Dilema u izboru cevi za klimatizaciju ?

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
gordecka
_
_
Warranty service: Vivax, Crypton

Dilema u izboru cevi za klimatizaciju ?

Post napisao gordecka » 22 Jul 2013, 18:47

Naime prilikom montaza klima vecih kapaciteta (24000 BTU-45000 BTU) upotrebljavaju ce cevi 5/8" i 3/4" preporucene debljine zida cevi od 1mm.Na jako puno uređaja sam naisao da je koriscena cev 15mm i 18 mm od tvrdog bakra koju je skoro nemoguce saviti bez dodatnog grejanja, a imao sam slucaj gde je menjana unutrasnja jedinica Fujitsu klime 45000 BTU gde se potrefilo da priključci nove nisu odgovarali starima,te je bilo potrebno malo saviti cev 18mm koju su koristili prilikom montaze klime, i to su bile sizifove muke, gde sam na kraju zamenio kompletnu cev(oko 5 m), posto je lose bila i ispertlovana, a i alat za pertlovanje mi je u colovnim merama.Prilikom svojih montaza koristim samo meke colovne cevi.
E sad kod nas nisam uspeo nigde da nadjem colovne bakarne meke cevi sa debljinom zida od 1mm(posto je to preporucljivo u prospektu za datu klimu).
Kod milimetarskih tvrdih cevi krivine su radjene kolenima, dok se kod mekih colovnih cevi krivine rade lukom ,savijanjem alatom za savijanje cevi.Prilikom savijanja mekih cevi na tim lukovima dolazi do stanjenja zida cevi, koji je ionako tanji od propisanog.
Moje pitanje konkretno glasi : Koje je u stvari manje "zlo" , raditi sa milimetarskim tvrdim cevima, ili koristiti colovske meke cevi za klimatizaciju?
Zadnja izmena: gordecka, dana 22 Jul 2013, 19:57, ukupno menjano 1 put.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Re: Dilema ?

Post napisao nike » 22 Jul 2013, 19:01

Nema tu nikakve dileme. Treba koristiti cijevi propisane od proizvođača. Cijela industrija split uređaja propisuje meke cijevi za to sa debljinom stjenki koje odgovaraju tlakovima u njima. Milimetarske ili colovske, nema veze. Talijani (kao i mnogi drugi) proizvode jednako meke cijevi i u milimetarskim i u colnim veličinama. Dakle, tu nema dileme. Treba nabaviti odgovarajuće cijevi.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

Stolle
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

Re: Dilema ?

Post napisao Stolle » 22 Jul 2013, 19:25

Promeni naslov teme u nešto smislenije.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

gordecka
_
_
Warranty service: Vivax, Crypton

Re: Dilema u izboru cevi za klimatizaciju ?

Post napisao gordecka » 22 Jul 2013, 19:48

Sve je to u redu, ali dilema ipak ostaje. Ovde svi imaju u prodaji cevi iz fabrike u Majdanpeku , i to meke colovske debljine 0,89( konkretno za 3/4") iili suprotnost tome milimetarke tvrde 18mm sa debljinom zida od 1 mm.Konkretno u ovom izboru sta bi ti odabrao ?
Posto sam morao da biram, a i alat mi je sve u colovskim merama( za savijanje i pertlovanje) morao sam da uzmem 3/4" debljine 0,89mm

Po fabrickim karakteristikama bakarnih cevi za cev tvrdu 18 mm debljine zida 1 mm max dozvoljeni pritisak je 48 Bara, za meku cev 3/4" ,debljine zida 0,89mm
pritisak je 40 Bara. E sad sobzirom da u tim cevima nije toliko visok pritisak...?

nuk
_
_

Post napisao nuk » 22 Jul 2013, 20:46

znaci da uzimas ono sa cime ti je lakse da radis

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc

Post napisao goranfri » 23 Jul 2013, 00:39

Svi koriste cevi colovne mekane debljine zida 0.9mm pa možeš slobodno i ti.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”