lg art cool c12ahu-ledi spoljna jedinica
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
lg art cool c12ahu-ledi spoljna jedinica
Na spoljnoj jedinici nije radio ventilator.
Ventilator je zamijenjen klima puštena u rad i dešava se sledeće.
Spoljni ventilator se ugasi ..... ali posle kratkog vremena (možda posle 2 min).
Ventilator se ponovo upali tek posle dugo vremena.U međuvremenu se počne stvarati inje na spoljnoj jedinici.
Posle dužeg rada se pojavljuju velike količine leda.
Špulna ventila je ispravna.
Spoljna temperatura vazduha je oko 15 stepeni i sunčano vrijeme.
Da li je moguće da je u pitanju senzor (burence na isparivaču) ???
Ako je do njega i ako je spojen na jedan džek sa temperaturnim senzorom (kao na mnogim LG klimama) da li ga mogu okinuti i postaviti neki drugi???
Koje su vrijednosti tog senzora na sobnoj temperaturi?
Ventilator je zamijenjen klima puštena u rad i dešava se sledeće.
Spoljni ventilator se ugasi ..... ali posle kratkog vremena (možda posle 2 min).
Ventilator se ponovo upali tek posle dugo vremena.U međuvremenu se počne stvarati inje na spoljnoj jedinici.
Posle dužeg rada se pojavljuju velike količine leda.
Špulna ventila je ispravna.
Spoljna temperatura vazduha je oko 15 stepeni i sunčano vrijeme.
Da li je moguće da je u pitanju senzor (burence na isparivaču) ???
Ako je do njega i ako je spojen na jedan džek sa temperaturnim senzorom (kao na mnogim LG klimama) da li ga mogu okinuti i postaviti neki drugi???
Koje su vrijednosti tog senzora na sobnoj temperaturi?
Zadnja izmena: tehniko, dana 16 Feb 2013, 14:27, ukupno menjano 1 put.
Re: lg art cool c12ahu-ledi spoljna jedinica
Zamijenjen senzor isparivača (burence).
Klima za sada radi dobro.Ventilator na spoljnoj jedinici se gasi i pali.
Otpor ispravnog senzora je 7kΩ na temperaturi oko 15 stepeni.
Klima za sada radi dobro.Ventilator na spoljnoj jedinici se gasi i pali.
Otpor ispravnog senzora je 7kΩ na temperaturi oko 15 stepeni.
I?Jesu li i temperaturna i sonda isparivaca bile na jednom dzeku?Ja ih secem i sastavljam sa novom,ako na toj novoj nemam odgovarajuci dzek.
Da bile su na istom džeku kao i one starije.
Problem se ponovo javio danas.Maloprije su me zvali da mi kažu da je klima ponovo zaledila
.....a radila je dobro dok sam je kontrolisao 10-15 minuta.
Možda je sada crkla špulna :zid: ????
Vidjećemo sjutra.
Problem se ponovo javio danas.Maloprije su me zvali da mi kažu da je klima ponovo zaledila

Možda je sada crkla špulna :zid: ????
Vidjećemo sjutra.
- Polaris
- bela tehnika
- Warranty service: Gree, LG
- Contact person: Srdjan Djokic
Jedno prosto pitanje: u kakvom stanju je izmenjivac na unutrasnjoj jedinici, kao i turbina ventilatora..jesu li cisti?
Da je spulna postepeno bi pocela da ti ledi unutrasnja jedinica na rezimu grejanja,a ne spoljna.
Ovo za špulnu sam prokomentarisao onako odoka,večeras prije nego odem da je ponovo pogledam.Idem sjutra da je vidim.
Izmijenjivač i ventilator su čisti ali ima jedan drugi problem....možda je i to doprinijelo svemu ovome.
Ispred i ispod klime ima jedna prepreka,plafonska polica koja smeta pravilnom strujanju vazduha.
Takoreći moguće je da se topli vazduh direktno vraća u isparivač i tako posle dužeg rada daje simptom da slabo oslobađa toplotu sa isparivača.
Da li je to moguće???
Izmijenjivač i ventilator su čisti ali ima jedan drugi problem....možda je i to doprinijelo svemu ovome.
Ispred i ispod klime ima jedna prepreka,plafonska polica koja smeta pravilnom strujanju vazduha.
Takoreći moguće je da se topli vazduh direktno vraća u isparivač i tako posle dužeg rada daje simptom da slabo oslobađa toplotu sa isparivača.
Da li je to moguće???
Pa ti ustvari nista lepo nisi opisao...Da li tu klimu palis na grejanje?Kolika ti je zadata temperatura ,a kolika je temperatura prostorije?Ventilator spoljne jed. u rezimu grejanja,ne krece odmah nakon ukljucenja klime,kao na hladjenju.
1. neodgovarajuca kolicina freona u sistemu , 2. prljava unutrasnja jedinica (filteri,sace,turbina).
Moja procena.
1. neodgovarajuca kolicina freona u sistemu , 2. prljava unutrasnja jedinica (filteri,sace,turbina).
Moja procena.
nadam se da će mo grešku odkloniti sjutra.
Klima radi na režimu grijanja,čista je i ima dovoljno freona.Zadata temperatura je po izboru nekad 25 nekad 30 stepeni.
Klima radi na režimu grijanja,čista je i ima dovoljno freona.Zadata temperatura je po izboru nekad 25 nekad 30 stepeni.
- Polaris
- bela tehnika
Na koji nacin si utvrdio da ima dovoljno freona?
Zadata nekad 25,a nekad 30...a u sobi domacin nalozio Smederevca na 40C
salim se...
Bez uvrede,ali ja mislim,ako je cista kao sto kazes,da tu ipak nema freona.

Bez uvrede,ali ja mislim,ako je cista kao sto kazes,da tu ipak nema freona.
prije mene je ljetos čistio spoljnu jeninicu kolega,koji je trenutno odsutan.
Kada je skidao spoljnu radi čišćenja propisno je pokupio freon,a posle puštanja u rad odradio je kontrolu preko manometara.
Inače spoljni ventilator pali i gasi,.....debela cijev je vruća,dobro vruća.
Danas nisam išao da vidim klimu....radio sam neku instalaciju za klime.
Kada odem (možda sjutra) prekontrolisaću freon......polaris,ima li načina sem preko manometara
.
Kada je skidao spoljnu radi čišćenja propisno je pokupio freon,a posle puštanja u rad odradio je kontrolu preko manometara.
Inače spoljni ventilator pali i gasi,.....debela cijev je vruća,dobro vruća.
Danas nisam išao da vidim klimu....radio sam neku instalaciju za klime.
Kada odem (možda sjutra) prekontrolisaću freon......polaris,ima li načina sem preko manometara

- Polaris
- bela tehnika
Cekaj, kako mislis Propisno je pokupio freon? Sabio ga u spoljnu jedinicu? Ako ga je sacuvao u spoljnoj jedinici, kako je mogao da zna da li ga je bilo dovoljno? Ako ga je izvlacio rekuperatorom (ne znam zasto bi to radio ukoliko je klima ispravna), to ti ne garantuje da sada ima dovoljno freona, jer kazes da je to bilo letos. Da li je vakuumirao instalaciju nakon vracanja?
Ima nacina da se odredi da li ima dovoljno freona.
Klimu u test mod, pa na hladjenje, pa izracunas trazeni superheat na osnovu unutrasnje i spoljne temperature, pa juris stvarni superheat..
Ali je sve to relativno, jer lako mozes da pogresis u merenjima.
Najjednostavnije: Izvuci sav gas, bocu na vagu, saberi-oduzmi.
Jedino tako je sigurno.
Ima nacina da se odredi da li ima dovoljno freona.
Klimu u test mod, pa na hladjenje, pa izracunas trazeni superheat na osnovu unutrasnje i spoljne temperature, pa juris stvarni superheat..
Ali je sve to relativno, jer lako mozes da pogresis u merenjima.
Najjednostavnije: Izvuci sav gas, bocu na vagu, saberi-oduzmi.
Jedino tako je sigurno.
Kažem samo ono što sam vidio.Pokupio je freon u spoljnu jedinicu.Skidao ju je radi pranja.Šta je posle i kako je radio ne znam.Korisnik kaže da je super hladila (i pored otvorenih vrata na butiku),da je ispuštala kondenz,da je jesenas i dobro grijala sve dok se nije počela lediti.
Ne vidim u čemu je tu problem skupljanja freona u spoljnoj jedinici.To sam i ja radio na desetine puta i nije bilo problema.I to sa svim freonima na klimama split sistema.
Čak sam ih i dosta postavio bez vakumiranja.Znam da je to takoreći nepropisno ali eto mnogi od nas to rade ,a malo ko će ti reći da je tako.Većina kaže ,da obavezno svaki sistem vakumira ali u stvari to ne radi.
Mislim da se slažeš.
Nadam se da će me sjutra poslužiti vrijeme da je pogledam.
Da li to što ima djelimičnu prepreku ispred sebe može uticati na ovaj problem???
Slažem se sa tobom da bi bilo najbolje da se isprazni i ponovo napuni preko vage.Problem je što nemam vagu.
Najgore je kada radiš posle nekog drugog i ne znaš šta je i kako radio....samo nagađanje.
Hvala na komentarima.
Ne vidim u čemu je tu problem skupljanja freona u spoljnoj jedinici.To sam i ja radio na desetine puta i nije bilo problema.I to sa svim freonima na klimama split sistema.
Čak sam ih i dosta postavio bez vakumiranja.Znam da je to takoreći nepropisno ali eto mnogi od nas to rade ,a malo ko će ti reći da je tako.Većina kaže ,da obavezno svaki sistem vakumira ali u stvari to ne radi.
Mislim da se slažeš.
Nadam se da će me sjutra poslužiti vrijeme da je pogledam.
Da li to što ima djelimičnu prepreku ispred sebe može uticati na ovaj problem???
Slažem se sa tobom da bi bilo najbolje da se isprazni i ponovo napuni preko vage.Problem je što nemam vagu.
Najgore je kada radiš posle nekog drugog i ne znaš šta je i kako radio....samo nagađanje.
Hvala na komentarima.
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
Ja mislim da u režimu grejanja ta prepreka nema nekog uticaja. Ta prepreka je verovatno oduvek bila tu. Ali probaj i da je pomeriš , sve treba probati.
Znači nije rešeno.
Znači nije rešeno.
Da Gorane u pravu si ,nije riješeno.Malo smo se zanijeli u problematiku
Prepreka je uvijek bila tu ali je teško maći.Mora stolar da odradi skraćivanje tj. sužavanje police koja je nosač za svijetlo izloga.
Predložio sam im da je skrate ....osijeća se da slabije duva topli vazduh jer se odbija od te police.Polica ne da vazduhu da ide prema dolje,a na hlađenju je sve to bolje iz razloga što je hladan vazduh teži i pada na pod.

Prepreka je uvijek bila tu ali je teško maći.Mora stolar da odradi skraćivanje tj. sužavanje police koja je nosač za svijetlo izloga.
Predložio sam im da je skrate ....osijeća se da slabije duva topli vazduh jer se odbija od te police.Polica ne da vazduhu da ide prema dolje,a na hlađenju je sve to bolje iz razloga što je hladan vazduh teži i pada na pod.
- Polaris
- bela tehnika
Re: lg art cool c12ahu-ledi spoljna jedinica-Riješeno
Nikako se ne slazem. Tj jedino se slazem da ima nekih koji tako rade.tehniko je napisao: Čak sam ih i dosta postavio bez vakumiranja.Znam da je to takoreći nepropisno ali eto mnogi od nas to rade ,a malo ko će ti reći da je tako.Većina kaže ,da obavezno svaki sistem vakumira ali u stvari to ne radi.
Mislim da se slažeš.
Samo jednom sam pustio klimu u rad bez vakumiranja, jer je pri kraju posla nestalo struje u selu gde sam radio montazu. I o toj klimi sam cesto razmisljao nakon toga.
Nije problem sakupljanje freona u spoljnu jedinicu. Tako se i radi kada je uredjaj ispravan. Htedoh ti reci da kolega nije mogao da zna koliko je na taj nacin freona sakupio. Kada iz nekog razloga demontiram uredjaj, pa ga ponovo montiram, ja nakon toga obavezno uradim nove spojeve-ponovo pertlujem cevi.
Jeste, nezgodno je kada radis za nekim, ali upravo zbog toga ti kazem-da ne bi nagadjao-krenes od samog pocetka: rekuperiras gas, vakuumiras, punis na meru.
Ne ISPRAZNIS, nego SACUVAS.tehniko je napisao:Slažem se sa tobom da bi bilo najbolje da se isprazni i ponovo napuni preko vage.
Ne verujem da ta prepreka ima direktnog uticaja na to sto se desava.
I nabavi vagu..ne mozes raditi posao bez alata.
Pozdrav, pa neka te vreme posluzi sutra, i javi sta si uradio!
Važi....čujemo se.
Ništa nisam dirao oko klime ,a ona radi super....ne ledi spoljna.
Ne žale se.
Ne žale se.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 14 Odgovori
- 2898 Pregledano
-
Zadnji post napisao goranfri
16 Jun 2012, 21:20
-
- 9 Odgovori
- 1886 Pregledano
-
Zadnji post napisao stigor
10 Jul 2012, 19:15
-
-
Midea MSG12AR gasi se spoljna jedinica - REŠENO
napisao tehniko » 28 Jan 2014, 16:13 » u KLIMA UREĐAJI - 7 Odgovori
- 3636 Pregledano
-
Zadnji post napisao GTI
02 Feb 2014, 00:34
-
-
-
Panasonic klima CSA125KE-gasi se spoljna jedinica-RESENO!
napisao vasicmi » 19 Avg 2015, 14:49 » u KLIMA UREĐAJI - 34 Odgovori
- 14708 Pregledano
-
Zadnji post napisao BokeeZ
31 Jul 2017, 21:04
-
-
-
Klima VIVAX COOL ACP-12CH35HSI zamjenski kompresor?
napisao ROAMER » 09 Jan 2019, 20:08 » u KLIMA UREĐAJI - 10 Odgovori
- 3251 Pregledano
-
Zadnji post napisao ROAMER
11 Jan 2019, 18:23
-
-
-
spoljna i unutrasnje jedinice koliko maksimalna duzina cevi
napisao stole » 24 Jun 2008, 13:49 » u KLIMA UREĐAJI - 7 Odgovori
- 5165 Pregledano
-