QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA
NEDAVNO SU MOJE KOLEGE MONTERI UGRADILI OKO 40 QUADROVIH INVERTERA I DESILO SE DA JE JEDNA ZA PAR DANA PRESTALA DA GRIJE. KOLEGA SERVISER IZ TOG GRADA JE OTISAO NA TU KLIMU I NASAO JE BEZ KAPI FREONA. I TAD PRVI PUT OD NJEGA CUJEM DA POSTOJI *PREKRATAK CJEVOVOD* I DA JE ZBOG PREKRATKOG VODA DOSLO DO PROPUSTANJA FREONA NA VARU ISPARIVACA. RADI SE O VODU DUZINE OKO 70CM I FREONU R 410. NEMA MI LOGIKE JER OD OVIH 40 KLIMA JOS 20-AK RADI SA ISTOM DUZINOM CIJEVI. I JOS BAR OKO 100 KLIMA DRUGIH PROIZVODJACA SA JOS KRACIM VODOM. JER MENE SU UCILI , STO KRACI VOD MANJI GUBITCI. DA LI JE NEKO IMAO SLICAN PROBLEM I DA LI I JEDAN PROIZVODJAC POMINJE MINIMALNU DUZINU CIJEVI. HVALA
"U majstora zlatne ruke"
-nekad bilo...
-nekad bilo...
- JaroslavBires
- ___
- Specialty: whitegoods
Re: QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

A ono, nategnuta cev se otkine od vibracija ili ubrzo popusti na holenderu...

Mala slova...
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 

Nije u pitanju stednja cijevi , jer cijevi unutrasnje jedinice su izasle na vanjsku stranu zida.A tad je sasvim dovoljno 50cm cijevi da se pertluje i spoji. Ne kazem da kolege nisu nategli cijev te da to nije izazvalo kvar, iako ne vjerujem jer je ispustila freon na varu isparivaca. Nije ni bitno da li su nategnute cijevi ili ne. samo me zanima da li ima minimalna duzina cijevi.
"U majstora zlatne ruke"
-nekad bilo...
-nekad bilo...
- JaroslavBires
- ___
Naravno da ne postoji min dužina cevi, možda je klima ispala u transportu (i meni se dešavalo da me zapadne klima bez gasa ili sa napuklim varovima...), no na količinu se i to dešava.
Ili okrpi ili vraćaj pod reklamaciju i ne sekiraj se previše!
Ili okrpi ili vraćaj pod reklamaciju i ne sekiraj se previše!

Možda ne znam, al' znam, ko zna! 

-
- _
- Warranty service: ardo favorit bira koncar sogo severin
- Contact person: ljuben
Ukljucio sam se kasnije i mogu da kazem da sam prosle godine imao puno prpblema sapopucanim cevima u vanjskoj jedinici sa klimatizerima Quadro koje nisam uocio kao problem sa drugim klimatizerima koje sam ranije montirao. Slazem se sa mojim kolegama koji kazu da duzina cevovoda ne utice na takav problem.Ipak se radi u losem pertlovanju.
-
- _
- Warranty service: VIVAX, QUADRO, BEKO,LG,ARDO,SEG
- Contact person: marko
Znaci u mome radno iskustvo sam uvidio raznih kvarova a jedan od njih je bio da i malo bakara utice na kvar,sta mislite da R-410A na koji radni pritisak radi? kad je u modu grijanje i kada su mali cevi onda se pritisak nabija u unutrasnju jedinicu i onda se desava da ispuca neki var ili cevi.
Zato majstore kolege nemojte da stedite na bakar.
Pozdrav.
Zato majstore kolege nemojte da stedite na bakar.
Pozdrav.
- frigo
- bela tehnika
- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Kontakt:
Pozdrav kolege majstori!
Aj da i ja dodam na ovu temu po koju rec, kvar je definitivno pronadjen gubitak freona a sad kako i zasto je izgubio to je vec stvar za razmatranje al sigurno 50% je los kvalitet klime a 50% lose odradjen posao od strane majstora.
Al da dodam, na jeftinijim klimama nema opisa al na kvalitetnijim klimama i u service manuelima... nigde nepise kolka je duzina cevi propisana na pojedinim klimama pise optimalan rad uz min i max duzinu cevi za taj tip al da ne davimo vise za ispravan rad klime igra vaznu ulogu duzina cevi, prekratke cevi postoji mogucnost viska freona a predugacke treba dodati zavisi od duzine cevi, sto iz toga proizilazi da skoro svaka klima ima svoju duzinu od 30-70cm i na to da bi se odradilo kako treba treba dodati 1m znaci optimalan rad klime sa duzinom od 1,5m izmedju spoljne i unutrasnje klime, govorim o split klimama i u engleskim literaturama za Air Conditioning se bas spominje optimalan rad klime sa 1,5-2m, al malo ko to zna i vecina majstora ide na jeftiniju varijantu da sto manje utrosi materijala, i dal je pravilno odma iz zida ubosti u klimu il praviti takozvani svinjski rep sa cevima zbog vracanja ulja, tecnih udara freona u kompresor il ublazavanja vibracije na pertlovane cevi i holendere... E sad sta da vam kazem sami odlucite dal je tako ili ne, mislim da majstori koji rade cistu rashladu to bolje znaju i shvataju, odaklen krece isparenje u klimi, sta se dogadja sa manje il vise freona u sistemu... od onih koji su samo priuceni i rade cistu montazu, i spominju meni je jedan majstor reko da to treba tako, a dal treba tako i dal je taj majstor dobro reko...
Drugari sve najbolje u ovoj 2009.g i sve ce vreme pokazati ko je upravu a ko ne, kako kaze ona stara poslovica budala se uci na svojim a pametan covek na tudjim greskama... a da dodam a najpametniji uzme cita i cita i nauci nesto citajuci, u sadasnje vreme biti majstor znaci moras uvek biti u trendu i uvek moras novine u svetu da pratis...

Aj da i ja dodam na ovu temu po koju rec, kvar je definitivno pronadjen gubitak freona a sad kako i zasto je izgubio to je vec stvar za razmatranje al sigurno 50% je los kvalitet klime a 50% lose odradjen posao od strane majstora.
Al da dodam, na jeftinijim klimama nema opisa al na kvalitetnijim klimama i u service manuelima... nigde nepise kolka je duzina cevi propisana na pojedinim klimama pise optimalan rad uz min i max duzinu cevi za taj tip al da ne davimo vise za ispravan rad klime igra vaznu ulogu duzina cevi, prekratke cevi postoji mogucnost viska freona a predugacke treba dodati zavisi od duzine cevi, sto iz toga proizilazi da skoro svaka klima ima svoju duzinu od 30-70cm i na to da bi se odradilo kako treba treba dodati 1m znaci optimalan rad klime sa duzinom od 1,5m izmedju spoljne i unutrasnje klime, govorim o split klimama i u engleskim literaturama za Air Conditioning se bas spominje optimalan rad klime sa 1,5-2m, al malo ko to zna i vecina majstora ide na jeftiniju varijantu da sto manje utrosi materijala, i dal je pravilno odma iz zida ubosti u klimu il praviti takozvani svinjski rep sa cevima zbog vracanja ulja, tecnih udara freona u kompresor il ublazavanja vibracije na pertlovane cevi i holendere... E sad sta da vam kazem sami odlucite dal je tako ili ne, mislim da majstori koji rade cistu rashladu to bolje znaju i shvataju, odaklen krece isparenje u klimi, sta se dogadja sa manje il vise freona u sistemu... od onih koji su samo priuceni i rade cistu montazu, i spominju meni je jedan majstor reko da to treba tako, a dal treba tako i dal je taj majstor dobro reko...
Drugari sve najbolje u ovoj 2009.g i sve ce vreme pokazati ko je upravu a ko ne, kako kaze ona stara poslovica budala se uci na svojim a pametan covek na tudjim greskama... a da dodam a najpametniji uzme cita i cita i nauci nesto citajuci, u sadasnje vreme biti majstor znaci moras uvek biti u trendu i uvek moras novine u svetu da pratis...

Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
-
- _
- Warranty service: VIVAX,BEKO,BLOMBERG,
TCL,LG, - Specialty: consumer
Bolna tacka,na kojoj obicno pusti freon su pertlovi.
Zato ja uvijek odrezem holendere na unutrasnjoj jedinici
i direkto zavarim cijevi koje vodim do vanjske jedinice.
Na taj nacin imam samo dva holendera na vanjskoj jedinici.
Jeste da uzme malo vise vremena ali je sigurno kvalitetnije
uradjen posao.
uradjen posao.
- JaroslavBires
- ___
-
- _
Ja se ne bih slozio sa tobom, da je resenje za izbegavanje moguceg pustanja freona varenje na spoju dve jedinice .... vec zamisljam sebe, kako zbog nekih razloga moram skidati unutrasnju jedinicu, te rastezem instalaciju kilometarsku kroz neciji stancic !!!! Uhhhhlenas_bk je napisao:Bolna tacka,na kojoj obicno pusti freon su pertlovi.
uradjen posao.
Uci da pertlujes, hehehehehe
POzdrav !
Najveci talenti, gube se u neradu !!!!
i ja druze odsjecem cijevi i varim.ugradio sam jako mnogo klima i nijedna nije pustila na varu.a najvise sam radio sa samsung inverterima gdje je plin 410a. 

- filka
- gx
- Warranty service: Fuego Grundig LG Beko Samsung
- Specialty: tv
A sta raditi ako imas danas da namestis 3 klime a ti se zezas sa varenjem i zezalicama oko toga i namestis samo dve klime a sutra te opet cekaju 3 klime
pozz od montazer klime al amater 

-će izginemo ki Mančester
-
- _
Ja imam alat za prosirivanje cijevi,tj napravi mufnu na jednoj strani cijevi.
Onda samo ustekam cijev jednu u drugu i zavarim.Mozda izgubim 5 max 10 minuta vise nego da pertlujem.
Pertlovati znam imam tri razlicita pertl alata.Stavljam pastu za dihtovanje na holenderima.
Ali najsigurni sam kad zavarim,jer u vecini slucajeva spojevi ostaju u zidu tako
da ako dodje do toga da morate skidati unutrasnju jedinicu nece vam nista pomoci sto imate holendere
jer ako su u zidu nemozete doci do njih da ih odvrnete.
Medjutim objektivo gledajuci u vecini slucajeva kad se skida unutrasnja jedinica to je
skoro uvijek zato sto je vlasnik zeli premjestiti.
Slazem se da oko je instalacija duza tj.ide kroz kanalice onda treba ostaviti holendere
i ja ih ostavljam tad.
Onda samo ustekam cijev jednu u drugu i zavarim.Mozda izgubim 5 max 10 minuta vise nego da pertlujem.
Pertlovati znam imam tri razlicita pertl alata.Stavljam pastu za dihtovanje na holenderima.
Ali najsigurni sam kad zavarim,jer u vecini slucajeva spojevi ostaju u zidu tako
da ako dodje do toga da morate skidati unutrasnju jedinicu nece vam nista pomoci sto imate holendere
jer ako su u zidu nemozete doci do njih da ih odvrnete.
Medjutim objektivo gledajuci u vecini slucajeva kad se skida unutrasnja jedinica to je
skoro uvijek zato sto je vlasnik zeli premjestiti.
Slazem se da oko je instalacija duza tj.ide kroz kanalice onda treba ostaviti holendere
i ja ih ostavljam tad.
-
- _
Evo jedan zanimljiv link,pa pogledajte kako se to radi na zapadu.
http://uk.youtube.com/watch?v=pIUuVHnr_ ... re=related
Sta mislite koliko tamo kosta montaza na ovakav nacin?
http://uk.youtube.com/watch?v=pIUuVHnr_ ... re=related
Sta mislite koliko tamo kosta montaza na ovakav nacin?
...da li ovi sa zapada sve ovo rade i kada ne snimaju reklamu
.... Prilikom montaze koristim sve ovo sem azota. I nemam digitalni manometar.... sto se tice varenja cijevi i to radim ali samo kada moram ,iako imam alat za prosirivanje cijevi. Davno sam naucio pertlovati jer mi je zao kad freon iscuri, ne samo para nego i ozonskog omotaca
.

"U majstora zlatne ruke"
-nekad bilo...
-nekad bilo...
-
- _
- Warranty service: LG Galanz Vivax
- Contact person: Robert
sve je to ok, samo je problem onda kad musterija treba to da plati... jer najcesce kad nazovu prica pocinje da : posto montirate klime??? svi bi da bude sto jeftinije, a to skoro nikoga ne interesuje da dali ce to biti kvalitetno montirano i dugo ce da radi (ispravno), ili "ma zvacemo onog paviana, taj montira za 50 evra"-taj je bolji jer je jeftiniji!!!!!!!
-
- _
Upravo tako i ovdje kod mene je ista pjesma,prvo pitanje je koliko kosta montaza.
Onda vi upitate koliko ce biti udaljena vanjska od unutrasnje jedinice i naravno
svi kazu ma samo probijete kroz zid,uticnica za napajanje klime je naravno odmah tu negdje.
Medjutim ne jednom sam dogovorio cijenu preko telefona a ono kad dodjes na lice mjesta druga
prica.Nemoze biti ista cijena za montazu u prizemlju ili negdje pod krovom gdje morate montirati skelu.
Imo sam slucaj u zgradi gdje se musteria sa 5 sprata zalio sto sam mu naplatio vise nego onom na prvom.
Lifta nije bilo tako da smo ko magarci na ledjima nosili i alat i klimu.
Ja takodje ne koristim azot prilikom varenja,digitalni manometar sam bio kupio.
Refkov "DIGIMON" medjutim vratio sam ga posto nemoze mjeriti nista ispod 0,3 bara.
Onda vi upitate koliko ce biti udaljena vanjska od unutrasnje jedinice i naravno
svi kazu ma samo probijete kroz zid,uticnica za napajanje klime je naravno odmah tu negdje.
Medjutim ne jednom sam dogovorio cijenu preko telefona a ono kad dodjes na lice mjesta druga
prica.Nemoze biti ista cijena za montazu u prizemlju ili negdje pod krovom gdje morate montirati skelu.
Imo sam slucaj u zgradi gdje se musteria sa 5 sprata zalio sto sam mu naplatio vise nego onom na prvom.
Lifta nije bilo tako da smo ko magarci na ledjima nosili i alat i klimu.
Ja takodje ne koristim azot prilikom varenja,digitalni manometar sam bio kupio.
Refkov "DIGIMON" medjutim vratio sam ga posto nemoze mjeriti nista ispod 0,3 bara.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 8 Odgovori
- 1826 Pregledano
-
Zadnji post napisao Stolle
28 Feb 2009, 00:13
-