Manometri za Azot

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
gordecka
_
_
Warranty service: Vivax, Crypton

Manometri za Azot

Post napisao gordecka » 18 Mar 2010, 19:03

Imam par komada manometra koji su bili korisceni za kiseonik ,acetilen...Da li bih mogao da ih koristim ,tj da ih postavim na bocu sa azotom.Posto se taj set manometra sastoji od 2 kom od kojih jedan pokazuje pravi pritisak boce, a drugi regulisani pritisak,nasao sam jedan set za kiseonik na kojem je onaj drugi (za manji pritisak) do 40 bara, pa smatram sto se toga tice da bi mi mogao posluziti, ako zelim da proverim gde curi klima.Znam da novi set manometra za azot kosta oko 200-250 e, samo ne znam koja je konstrukcijska, ili bilo koja druga razlika u manometrima za kiseonik, i azot.Inace razmisljao sam da uzmem neku vecu bocu od PP aparata, i da je napunim azotom , i koristim u toj kombinaciji sa tim manometrima koje imam.Svaki savet dobrodosao.

frigo
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Carrier...
Contact person: Dragan Antic
Phone number: 0038670501511
Specialty: whitegoods
Kontakt:

Re: Manometri za Azot

Post napisao frigo » 19 Mar 2010, 01:09

Isti djavo sto se tice manometra kiseonik il azot isti je pritisak samo prikljucak na bocu je drugaciji a sto se tice manometra klasa tacnosti tih manometara je preko 2.5% tako da nije ti bas nesto precizno ako oces savet trebati regulacioni ventil od tog seta za kiseonik i pustis negde oko10-15bara azota podesis sa regulacionim ventilom a naravno koristis azot i napravis sapunicu u spreju i resio si problem oko trazenja mesta curenja jel je to naj pouzdaniji nacin pod uslovom da nevidis de je zamastila i gde pusta, a da bi primer naso mesto curenja na unutrasnjoj klimi rasturis naduvas azotom i sprej-sapunica il gurnes isparivac u kadu i nadjese gde pusta... A da ne rasturas klimu trebati precizniji manometar ja koristim od 25bara klase tacnosti 1% i najbitnije u svemu tome je opet temperatura pritisak ceti varirati zavisno od temperature u prostoriji to oce da zbuni dosta i zato se ta ispitivanja rade po nekoliko dana da se uveris el pusta il varira pritisak zbog temperature...da nedavim neznam kolko sam ti pomogo... :pivopije:
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.

gordecka
_
_

Post napisao gordecka » 19 Mar 2010, 08:59

Naravno, dosta si pomogao.Jasno mi je da je temperatura bitan faktor kod svih gasova(kod azota malo manje),ali se nisam usudio da bilo sta radim sa tim setovima manometara koje imam.Probacu nesto da odradim, jel do sada sam ubacivao TRACER u sistem , i dosta mi je pomagao,ali sam imao slucajeva,kada je klima curila,a nigde ni traga ni glasa od TRACER-a(za one koji nisu upoznati-crvena tecnost koja se ubacuje u gas, i na mestu curenja ostavlja crveni film-trag)

frigo
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Carrier...
Contact person: Dragan Antic
Phone number: 0038670501511
Kontakt:

Post napisao frigo » 20 Mar 2010, 00:00

Tracer se upotrebljava samo za male kolicine freona tacnije za friziderske isparivace de kroz led pokaze mesto curenja za klime to se ne koristi posto ide racunica na kolicinu freona tolko Tracer-a ... azot i sapunica je majka, detektor freona poneki put moze da se iskoristi... pa cak i sobicnim upaljacem i brenerom mozes da vidis de gubi freon, freon u dodiru sa plamenom aj da ne objasnjavam zbog cega i zasto kratko cu reci boji plamen u zeleno (ne udisi to je fozgen-bojni-nervni-otrov)... glavna mesta za gubljenje freona su ti holender spojevi, zaustavni ventili i slaba tacka je i cetvorokraki ventil madaje on varen i letovan i od mesinga kuciste koje oce da ispuca a to se nevidi dok ne zagledas sa lupom il sapunicom... :fanzo:
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 21 Mar 2010, 12:28

gordecka je napisao:Naravno, dosta si pomogao.Jasno mi je da je temperatura bitan faktor kod svih gasova(kod azota malo manje),ali se nisam usudio da bilo sta radim sa tim setovima manometara koje imam.Probacu nesto da odradim, jel do sada sam ubacivao TRACER u sistem , i dosta mi je pomagao,ali sam imao slucajeva,kada je klima curila,a nigde ni traga ni glasa od TRACER-a(za one koji nisu upoznati-crvena tecnost koja se ubacuje u gas, i na mestu curenja ostavlja crveni film-trag)
Promjene tlaka dušika ovisno o temperaturi su oko 0,1bar/°C (K).
Točnije : P2 = T2/T1xP1 ( temperatura je apsolutna u Kelvinima a tlak bari)
Natlačiš, sačekaš 1 sat, zabilježiš temperaturu i tlak, sačekaš daljnjih 24 sata, zabilježiš temperaturu i tlak, korigiraš za promjenu temperature i vidiš koliko je odstupanje. Ne bi ga smjelo biti.
Ima jedan trik za brzo utvrđivanje da li pušta ili ne.
Natlačiš uređaj, zatvoriš ventil samo na boci i nakon 1 sat pogledaš manometar visokog tlaka na reduktoru. On će pokazati i najmanju promjenu tlaka zbog propuštanja, jer je odnos volumena visokog tlaka u reduktoru i niskog tlaka na koji je povezan uređaj koji propušta, takav da odmah pokazuje propuštanje. Gledaj na to kao pojačalo signala sa faktorom pojačanja jednakom omjeru volumena.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

krnjad
_
_

Post napisao krnjad » 11 Apr 2011, 09:09

Jeste da je stara tema ali kolege ja sam skoro probao da postavim reducir ventil za kiseonik na azot ali vec na 5-6 bara otvarao se sigurnosni ventil na reduciru ili mozda nije ispravan isti?Pa sada reduciram rucno tj. direktno iz boce.

Tamy
_
_

Post napisao Tamy » 11 Apr 2011, 19:57

Ja sam do pre nedavno radio isto ali sigurnostni ventil, kojeg sam "naterao" da ide nekako do 10,5 bara, više sigurno ne, jer tada počne da propušta. Tvoj možda ne ide iznad 5-6 bara, probaj da ga reguliraš.
Ja sam sada dobio neki stari za azot, koji ide do 20 Bar ali još nisam sprobao, dali je tačan.

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc

Post napisao goranfri » 11 Apr 2011, 21:32

Postoje manometri da se kupe koji imaju regulaciju do 50 bara , ali su skupi , oko 150 eu plus pdv.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice

Post napisao nike » 11 Apr 2011, 23:49

Ljudi, nemojte se zajebavati sa životom. Neki su poginuli zbog korištenja neadekvatnih reduktor ventila na dušiku.
Tlak od 200 Bara (toliko nama ovdje isporučuju dušik) je toliko opasan da se ne isplati ništa drugo do originalni reduktor za dušik napravljen baš za namjenu testiranja.
Da ne govorim o tome da to treba biti atestirano na radne tlakove.
Ja još imam u kuferu adapter za bocu za dušik i obično crijevo za freon napravljen od tokarenog mesinga. Na to sam prije (a i sad kad zaboravim reduktor koji posuđujem u kolege) priključivao manometre za freone. Od 10 puta bar jednom nešto zajebem sa otvaranjem ventila i završim sa manometrom visokog tlaka u smeću ili crijevom na tisuće komadića.
Da ne govorim koliko puta mi se smrzlo govno od straha dok sam se bavio tim ludostima. Posebno da ne pukne pokazno staklo na manometrima nakon lošeg tretmana po kombiju.Ne isplati se.
Kupi pravi reduktor namjenjen upravo ispitivanju sistema. Ako čes se bavit sa VRV (i VRF i sl. nazvanim) sistemima, on je obavezan alat.
Evo, imaš ovde za 100Kn (10 Funti).
http://cgi.ebay.co.uk/WIGAM-AIR-CONDITI ... 2a0f940768

krnjad
_
_

Post napisao krnjad » 02 Jun 2011, 22:09

E postovane kolega ,rijesio sam problem zvani Manometri za Azot,tacnije kupio sam nov Teloptik regulacioni ventil za azot TIP 311.13 sa maksimalnim izlaznim pritiskom 20bar. i mislim da je klasa tacnosi 2.5(na manometru pise kl.2.5) cijena cista sitnica 175KM(90eur) ,ali mi nije zao posto su freoni danas preskupi za bilo kakvo eksperimentisanje.Odlucio sam se kupiti bas Teleoptik reg.ventil samim time sto se mogu nabaviti rezervni dijelovi u slucaju bilo kakvoga kvara.Za ovu odluku je ponajvise kriv kolega nike i bas mu hvala,ali bi jos malo da pokusam da dobijem informacija od kolega koji su vise radili sa azotom.Interesuje me postoji li mogucnost pretakanja(mislim da se moze pretakati kao kiseonik ako ne grijesim),da li vrsiti probe na pritisak do maksimalnoga radnoga pritiska u zaisnosti od freona (sistem na R22 probni pritisak 24bar....) i jos po nesto iz vasega iskustva.

gordecka
_
_

Post napisao gordecka » 02 Jun 2011, 22:32

Svaka pohvala za kupovinu manometara za azot.Takodje i mene interesuje koje pritiske koristiti za ispitivanje rashladnih sistema(klima uredjaji prvenstveno),tj koji konkretno regulacioni ventil za azot uzeti(mislim na pritisak).A sto se tice krivice, kolega Nike snosi dosta krivice za nabavku i moje opreme.Kad god se posvadjam sa zenom oko kupovine opreme, ja kazem "...nisam ja kriv , Nike je...", pa nek se zali onda njemu. :oklagija .Ja vec skoro mesec dana samo idem i skidam klime, resavam probleme sa curenjem gasa, i opet ih montiram.Posla na svu srecu ima, i oprema se polako isplacuje. :fanzo:
Pozdrav svima!

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 02 Jun 2011, 23:14

U ovisnosti od toga koji se test vrši bira sa tlak ispitivanja.
Za test na propuštanje sistema dovoljno je natlačiti sistem do 15 bara dižući tlak u koracima po 5 bara i pauzirajuči između koraka po par minuta kako bi se očitalo na manometru eventualno veće propuštanje.
Nakon što je 15 bara tlak postignut potrebno je sačekati da se dušik temperira na temperaturu sistema i onda zapisati tlak očitan na manometru i temperaturu sistema. Nakon 24 sata potrebno je ponovo očitati tlak i temperaturu.
Kod različite temperature potrebno je korigirati očitanu vrijednost za oko 0,1 bar po °C promjene temperature.
Ako je nakon te korekcije tlak odgovara onom prije 24 sata sistem se smatra nepropusnim.
Ako nakon te korekcije tlak ne odgovara onom prije 24 sata sistem je propusan i potrebno je pronaći propuštanje.
Ako se radi test na izdržljivost nakon varenja cjevovoda i sl. (kao kod VRF sistema) , onda je postupak detaljno opisan u instalation manualu sistema i treba ga provesti po tom protokolu u prisustvu predstavnika investitora.

Dušik se može pretakati kao i svaki drugi inertni plin iz boce u bocu.

A što se tiće krivice, meni ona godi! :mrgreen:

gordecka
_
_

Post napisao gordecka » 03 Jun 2011, 07:42

" Nakon što je 15 bara tlak postignut potrebno je sačekati da se dušik temperira na temperaturu sistema i onda zapisati tlak očitan na manometru i temperaturu sistema. Nakon 24 sata potrebno je ponovo očitati tlak i temperaturu. "

u svom tekstu si naveo da se azot temperira na temperaturu sistema............
dali se pod temperaturom sistema smatra ambientalna temperatura okoline u kojoj se nalazi rashladni uredjaj merena termometrom?

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 03 Jun 2011, 22:15

gordecka je napisao: dali se pod temperaturom sistema smatra ambientalna temperatura okoline u kojoj se nalazi rashladni uredjaj merena termometrom?
Da!

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”