KINESKI FREONI
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
KINESKI FREONI
Zdravo kolege frigomehanicari,zanimame kakvo iskustvo Vi imate sa KINESKIM FREONIMA? pozdrav
- frigo
- bela tehnika
- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Specialty: whitegoods
- Kontakt:
Re: KINESKI FREONI

to je moje misljenje za R-12...

Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
- JaroslavBires
- ___

Možda ne znam, al' znam, ko zna! 

I meni je zadao dosta muke,problema a i stete,pa sam zbog toga i postavio ovu temu da cujem i Vasa iskustva i misljenja.U pocetku kada je pocelo sa problemima vezanih za punjenje rashladnih uredjaja,poceo sam i sam zajedno sa musterijama da sumnjam u kvalitet svojih usluga,dok nisam zakljuicio da je ipak problem u losem tako reci nikakvom kvalitetu kineskog freona.Da bi se stvarno uverio u njegov kvalitet,nosio sam ga na analizu i test u jednu firmu u Sabcu,koji poseduju jednu od najsavremenih aparatura za punjenje auto klima,koja ujedno moze da prepozna vrstu freona i automatski ocita njegov sastav i kvalitet u procentima.U boci kineskog freona R12 u uzorku od nekih 200 grama,aparat je oicatao da ima sledece,R134-15,2%,R12-19,6% i RR22-65,2%.STRASNO!U boci kineskog freona R134,posto sam i njega kontolisao,pronasao je,R134-04,1%,R22-91,9% i HC-04,0%.Ovo je jos STRASNIJE,zamisli uredjaj koji radi na R134,ti ga nesvesno punis sa R22!!!
Djenka, reci nam barem gde si kupio taj freon i posto...da se i mi ne zeznemo...
pozzz,
cubica
pozzz,
cubica

samo laž treba državnu podršku, istina stoji sama od sebe uspravno! 

Freon sam kupio od jedne firme iz Beograda ,koja se bavi uvozom rezervnih delova za rashladu,imaju prodaju i u Sabcu,nebi da je imenujem jer licno poznajem gazdu.Kada sam se zalio na kvalitet rekli su mi da ga oni ne uvoze vec ga dobijaju kompezacijom.Moj ti je predlog da ne koristis ni jedan KINESKI FREON,bez obzira na povoljnu cenu.
Kako prepoznati Kinesku bocu freona pise li negdje PRC ili slicno. Inace imao sam ranije problema sa R 12 i gdje god mijenjam kompresor stavim onaj koji radi na 134a, napunim sa 134a i miran sam. R12= 

Posto je freon R12 ogranicen sa uvozom,vrlo je malo dozvoljen njegov uvoz,kinezi ga pune u boce na kojima ne pise bas nista a na kartonskoj kutiji sa dve strane pise da je R134.Naravno posle ga nasi uvoznici prepakuju ovde kod nas,tj.preko R134 zalepe nalepnicu da je R12.Isti je problem i sa R22.Pune ga u boce na kojima isto pise R134,pa ga kod nas opet prepakuju.U iste boce pune i R134,kao orginal.E sad zamisli kad se te sve boce izmesaju dok putuje iz Kine,daj znaj u kojoj je boci koji freon.Tako je meni zapalo da u boci R134 bude freon R22!
-
- bela tehnika
- Contact person: Vladimir
kineski freoni su uzas!!!!...freon R134 jos nekako radi na kucnim aparatima ali na auto klimama se pokazuje najveci problem. R134 a da nije kineski ima u NS ali je skuplji od kineskog. Za R12 i R22 tu je prava lutrija...samo da se molis da dobijes dobru bocu
-
- _
- Warranty service: Indesit, Ariston, Lth,
Bira, Whirpool, Termorad, Končar - Contact person: Zarko
Problem sa kineskim freonom R12 je i taj da manometri pokazuju tačno isparenje a uređaj neće da postigne temperaturu(otprilike za zamrzivač postigne temperaturu -17°C i ne može da isključi).Inače i ja sam kupio taj freon u istoj firmi u Šapcu.Naravoučenije:Ne kupuj jeftinu robu!!!
Da ,takav slucaj je bio i kod mene,manometri pokazuju dobro isparenje,kao sve u redu a on nece da hladi dobro.Posle par dana rada sa tim freonom motor izgubi kompresiju ili izgori.Meni je jedna boca freona napravila stete i stete,pogotovo na rasladnim vitrinama,svaki uredjaj koji sam dopunio na njemu je motor stradao.Nasmem ni da kazem koliko motora mi je zeznuo. 

-
- bela tehnika
Malo sam poceo da eksperimentisem sa zamenom za R12. Poceo sam da punim sa freonom R406 i za sad nemam nikakvih problema. Punim na istu kolicinu kao i R12 i sasvim lepo rade uredjaji. Proslo je vec dva meseca kako ga koristim i nisam imao prituzbi.Inace na R12 posle dve nedelje uglavnom mi je produvao kompresor..tako da mi je u garantnom roku otislo cetiri kompresora dok nisam ustanovio da je freon glavni uzrocnik.
- chellawy
- gx
- Contact person: SIX
- Specialty: tv
pa kolege majstori mislim da bi trebali da "odjebete" dobavljace tj trgovce koji vam uvaljuju takav freon i da ih lepo upozorite da ako ne batale to govno od gasa da cete da kazete svim kolegama da ga ne kupuju , pa neka onda ti trgovci zatvore prodaju kad niko vise ne bude kupovao robu od njih.
drugacije izgleda ne moze !!!
drugacije izgleda ne moze !!!
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta
Ja ga sigurno vise nikada necu uzimati ni koristiti,a ni ostale kineske rezervne delove za rashladu.Nekrivim trgovce oni su tu da nam ponude i jedno i drugo,najvecu krivicu snose uvoznici a i ljudi koji kontrolisu i odlucuju o uvozu freona kod nas.
- chellawy
- gx
- Contact person: SIX
- Specialty: tv
pa i uvoznici su trgovci
a oni od kojih vi kupujete kad vec znaju da ne valja zasto ga onda prodaju ??
dzaba sto je jeftiniji kad ne valja !!!
sta vise jos vam napravi stetu i spali kompresor !!!
ja bih opomenuo trgovce da ih batale ili im vise ne bi dosao na vrata ......
a oni od kojih vi kupujete kad vec znaju da ne valja zasto ga onda prodaju ??
dzaba sto je jeftiniji kad ne valja !!!
sta vise jos vam napravi stetu i spali kompresor !!!
ja bih opomenuo trgovce da ih batale ili im vise ne bi dosao na vrata ......
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
-
- bela tehnika
Koliko vidim u NS gde uzimam delove vise nema tog freona.Samo sad je kasno posto je dosta stete nacinjeno.Svi gledaju da prodju jeftinije ali a tu je uvek rizik.Malo smo krivi i mi kad se oducujemo na jeftinije.
Kolege samo da znate da pored freona i kineski motori ventilatora za kondezator moze da napravi veliku stetu.Brzo izgoru,a ako se na vreme ne iskljuci rashladni uredjaj,pregrejani freon dolazi u kompresor pa opet rikne motor.Izbegavajte ih jer su stvarno losi.....
-
- _
- Warranty service: samsung gorenje
- Contact person: ibrahim skrebo
kolegama servisa
kolege serviseri nama je u bosni dosta problema i novca odnio kineski plin r134 uređaji nisu mogli radjti ni 24časa u sistemima se stvarao uljni katren koji se nije mogao odstraniti nikakvim metodama

- Micic Dusan
- _
- Warranty service: gaganau neff siemens bosch construkta beko elektrolux aeg
- Contact person: Dusan
OD KINESKIH FREONA VAM JE DOBAR SAMO 404,POSTO GA KORISTIMO OKO DVIJE GODINE,OSTALI KINESKI SU MJESAVINE KAO NA PR:134 KINESKI SADRZI 40% R12,15%R22 I 55%R134....