Ugradio sam dva klimatizera ove modele za ovih mesec dana,i rade dobro samo bih hteo da znam da li sam postupio pravilno sto sam na ovom klimatizeru kojeg sam ugradio pre 10 dana, montirao cevi koje nisu duze od 1 metar. Rec je o malo skupim klimatizerima oko 1100 eura, pa nije u redu, a citao sam da nije u redu montirati Panasonik bez 3 metara instalacije. Da opet ponovim:
Panasonic CU-E 15MKE-3
Serial No 6610100129 R410A 1,04 kg
Coling 4,2 kw 5,5 A
Heating 5.4 kw 6,6 A
MWP H.P 4.15 Mpa
L.P 2.55 Mpa
Zelim svima Sretnu novu. Pozdrav.
PANASONIC CUE15MKE3 duzina cevi
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
Re: PANASONIC CUE15MKE3 duzina cevi
Sve je to u redu. Nema veze ako je instalacija kraća od 3m.
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
- Specialty: whitegoods
Jedini mogući problem od kraćih cijevi je buka prenesena iz vanjske u unutarnju. Ako buke nema sada, neće je biti ni kasnije.
U instalacijskom uputstvu bi pisalo da se ne smiju stavljati krače cijevi od 3m.
U instalacijskom uputstvu bi pisalo da se ne smiju stavljati krače cijevi od 3m.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
-
- _
- Warranty service: ardo favorit bira koncar sogo severin
- Contact person: ljuben
Hvala, stvarno mi je puno znacilo. Buke nema, ama bas kao svajcarski saat. Pozdrav.
- SaleSk
- ___
- Warranty service: Siemens, Konica Minolta, Kodak, B Braun, Dade Behring, Johnson & Johnson, Drew, TerumoBCT
- Kontakt:
Nisam dovoljno strucan da dajem mishljenje, ali cu uzeti ucestvo u ovoj temi...Mozda cu i dobiti neki odgovor i pored toga sto je kasno, a nisam sposoban da razmisljam :) pa mozda i pitam neku glupost
Ja imam info od ovlascenog predavaca (servisera) klime Panasonic da duzina cevi izmedju unutrasnje i spoljne jedinice ne smeju biti kraci od 3 metra kod Panasonic invertorskih sistema. Ali nazalost nisam imao vreme i mogucnost da pitam zasto je to tako i da dobijem ispravan odgovor. Mozda cu ovde...
Po meni verovtno je to tako zato sto je definisana najmanja kolicina freona ili neka kolicina freona, a nije isto ubaciti freon polalitarsku i litarsku posudu, znaci zavisi od volumena posude u kojoj se ubaci. Automatski razlicit je i pritisak, a neznam dali je bitniji pritisak ili volumen freona u cevima...Taj volumen je definisan sa najmanjom duzinom cevi od 3 metara...U suprotnom u 97% slucajeva strada kompresor. Logicno jer ako ubacis primer sad lupam, 400 grama freona u metar cevi i 400 g freona u 3 metra crevi, pritisak ce biti razlicit, a to utice na rad kompersora. Da ili Ne?

Ja imam info od ovlascenog predavaca (servisera) klime Panasonic da duzina cevi izmedju unutrasnje i spoljne jedinice ne smeju biti kraci od 3 metra kod Panasonic invertorskih sistema. Ali nazalost nisam imao vreme i mogucnost da pitam zasto je to tako i da dobijem ispravan odgovor. Mozda cu ovde...
Po meni verovtno je to tako zato sto je definisana najmanja kolicina freona ili neka kolicina freona, a nije isto ubaciti freon polalitarsku i litarsku posudu, znaci zavisi od volumena posude u kojoj se ubaci. Automatski razlicit je i pritisak, a neznam dali je bitniji pritisak ili volumen freona u cevima...Taj volumen je definisan sa najmanjom duzinom cevi od 3 metara...U suprotnom u 97% slucajeva strada kompresor. Logicno jer ako ubacis primer sad lupam, 400 grama freona u metar cevi i 400 g freona u 3 metra crevi, pritisak ce biti razlicit, a to utice na rad kompersora. Da ili Ne?
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
- Specialty: whitegoods
Prvo da vidimo količine rashladnog sredstva.
3m bakrene cijevi vanjskog promjera 6mm tj. unutarnjeg 4mm (debljina stijenke 1mm) ima volumen V=l*(r²*π)=3x(0,002^2x3,14)=0,00003768m^3
Tekući freon R410A na 45°C (u grijanju, kada je ta cijev puna tekučeg rashladnog sredstva) ima specifični volumen 0,00111m^3/kg ili specifičnu gustoču od 909kg/m^3.
Masa tekućeg freona u cijevi od 3m na temperaturi 45°C je m=0,00003768*909=0,0342kg ili 34,2g.
Masa plinovitog rashladnog sredstva u široj cijevi je zanemariva.
Ako je ukupna količina rashladnog sredstva u sistemu 800g, onda je 34,2g 4% od ukupne količine.
Pošto inverter klima ima elektronski ekspanzijski ventil, a ne kapilaru, ne spada u kritično punjen sistem. 4% razlike u punjenju na takav sistem, koji nije kritičan, nema nekog značajnijeg efekta.
Evo jedna studija: Taj limit minimalne duljine nije prije bio dok nisu počeli inverteri.
Osnovni problem kratkih cijevi kod invertera je buka, koja se iz kompresora, kada radi na višim okretajima, prenosi na unutarnju jedinicu. Pošto lošiji kompresori nemaju dobro riješen "auspuh", to ta buka može biti prilična, ako nema dužine cijevi dovoljno da posluži kao auspuh. Imao sam problema na par mjesta, čak i sa Fujitsuom, ali sam riješio to ugradnjom "muflera" tj. auspuha.
http://www.refresearch.com/Portals/26/R ... fflers.pdf
Evo i minimalne dužine za Fujitsu. Kad sam bio na Fujitsuovom seminaru u Düsseldorfu pitali smo za te minimalne dužine, i konstrukcijski inženjer iz Fujitsua nam je rekao da minimalna dužina ima jedino veze sa bukom.
Evo šta kaže proizvođač:
http://industrialair.com.au/files/Panas ... %20RAC.pdf
Međutim, to je da bi se oni ogradili od mogućih problema sa bukom, i zbog ničega drugog.
Na kraju krajeva, da je do plina, može se ispustit ta količina od 30-ak grama, ali ja to ne preporučujem.
3m bakrene cijevi vanjskog promjera 6mm tj. unutarnjeg 4mm (debljina stijenke 1mm) ima volumen V=l*(r²*π)=3x(0,002^2x3,14)=0,00003768m^3
Tekući freon R410A na 45°C (u grijanju, kada je ta cijev puna tekučeg rashladnog sredstva) ima specifični volumen 0,00111m^3/kg ili specifičnu gustoču od 909kg/m^3.
Masa tekućeg freona u cijevi od 3m na temperaturi 45°C je m=0,00003768*909=0,0342kg ili 34,2g.
Masa plinovitog rashladnog sredstva u široj cijevi je zanemariva.
Ako je ukupna količina rashladnog sredstva u sistemu 800g, onda je 34,2g 4% od ukupne količine.
Pošto inverter klima ima elektronski ekspanzijski ventil, a ne kapilaru, ne spada u kritično punjen sistem. 4% razlike u punjenju na takav sistem, koji nije kritičan, nema nekog značajnijeg efekta.
Evo jedna studija: Taj limit minimalne duljine nije prije bio dok nisu počeli inverteri.
Osnovni problem kratkih cijevi kod invertera je buka, koja se iz kompresora, kada radi na višim okretajima, prenosi na unutarnju jedinicu. Pošto lošiji kompresori nemaju dobro riješen "auspuh", to ta buka može biti prilična, ako nema dužine cijevi dovoljno da posluži kao auspuh. Imao sam problema na par mjesta, čak i sa Fujitsuom, ali sam riješio to ugradnjom "muflera" tj. auspuha.
http://www.refresearch.com/Portals/26/R ... fflers.pdf
Evo i minimalne dužine za Fujitsu. Kad sam bio na Fujitsuovom seminaru u Düsseldorfu pitali smo za te minimalne dužine, i konstrukcijski inženjer iz Fujitsua nam je rekao da minimalna dužina ima jedino veze sa bukom.
Evo šta kaže proizvođač:
http://industrialair.com.au/files/Panas ... %20RAC.pdf
Međutim, to je da bi se oni ogradili od mogućih problema sa bukom, i zbog ničega drugog.
Na kraju krajeva, da je do plina, može se ispustit ta količina od 30-ak grama, ali ja to ne preporučujem.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
slažem se sa kolegama da apsolutno nikakava utjecaja na rad nema ta mala dužina cijevi a namontirao sam ih samo ove godine bar 30 e15 modela panasonic-a a da ne nabrajam druge modele jer većinom radim sa panasonic klimama i nigdje nisam imao sa tim problem možda na par slučajeva tu sa bukom al i to je neznatna razlika tako da se i na to neobraća pozornost.inače je to relativno dobra klima jedino ima bolku kao i svaki panasonic a to je da je malo precjenjen jer se za isti novac može dobit bolji uređaj al to nije tema
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
spoljna i unutrasnje jedinice koliko maksimalna duzina cevi
napisao stole » 24 Jun 2008, 13:49 » u KLIMA UREĐAJI - 7 Odgovori
- 5167 Pregledano
-
Zadnji post napisao buzdumra