako neko ima semu za PG 110 bio bih vrlo zadovoljan vasim postupkom i zahvalan.Pozdrav iz Skopja.
- tanebosev
- ___
- Contact person: Tane
- Phone number: 0038932443721
Re: PS 663 BIO Gorenje
po logika trebao bi jedan da je rabotan kondenzator a drugi za pushtanjeu u rad.
evo tu potrazi mislim da ima to shto trazish
http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.ph ... bio#p84350
evo tu potrazi mislim da ima to shto trazish
http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.ph ... bio#p84350
Tane
- kisko
- Preminuo
- Specialty: tv-multimedia
Re: PS 663 BIO Gorenje
Jedan kond je za pranje a drugi za centrifugu...shemu nemam a bile su lepljene na poklopac samih ves masina no vecinom su bili ubacivani PG111 umesto njih.
uvek ima nesto interesantno
Re: PS663BIO Gorenje
Braco ,probano i nece da radi mora da bude PG110,ipak hvala.
- kisko
- Preminuo
Moze bilo koji programator sa onog linka da se ubaci(zavisi od termostata),samo ih treba povezati po shemi novog programatora i mora da radi siguran samshiki je napisao:Braco ,probano i nece da radi mora da bude PG110,ipak hvala.

- frigo
- bela tehnika
- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Specialty: whitegoods
- Kontakt:
mora da radi al moras ispratiti mostove tj. kratke veze na samom programatoru za PG111 moraju da stoje na :
14-14, 7-7, 17-17, 18-18, 1-1, 5-5, 8-8, 2-2-2, 9-9
ja sam kod mene na toj masini stavljo PG700-02, taj sam nabavio...
seme su u redu sto kaze Kisko to radi al treba ispratiti semu...
14-14, 7-7, 17-17, 18-18, 1-1, 5-5, 8-8, 2-2-2, 9-9
ja sam kod mene na toj masini stavljo PG700-02, taj sam nabavio...
seme su u redu sto kaze Kisko to radi al treba ispratiti semu...
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
Sve je to ok ,medjutim kako da vezem oba kondenzatora na PG111 ili eventualno da skinem jedan pa da vidim sta bude .
- tanebosev
- ___
- Contact person: Tane
- Phone number: 0038932443721
kada bi skinuo kondenzator motor ne bih mogao da krene (motor ce da zuji nece moci da nadje pocetak smera).
to ti je najmanji problem. ako mislish da mozesh povezati drugi deo kao shto treba, vezi sve pa otkaci kondenzator i cesh da vidisH koji kondenzator za shta je. kao shto je naveo kolega @kisko jedan je za jednu brzinu drugi je za drugu brzinu. Probaj necesh nishta pokvariti
to ti je najmanji problem. ako mislish da mozesh povezati drugi deo kao shto treba, vezi sve pa otkaci kondenzator i cesh da vidisH koji kondenzator za shta je. kao shto je naveo kolega @kisko jedan je za jednu brzinu drugi je za drugu brzinu. Probaj necesh nishta pokvariti
Tane
-
- bela tehnika
- Contact person: Ivan
PG111 ima kontakte kojima šaltuje 1 kondenzator na pranje ili centrifugu prema potrebi, a pošto su na mašini sada 2 kondenzatora i to različita treba ih ostaviti kako su do sada stajali povezani direktno s motorom, i radiće to normalno kada se mašina poveže po šemi za 111. Jedino treba izostaviti direktne veze kondenzatora sa programatorom (na kontakte C) i vezu ka pomoćnoj fazi motora (kontakt E). Na taj način kontakti C i E na novom programatoru (PG111) ostaju neiskorišćeni. Mora da radi, bar 10 ovakvih mašina sam do sada tako povezao...
PS dobro prekontrolisati da li su svi mostovi na programatoru pre ugradnje na mašinu, kao i stanje u kojem su stare buksne (moraju biti neoštećene i dobro stegnute)

PS dobro prekontrolisati da li su svi mostovi na programatoru pre ugradnje na mašinu, kao i stanje u kojem su stare buksne (moraju biti neoštećene i dobro stegnute)

Zadnja izmena: IvanBG, dana 23 svi 2009, 03:57, ukupno menjano 3 puta.
-
- bela tehnika
Manji je kondenzator za pranje a veći za centrifugu, samo tu je i jedan "problem". Naime, kod 663 oni su najčešće zaletovani direktno na žice i ako se to raskupusa nastaju problemi, prvo zato što ti matori (inače vrlo kvalitetni) kondenzatori posle jačeg lemljenja mogu da krenu da cure, a drugo žice su vrlo kratke i ako se petljanjem dodatno skrate motor će ih povremeno kačiti u radu i pokidati (što sam par puta imao prilike da zateknem na ovim mašinama posle "stručnih" popravki)tanebosev je napisao: to ti je najmanji problem. ako mislish da mozesh povezati drugi deo kao shto treba, vezi sve pa otkaci kondenzator i cesh da vidisH koji kondenzator za shta je. kao shto je naveo kolega @kisko jedan je za jednu brzinu drugi je za drugu brzinu. Probaj necesh nishta pokvariti

Sve u svemu, ako je na toj mašini stari "dvokondenzatorski" motor (sa livenim deklima i 2 šrafa na remenici) ne treba ništa dirati oko tih kondenzatora

Mozda neko zna kako da vezem motor bez RSO filtera na PG111 pr: bela na 2, plava na 13, zelena na 17,zuta na 18itd.
Ako9 neko zna neka mi odgovori .Hvala.Ako i ovo ne uspe onda idem da kupim novu ali ne znam koji model bi kupio!
Ako9 neko zna neka mi odgovori .Hvala.Ako i ovo ne uspe onda idem da kupim novu ali ne znam koji model bi kupio!
- kisko
- Preminuo
http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?p=48375#p48375 Imas ovde shemu a ako se slabo razumes u elektroniku,pozovi servis jer ako je ostalo na masini OK isplati se,dobre su to masineshiki je napisao:Mozda neko zna kako da vezem motor bez RSO filtera na PG111 pr: bela na 2, plava na 13, zelena na 17,zuta na 18itd.
Ako neko zna neka mi odgovori .Hvala.Ako i ovo ne uspe onda idem da kupim novu ali ne znam koji model bi kupio!

Jos da napomenem shiki ,drugi put otvori novu temu za odredjeni problem na ves masini radi urednosti samog foruma i kasnijeg pronalazenja teme uvezi odredjenog kvara.Hvala na razumevanju

-
- bela tehnika
Prebaci se ti shiki na sasvim drugu temu... ako tvoja mašina ne daje znake života posle montaže novog programatora, bolje pusti RSO jer na toj mašini on ipak ređe vrisnjava, a i kad rikne onda je to očigledno. BIO relej i prekidač vrata su mnogo bolji kandidati za otkaz na toj mašini, u prvom slučaju samo primi vodu (i izbaci ako se prebaci ručno) a u drugom mašina samo ostane skroz mrtva (nakon povlačenja programatora). Nadam se samo da nisi zbog nekog od ovih simptoma kupovao novi programator...shiki je napisao:Ako9 neko zna neka mi odgovori .Hvala.Ako i ovo ne uspe onda idem da kupim novu ali ne znam koji model bi kupio!

Hvala puno na razumevanju problem je resen sa PG 111-02 i radi odlicno sa jednim kond. od 16mf.
- kisko
- Preminuo
Naravno,mora da radi
,moze uvek bilo koji programator ako su izvodi na motoru i termostai isti(zavisi dal su NO ili NZ),kond iako ima dva moze da se stavi da radi sa jednim i za pranje i za centrifugu ako je tako predvidjeno na programatoru,hidrostat se po potrebi stavi dupli mada se i to da zbudziti
...
Sve u svemu valja biti uporan i nakraju resio si je zar ne

Sve u svemu valja biti uporan i nakraju resio si je zar ne

-
- bela tehnika
Re: PS663BIO Gorenje(RESENO)
Ako je na mašini originalni dvokondenzatorski motor (i ako u prošlosti on nije premotavan), za njega nije dobro da radi sa jednim kondenzatorom od 16 jer su njegovi namotaji pranja dimenzionisani za 10
On tako može da funkcioniše, ali će se u radu više grejati i vek će mu sigurno biti oročen
(po meni na max godinu dana)
Meni ovde uopšte nije jasno zašto je bilo potrebno prilikom prelaska na PG111 da se dira originalna konfiguracija kondenzatora, al' ajde sad... gotovo je
Iako je moguće, drugim kolegama nikad ne bih savetovao da dvokondenzatorski motor prevezuju na jedan kondenzator... :---:

Meni ovde uopšte nije jasno zašto je bilo potrebno prilikom prelaska na PG111 da se dira originalna konfiguracija kondenzatora, al' ajde sad... gotovo je

Iako je moguće, drugim kolegama nikad ne bih savetovao da dvokondenzatorski motor prevezuju na jedan kondenzator... :---:
Izvinjavam se što obnavljam ovu stariju temu, ali pošto imam neka iskustva baš vezana za nju podelila bih ih, možda znači nekome ako neko još uvek koristi neku tako staru mašinu kao npr gorenje ps 653
Kad je majstor izvršio remont mašine gorenje ps 653, nakon što je nekoliko godina stajala neispravna u garaži, još negde kraja 80-ih (skoro da je sve zamenio, tata hteo da se onesvesti kad je video račun), ona vrlo često nije mogla da okreće namočen veš, bio joj je pretežak. U međuvremenu sam tokom 90-ih ja završila ETŠ Nikola Tesla, i odlučila da vidim zašto se to događa- nije bio neispravan kaiš, nije proklizavao motor, lageri su bili zamenjeni i na bubnju i na motoru, a motor se jednostavno kočio, nije imao snage da vrti, i to samo kad je veš namočen i ako bubanj nije baš napunjen, tako da nije mogao da "podigne" i pokrene pola bubnja namočenog veša. Sa centrifugom nije bilo problema.
Mrežni napon nam je uvek bio (i ostao do danas) oko 205- 210 Volti, znači prihvatljivog kvaliteta.
Onda sam proverila podatke na samom motoru, i videla da piše da i za visoke i za niske obrtaje kondenzator može da ima kapacitivnost od 16 mikrofarada. Na njoj je na visokim bio priključen takav kondenzator, ali na niskim obrtajima samo 10 μF. Pošto kondenzatori nisu mnogo skupi provo sam zamenila sa jednim isto od 10, a pošto se motor i dalje isto tako kilavo ponašao, stavila sam novi od 16 μF za niske obrtaje. Tek tada je mašina posle remonta počela da radi kako treba, imala je dovoljno snage da vrti namočen veš i pere kako treba. Dalje je radila kod nas 5 puta nedeljno oko 10 godina, pa smo je pre nekoliko godina poklonili nekim prijatejima.
E sad, zašto je to tako, da li je motor viklovan pa zato nije mogao da radi, ili je greškom pogrešan motor završio na našoj mašini, ne znam, mašina je dosta starija od mene, znam samo da sam stavljanjem kondenzatora koji i piše na motoru da mu je potreban rešila problem kilavog motora.
Možda nekome znači ovo moje iskustvo.
PS. I mrežni napon igra bitnu ulogu u radu i radnom veku motora: u današnje vreme kad je standard 230V +-10% mnogo su velike oscilacije napona na različitim mestima, može se izmeriti sve od oko 190 V do 253 V što je prilično velik raspon- da smo imali mrežni napon oko240V motor bi sigurno dobro okretao, tako da kod ovog problema i mrežni napon igra vrlo bitnu ulogu i treba ga uzeti u obzir.

Kad je majstor izvršio remont mašine gorenje ps 653, nakon što je nekoliko godina stajala neispravna u garaži, još negde kraja 80-ih (skoro da je sve zamenio, tata hteo da se onesvesti kad je video račun), ona vrlo često nije mogla da okreće namočen veš, bio joj je pretežak. U međuvremenu sam tokom 90-ih ja završila ETŠ Nikola Tesla, i odlučila da vidim zašto se to događa- nije bio neispravan kaiš, nije proklizavao motor, lageri su bili zamenjeni i na bubnju i na motoru, a motor se jednostavno kočio, nije imao snage da vrti, i to samo kad je veš namočen i ako bubanj nije baš napunjen, tako da nije mogao da "podigne" i pokrene pola bubnja namočenog veša. Sa centrifugom nije bilo problema.
Mrežni napon nam je uvek bio (i ostao do danas) oko 205- 210 Volti, znači prihvatljivog kvaliteta.
Onda sam proverila podatke na samom motoru, i videla da piše da i za visoke i za niske obrtaje kondenzator može da ima kapacitivnost od 16 mikrofarada. Na njoj je na visokim bio priključen takav kondenzator, ali na niskim obrtajima samo 10 μF. Pošto kondenzatori nisu mnogo skupi provo sam zamenila sa jednim isto od 10, a pošto se motor i dalje isto tako kilavo ponašao, stavila sam novi od 16 μF za niske obrtaje. Tek tada je mašina posle remonta počela da radi kako treba, imala je dovoljno snage da vrti namočen veš i pere kako treba. Dalje je radila kod nas 5 puta nedeljno oko 10 godina, pa smo je pre nekoliko godina poklonili nekim prijatejima.
E sad, zašto je to tako, da li je motor viklovan pa zato nije mogao da radi, ili je greškom pogrešan motor završio na našoj mašini, ne znam, mašina je dosta starija od mene, znam samo da sam stavljanjem kondenzatora koji i piše na motoru da mu je potreban rešila problem kilavog motora.
Možda nekome znači ovo moje iskustvo.
PS. I mrežni napon igra bitnu ulogu u radu i radnom veku motora: u današnje vreme kad je standard 230V +-10% mnogo su velike oscilacije napona na različitim mestima, može se izmeriti sve od oko 190 V do 253 V što je prilično velik raspon- da smo imali mrežni napon oko240V motor bi sigurno dobro okretao, tako da kod ovog problema i mrežni napon igra vrlo bitnu ulogu i treba ga uzeti u obzir.
-
- bela tehnika
To je kontra situacija, jednokondenzatorski motor na mašini koja ima instalaciju za 2 kondenzatora. U uslovima normalnog mrežnog napona može i tako da radi ali ipak ima osetno smanjenu snagu na pranju. Jedino mi nije jasno zbog čega ste morali sami da se upuštate u rešavanje tog problema kada je to relativno mali dodatni posao za majstora koji je već uradio celu mašinu generalno (i to skupo naplatio kako kažete). Mislim, zar nije postojala nekakva garancija sa njegove strane?
Postojala je garancija, nego moji su mislili da je verovatno slaba struja tj. mrežni napon uzrok tom problemu. Još smo dobili savet, ne znam sad od koga, davno je bilo
da mašina uvek treba da se skroz napuni vešom da bi mogla normalno da radi. A tačno je mada paradoksalno zvuči da je ona lakše izlazila na kraj sa opterećenjem kad je bila skroz napunjena, nego recimo sa 3 ili 4 kg, jer je motoru izgleda teže da pokrene i obrće namočen veš ako popunjava pola bubnja.
Tako je to nekako išlo godinama dok ja nisam rešila taj problem, jedino mi nije jasno kako je došlo do toga da je motor sa istom kapacitivnošću za obe brzine završio na našoj mašini, da li je moguće da su u fabrici stavili pogrešan motor- ne verujem, ili je to majstor zamenio- rekao je tada da je na motoru menjao jedino lagere, ne znam. Inače sam našla shemu za ps 653, i na njoj je navedeno da ima dva različita kondenzatora direktno povezana na motoru: 10μF za niske obrtaje i 16μF za visoke-centrifugu.
Možda će nekome biti zanimljivo i to što su na njoj od kvarljivih delova najduže trajali programator i ventil za vodu- jedino njih nismo nikada popravljali i menjali dok je nismo poklonili.

Tako je to nekako išlo godinama dok ja nisam rešila taj problem, jedino mi nije jasno kako je došlo do toga da je motor sa istom kapacitivnošću za obe brzine završio na našoj mašini, da li je moguće da su u fabrici stavili pogrešan motor- ne verujem, ili je to majstor zamenio- rekao je tada da je na motoru menjao jedino lagere, ne znam. Inače sam našla shemu za ps 653, i na njoj je navedeno da ima dva različita kondenzatora direktno povezana na motoru: 10μF za niske obrtaje i 16μF za visoke-centrifugu.
Možda će nekome biti zanimljivo i to što su na njoj od kvarljivih delova najduže trajali programator i ventil za vodu- jedino njih nismo nikada popravljali i menjali dok je nismo poklonili.
- jaro
- bela tehnika
- Contact person: jaro
Jeli ovo sad konacno prva koleginica na forumu?
Dobrodosla!

Dobrodosla!
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
Gorenje WA1541 modul AKO546695 Gorenje 634445 - RIJEŠENO
napisao Citizen » 06 Mar 2014, 19:43 » u VEŠ MAŠINE - 2 Odgovori
- 1972 Pregledano
-
Zadnji post napisao Citizen
06 Mar 2014, 21:54
-
-
- 10 Odgovori
- 3879 Pregledano
-
Zadnji post napisao sim
03 Apr 2018, 23:01
-
-
GORENJE WA162 Prological potreban MODUL [REŠENO]
napisao moravac22 » 27 Sep 2008, 20:49 » u VEŠ MAŠINE - 9 Odgovori
- 2683 Pregledano
-
Zadnji post napisao kisko
26 Okt 2008, 19:52
-
-
- 15 Odgovori
- 6978 Pregledano
-
Zadnji post napisao IvanBG
07 Apr 2009, 14:54
-
- 9 Odgovori
- 8401 Pregledano
-
Zadnji post napisao IvanBG
12 Apr 2009, 14:42
-
- 11 Odgovori
- 2435 Pregledano
-
Zadnji post napisao vlatkocopa
18 svi 2009, 14:33
-
- 28 Odgovori
- 7965 Pregledano
-
Zadnji post napisao cikajoca
21 Jun 2009, 13:04
-
-
Gorenje WA162 prological,greske F32 i F64 (Rešeno)
napisao Neshco » 11 Jun 2009, 19:07 » u VEŠ MAŠINE - 59 Odgovori
- 16198 Pregledano
-
Zadnji post napisao Neshco
22 svi 2011, 19:56
-