Pitanje za znalce

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
salermo
_
_

Pitanje za znalce

Post napisao salermo » 27 Okt 2013, 14:26

Mnogo sam citao po internetu i druge literature, tako da sam shvatio da inverter klima je razlicitiji od on/off klima uredjaja po to sto ima neki frekfentni regulator tako da menja frekfenciju motora a sa time i broj obrtaja tako da se klima ne gasi za razliku od on/off kad postigne zadatu temp, ta se klima izgasi (broj obrtaja je toliki koliko treba da bude)
Ja kod kuce imam dva invertera i to Toshiba Suzumi+ 16 i VIVAX ACP-12CH35GEXI.
Oba dva rade odlicno ali sam primetio nesto sta mi nije bas jasno:
Sad ovih dana kad je napolju relativno toplo 21-25C, a preko noci hladnije, desava se sledece:
Postavim temperaturu na 20C, klima radi i kad se priblize do 20C namali intenzitet duvanja i tako radi neko vreme, ali posle neko vreme mozad sat ila dva klima se potuno ugasi. Prvo se krilca na unutr. jedinicu podignu gore u maximum i se onda ugasi komplet. Displej na klimu radi i dalje ali ventilatori i na unutrasnjoj ni na vanjskoj jedinici ne radi, pretpostavljam i kompresor, Ako povecam temperaturu na 22C, klima pocinje da radi najnormlnije.
Ovo se desava na obe klime i to i u auto. modu i u obicnom modu, tako da kad je u auto modu pre da se klima ugasi (pretpostavljam da je dostignuta zadata temp) ventilator radi na najmanjoj brzini.
Dali ovo tako treba da bude, po internetu sam citao da naki invertori rade i tako i ovako.
Koja je svrha kod invertora da se kompresor ugasi pa se ponovo upali (pod pretpostavku da je napolju jako hladno i da je ulje veoma gusto, i to ide na stetu na kompresora).
Molim za iskustva i objasnjenje ako je moguce
Hvala

spiki
_
_

Re: Pitanje za znalce

Post napisao spiki » 27 Okt 2013, 22:02

Nemoj toliko da se vezujes za sam naziv "invertor" (malo-malo, svi se fasciniraju nekim tamo "invertorom").
Ideja kod te kilme koju opisujes (nisam strucnjak za klima uredjaje niti se bavim tim poslom) jeste PID (ili PI) regulacija temperature.
Na netu i u knjugama mozes pronaci kakva je to vrsta regulacije.
To da li se motor gasi ili ne zavisi od nacina upravljanja motorom a to opet zavisi od nacina kontrole temperature.
Frekventnim regulatorom mozes da upravljas motorom kako ti volja (ali bukvalno), a to da li ce se ugasiti totalno ili ce raditi na nekom (minimalnom) broju obrtaja zavisi od logike rada same klime.

Dakle, moguce je da se gasi motor potpuno, ali logika i dalje radi: nadzire temperaturu i u zavisnosti od prethodne, trenutne i zadate vrednosti upravlja motorom.
There are only 10 types of people in the world:
those who understand binary, and those who don't.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Post napisao nike » 28 Okt 2013, 09:39

Inverterska klima može regulirati predanu snagu grijanja od 130% (kratkotrajno) do 30% od nazivnog kapaciteta. Kada potrebna snaga grijanja padne ispod tih 30%, ona ne može dalje smanjivati predanu snagu, pa se kompresor mora ugasiti. Kad bi bila moguća regulacija kapaciteta od 0% do 100% onda se kompresor ne bi gasio nikad. Ovako mora, ako je potreba za grijanjem/hlađenjem manja od tih minimalnih 30%.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

salermo
_
_

Post napisao salermo » 28 Okt 2013, 17:48

Hvala puno

Odgovori

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”