Vanjska jedinica na krovu.

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
borkla
_
_

Vanjska jedinica na krovu.

Post napisao borkla » 04 Dec 2007, 16:34

Čuo sam ako je vanjska jedinica na višem nivou nego unutrašnja da treba praviti neke sifone pa molim ako neko zna kako to izvesti u praksi.

puger
_
_

Post napisao puger » 04 Dec 2007, 20:48

ako je razlika do 4-5m netrebas nista
a ako je veca razlika napravis sifon na povratnoj(debljoj)cjevi svaka cca 4m

JaroslavBires
___
___
Specialty: whitegoods

Post napisao JaroslavBires » 04 Dec 2007, 21:48

:lala: Uglavnom to imaš napisano uz većinu klima, ja pravim sifon i na unutrašnjoj i na spoljašnjoj jedinici koji je jednak prečniku cevi a da i dalje predstavlja sifon. To zato da prilikom cirkulacije plina dođe do povrata ulja u kompresor! :fanzo:
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

JaroslavBires
___
___

Post napisao JaroslavBires » 04 Dec 2007, 21:51

:arrow: Još nešto: bilo da ideš uvis ili u dužinu preko 4-5m preporučljivo je napraviti sifon!

borkla
_
_

Post napisao borkla » 08 Dec 2007, 13:09

Hvala stručnjacima za sva objašnjenja. :pivopije:

cubica
gx
gx
Specialty: tv-multimedia

Post napisao cubica » 08 Dec 2007, 23:19

Slazem se za sifon, ali ...dal' sam dobro razumeo za visinu...nije valjda da spoljnja moze uvis preko unutarnje 4-5 m?????????
Ako se dobro secam, samo jednom (zato sto sam morao) sam stavio metar i manje spoljnju iznad unutarnje i naravno napravio sifon, ta je klima crkla vrlo brzo-sledece sezone (mada je bila Midea) ali...
Nikad to vise nisam uradio.

cubica :shock:
samo laž treba državnu podršku, istina stoji sama od sebe uspravno! no thanks

JaroslavBires
___
___

Post napisao JaroslavBires » 09 Dec 2007, 02:15

:tooo: Radi to i uvis, na Slovačkoj ambasadi pune četiri godine, gomila klima klase Rowa 12, možda si samo kurate sreće u pogledu krepale klime! :lala:

cubica
gx
gx
Specialty: tv-multimedia

Post napisao cubica » 09 Dec 2007, 13:51

Eeee Jaro, Pugy, sad ste me bas bacili u rebus :mrgreen: jer sam non-stop insistirao na spustenoj spoljnjoj jedinici. Mozda sam bio baxuz za onu Mideu ali sad sam pretresao SM-ove vise proizvodjaca.. service i traininge...nigde niko nije preporucio da spoljnja ikad ide preko unutarnje, uvek je ona dole s'tim sto se mahom preporucuje da razlika izmedju njih ne bude ''less than 3m'' (Samsung).
Sve upute za spoljnju su iste....dalje od prasine, masti, komsija i sl...i onda preporuke za max duzinu cevi i dopunjavanja i sl...
Mada, zanimljivo je da nigde nije niko spomenuo da ne moze da ide iznad unutarnje, ali...na slikama je UVEK ispod, na podu...recimo. Pa i sifon se nigde ne pominje.
Tako da sam ja (za sada) misljenja...da moze iznad ali ne verujem da ce dostici radni vek kao kad je dole spoljnja.
Analogno TV-u, radice on i u zatvorenom prostoru bez mogucnosti za normalnu disipaciju i ventilaciju ali, koliko dugo??

cubica :lala:
samo laž treba državnu podršku, istina stoji sama od sebe uspravno! no thanks

JaroslavBires
___
___

Post napisao JaroslavBires » 09 Dec 2007, 22:15

:dmzs: Tako je, preporučljivo je da spoljašnja jedinica bude niže od unutrašnje, ali može i visočije. Pokušaću da iskopam SM sa crtežima. Imam negde od Maneuropa za rashladni sistem sa njihovim kompresorima, pa ako se Danfoss usudjuje da stavi kompresor višlje od isparivača, istu analogiju sam primenio i na klime! :lala:

JaroslavBires
___
___

Post napisao JaroslavBires » 09 Dec 2007, 23:10

:tooo: Evo šta sam izguglao:
Prilog
Piping Maneurop2.doc
(90 KiB) Preuzeto 219 puta.
Piping Maneurop1.doc
(94.5 KiB) Preuzeto 263 puta.

borkla
_
_

Post napisao borkla » 16 Dec 2007, 10:48

Evo ja uradio po vašim savjetima stavio 8 komada Mitsubishi (inverter) na krov napravio sifone i zasad radi sve bez problema mada jedna radi non stop jer je u istoj prostoriji sa serverom.Najduža cjev 17m i 5.5m uvis.Hvala još jednom za savjete ako nešto ne bude kako bi trebalo javit ču.

L.p-Borut

JaroslavBires
___
___

Post napisao JaroslavBires » 16 Dec 2007, 11:14

:lala: Po mom nekom iskustvu, a i literaturi, preporučljivo je kad imaš tako dugačku liniju da je izvedeš sa prvom većom merom cevi: npr. ako je do 8m prečnik FI 6/12mm, ideš na FI8/15mm kako nebi gušio kompresor. Pri tom je za nijansu bitnija usisna cev. :pivopije: lolzi Malo razonode, juče sam selio LG 12, kad tamo na holenderima namotano teflon-trake da "dihtuje"!!!! lolzi lolzi lolzi Kanda je klimu postavio vodovodžija!!! :lala:

JaroslavBires
___
___

Post napisao JaroslavBires » 16 Dec 2007, 11:29

:kolege: Da dopunim malo prethodni post: malo Googlanja po sajtovima Sporlan, Danfoss (CC Danfoss), Refrigeration-Engineering po pitanju cevovoda neće škoditi, tako za svaki odredjeni slučaj može da se izračuna prečnik cevi prema dužini i odredjenoj brzini rashladnog fluida, kao i radnom režimu rashladnog sistema. Postoje razne vrste kalkulatora, da dopunim i sajt Copelanda (Ecopeland), koga je preuzeo EmersonClimate! :lala:

puger
_
_

Post napisao puger » 19 Dec 2007, 19:04

i nemislis da pretjerujes tu niko ne projektira klimu iz pocetka nego je prica o montazama koje se svode na 2 cjevi i 1 kbal između unutarnje i vanjske nije to sveto pismo cjevi izabires prema maticama koje dobijes sa klimom a kabal 1,5m2 nije da bas treba fakultet za to
a sto ce tice rada sa debljim cjevima ide nekako ovako:
deblje cjevi = manja brzina plina
manja brzina plina = slabiji povrat ulja .............

JaroslavBires
___
___

Post napisao JaroslavBires » 20 Dec 2007, 09:05

:lala: Moja dva prethodna posta su se odnosila na extremne situacije, a mislim da će se i Puger složiti samnom da je 17 metara malo-maaalo više, nego standardne instalacije od 0,5 do 5 metara. Da se nebi počeo javljati na dugim linijama efekat kapilare, odnosno prigušivanja protoka plina? :kolege:

puger
_
_

Post napisao puger » 20 Dec 2007, 20:48

za LG je to polagana smrt ali za klime iz klase toshiba sanyo daikin panasonic radi bez vecih problema jedino ako u uputstvima pise dodavanje plina nebi bilo lose postovati iako bi ja osobno na takvu duzinu puno rađe stavio invertera

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”