Imam problem sa gore navedenom klima uređajem. Pokušaću detaljno objasniti šta sve je bio rađeno na klima uređaju.
Osnovni problem je bio sa klima uređajem to da nije hteo da se pokrene spoljna jedinica. Zvali su različite majstore, do sada sam ja peti majstor na tom uređaju, i naglasim da meni nije glavni delatnost popravka klima uređaja, al su me pozvali zato što direktor objekta je moj drugar pa je hteo da kažem i moje mišljenje.
Predhodni majstori su rekli da je problem sa glavnom pločom ( spoljna jedinica je u pitanju ) koja ne želi da komunicira sa ostalim pločama unutar sistema i to je uzrokovao udar groma. Radili diagnostike su ploče vadili nosili na pregled kod elektroničara itd. Na kraju kada sam je pregledao spoljnu jedinicu i odrdio osnovno merenje za dva minuta sam primetio da od tri ulazne faze fali jedan. Nije klima izbacila tu fazu pošto drugi generalni problem u objektu je bila baš to da fali jedna faza i u trafostanici u toku remonta nisu vratili nazad osigurač od 160A. Kada smo vratili nazad osigurač koja fizički nije bio tamo, gled čuda klima proradila ali ne hladi.
Prikačio sam manometar i pokazuje da je pritisak na usisnoj grani 4.8 bari koja kod R410A gasa iznosi -12 Stepeni celziusa. Smatram da mu fali gasa, al nisam smeo dopuniti pošto prvi put u životu imam fizički kontakt sa ovakvim jedinicama. Kod standdardnih klima uređaja ako nema gasa javlja se smrzavanje cevi na potisnoj strani ali ovde jedva da je hladan cev, čak nakon nekog vremena potisna strana se zagreje.

Sledeći problem što se javlja da na kontroleru u toku starta ispisuje na tren E7 a nestane odmah i startuje ceo sistem. Ili ponekad stane ceo sistem pokaže grešku E2. To se jako retko dešava.
Evo su i slika kontrolera. Kada klimu uključujemo na hlađenje i ako ne hladi, a kontroler na displeju gde treba da pokaže temperaturu prostora, od jednom kreće da se povećava i postepeno stigne do 50 stepeni celziusa. Tako šalta između 40C i 50C. Na slici se vidi da je temperatura 47C. Ne znam gde je senzor za merenje prostora, ali i do unutrašnje jedinice je teško dolaziti pošto je sve zatvoren sa gipskartonima i rasvetom a već i izložpa postavljena. ( Muzej je u pitanju ). Za hlađenje su uradili ventilacioni sistem sa više izlaza pošto je prostor velik nekih 200 kvatratnih metara, a ispod kontrolera na slici je postavljen dva reostata sa kojim može se kontrolisati usisavanje svežeg vazduha u sistem. Projekta naravno nema, nakon radova izvođači nisu predali.
I još toliko da su mi rekli da taj sistem nikada nije funkcionisao kako treba, već od početka montaže , na primer od početka nisu mogli da greju sa sistemom al hlađenje je funkcionisalo.. Sistem je star nekih 5-6 godina i oni od tada imaju sve ove probleme.
Nadam se da sam uspeo da predam sve informacije, na moj predlog su nazvali Firmu iz BG koja je specializovan za ovakve sisteme su rekli da samo izlazak košta 100€ i oni sad trenutno nemaju u budžetu mtoliko para za bacanje ( ako smem nazavti bacanjem para ), a sa ostalim firmama koje su bile tamo kod njih ne žele konzultaciju zbog gore navedene priče.
I hvala unapred za pomoć.