Pregrejanje i pothladjenje

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Re: Pregrejanje i pothladjenje

Post napisao nike » 04 Dec 2015, 18:19

Ako si pogrešio onda ispravi jednadžbu pa vidi sad rezultat.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

sakisa88
_
_

Post napisao sakisa88 » 04 Dec 2015, 18:24

sakisa88 je napisao:Nike ,
Nije mi bas to jasno ...po tvom obrazlozenju bi trebala temperatura isparavanja da bude -4°C(posto je sistem projektovan na 6°C ulaz,a izlaz 12°C) Jel tako? Pritisak na usisu je 2,36 bar (danas sam pogledao,jedino nisam pogledao koliko je u tom trenutku bio opterecen motor) sto odgovara tacno +4°C isparenje. ? :)

Nike...jel moze odgovor :mrgreen:

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice

Post napisao nike » 04 Dec 2015, 18:31

Odgovoreno ti je! Provjeri svoju matematiku.

sakisa88
_
_

Post napisao sakisa88 » 04 Dec 2015, 18:40

Jao bre...ja ne citam..omg...rekao si da isparenje treba da bude 10k manje od ulazne temp(znaci isparenje 2)a ja racunam od izlazne temp.izvini brate....
Pa dobro onda to dodje to...

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 04 Dec 2015, 18:44

A ako radiš na chilleru koji je vijčani, onda ne preporučujem da išta diraš bez majstora za njih. Dovoljno je samo malo pa da šteta ode u zonu sumraka! Za tebe!! Treba prvo savladati teoriju, pa praksu, pa tek onda određeni uređaj.
Eno moj nadobudni prijatelj sad otplačuje vijak od 18000€.

bracans
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bracans » 04 Dec 2015, 21:08

Dobar savet zlata vredi, znaci ne pipaj dok radi, radi, kad stane vadi se da nemas sve od alata sto ti je potrebno za popravku, a verovatno i nemas, usput, uzmi neku knjigu i baci se malo na teoriju. I da baci nam koju sliku tog chilera. Kod mene u firmi radim jos kao u srednjem veku ;) kontaktori, vremenski releji, kad bi i spomenuo kontroler sefovi bi dobili zauske, pa da vidim malo kako se to radi u belom svetu. Pozdrav za nike.a, kad taj covek objasni onda je objasnjeno, skidam kapu.

Evo nekih naslova koje mozes naci na netu i koje srdacno preporucujem (ako ih nadjem kod mene u radionici i nisu preveliki mogu ih postovati):
1.Andrew D. Althouse, Carl H. Turnquist, Alfred F. Bracciano, "Modern Refrigeration and Air Conditioning"
2.40 Lessons on Refrigeration and Air Conditioning from IIT Kharagpur
Zadnja izmena: bracans, dana 04 Dec 2015, 21:36, ukupno menjano 1 put.
Za moju svaštaru na googl pretrazi kucati moj electro cool blog.

Soko
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Soko » 04 Dec 2015, 21:31

Ajd kad ste vec krenuli u filozofiju hladjenja, da ja pitam nesto.
Zasto se za pregrejanje, pothladjenje i ostale "medjuvelicine" koristi K tj. SI, official merni sistem a za isparenje, kondenzaciju i ostale direktno izmerene temperature, °C?
Zasto za oba merenja ne bi smo koristili istu jedinicu svejedno koja je? Mada bi zvucalo malo zastrasujuce kad bi rekli kako je isparenje 252 K ali bih se zato lako navikao na podhladjenje od 5°C.

P.S. Ne pitam radi sale, stvarno me zanima.

bracans
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bracans » 04 Dec 2015, 21:42

Ja bih rekao da se insistira na Kelvinima zbog teoreticara kako kod nas tako na primer u SAD, dok se na Celzijusima insistira zbog prakse, za razliku od SAD gde se u praksi upotrebljava Farenhajt. Pored toga Kelvinov sablon tacnije oznacava temperaturu (trojna tacka vode) od ostala dva (mrznjenje i kljucanje vode). U prilogu fazni dijagram vode (malo E oznacava uslove na zemlji) .
Prilog
fazni dijagram vode.gif
Zadnja izmena: bracans, dana 04 Dec 2015, 22:14, ukupno menjano 5 puta.

Soko
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Soko » 04 Dec 2015, 21:50

SAD je posebna prica. Tamo ne koriste W nego tone, dok opet njihovi rodjaci s'ovu stranu bare (UK) koriste nekakve "termalne jedinice" - BTU. Prost narod, sta ces.

bracans
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bracans » 04 Dec 2015, 22:14

Evo i mala demonstracija trojne tacke
http://www.maniacworld.com/water-at-triple-point.html

sakisa88
_
_

Post napisao sakisa88 » 04 Dec 2015, 22:51

Soko,
Koliko sam ja shvatio , 1K=1°C raspon od jednog K je jednak jednom stepenu C. Raspon merenja je od tacke mrznjenja vode do tacke kljucanja vode,sto je u slucaju kelvina Tm(temperatura mrznjenja)=273K,a Tk(temperatura kljucanja)=373K,a kod celzijusa je to Tm=0C i Tk=100C,taj raspon je jednak ,i ima 100 graduacija izmedju ove dve tacke i zato se uzima K ili jednako tome C. Da li gresim? :)

sakisa88
_
_

Post napisao sakisa88 » 04 Dec 2015, 23:01

Bracans,kad bih ti uslikao automatiku, elektroniku ovog cilera uplasio bi se. :) uslikacu ti jednom prilikom...ne mogu sada jer da bi se otvorio orman cilera mora da se iskljuci napajanje...Sto se tice spoljnog izgleda stavicu slike sutra ,da vidis kako izgleda taj sistem. :)

sakisa88
_
_

Post napisao sakisa88 » 04 Dec 2015, 23:06

Evo za pocetak ima ovde neke slike nasao sam neko uputstvo za te cilere na netu.:-)
Prilog
Form_201.28-EG1.EN.CE_(1110).pdf
(783.75 KiB) Preuzeto 306 puta.

bracans
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bracans » 04 Dec 2015, 23:20

Hocu i ja to u mojoj firmi :cut: reci cu Vucicu da mi kupi jedan lolzi salim se, kada sam pocinjao da radim posle napustanja studija jedno vreme sam radio u hotelu Park u Novom Sadu, imaju nesto slicno samo starija tehnologija, kao mlad majstor resavao sam probleme samo na rashladnom vodenom tornju cilera dok je bila misaona imenica da pridjem rashladnom freonskom delu, davno je to bilo vise se i ne secam karakteristika te skalamerije.

sakisa88
_
_

Post napisao sakisa88 » 04 Dec 2015, 23:30

Ja sam sa 18godina imao prilike da radim na cilerima sa klipnim kompresorima ILKA su se cini mi se zvali...kondenzatori su takodje bili vodom hladjeni sa rashladnog tornja. Kasnije su u toj firmi presli uglavnom na Trane chilere,ali sam ja vec bio visak. Inace imao sam prilike da tamo vidim i York ciler sa termo ekspanzionim ventilom i Isparivacem sa direktnom ekspanzijom...a sada novija tehnologija yorka ima potopljeni isparivac,odnosno to ti je ovaj ciler koji mi imamo u firmi.

Soko
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Soko » 04 Dec 2015, 23:41

Lepa stvar, nova.
Osim dva poveca invertera, malo komande za ventilatora, komande za pumpe i zastite za vodeni krug, sta u tom ormanu ima zastrasujuce?
Ne znam cega su plasis iz tog ormana.

Nike, imas neku sliku iz onog **$$%#stana? Da poplasis decu pred spavanje :p

sakisa88
_
_

Post napisao sakisa88 » 04 Dec 2015, 23:47

Pa druze s obzirom da sam u recimo tim ormanima ILKE koje sam spomenuo video nesto malo automatike i par presostata...ovo je avion . To su bre ludi amerikanci spakovali. :-D Kod njih mora sve da bude space

bracans
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bracans » 05 Dec 2015, 00:41

Pa kod mene u firmi, imamo zgradu od oko desetak hiljada kvadrata, dve trafo stanice, agregat od pola megavata a genijalci su smislili da se klimatizuju objekat split sistemima umesto da smo ugradili cilere, tako da lepo je videti da neko nesto i investira i ULOZI na ovim prostorima umesto sto kokosari i trguje maglom. Jedino sto moze da me uplasi je kad pukne visokonaponski osigurac, mislim da to tvoje deca nije lepo niti kolegijalno, tehnika iza invertera ili frekvetnih regulatora nije naivna, a vidim da nista nisi doprineo temi pregrevanja i pothladjenja za koju mislim da pola majstora koje rade rashlad nema pojma i da je bitno pokrenuti tu temu i napisati nesto o njoj, kao i o svim pojmovima od prvog i drugog zakona termodinamike do entalpije, entropije, i za nas u rashladnoj tehnici najvaznijeg pojma latentne toplote.

sakisa88
_
_

Post napisao sakisa88 » 05 Dec 2015, 07:49

Naravno bracans...za tako velike kvadrature se koriste cileri za hladjenje vode,a rashladjena voda se vodi na klima komore.Za grejanje prostorije u zimskom periodu se na klima komoru dovede grejanje preko kotlova. A sto se tice teme-hvala sto me podrzavas ;-)

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 05 Dec 2015, 07:58

Soko je napisao:Ajd kad ste vec krenuli u filozofiju hladjenja, da ja pitam nesto.
Zasto se za pregrejanje, pothladjenje i ostale "medjuvelicine" koristi K tj. SI, official merni sistem a za isparenje, kondenzaciju i ostale direktno izmerene temperature, °C?
Zasto za oba merenja ne bi smo koristili istu jedinicu svejedno koja je? Mada bi zvucalo malo zastrasujuce kad bi rekli kako je isparenje 252 K ali bih se zato lako navikao na podhladjenje od 5°C.

P.S. Ne pitam radi sale, stvarno me zanima.
Kelvin se koristi radi lakšeg računanja i razlikovanja stvarne temperature od temperaturnog intervala. Nije obavezan, ali je takva konvencija, jer je praktično koristiti te dvije različite jedinice za dvije različite namjene. Naime, pošto Kelvin nema negativnih vrijednosti, onda je idealan za prikazivanje i računanje temperaturnog raspona. Celzijus je praktičnije koristiti za izražavanje stvarne temperature, jer smo u mozgu to već vezali za 2 točke (ledište i vrelište vode na atmosferskom tlaku). Opipljivije je!
Što se tiće SI sustava, obje jedinice su dozvoljene.
Use in conjunction with Celsius
In science and engineering, degrees Celsius and kelvins are often used simultaneously in the same article (e.g. "...its measured value was 0.01028 °C with an uncertainty of 60 µK..."). This practice is permissible because the degree Celsius is a special name for the kelvin for use in expressing Celsius temperatures and the magnitude of the degree Celsius is exactly equal to that of the kelvin.[10] Notwithstanding that the official endorsement provided by Resolution 3 of the 13th CGPM states, "a temperature interval may also be expressed in degrees Celsius", the practice of simultaneously using both "°C" and "K" remains widespread throughout the scientific world as the use of SI prefixed forms of the degree Celsius (such as "µ°C" or "microdegrees Celsius") to express a temperature interval has not been widely adopted.[4]

Kod: Označi sve

https://en.wikipedia.org/wiki/Kelvin

Odgovori

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”