Miele W2241 ne pokazuje preostalo vreme

Forum o MAŠINAMA ZA PRANJE I MAŠINAMA ZA SUŠENJE VEŠA.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
zoranjag
gx
gx
Postovi: 205
Pridružen: 30 Jul 2008, 20:19
Location: srbija
Specialty: tv-multimedia

Miele W2241 ne pokazuje preostalo vreme

Post napisao zoranjag » 16 Mar 2012, 21:58

Postovanje zdravo svima, ova masina imala je problem istrosenih cetkica sto je uspeno zamenjeno, radi sve, moguce je podesiti odlozen start do 24h ali ne pokazuje preostalo vreme u radu /nema veze sa cetkicama tako je i ranije bilo/.Obratili su se meni za pomoc misleci da je nispravn modul EDPL 122-B, ali modul je sasvim u redu potrebno je setovanje, a procedura mi nije bas najasnija.

Der Elektronik liegen etliche Seiten mehrsprachigen Textes bei, wie sie
nach Einbau zu Programmieren ist.
Eine der möglichen Optionen ist "Frontlader/Toplader-Variante".
Dort gibt es folgende Auswahl:
Frontlader ohne Display - 1 -
Frontlader mit Restzeitanzeige - 2
Toplader ohne Display - 3 -
Toplader mit Restzeitanzeige - 4
Frontlader mit Startvorwahl - 5
Frontlader mit Startvorwahl und Restzeitanzeige - 6
Toplader mit Startvorwahl - 7
Toplader mit Startvorwahl und Restzeit - 8

So - und da wars auch schon passiert: Die W 2241 hat Restzeitanzeige und
mein Auge fiel auf "Toplader mit Restzeitanzeige - 4", was ich wählte.

gleichzeitig
das Gerät einschalten, dabei die Start-Taste festhalten, bis "Knitterschutz" blinkt,
dann Loslassen und erneut 5x drücken und beim 5.Mal gedrückt halten, bis
die LED "Start" blinkt. Dann den Programmwähler auf das 14. Programm drehen
und die Option auf "Frontlader mit Restzeitanzeige - 2" durch Drücken der

Ako neko ima iskustva u ovome sto je napisano i ako moze da prevede bio bi nam od pomoci, potrebna nam je opcija 6 sada je na opciji 5
Prilog
153.jpg

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 792
Pridružen: 07 Apr 2009, 13:44
Location: Beograd
Contact person: Ivan
Specialty: whitegoods

Re: Miele W2241 ne pokazuje preostalo vreme

Post napisao IvanBG » 17 Mar 2012, 11:29

Koliko ja shvatam, opcije 1-8 su varijante veš mašina koje rade sa ovim modulom, a ova ako je odbrojavala vreme do kraja procesa onda odgovara opciji 6. Dalji tekst čini mi se da nije kompletan, a verovatno opisuje to setovanje modula:
Uključiti aparat dok se drži pritisnuto dugme "Start" dok lampica "Knitterschutz" ne počne da blinka. Onda pustiti, i ponovo pritisnuti 5 puta i zadržati poslednji put dok ne blinkne lampica "Start". Onda okrenuti selektor na 14. program i opciju "Frontlader mit Restzeitanzeige - 2" pritiskajući... (e, tu nedostaje ostatak teksta)
Dakle, paste-uj nastavak teksta pa da vidimo može li se provaliti kako se aktiviraju te opcije :!:
Nego, da li se ova mašina pokvarila u rukama mušterije, ili je u takvom stanju doneta od preko? Ako je ovo drugo, biće tu da postoji još neki problem osim reseta... :roll:

zoranjag
gx
gx
Postovi: 205
Pridružen: 30 Jul 2008, 20:19
Location: srbija
Specialty: tv-multimedia

Re: Miele W2241 ne pokazuje preostalo vreme

Post napisao zoranjag » 17 Mar 2012, 12:28

Hvala na brzom odgovoru, u prilogu ide ceo tekst sa jednog foruma gde je majstor imao druge probleme sa masinom.Meni nije jasno ovo na program 14 inace one korisnicke uobicajene izmene programa je moguce uraditi : start-power on pa birac na recimo 75 i pojavi se P koji se smenjuje brojkom koja moze biti od 0 do 4.Znaci nije jasno na koji se to program 14 misli ako se zeli selektovati jedan od 8 moda displeja, experimente nisam hteo da radim.To da li je promena nastala kod korisnika ili je takva dosla neznam dok na vidim sa ovim cija je, ali je evidentno da je to moguce promeniti, mozda je cak svabo namerno iskljucio. Evo celog teksata pa pokusaj lepo sve sklopiti korak po korak, nemacki mi nije jaca strana

Kod: Označi sve

http://forum.electronicwerkstatt.de/phpBB/Ersatzteile_Reparatur_Waschmaschine/waschmaschine_miele_w_2241_u_a_hatte_elektronik_verstellt-t95377f55_bs0.html
Trebao si staviti i link sa tog foruma koji vec citiras. Milan.


Geräteart : Waschmaschine
Defekt : Hatte Elektronik verstellt
Hersteller : Miele
Gerätetyp : W 2241 (u.a.)
S - Nummer : 00/6.......
Kenntnis : Komplett vom Fach
Messgeräte : Multimeter, Gerätetester (VDE 0701/0702), Phasenprüfer, Duspol
______________________

Liebe Leser,

hier möchte ich mal über eine eigene Eselei berichten.

Bei einer Miele W 2241 war in Folge eines Unwetters, bei dem die Maschine
im überfluteten Waschkeller stand und daher etwa 2 cm hoch, über Unterkante
Bodenwanne (Auffangwanne), voll Wasser stand, die kombinierte (Ein-Platinen-)
Steuer-/Leistungselektronik EDPL 122 B (6708310) kaputt gegangen.
Ursache war Feuchtigkeit/Kondenswasser an der unteren Kante ihres
Kunststoffgehäuses, das an dieser Stelle eigentlich noch durch einen
aufgeklebten Folienstreifen (5622792) geschützt ist.
(Das scheint eine empfindliche Stelle zu sein, denn ich hatte schon
weitere Fälle, wo die daneben liegenden Leiterbahnen durch Feuchtigkeit
geschädigt wurden. Obwohl die Elektronik in der Bedienblende steckt und
hinten noch von einer weiteren Kunststoffabdeckung geschützt wird.)
Jedenfalls ging bei der Maschine nur noch Pumpen, was sie in allen gewählten
Programmen und im Prüfprogramm nur noch fortwährend tat. Den Schwimmerschalter
in der Bodenwanne konnte ich jedoch als Ursache ausschließen.
Also habe ich eine neue Elektronik (7005331) bestellt und dann eingebaut,
was sehr "fummelig" ist, wegen der kurzen Kabelbaumenden und den vielen
Klammern der Kabelbaumbefestigung an der Elektronik.
Der Elektronik liegen etliche Seiten mehrsprachigen Textes bei, wie sie
nach Einbau zu Programmieren ist.
Eine der möglichen Optionen ist "Frontlader/Toplader-Variante".
Dort gibt es folgende Auswahl:
Frontlader ohne Display - 1 -
Frontlader mit Restzeitanzeige - 2
Toplader ohne Display - 3 -
Toplader mit Restzeitanzeige - 4
Frontlader mit Startvorwahl - 5
Frontlader mit Startvorwahl und Restzeitanzeige - 6
Toplader mit Startvorwahl - 7
Toplader mit Startvorwahl und Restzeit - 8

So - und da wars auch schon passiert: Die W 2241 hat Restzeitanzeige und
mein Auge fiel auf "Toplader mit Restzeitanzeige - 4", was ich wählte.
Beim anschließenden Probelauf konnte ich ein Programm wählen, jedoch
blinkte gleich schon mehrmals die rote LED "Dosierung prüfen".
Kein Wasserzulauf... nichts.
Leider kam ich auch nicht mehr in den Programmiermodus hinein, denn
immerzu blinkte die LED "Dosierung prüfen".

... Fortsetzung folgt (Will mal gerade erst hochladen, weil ein Gewitter,
welches hier stattfindet, sonst Datenverlust befürchten lässt.)


Versand von Ersatzteilen für Haushaltsgeräte und Elektronik






Gilb

Moderator

Beiträge: 16203
Wohnort: Gardine (Gardinenhof)
ID = 622946 Am 24 Jul 2009 9:41 erstellt



... leider kam ich vor Ort zu keiner Lösung, denn ich hatte weder
schriftliche Serviceunterlagen mitgenommen, noch den Schlepptop dabei.
Also musste ich zu Hause nachsehen und erfuhr dort, dass das Blinken
der LED "Dosierung prüfen" auch bedeuten kann, dass der Deckelschalter
offen oder defekt ist. "Meine" W 2241 ist jedoch ein Frontlader und hat
demnach gar keinen Deckelschalter. Tatsächlich gibt es auf der Elektronik
aber Lötpunkte, wo bei anderer Ausführung (z.B. als EDPL 132) dann eine
Steckerwanne sitzt, wo unter anderem der Deckelschalter angesteckt wird.
An diese Lötpunkte kommt man aber nur, wenn die Elektronik aus der Blende
der Maschine ausgebaut ist, da sie hinten sitzen. Ich hätte sie mit einer
Spitzzange überbrücken können, um einen geschlossenen Deckelschalter zu
simulieren; müsste aber, um in den Programmiermodus zu gelangen, gleichzeitig
das Gerät einschalten, dabei die Start-Taste festhalten, bis "Knitterschutz" blinkt,
dann Loslassen und erneut 5x drücken und beim 5.Mal gedrückt halten, bis
die LED "Start" blinkt. Dann den Programmwähler auf das 14. Programm drehen
und die Option auf "Frontlader mit Restzeitanzeige - 2" durch Drücken der
Start-Taste ändern. Geht nicht! Habe zu wenig Hände.
Aus einem Stück eines alten Radiergummis und einer zurecht gebogenen
Büroklammer habe ich deshalb einen "Stecker" gebaut, den ich im
Elektronikgehäuse an den fraglichen Lötpunkten (Stecker 6.1 und 6.5)
fixierte, um dann die Elektronik wieder in ihre Halterung zu setzen
und umprogrammieren zu können, was dann auch erfolgreich war.
Resultat: Mal wieder "nix" verdient (da vorher feste Kosten genannt) und
einen Haufen Stress, Fahrerei und Mund fusselig reden, um der Kundin
den Sachverhalt annehmbar zu gestalten.

Viele Grüße
der Gilb

PS: Ich hatte es weiter oben schon erwähnt und würde mich freuen, wenn
Kollegen mir bestätigen könnten, dass die Elektronik empfindlich auf
Wasserdampf aus der Bodenwanne reagiert?


waschmaschinenbörse

Stammposter

Beiträge: 382
Wohnort: Dortmund
ID = 622951 Am 24 Jul 2009 10:58 erstellt


Hallo,

Böse Falle das, war denn kein Brückenstecker bei der neuen EDPL dabei ?

Zitat :
PS: Ich hatte es weiter oben schon erwähnt und würde mich freuen, wenn
Kollegen mir bestätigen könnten, dass die Elektronik empfindlich auf
Wasserdampf aus der Bodenwanne reagiert?

Welche Elektronik reagiert denn nicht empfindlich auf Kondenswasser ?
Aber Du hast natürlich Recht, bei den Modellen sammelt sich besonders gerne in der unteren Kante Kondenswasser und himmelt so die Elektronik, ich hatte schon mehrere Fälle, bei älteren Modellen(800/900) kommt sowas kaum vor.
grüßle
Ps.
Neue EDPL im Tausch



Gilb

Moderator

Beiträge: 16203
Wohnort: Gardine (Gardinenhof)
ID = 622981 Am 24 Jul 2009 14:24 erstellt



Hallo Waschmaschinenbörse,

leider waren auch bei der neuen Elektronik nur die Lötpunkte sichtbar,
durch eine Aussparung in der Kunststoffabdeckung, aber keine Steckwanne
eingelötet und folglich auch keine Steckbrücke dabei.

Der Preis auf der verlinkten Boah-Ey-Seite ist günstig, liegt
über 10% unter dem Listentauschpreis, den Miele Endkunden berechnet.

Zum Kondenswasserproblem:
Ich überlege, ob es nicht besser für die Elektronik wäre, wenn dieser
Folienstreifen dort an der Gehäuseunterkante nicht wäre und man evtl. sogar
das Gehäuse dort etwas aufschneidet, um Luftzirkulation zu ermöglichen?

Beste Grüße und Wünsche,
der Gilb


Edit/Nachtrag: Noch zwei Fotos dazu hochgeladen:



[ Diese Nachricht wurde geändert von: Gilb am 24 Jul 2009 17:17 ]

prinz.

Inventar

Beiträge: 4322
Wohnort: Gifhorn und Wolfenbüttel
ID = 622988 Am 24 Jul 2009 15:24 erstellt



Moin
Hatte letztens auch nen Sau blöden Fehler.
Miele WA 2244WPS hat nach Blitzeinschlag geblingt wie ne Lichtorgel
und nan keine Eingaben an.
Da dem Kunden Elektroniktausch zu teuer war und die Versicherung bezahl hattte stand das Gerät bei unter eigentlich wollte Ich bei Miele bitte bitte machen was man machen könnte 5 Jahre sind ja noch kein Alter.
Vorgestern alles schön zusammen gebaut aus lauter Langeweile
Stecker rein Gerät eingeschaltet und das Teil hat nicht einen Fehler mehr macht alles was es soll.
Das soll einer verstehen.
mfg


_________________
Nur für nicht Mutige
1.Freischalten
2.Gegen Wiedereinschalten sichern
3.Spannungsfreiheit allpolig feststellen
4.Erden und kurzschließen
5.Benachbarte, unter Spannung stehende Teile abdecken oder abschranken

Gilb

Moderator

Beiträge: 16203
Wohnort: Gardine (Gardinenhof)
ID = 635463 Am 21 Sep 2009 16:11 erstellt



Heute schon wieder eine defekte EDPL 122 B an einer W 2241 WPS.
Die Kundin hatte am Wochenende (Freitag nachmittags) eine Störungsmeldung
gesehen: Die rote LED "Ablauf prüfen" blinkte.
Daraufhin hat sie das Flusensieb herausgedreht und war dabei wohl etwas zu
schnell.
Denn das austretende Wasser lief zum Teil nach hinten in die Bodenwanne der
Maschine, so dass anschließend gar nichts mehr ging und auch noch die rote
LED "Zulauf prüfen" zusätzlich blinkte (also Bodenwanne voll).
Heute war das Wasser weitestgehend verdunstet, die Bodenwanne nur noch
nebelfeucht. Aber die Maschine pumpte, egal was ich einstellte, nur noch
pausenlos ab. Also wiederum eine defekte EDPL 122 B. (Den Schwimmerschalter
konnte ich auch dieses Mal als Fehlerursache ausschließen.)


shotty

Schreibmaschine

Beiträge: 1373
Wohnort: Achter´n Diek, an der Nordseeküste
ID = 635508 Am 21 Sep 2009 19:29 erstellt


Hallo Gilb,

so eine Problematik mit Feuchtigkeit in der Bodenwanne, und das dadurch die Elektroniken zerstört werden, ist mir neu.

Ich könnte mir vorstellen, das die Mikroschalter über dem Schwimmer mit feucht geworden ist (passiert ja manchmal bei Geschirrspülern), und das auf Grund dessen falsche Informationen an die Steuerelektronik geleitet werden.

Gruß

shotty

Gilb

Moderator

Beiträge: 16203
Wohnort: Gardine (Gardinenhof)
ID = 635632 Am 22 Sep 2009 7:46 erstellt



Hallo shotty,

ja, das bei den Geschirrspülern kenne ich gut, habe erst gestern wieder
so einen Mikroschalter nebst Steckkabelschuhen erneuern müssen.
Meist hat das keine weiteren Folgen, die Elektronik bleibt heile.

Aber bei den neueren Waschmaschinen, wie der W 2241 WPS, ist das nun schon
der dritte Fall, wo ich dann an den Leiterbahnen im unteren Bereich der
Elektronik Schäden feststelle und wo (deshalb) dauerhaft abgepumpt wird.
Immer hat vorher Wasser in der Bodenwanne gestanden: In einem Fall, weil
der Keller bei einem Wolkenbruch überschwemmt war; in letzten Fall, weil
die Kundin das Flusensieb zu forsch herausgedreht hatte.
Ich habe weiter oben ja Bilder der Elektronik eingestellt und ich vermute,
dass dort zu wenig Luftzirkulation ist?!

Lasst uns das mal weiter beobachten,

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 792
Pridružen: 07 Apr 2009, 13:44
Location: Beograd
Contact person: Ivan
Specialty: whitegoods

Re: Miele W2241 ne pokazuje preostalo vreme

Post napisao IvanBG » 18 Mar 2012, 10:37

Dakle, po nastavku teksta, kda se stavi selektor na 14. program, opcija (1-8) se onda menja pritiskanjem dugmeta "Start". Veovatno prikaže na displeju broj dok prebacuje. Dalji tekst kako mi se čini nema veze sa setovanjem, nego se govori o nekom hladnom lemu na ploči ili tako nešto, nemam sad vremena da to bistrim sve. I da, 14. program bi trebalo da ti je "Mini 40" ako je ono slika tvoje mašine (95 je prvi program).
Čuvaj se eksperimentisanja sa ovom mašinom, koja nova košta sigurno 1000€+. I ovu "popravku" (ako uspe) treba dobro naplatiti :!:

PS ne verujem da se švabo igrao, pre će biti neko od naših, pokušavajući da natera neispravnu mašinu da radi samo brkanjem po dugmićima... lolzi

zoranjag
gx
gx
Postovi: 205
Pridružen: 30 Jul 2008, 20:19
Location: srbija
Specialty: tv-multimedia

Re: Miele W2241 ne pokazuje preostalo vreme

Post napisao zoranjag » 19 Mar 2012, 10:25

Hvala Ivan, evo me od jutros sa masinom i nisam uspeo uci u servisni mod na nacin kako smo precizirali.Zapravo sam pokusao najmanje deset puta ali nikako nisam dosao do pozicije da treperi "Knitterschutz". Start + ON nakon kraceg drzanja upali zeleni led START, ako drzim i nakon sto se upali led START vrati se u normalnu poziciju kao da nista nije ni bilo.Jedino sam uspeo uci i demo mod , od jednom poce brzo da trepce zeleni START rekoh to je servisni mod, pokrenem birac i vec od programa 95º poce DEMO. I tu videh da masina zaista ima oba moda i preostalo vreme i odlozen pocetak .Kakava je muka bila da izadjem iz demo moda ne zelim da pricam, mislio sam da nikada necu izaci, ali bilo je dovoljno samo zadrzati tipku START.Dok je malo osvojim i procitam jos sta god o njoj ponovo cu pokusati da vidim gde gresim, da li ne odmerim lepo pauze u onih pet puta START ili procedura odstupa.Masina je kod mene u servisu na neograniceno raspolaganje.U meduvremenu kolega ako imas vremena i dodjes do servisnog uputstva Miele model W2241 Type: HW07-2 bice bolje.Ja cu sada postaviti servisno uputstvo za vise slicnih modela Miele.
Prilog
Miele_W1113tech.zip
(1.48 MiB) Preuzeto 477 puta.

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 792
Pridružen: 07 Apr 2009, 13:44
Location: Beograd
Contact person: Ivan
Specialty: whitegoods

Re: Miele W2241 ne pokazuje preostalo vreme

Post napisao IvanBG » 19 Mar 2012, 18:31

IvanBG je napisao:Uključiti aparat dok se drži pritisnuto dugme "Start" dok lampica "Knitterschutz" ne počne da blinka. Onda pustiti, i ponovo pritisnuti 5 puta i zadržati poslednji put dok ne blinkne lampica "Start". Onda okrenuti selektor na 14. program
Ček polako, "Knitterschutz" treba da počne da blinka na samom početku procedure. Da li si ti držao pritisnuto dugme "Start" pre nego što si uključio aparat, i zadržao koliko god je potrebno dok "Knitterschutz" ne zablinka? Inače, na sličan način se ulazi u servisne modove i kod nekih drugih aparata, dakle treba držati taster "Start" svo vreme, dok se drugom rukom aparat uključi, dakle kad elektronika dobije napon taster "Start" treba da je već stisnut, a ne naknadno. Kad se pritiska naknadno, to su već manje-više standardne operacije. Ako nije tu caka, zaista ne znam, konkretno takvu mašinu nisam imao u rukama pa da budem 100% siguran mada mi na osnovu prevoda na eng. (preko gugla) sve deluje prilično jasno, mislim to je taj prevod, nema neke veće dileme oko toga... :roll:
zoranjag je napisao:Kakava je muka bila da izadjem iz demo moda ne zelim da pricam, mislio sam da nikada necu izaci, ali bilo je dovoljno samo zadrzati tipku START.
Inače, skroz uobičajena procedura za nasilan prekid izabranog programa kod većine elektronskih modula mašina za veš i sudove, šta da ti kažem - plaćaš danak jer ti bela tehnika nije specijalnost... :mrgreen:

zoranjag
gx
gx
Postovi: 205
Pridružen: 30 Jul 2008, 20:19
Location: srbija
Specialty: tv-multimedia

Re: Miele W2241 ne pokazuje preostalo vreme

Post napisao zoranjag » 19 Mar 2012, 20:01

da, prvo start i drzanje pa mrezni prekidac ali se tada upali samo zelena START, a ako jos duze drzim START ugasi se zelena vrati na pocetnu poziciju, poziciju pre zapocinjanja procedure, ali dobro pokusali smo.Ima i varijanta da snimim eeprom pa da se igram, no nemam vremena za to.Masina i ovako moze sve da radi, ako nesto uradim napisacu ovde, lep pozdrav.

milanmerlin
_
_
Postovi: 79
Pridružen: 29 Mar 2011, 21:30
Location: Sombor
Contact person: Milan

Re: Miele W2241 ne pokazuje preostalo vreme

Post napisao milanmerlin » 22 Mar 2012, 13:09

Njihove masine kada im otvoris prednju masku,sto je prilicno jednostavno imaju fiksirane male plasticne dzepove gde im je dokumentacija..seme i slicne stvari.Jedino ako vec nije otvarana pa je neko izvadio!

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “VEŠ MAŠINE”