Stranica: 1/1.

KLIMA NEO ACSHH12LIH GRIJANJE NE RADI - REŠENO

Napisan post: 12 Dec 2013, 18:33
napisao vasko
TIP KLIME:NEO
MODEL:ACF-HH12LIH [ACFHH12LIH]
ELEKTRONSKA PLOCICA:TF1FDCP2312-F
Postovane kolege evo jos jednog problema a on je sledeci:Kada startuje se klima na hladjenje ona radi normalno ali kada ukljucim grijanje ona nece da ukljuci spoljnu jedinicu samo ventilator unutrasnje i kada joj povecavam temperaturu grijanja ona drzi ventilator (unutrasnji) do 26C i onda i njega iskopca.Provjerio sam sonde i ispravne su, ic kolo ULN2003,tranzistore c1815,releje i sve to radi.Dali je neko imao ovakvi problem i ako jeste moze li da kaze o cemu se radi mada ja sumnjam na procesor.
Pozdrav

Re: KLIMA NEO ACF-HH12LIH GRIJANJE NE RADI

Napisan post: 13 Dec 2013, 03:47
napisao nike
Jesi li ti 100 % siguran u tu oznaku klime? Ispravi oznaku u naslovu radi pretrage (bez crtica i razmaka).
Kada uključiš grijanje ventilator unutarnje nema šta raditi dok se ne ugrije izmjenjivač unutarnje jedinice, a 4-putni ventil mora dobiti napajanje.
Ako to nije slučaj onda nevalja program uređaja.

Re: KLIMA NEO ACFHH12LIH GRIJANJE NE RADI-rijeseno

Napisan post: 13 Dec 2013, 08:49
napisao vasko
Posto sam ispitao elektroniku i vido da je sve ok cak i signal sa procesora nije prisutan onda sam zakljucio da je greska u eepromu.Malo sam sarao po forumu i nasao o dampu sa daljinskim upravljacem i nesto probao tj eksperimentisao pritiskao dugmad C+ i C- zajedno, pa onda mod i pokusao da ukucam kodove sa foruma ali posto ovaj daljinac nema enter kada ukucas broj (ili ima ali ga ja nisam mogao provaliti) nesto sam pritisnuo i od jednom pokusam grijanje i rele od kompresora ukljuci.Pokusao sam poslije nekoliko puta i radi.Sad se pitam dali je moguce to sto se desilo u ovome slucaju da je nekim tasterom ili funkcijom eeprom vrtio u normau.Drage kolege zao mi je sto nisam zapamtio koja sam dugmad pritisnuo jer nisam racunao da ce se ovo dogoditi pa ako neko zna neka kaze jer ovaj forum je stvarno dosta dobro kolegijalan i korektan.Ukoliko niko nije uspio ili mu se nije desilo evo ja pronadjoh drugi nacin, pa onda da navalimo i provalimo.
Pozdrav

Re: KLIMA NEO ACFHH12LIH GRIJANJE NE RADI

Napisan post: 13 Dec 2013, 09:08
napisao nike
PONAVLJAM!

Jesi li ti 100 % siguran u tu oznaku klime?


Pretraga po internetu sa tom oznakom ne daje nikakav rezultat. Nije valjda da je ta klima jedinstvena na svijetu.
Zato daje ACSHH12LIH!

O kvaru!

Ništa ti nisi učinio EEPROM-u klime već si ti resetirao daljinski. Prije toga daljinski nije slao potpune i ispravne podatke klimi pa ista nije ni radila kako treba. Sad nakon reseta daljinskog, on šalje punu komandu i klima radi kako treba.

Pogledaj u odjeljku gdje su baterije ima li ACC ili RESET dugme ili rupa kroz koju se može gurnuti čačkalica.

Re: KLIMA NEO ACFHH12LIH GRIJANJE NE RADI

Napisan post: 13 Dec 2013, 09:14
napisao goranfri
I promeni baterije.

Re: KLIMA NEO ACFHH12LIH GRIJANJE NE RADI

Napisan post: 13 Dec 2013, 10:15
napisao nike
Ponekad, kod nekih daljinskih, baš nakon promjene baterija treba resetirati daljinski.

Re: KLIMA NEO ACFHH12LIH GRIJANJE NE RADI

Napisan post: 13 Dec 2013, 17:24
napisao vasko
Hvala kolege.Ali problem je u tome sto je klima prihvatila komandu tj ukljuci se indikatorska lampica od grijanja.A u slucaju da daljinac salje pogresnu komandu vjerovatno se to nebi desilo(nebi se indikator grijanja ukljucio).Jel tako?Sobzirom da smo u ovoj temi nas trojica, jer izgleda niko od kolega nema ideju ja cu da poradim malo na tome i javicu vam o uspjehu.Inace programiranje mikrokontrolera sam radio prije 10 tak godina tako da cu se malo vratiti na tome jer ova vrsta posla izgleda zahtjeva to.Sto se tice klime tj.modela dobio sam od majstora da je to taj model tako ne zamjerite jer ja ne skidam elektronske ploce vec oni.Eto jedino sto je do mene bilo jeste tacna oznaka na elektronskoj plocici.Kada dodje majstor da uzme elektroniku reci cu mu da provjeri dali je to taj model jer ni ja ne mogu da je pronadjem na internetu.
Veliki pozdrav

Re: KLIMA NEO ACFHH12LIH GRIJANJE NE RADI

Napisan post: 13 Dec 2013, 17:37
napisao vasko
Evo sam zvao majstora i radi se o ACSHH12LIH.
Pozdrav

Re: KLIMA NEO ACSHH12LIH GRIJANJE NE RADI

Napisan post: 04 Jan 2014, 18:09
napisao vandeo
Mislim da je najbolje da nastavim ovu temu, da ne pravim novu jer je problem slične prirode au pitanju je isti klima uređaj ACS HH12LIH(Z)

Moram da priznam da sam čitao dosta tema iz ovog foruma ali mi ponašanje klime i dalje nije "jasno" :-(.

Dakle, klima hladi bez zamerke, međutim, zimi (već druga godina) čim temp padne ispod 7 oC, nema vajde od grejanja na klimu.
Ukoliko je uključeno grejanje, a napolju je 10 ili manje, u stanu ne mogu da dostignem da sama klima pokaže da "gura" preko 22 stepena. Ukoliko,pak, temperatura napolju padne na 6 ili manje, klima nekoliko puta (sa čestim intervalima) uđe u defrost režim i posle tih nekoliko defrost-ova pokaže grešku E3.

Ono što sam vizuelno zapazio je da na spoljnoj jedinici zaledi samo središnji deo kondenzatora, otprilike i gore i dole ostanu nezaledjeni po 1/4 kondenzatora.

Majtor za klime je dolazio letos, proveravao da li ima gasa i rekao da nema potrebe da "mi uzima pare" jer gasa ima dovoljno.


Čitam o senzorima (coil tem sensor, tubular, pipe, itd..) i jedini senzor koji sam vidim je onaj na unutražnjem kondenzatoru.

Re: KLIMA NEO ACSHH12LIH GRIJANJE NE RADI-RJESENO

Napisan post: 04 Jan 2014, 18:28
napisao nike
Pravi majstor može reči dali ima ili nema dovoljno plina samo ako ga izvaže.Svi drugi su Vidoviti Milani!Znači, treba krenuti od provjere težine plina a ne njegovih tlakova. Nije to frižider.

Re: KLIMA NEO ACSHH12LIH GRIJANJE NE RADI-RJESENO

Napisan post: 04 Jan 2014, 18:30
napisao vandeo
Sada kada to kažeš, nrazmišljam o vagi kao o sredstvu merenja freona, ali mislim da je koristio neku vrstu kompresora sa menzurama.

Re: KLIMA NEO ACSHH12LIH GRIJANJE NE RADI-RJESENO

Napisan post: 04 Jan 2014, 18:32
napisao dejan-dexi
A razlog zbog koga je bio majstor ?

Re: KLIMA NEO ACSHH12LIH GRIJANJE NE RADI-RJESENO

Napisan post: 04 Jan 2014, 18:44
napisao vandeo
Pa navedoh maločas, ovo je već druga godina da pali E3 grešku prilikom grejanja zato sam i pozvao majstora pre početka letnje sezone (hlađenja) da proveri freon i sl. Ranijih godina je u dva navrata u rasponu od dve ili tri godine izašao sav freon jer je puknuo neki holender (na različitim cevima) pa rekog, da proveri da nije isto, ponovo.

Da li je nedostatak freona razlog za neravnomerno zaleđivanje spoljnog kondenzatora?

Re: KLIMA NEO ACSHH12LIH GRIJANJE NE RADI-RJESENO

Napisan post: 04 Jan 2014, 19:08
napisao dejan-dexi
Moguce , ali mislim da Vi to ne mozete da utvrdite bez majstora. :pivopije:

Re: KLIMA NEO ACSHH12LIH GRIJANJE NE RADI-RJESENO

Napisan post: 04 Jan 2014, 19:22
napisao vandeo
Naravno, i tu se u potpunosti slažem, međutim, opet postoji greška E3 koju uređaj izbacuje. Šta je sa istim? Da li znate o kakvoj je grešci reč? Jedino objašnjenje koje sam našao, a potpuno neodređeno, je oko gore navedenih sondi, a to, pretpostavljam, bih mogao sam da proverim ukoliko su sonde u pitanju.

Re: KLIMA NEO ACSHH12LIH GRIJANJE NE RADI-RJESENO

Napisan post: 04 Jan 2014, 21:27
napisao goranfri
I ja bih rekao da neka sonda ima problem ali treba proveriti i količinu freona.

Re: KLIMA NEO ACSHH12LIH GRIJANJE NE RADI-RJESENO

Napisan post: 04 Jan 2014, 21:31
napisao nike
Greška E3 se odnosi na vrijednosti senzora. Ako je senzor dao vrijednost izvan zadanih granica, onda se ta greška pojavi.
Kad fali plina, onda je visoka temperatura vručih plinova i u defrostu i može doći do prelaska dozvoljene vrijednosti pa se javlja ta greška. Treba provjeriti sonde i količinu plina vaganjem.

Re: KLIMA NEO ACSHH12LIH GRIJANJE NE RADI-RJESENO

Napisan post: 04 Jan 2014, 22:00
napisao vandeo
Ok. Hvala Vam na odgovorima svima. Najverovatnije je nedostatak freona. Sonde sam našao i izmerio vrednosti, obe su dale približnu: 4,28-4,30 sa temperaturom od 28, 29 oC u visini i na prostoru na kojm se nalazi unutrašnja jedinica (abnormalno visoka temp, ali desilo se... :) )
Dakle, prvo provera količine freona pa dalje.

Re: KLIMA NEO ACSHH12LIH GRIJANJE NE RADI-RJESENO

Napisan post: 14 Jan 2014, 17:24
napisao vandeo
Eto mene opet!

Naime, pozvao sam majstora i utvrđeno je sledeće: freon je definitivno bio na minimumu odnosno pritisak skoro da nije ni postojao u sistemu u trenutku kada je majstor došao. Probao je ceo sistem pod pritiskom (koristio je neki drugi gas) i utvrdio je da gas pušta negde u unutrašnjoj jedinici (posle se ispostavilo da je napuknuo spoj jedne kapilarne cevi na ulazu u deblju cev) što je kasnije i sanirano. Klima je zatim vakumirana i napunjena odgovarajućom gramažom freona R22. U naredna dva-tri dana, uređaj je grejao odlično.

Međutim,

Sada, kada se temperatura napolju spusti do +2 (dalje više neće da greje), klima polako pobeli (što je pretpostavljam normalno, pri tom pričam o spoljnoj jedinici) od inja i kada pređe u defrost , odledi spoljnu jedinicu, upali grešku E4 na displeju unutrašnje jedinice i uređaj se ugasi. Ostane samo E4 na displeju. Merio sam i sondu spoljne jedinice, daje vrednost 4,2-4,3 pri temperaturi od 12-13 stepeni spoljne temperature.

Šta može da bude problem?

Re: KLIMA NEO ACSHH12LIH GRIJANJE NE RADI-RESENO

Napisan post: 15 Jan 2014, 07:59
napisao nike
Majstor je preskočio radnju ispitivanja na propuštanje koja se radi tlačenjem dušikom na 24 sata! Zbog toga sad se ne može znati dali klima i dalje pušta ili je neki drugi problem.
Treba povući plin vani i izvagati ga, da se vidi jeli ga ne dostaje ili je nešto drugo!

Sonde treba ispitivati u cijelom opsegu radne temperature a ne samo na jednoj vrijednosti. Ako sonda naglo počne mjenjati vrijednost, tj ne slijedi krivulju, onda je neispravna.

Koja je točno sonda u pitanju se dozna tako da se jedna po jedna sonda isključi sa pločice i kad se odmah pojavi E4 oznaka onda se radi o toj sondi.
Ako je u pitanju sonda koja mjeri tempeaturu ispuha sa kompresora ili ulaz u izmjenjivač unutarnje jedinice, a pokaže se ispravnom, onda treba mjeriti te temperature koje ne smiju preći 100°C.
A to se dešava kad nedostaje nešto plina ili je djelomično začepljenje kapilare što dovodi do visokog pregrijanja plinova na usisu u kompresor i posljedično visokog pregrijanja ispuha sa kompresora. Sve se to može izmjeriti ako se zna što je uopće pregrijanje i ima se alat za to.