slika

MTO-200-2w

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,Honorarac,sim

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Misley
_
_
Postovi: 277
Pridružen: 11 Mar 2007, 15:47
Lokacija: BGD (i RS)

MTO-200-2w

Post napisao Misley » 03 Jun 2008, 01:45

valjda je i ventilacija neka vrsta klime?
dakle, u firmi postoji veelika limarija sa motorima , i upravljanje jednog dela radi IMP-ova "kutijica" koju je neko operušao a neki glavonje imaju ideju da bi ja to lako mogao da sredim. ima li neko šemu dotične sprave ili neku
papiraciju kako se to povezuje pa da provalim šta i kako. sprava je trenutno i bez napajanja (na glavnom elku je savršena nula) . uglavnom, skalamerija ima jedan platinac koji je otkačen, u mto200 postoji mesto a još jednu manju štampu (koje naravno nema, a vidi se da je nešto bilo na nosačima) i pored mto 200 postoji i jedna kutija sa tri podnožja za releje , srednji naravno fali a jedan je pod naponom nezavisno od položaja preklopnika mto200.

šta je znači mogućnost: ili otkačiti imp-ov motor sa poluga zaslona i to ručno otvoriti ili sklepati ovaj mto200 pa nek sam namesti mešanje na "odprto".
(motori za ubacivanje i izvlačenje vazduha se mogu uključiti ali nije to "ko nekada" )

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20032
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: MTO-200-2w

Post napisao fanzo » 03 Jun 2008, 04:32

Teško ćeš to da nađeš. Obzirom da je takvo nešto kod nas bilo zastupljeno samo za industrijsku namenu i da je takvo nešto samo nekolicina firmi obavljalo i da je još to neko i raskupusao.
Savetujem ti da ili nabaviš elektroniku komplet novu , sasvim druge firme gde je neko već sve cikluse osmislio ili da sam sve osmisliš. Možda bismo ti u ovom drugom slučaju mogli dati neke predloge. Prvi slučaj košta dosta novaca, dok drugi slučaj može tebi ići u prilog, ako maš dovoljno vremena. Treća varijanta bar po meni je da ako firma neće puno da investira onda on/off i ćao...
Ako se prihvati druga varijanta, već imaš razrađeno i postavljeno sve ono što je glavno, osim ako je sve to rađeno pre 20 godina i prostorije su pretrpele mnoge izmene. Negde bi u firmi trebao i da postoji projekat svega toga (ove stvari se nisu radile bez projekta).
Mora se uzeti u obzir više faktora...kako se greju prostorije i koliko se greju...da li se sve greju ( u kojima je odrađena ventilacija)... Koliko u kojoj prostoriji boravi osoba (što više osoba time je i vlaga veća i potrebno je češće provetravanje odnosno ubacivanje svežeg vazduha)...u letnje vremensko doba je potrebno skoro stalno ubacivanje svežeg vazduha, dok zimi se klapna za svež vazduh redukuje kako se prostorije ne bi puno rashlađivale sa spoljašnjim hladnim vazduhom i time povećala cena grejanja, filteri moraju biti uključeni u ceo sistem...senzori vlage vazduha moraju postojati (prosek vlažnosti ~60% za prijatan boravak)...(zimi je procenat vlage veoma mali dok je leti povišen-napolju)---kada je vlaga u prostoriji povišena, subjektivni osećaj za toplo je umanjen,a i teže se greju prostorije--rešava se većim ubacivanjem spoljašnjeg vazduha(zimi)---u letnje doba to klima izreguliše fino.
Ako to sve budeš radio obavezno moraš očistiti sve vazdušne kanale i promeniti sve filtere. Kada budeš zaviirio u te kanale shvatićeš zašto sam ovo napisao...naročito ako je sve više godina bilo u funkciji a niko nije održavao.
Sofosticiraniji sistem bi sadržao i elektromehaničke klapne iz razloga što se sve prostorije ne ventiliraju na isti način (nije potrebno).
Kada se sve odradi kako treba onda se lako može "dodati" centralni klima uređaj i tako sa jednog mesta klimatizovati komplet objekat. Mnogo je bolje i komfornije neko split klima koja "udara" za vrat.
PS:ako sve ovo budeš radio trebaće ti i "duct" traka :lala: ...
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
frigo
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 501
Pridružen: 29 Jan 2008, 02:58
Location: Odžaci - Ljubljana - Domzale -Vir
Contact person: Dragan Antic
Phone number: 00381255745156
Specialty: whitegoods
Lokacija: Odžaci - Ljubljana
Kontakt:

Re: MTO-200-2w

Post napisao frigo » 03 Jun 2008, 04:38

E gde iskopa tu arhivsku kutiju, salimse, ja imam nesto za te stvari kad sam radio u firmi stim sam se zezo pre 15g.
Uglavnom se postavlja u postanicama za grejanje gde bi merila spoljnu temperaturu temperaturu prostorija sto se greju i naravno temperatura pare il vruce vode gde bi ta vrsna elektronika izmerila temperature i zatvarala i otvarala regulacioni ventil ...al trebami vreme da nadjem na kom sam tavanu i u kojoj kutiji sam spakovo, ako se nezuris javicuti ovde sta sam nasao...al mi treba vreme, sobzirom da je sezona u jeku sve manje sam kuci...
( il sto ti kaze kolega to je tolko matoro da jedan obican kontroler bi to sve zamenio i sigurnije bi radilo, kojaje to firma kojoj treba MTO-kutija... inace kolko se secam imosam kompletnu dokumentaciju od seme pa do podesavanja, i podesavanja sondi pt100 i korigovanje sa trimerima u kutiji, videcu pa mozda ti se posreci...)
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.

Misley
_
_
Postovi: 277
Pridružen: 11 Mar 2007, 15:47
Lokacija: BGD (i RS)

Re: MTO-200-2w

Post napisao Misley » 03 Jun 2008, 08:42

ma evo sta komplikuje stvari: pitao sam lika zaduzenog za zgradu, kaze kad se firma uselila da je to vec bilo postavljeno
tako da nema papira.
ja sam zagovornik otvaranja klapni na max, a lik kaze da postoji znaci i grejanje prevodjenjem vazduha preko izmenjivaca u sistemu centralnog grejanja zgrade. novitet,koji bi na zimu bio jako koristan ako cemu valja .
sta je koska: neko se nekada zalio da je to sve jako bucno posto kanalcine prolaze kroz par soba , i onda je marljiva pacerska ekipa to sve ufaclovala izolacijom, nesto u stilu armacel tabli pa preko svega i nesto lepljivo ko folija.
onda je dosla estetika i potrpani su viseci plafoni tako da su bitne komore umotane debelo i pod plafonom. ako se mto osposobi, ostaje potraga za filterima kao maksimalni potez a ako ne, onda cu da smaknem polugu/poluge sa proporcionalnih pa da pootvaram, jer je ovde toliko zagusljivo da pop....is. znaci iz mto idu zice tj kablovi koji su delimicno
provlaceni delimicno zamalterisani pa ih je tesko upratiti.
daklem, drzim palceve da nadjes bilokakvu papiraciju od ove starudije pa da se nesto osposobi.
(u isto vreme u novijem delu firme su fino pookacinjali nove split klime ali ja tamo ni poslom ne idem tako da ce biti kuvanja ..

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20032
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: MTO-200-2w

Post napisao fanzo » 04 Jun 2008, 01:39

Buka.Ne pomaže tu mnogo izolacija postavljena oko cevi zato što se zvuk prostire u cevima i dolazi pravo iz ventilacionih otvora. Sada ti ja malo skrećem temu , ali po meni je ovo jako bitno , jer neko će ti reći ~"majstore kako si to napravio kada bruji na sve strane..oseća se..i sl.."
Izolacija protiv vibracija se stavlja na spojeve cevi i samim tim su fizički odvojene jedna od druge , jer naravno moraju se nastavljati. Propeleri ..elise..kako god i njih bi trebalo promeniti sa novijim generacijama isto tako možda i motor unosi šumove i ne sme direktno biti pričvršćen na kanal...ovo sad već pretpostavljam da znaš dalje.
Cevi/kanali spolja moraju biti izolovani ali samo oni što prolaze spolja.
Inače sve ovo je odlična stvar,ali samo ako se dobro odradi. Kada budeš otvorio kanale zaprepastićeš se čega sve tamo nema..
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
frigo
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 501
Pridružen: 29 Jan 2008, 02:58
Location: Odžaci - Ljubljana - Domzale -Vir
Contact person: Dragan Antic
Phone number: 00381255745156
Specialty: whitegoods
Lokacija: Odžaci - Ljubljana
Kontakt:

Re: MTO-200-2w

Post napisao frigo » 04 Jun 2008, 06:29

Kolko sam te razumeo znaci to nije standarna industrijska klimatizacija nego samo ventilacija, nema hladjenja nego samo grejanje zimi a leti samo ventilator radi, i to ima jedan kanal za ubacivanje spoljnog vazduha, i nema jos jedan za izbacivanje i mesanje vazduha, kod klimaizacje ti je bitno uravnotezenje, kolcinu vazduha koju ubaci i koju izbaci iz prostorije ima tacno proracun i aneometrom merenje brzinu vazduha da bi se uravnotezili protok, brzina i kolicina a stime bi se i buka smanjila, inace naj bitnija stvar ti je provera protiv-pozarnih klapni i to nije za igru nego treba ozbiljno pristupiti proveri il prepustiti taj do profesionalcima, a bitni su tu i filtri od filca ko ako nenadjete orginal ko dzakcici moze da se sasiju znam da su negde iz beograda nabavljani pa se sasije, a imas i firmu trox toje austrjska firma sa predstavnistvom u Bgd. koji sve vezano za ventiaciju imaju... a filter je slican u kucnim aspirtorima ...
a nisam jos naso uputstva za MTO ...
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.

Misley
_
_
Postovi: 277
Pridružen: 11 Mar 2007, 15:47
Lokacija: BGD (i RS)

Re: MTO-200-2w

Post napisao Misley » 09 Jun 2008, 16:00

izgleda da nece ni trebati :roll:
ovi idioti su nasli resenje da postave nekoliko split klima.
takav debilizam nisam skoro video. vazduh je ocajan, zagusljivo je i oni misle da ce
to da rese split klimama. sad cemo imati rashladjen i opet odvratan vazduh.
vazno da su oni nesto zamislili.
(genije pre njih je okacio 4 plafonska ventilatora i vec dokazao da muljanje vazduha bez svezeg
ne vredi, ali ko nas pita, vazno je da se experimentise)

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20032
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: MTO-200-2w

Post napisao fanzo » 09 Jun 2008, 17:34

Vidi ovako...pogledaj kanalsku klimu ...saberi cene zidnih split ..uporedi sa kanalskom.
Kanale već imate gotove treba ih samo očistiti.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Misley
_
_
Postovi: 277
Pridružen: 11 Mar 2007, 15:47
Lokacija: BGD (i RS)

Re: MTO-200-2w

Post napisao Misley » 09 Jun 2008, 20:48

ma imamo mi i kanale i motore i sve zivo osim glupe upravljacke kutije. to sto su direktor i masinac menadzer odlucili da nam poboljsaju uslove, granici se sa ludilom. neki put mislim da eksperimentisu sa nasim strpljenjem.
daklem posto je masinac-menadzer-maneken prosetao danas sa klimadzijama i osacovao mesta za splitare, znaci da su sve odlucili (osim da pitaju ljude u tom prostoru sta im stvarno treba)

Misley
_
_
Postovi: 277
Pridružen: 11 Mar 2007, 15:47
Lokacija: BGD (i RS)

Re: MTO-200-2w

Post napisao Misley » 21 Jun 2008, 14:46

dakle, juce su bili "profesionalci" i mlađi je uspeo da izvari dobrano šrafciger kada je na živo ubacivao automatske osigurače u orman koji inače i nema prekidač. kada je grunulo, ostalo pola firme bez struje.

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: MTO-200-2w

Post napisao kisko » 21 Jun 2008, 15:02

lolzi lolzi lolzi Al ga opraviše ti pravi majstori slika
uvek ima nesto interesantno

Avatar
frigo
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 501
Pridružen: 29 Jan 2008, 02:58
Location: Odžaci - Ljubljana - Domzale -Vir
Contact person: Dragan Antic
Phone number: 00381255745156
Specialty: whitegoods
Lokacija: Odžaci - Ljubljana
Kontakt:

Re: MTO-200-2w

Post napisao frigo » 22 Jun 2008, 04:06

Pozdrav!
Vidim da je nadjeno neko resenje sto se tice kutija i dokumentacije samo sam naso za kutiju staje i cemu sluzi i deo podesavanja, a ostalo pojma nemam nekom sam mozda i dao da pogleda i nije mi vratio puno godina proslo a nisam o tome ni razmisljo... Da se izvinem sto se nisam javljo bilo je i guzve u poslu a bome i komp me zezo neko vreme za sad ide pa cujemose...
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.

Misley
_
_
Postovi: 277
Pridružen: 11 Mar 2007, 15:47
Lokacija: BGD (i RS)

Re: MTO-200-2w

Post napisao Misley » 22 Jun 2008, 19:08

taman na leto kad krenem u tazbinu u Bogojevo, svrnem na pivo i konsultacije :fanzo:

Avatar
frigo
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 501
Pridružen: 29 Jan 2008, 02:58
Location: Odžaci - Ljubljana - Domzale -Vir
Contact person: Dragan Antic
Phone number: 00381255745156
Specialty: whitegoods
Lokacija: Odžaci - Ljubljana
Kontakt:

Re: MTO-200-2w

Post napisao frigo » 25 Jun 2008, 04:28

Dogovoreno !!!
samo se javi...
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.

Azrael
_
_
Postovi: 31
Pridružen: 04 Okt 2008, 18:04
Location: Bled-Slovenija

Re: MTO-200-2w

Post napisao Azrael » 04 Nov 2016, 20:00

Znam, da je ovo vrlo staro pitanje, samo možda i sada komu ovo biti koristno:
Nemaš dozvole za preuzimanje priloga dodatih postu.

Zaključano

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”