KOPERNIKUS 18 ODUSTAO

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
deletraj
_
_
Contact person: Dejan Trajkovic

KOPERNIKUS 18 ODUSTAO

Post napisao deletraj » 25 Avg 2010, 10:09

Zdravo kolege, klima je KOPRENIKUS osamnaestica ( model nisan zapisao ) ali mislim da to sada nije ni bitno. Kvar je sledeci kompresor nece da krene da radi, zamenio sam kondenzator od 50 mikro farada kompresor je proradio, nakon toga sto sam izvrsio punjenje freonom R 22 kompresor se iskljucio ( klima je dobro primila gas i hladila prostoriju ) nakon nekog vremena kompresor se je mogao ponovo ukljuciti. Znaci da se uvek pri ukljucenju klime ne ukljucuje i kompresor dok se spoljni ventilator ukljucuje uvek pri startu klime. Sta mislite vi, evo juce me je covek opet zvao.
Zadnja izmena: deletraj, dana 12 Nov 2010, 17:19, ukupno menjano 1 put.

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc
Specialty: whitegoods

Re: KOPERNIKUS 18

Post napisao goranfri » 25 Avg 2010, 11:27

Ako su cevi ispravne , ne prelomljene, ako ima pravu kolicinu freona i nov kondenzator onda ne valja kompresor. Eto.

deletraj
_
_

Post napisao deletraj » 25 Avg 2010, 17:04

on se nekad ukljuci i normalno hladi ali primetio sam da se mnogo grerje za 15 min rada

frigoservisbata
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao frigoservisbata » 25 Avg 2010, 19:26

goranfri je napisao:Ako su cevi ispravne , ne prelomljene, ako ima pravu kolicinu freona i nov kondenzator onda ne valja kompresor. Eto.
Napiso ti je covek sve.Sta treba jos da se napise?
Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 26 Avg 2010, 22:36

Ako je pregrijanje plina na usisu u kompresor preveliko onda je normalno da se kompresor pregrijava. Provjeri da pregrijanje nije više od 15ak stupnjeva.

Da ne zaboravim mantru:
PRIJE BILO KAKVOG ISPITIVANJA NAPUNI KLIMU NA VAGU TOČNO U GRAM I OČISTI VANJSKU I UNUTARNJU JEDINICU I PROVJERI DA SE VENTILATORI RADO I PRAVILNO VRTE TJ DA IMAŠ POTREBAN PROTOK ZRAKA
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Manitowoc

Post napisao goranfri » 26 Avg 2010, 23:06

Otprilike je tu i najveći problem nedostatak vage :uca:

deletraj
_
_

Post napisao deletraj » 03 Sep 2010, 16:00

Sto se tice punjenja i ciscenja to je sve obavljeno kako treba. Ja sam bio pozvan da servisiram klimu ( operem i ocistim ) posto kod tog coveka redovno vrsim odrzavanje klima uredjaja. Kada sam otisao, zatekao sam da unutrasnja jedinica radi bez hladnog gasa( duva samo ventilator ). Otvorio sam spoljasnju jed. i video da se kompresor ne ukljucuje onda sam promenio kondenzator od 50mikro farada i kompresor je proradio klima je pocela da hladi. Skinuo sam obe jedinice odvojio elektroniku od isparivaca i i isaprivace isprao sa foam coil osusio sve to i namontirao obe jedinice. Instalaciju sam izvakumirao vakum pumpom pa tek tada pustio gas iz klime. Kompresor je poceoda radi nakon 7 min prekida sa radom i sam se iskljucuje. Posumnjao sam u elektroniku unutranje jedinice, ali posto kompresor nije hteo da ukljuci, nisam mogo da sakupim gas pa sam postojeci ispustio, kasnije pri drugoj montazi [/b(posle provere elektronike unutrasnje jedinice) ponovo sam izvakumirao instalaciju vakum pumpom i klimu napunio sa R 22. Gas sam pusatao iz fabricke ( nije neki prirucni rad) REFCO menzure tacno onoliko kolko je na dekleraciji napisano menzura je izgravirana na 25 grama.
I dalje kompresor radi nekih 6 do sedam minuta i sam se iskljuci. Eto ja sam morao da vam detaljno opisem kako se odvijao rad na ovom klima uredjaju [b]zato sto vidim da su pojedine kolege bez znanja
o tome da li neko ima opremu za rad ili nema, dali kompliment da je radjeno bez vage itd. Da naglasim da se popravkom bele tehnike bavim od 1995 godine i da nisam punio frizidere i zamrzivace direktno iz boce nego iz menzure, a da i to kazem da iskusan majstor moze i bez menzure da napuni uredjaj po pritisku i temperaturi isparenja gasa u cevima pomocu manomatra a vecina nas znamo gde treba da stane kazaljka na manometru kod frizidera a gde kod zamrzivaca. za rad

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Manitowoc

Post napisao goranfri » 03 Sep 2010, 16:23

Nemaš ti pravo da se nešto kao ljutiš iz prostog razloga što nisi napisao šta i kako si radio u prethodnim postovima. Pročitaj još jedanput iz početka sve postove. Mogao si da napišeš da si klimu izvakumirao i napunio preko menzure Refco , ali nisi.
Ja nemam volju više da objašnjavam ljudima po 100 puta kako se puni klima. Postoji opcija pretraga.

I ako je klima napunjena ofrlje i bez vakumiranja o čemu mi imamo da diskutujemo ? A takvih pitanja milion , : Napunio sam klimu na onoliko bara ali mi ne radi.

I da završim , da ponovim još jedanput post koji malo iznad : Ako su cevi ispravne , ne prelomljene, ako ima pravu kolicinu freona i nov kondenzator onda ne valja kompresor. Eto.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 03 Sep 2010, 20:13

@ deletraj
Ponavljam, ako je pregrijanje na usisu kompresora previsoko onda je normalno da se kompresor grije i da ga interna zaštita od pregrijanja isključuje. Potrebno je mjeriti temperature cijevi, temperature i vlažnost zraka na ulazu i izlazu izmjenjivača, tlakove isparavanja i kondenzacije, struju kompresora da bi se postavila ispravna dijagnoza.

Ponavljam još jednom mantru "klima uređaj se ne može pravilno napuniti koristeći samo manometre". Izgovarajte ovu mantru u sebi dnevno barem 30 puta kako bi to sebi utuvili u glavu.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”