TAHOGENERATOR gorenje WA50050(RIJESENO)
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
-
- _
- Warranty service: LG,VOX,LUXEL,FINLUX,TELEFUNKEN,VIVAX,KUMTEL,SEVERIN
- Contact person: Vlado
TAHOGENERATOR gorenje WA50050(RIJESENO)
Imam problem sa ves masinama gorenje 50050 tj sa 2 v.m. u par dana isti problem.Masina primi vodu hidrostat svoje odradi ali kad motor treba da vrti sporu brzinu tj lijevo-desno on pocne max da vrti te dolazi do skakanja masine.Sve elemente smo ispitali i mjenjali elekronski modul ali mislimo da je problem u tahogeneratoru na el.motoru.Moze li mi itko reci kako se ispituje i dali ima igdje da se kupi samo on a ne u kompletu.Za jednu masinu nije mi problem posto je u garanciji i to cu da promjenim cijeli motor,ali druga je problem stranki je mnogo novaca da mijenja cijeli motor a mislim da je problem samo u TAHOGENERATORU
Zadnja izmena: vlado.sub, dana 27 Feb 2011, 14:45, ukupno menjano 1 put.
-
- bela tehnika
- Warranty service: Bosch Siemens Electrolux Zanussi AEG Končar Vivax
- Contact person: ZDRAVKO
Re: TAHOGENERATOR gorenje WA 50050
Kod omskoga ispitivanja treba da ima otpor između dva pola tahoa a kada zavrtiš motor rukom treba da pokazuje izmenični napon rastući zavisno od brzine vrtnje od neke vrednosti 4v do možda petnaestak ako je tako taho je ispravan poz.
Zadnja izmena: ZDRAVKO T, dana 22 Feb 2011, 13:00, ukupno menjano 1 put.
BLAGO ONOM KO RANO POLUDI VAS MU VJEK U VESELJU PROĐE
-
- _
HVALA,ODOH ODMA DA PROBAM,MOYE LI SE ON POSEBNO KUPITI ILI SAMO IMA U KOMPLETU SA MOTOROM
L.P. VLADO
pisi malim slovima...
L.P. VLADO
pisi malim slovima...
- NOVI
- _
- Specialty: consumer
tacho generator jako brzo ispitaš običnim ommetrom
poprati dvije iste boje žice sa zadnje strane gdje se on nalazi na utičnicu.
to su obično dvije bije,žute,crvene ili...
otpor ti mora biti cca 60 0ma pa sve do 160 oma samo za neke vrste motora.
Također je potreba da ga stručno rastaviš i provjeriš da nije napuknuo magnet ili da nema nekakav smet između polova magneta i špule jer to u radu brka elektroniku.
ja sam također imao slučaj da samo kmučište nije dobro sjedilo--ukoso i isto je radilo problem.
Ako si siguran da ti je ta druga elektronika ok onda nema potrebe da te zamaram sa testiranjem komponenti na elektronici koje su za tacho.
Kada zavrtiš motor na samome izlazu tacho generatora ti se mora pojaviti par volti izmjeničnog napona -pazi ne istosmjernog jer tek kod procesora ti dobivaš cca 2 do 3 v signala procesoru ali istosmjernog napona -ali to je več za neke druge rasprave na na ovom forumu.
poprati dvije iste boje žice sa zadnje strane gdje se on nalazi na utičnicu.
to su obično dvije bije,žute,crvene ili...
otpor ti mora biti cca 60 0ma pa sve do 160 oma samo za neke vrste motora.
Također je potreba da ga stručno rastaviš i provjeriš da nije napuknuo magnet ili da nema nekakav smet između polova magneta i špule jer to u radu brka elektroniku.
ja sam također imao slučaj da samo kmučište nije dobro sjedilo--ukoso i isto je radilo problem.
Ako si siguran da ti je ta druga elektronika ok onda nema potrebe da te zamaram sa testiranjem komponenti na elektronici koje su za tacho.
Kada zavrtiš motor na samome izlazu tacho generatora ti se mora pojaviti par volti izmjeničnog napona -pazi ne istosmjernog jer tek kod procesora ti dobivaš cca 2 do 3 v signala procesoru ali istosmjernog napona -ali to je več za neke druge rasprave na na ovom forumu.
- NOVI
- _
- Specialty: consumer
može se odvojeno kupiti samo nađi dilera tj servis
-
- _
Re: TAHOGENERATOR gorenje WA50050
samo da kazem da je problem rijesen,nisam mogao da nadjem tahogenerator zamjenjen je motor u oba slucaja i sve radi.Hvala na odgovorima.Lijep pozdrav.
-
- _
- Specialty: computers
Re: TAHOGENERATOR gorenje WA50050(RIJESENO)
Imao sam sličan problem sa veš mašinom Gorenje WA50050. U testnom režimu veš mašina je javljala problem sa tahogeneratorom. Prilikom uključivanja programa pranja veš mašina nije mogla da odradi centrifugiranje veša. Ručnim okretanjem remenice na bubnju napon na tahogeneratoru je bio 3-4 V. Poslije provjere električnih vodova i konektora koji su bili uredu zamjenjena je elektronska ploča programatora i problem je rješen.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 7 Odgovori
- 2253 Pregledano
-
Zadnji post napisao cudan
03 Dec 2020, 20:37
-
- 2 Odgovori
- 817 Pregledano
-
Zadnji post napisao sim
10 Feb 2022, 20:26
-
- 6 Odgovori
- 33649 Pregledano
-
Zadnji post napisao sokocalo
27 Mar 2011, 23:56
-
-
Ves masina Gorenje WA50050,izgorio modul (RIJESENO)
napisao vuckoelektricar » 07 Mar 2012, 22:09 » u VEŠ MAŠINE - 19 Odgovori
- 14079 Pregledano
-
Zadnji post napisao dodig
13 Mar 2012, 10:35
-
-
- 7 Odgovori
- 3572 Pregledano
-
Zadnji post napisao servisant
26 Avg 2011, 21:00