Promjena klime sa R410 na R22 - RESENO
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Promjena klime sa R410 na R22 - RESENO
Imao sam kod kuce staru vanjsku jedinicu klime Panasonic, CU12DKE, koja je imala neispravan kompresor, pa sam ga promjenio sa jednim na R22, snage 9000 Btu. Sistem sam dobro preduvao dusikom, da ispere ulje i promjenio dehidrator, napunio sa R22, prikljucio na izmenjivac plin-voda i dobio rezultate: kondezacija 15Bar, isparevanje 5bar, voda na izlazu izmenjivaca 41'C, potrosnja kompresora 790W. Za podno grijanje sasvim OK. Posto su kapilare ostale iste, zanima me vase misljenje, dali bi sa drukcijom kapilarom dobio bolje rezultate. Znam da ovo nije sve po pravilima ali malo sam pokusavao, jer sve djelove imao sam 'na lageru'. Dimenzije postojece kapilare su : vanjski promjer 2,75mm, duzina za hladjenje 610mm, ona druga dodatna za grejanje 510mm. Unutrasnji promjer nisam mogao izmjeriti, jer nisam otvarao sistema oko kapilara. Po mojoj procjeni bi trebao biti oko 1,35mm, a takva dimenzija se ponekad i upotrebljava za R22. Verovatno bi trebao kapilaru produziti, da dobijem nizi pritisak isparevanja, samo je pitanje, da ne bi bio posle mali protok plina. Kod hladjenja je slika bolja: kondenzacija 18bar, isparevanje 4bar, a potrosnja 890W, po mome misljenju skoro idealno. Temperatura na ispusnoj cijevi kompresora je oko 86'C. Jedino nisam siguran oko tempetature kompresora, koji ide preko 100'C, dali je to OK? Moram napomenuti, da su podatki o pritiscima malo nesigurni, jer se kada klima promjeni smer plina (grejanje-hladjenje), pozicije mjerenja ne nalaze na istoj tacki (prikljucak je jednom na povratku, a drugi put na polazu prema izmenjivacu), a druga 'sisa' je ugradjena izmedju kapilare i isparivaca/kondenzatora, tako da je situacija slicna. No,glavno pitanje, koje mi se postavlja, dali trebam promjeniti kapilaru, da bih postigao jos bolje rezultate?
Re: Promjena klime sa R410 na R22 - RESENO
Nisam dobio odgovora, no verovatno je moje pitanje bilo malo 'eksoticno'. Uspeo sam situaciju resiti sam, pa ako nekome koristi, na ovaj nacin: Dodao sam 30cm kapilare i tako digao kondenzaciju na 19,8 bar, a ostali su parametri ostali otprilike isti, a finim punjenjem plina postigao sam pregrijavanje 3-5K (kod sadasnjih vanjskih temperatura), a pri tom temperatura ispusta kompresora ne prelazi 90'C, tako da mislim, da ce sistem izdrzati u radu. Vec putem plocastog izmenjivaca, (kojeg sam prikljucio umesto unutrasnje jedinice) grijem oko 110m2 podnog grejanja, sa temperaturom vode 33'C, i za sada mogu reci, da sam zadovoljan. A posto je isparivac vanjske jedinice veci od snage kompresora, mislim, da ce kod nizih vanjskih temperatura manje da se ledi.
Trebam jos zahvaliti Nike-tu, koji mi je puno pomogao smjernicama za punjenje, koje je naveo u temi 'punjenje klime'. Sada su mi stvari mnogo jasnije!
-
- ___
Interesantna prica ! Zanima me da li to jos uvek funkcionise ?
Radi jos uvek, grejem se sa njom do oko 0'C, bez pomoci peci na ulje, a ispod 0'C u kombinaciji sa njom. Svakako nije sve super, naime problem nastaje, kada je visoka vlaga (magla)u kombinaciji sa temperaturom ispod 2'C, a toga kod mene ima puno. Tada bi trebala da odmrzava na oko 30- 40min, a to nema nikakvog smisla, pa je tada radije gasim. Kada su temoerature iznad 2'C, grijem i preko radiatora i dostizem temp.vode do 36'C, a to je uz dobru izolaciju kuce dovoljno za odrzavanje temp.prostorija od 20'C.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 13 Odgovori
- 2492 Pregledano
-
Zadnji post napisao goranfri
12 Sep 2010, 11:10
-