Postupci i alati za brzo i kvalitetno vakuumiranje

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,Honorarac,sim

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Avatar
nike
gxu
gxu
Postovi: 2896
Pridružen: 21 Mar 2010, 11:35
Location: Split HR
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods
Lokacija: Split, HR

Re: Postupci i alati za brzo i kvalitetno vakuumiranje

Post napisao nike » 03 Sep 2014, 10:41

Još jedan pojam se mora uvesti kod razmatranja problema vakuumiranja a to je STOPA PROPUŠTANJA.

Sve propušta. Nema tog spoja bio on varen, mehanički, kemijski, itd... koji ne propušta. Bitno je znati koliko je propuštanje u nekom vremenskom periodu prihvatljivo.
Isto tako, ako u sistemu imamo 20 kg rashladnog sredstva ili 65g nije svejedno dali sistem propušta 0,03g/god , 3g/god ili 300g/god.

Zato treba doći do podataka o prihvatljivoj stopi propuštanja za određenu vrstu uređaja koji testiramo na propuštanje (mjerenjem promjena vakuuma) nakon dostignutog potrebnog krajnjeg vakuuma.


Iz gornjeg videa vidljivo je da je što je volumen manji to je rast brojeva na vakuumetru brži. Treba to imati na umu kad se vakuumiraju i testiraju vakuumom posebno mali sistemi poput kućnih hladnjaka i sl.

Mjereći porast apsolutnog tlaka vakuummetrom u nekom vremenskom intervalu možemo izračunati stopu propuštanja. I to je onda vrlo dobar pokazatelj koliko je takav mjereni sistem nepropusan ovisno o njegovom volumenu. Slično je i sa mjerenjem propuštanja sa dušikom i promjenom tlaka dušika u 24h. Takav test je isto ovisan o volumenu. Mali volumen će sa istom količinom propuštanja puno prije pokazati promjenu tlaka nego veliki volumen.

Mjerna jedinica za stopu propuštanja je mbar*l/s.

Sad samo još da nađemo koje su to vrijednosti prihvatljivog propuštanja.Kad netko nešto nađe u literaturi, neka to posta ovdje.
VTech Leak Detection Methods.pdf
(266.41 KiB) Preuzeto 3035 puta.
Kod rashladnih uređaja, dozvoljeno propuštanje freona je od 15g/god za veće rashladne uređaje do 0,5g za kućne uređaje.
Sad te brojeve treba prevesti u dozvoljenu stopu propuštanja za vakuum testiranje (mbar*l/s).
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

Avatar
Polaris
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 162
Pridružen: 26 Jul 2010, 12:15
Location: Vrsac
Warranty service: Gree, LG
Contact person: Srdjan Djokic

Re: Postupci i alati za brzo i kvalitetno vakuumiranje

Post napisao Polaris » 03 Sep 2014, 11:01

Zanimljiv video.

Avatar
nike
gxu
gxu
Postovi: 2896
Pridružen: 21 Mar 2010, 11:35
Location: Split HR
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods
Lokacija: Split, HR

Re: Postupci i alati za brzo i kvalitetno vakuumiranje

Post napisao nike » 03 Sep 2014, 12:26

tablica.jpg
Iz tablice u gore možemo izračunati:

1g/god (R22) = 9x10^-6 mbar l/s stopa propuštanja

Ako uzmemo 0,5g/god za kućne frižidere kao prihvatljivu granicu propuštanja onda možemo lako izračunat prihvatljivu stopu propuštanja za naš uređaj.

Recimo da uređaj ima ukupni unutarnji volumen rashladnog sustava od 4l.

to bi bilo 9x10^-6*0,5 = 4,5x10^-6 mbar l/s

4,5x1,3( faktor za torr) = 5,85 torr

5,85 torr x10^-6 = 0,00000585 Torr => 0,00585 mikrona

0,0058 mikrona x 4l volumena =0,0232 mikrona/s za taj volumen uređaja.

Dakle naš tlak mjeren vakuumetrom se smije podići svake sekunde 0,0232 mikrona.
To znači za 30 minuta 0,0232x30x60 = 42 mikrona

Sve ispod toga je prolazno. Sve iznad toga je preveliko propuštanje i treba nekom drugom metodom naći gdje sistem propušta.

Na sistemima na kojima sam ja radio "recimo u Kazahstanu" koji su bili unutarnjeg volumena 50l i više, prolazna vrijednost po dokumentaciji za puštanje u rad proizvođača opreme je 100 mikrona za 1 sat u roku 4 satnog monitoringa.

Dakle vakuum se dovede do nivoa ispod 500 mikrona. Zatim taj ili niži vakuum se vakuum pumpom održava najmanje 6 sati. Nakon toga se sistem izolira od vakuum pumpe i provjerava se brzina dizanja tlaka. Ako je viša od 100 mikrona/h sistem se nastavlja vakuumirati. Ako je sporija od toga onda se zapisuje porast svaki sat u slijedeća 4 sata. Na kraju monitoringa vakuum mora biti ispod 1000 mikrona. Sve mora biti dokumentirano i potpisano od strane predstavnika investitora i instalatera. Tek kad prođe taj test može se (pored drugih prolaza) uređaj predat investitoru.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

Avatar
bracans
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 430
Pridružen: 19 Apr 2014, 12:49
Location: Novi Sad
Specialty: whitegoods

Re: Postupci i alati za brzo i kvalitetno vakuumiranje

Post napisao bracans » 28 Okt 2015, 15:19

Lep video, pitanje, ima li ko iskustva sa refcovim ref-vac, Part No. 4686712 vakummetrom? VG64 trenutno nema da se kupi pa sam resio da uzmem taj. Stigao vakummetar i baterija za azot. :pivopije: Bas su ekspeditivni ovi iz teleoptika, preporuke za saradnju.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”