Climate box?

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
braca
gx
gx
Warranty service: FOX,Stella, Adler, LG, Samsung,
Contact person: Braca
Specialty: tv-multimedia

Climate box?

Post napisao braca » 21 Jun 2008, 13:44

Imam na popravci Climate box iz veterinarske stanice.Sluzi da odrzava tem. 18C za prenosenje speme za osemenjavanje svinja.
Do sada su kvarovi bili da kazem banalni :Kablovi,motori, tanzistori za motore i sl. Medjutim sada je problem u tome sto i posle zamene motora temperatura u frizideru ne pada. Rekli su mi da je grejanje radilo dobro.
pitanje:
na kom principu ovo cudo upste radi?
- Imam spoljni hladnjak i motor na njemu
- Imam unutrasnji hladnjak i motor na njemu
-imami elektroniku koja odredju da li ce da hladi ili greje
- i glavna stvar koju neznam.... unutrasnji i spoljasnji hladnjak su spojeni fizicki preko jednog dela dimenzija oko 4*4cm. Taj deo su dve keramicke ploce i nesto izmedju njih. To nesto izmedju njih se napaja sa 12v. E sad nije grejac(bar mislim) jer bi povecavalo temperaturu u box-u, a ona mi je na sobnom nivou. Sta je to i kako to radi?
Najzad radimo za sebe, ali smo izgubili život.

kisko
Preminuo

Re: Climate box?

Post napisao kisko » 21 Jun 2008, 14:12

Taj deo su dve keramicke ploce i nesto izmedju njih. To nesto izmedju njih se napaja sa 12v. E sad nije grejac(bar mislim) jer bi povecavalo temperaturu u box-u, a ona mi je na sobnom nivou. Sta je to i kako to radi?
Neznam tačan naziv tog elementa(perifel.peritifel...ma tako nešto,ko će se setiti bio mi samo jednom u rukama),no dali dobijaš 12V na njega(trebalo bi da ima neki čoper sa kojeg se napaja) u suštini na taj element kad dovedeš 12V on je sa jedne strane topao a sa druge hladan i ako je ispravan kvar je samo u lošem naleganju na hladnjake,trebaš ga skinuti,očistiti i staviti silikonske paste i to će da radi :lala:
uvek ima nesto interesantno

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 21 Jun 2008, 20:17

znam tehniku hladnjaka za auto tamo gde se drzi pivo to su dve keramicke plocice okolo segmenta i kroz njih prolazi jednosmerna struja dovoljno je okretati polaritet da bi grejalo ili hladilo preporucijo bi ti da ne rastavljas segment ako nemora jer je keramika
sve u svemu to nemoze zamrznuti moze samo ohladiti
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

stojkePN
___
___

Post napisao stojkePN » 21 Jun 2008, 23:28

Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 21 Jun 2008, 23:35

:tooo: E to je to na cega sam mislio,al ajd se seti imena :oklagija Bilo je u nekom "kafematu" da ga tako nazovem jer se sa tim uredjajem može i podgrejati čaj i oladiti limunada,po želji ...isti su simptomi bili kao sa ovim box-om,sve ispravno a neradi i nije radio samo zbog lošeg kontakta(naleganja)...posle čiščenja i paste proradilo sve :lala: Tako da je to i ovde slučaj pretpostavljam...
Uf al sam pogodio ime perifel,peritifel... lolzi lolzi lolzi al reko možda nekog podseti :pivopije:
uvek ima nesto interesantno

stojkePN
___
___

Post napisao stojkePN » 21 Jun 2008, 23:54

Da li to ima kod nas da se kupi neznam ali ima u Hrvatskoj znam sa nekog foruma gde se komentarisalo nesto o tome :lala:

http://www.chipoteka.hr/

slika

PELTIER ELEMENT 40x40x3,6mm 5A 65'

ŠIFRA 2450032010
CIJENA 89.95 kn
PELTIER TERMO ELEMENT 40 x 40 x 3,6 mm
RADNI NAPON 15,4 V, STRUJA 5 A
RAZLIKA TEMPERATURE 65 STUPNJEVA MAX.
127 TERMOPAROVA
TEŽINA 20 g
INFORMACIJE , APLIKACIJE I LINKOVI :
www.peltier-info.com
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 22 Jun 2008, 13:46

e to je to stojke slika sve kaze :tooo:

braca
gx
gx

Post napisao braca » 22 Jun 2008, 15:16

Skoro svi odgovori su tu.
Imam 12V na elementu, ali provericu da li se menja polaritet od temperature. Moracu ceo box da donesem kuci i strpamu zamrzivac da vidim da li ce da promeni polaritet napajanja. Da li celija moze da se prikljuci na eksterno napajanje i da joj se menja polaritet za probu .Ukapirao sam da moze, ali za svaki slucaj da pitam. A definifivno cu ocistiti staru pastu i staviti novu. Dobro je i sto sam pazio koja strana ide gde pri skidanju.

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 22 Jun 2008, 18:09

ako nije rastavljano naj bolje nemoj rastavljati naravno da moze na drugo napajanje ali to vuce prilicno dosta struje tako da je naj bolje stavit na akumulator da probas
hladnjaci moraju biti zavrnuti u sklopu inace nesmes palit ovako samo plocicu moze da se pregreje

braca
gx
gx

Post napisao braca » 26 Jun 2008, 10:37

buzdumra je napisao:ako nije rastavljano naj bolje nemoj rastavljati naravno da moze na drugo napajanje ali to vuce prilicno dosta struje tako da je naj bolje stavit na akumulator da probas
hladnjaci moraju biti zavrnuti u sklopu inace nesmes palit ovako samo plocicu moze da se pregreje
Da ne bude da se ne Javljam.Gazda lokala(citaj bivsi prijatelj) mi je dao otkaz posle 8 meseci rada. Treba mu lokal. Ada ste culi price pre toga. Selimse pa cu nastaviti.

Odgovori

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”