Obod zamrzivač sandučar

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
DzoniT
_
_

Obod zamrzivač sandučar

Post napisao DzoniT » 10 Jan 2013, 13:14

Pozdrav,

Imam zamrzivač Obod(in), star preko 20 godina, sandučar 310l radio je super i bez ikakvih problema do jutros, kada sam primetio da svetli samo crvena lampica, motor ne radi. Mislio sam da je riknuo, pa sam se bacio na traženje novog. Međutim, nešto razmišljam i vidim da napred imaju 3 lampice s leva na desno ovim redosledom:

- zelena (koja stalno svetli)
- crvena (svetli kad nešto nije u redu, valjda kad se spusti temperatura u zamrzivaču)
- žuta (narandžasta)
- i taster (točkić) za pdoešavanje jačine zamrzavanja (valjda)

E sad, ja nisam znao da je ova žuta lampica u stvari i prekidač. Za šta služi, nemam pojma, ali kad sam ga pritisnuo, zamrzivač je proradio. Pokušao sam da ga isključim, ali to nije moguće, izgleda da je samo u jednom pravcu (ja sam pretpostavio da je to neki osigurač koji iskoči ili tako nešto). Međutim tražim po internetu i ponegde piše da je to prekidač da se uključi stalno zamrzavanje ili nešto slično. Uputstvo od zamrzivača je izgubljeno pa ne mogu da vididm tu šta je šta.
Dok je pre normalno radio mislim da je svetlela samo ova zelena lampica, a sad svetli i zelena i žuta (ovo ne znam da li je normalno, jer se ne sećam sigurno šta je pre svetlelo).

Zamrzivač za sada radi normnalno, motor se čuje normalno, nisam još primetio da li "duboko" zamrzava (ali skoro sam ga i uključio). Ima li neko neku informaciju u vezi ovoga?

Soko
bela tehnika
bela tehnika
Specialty: whitegoods

Re: Obod zamrzivač sandučar

Post napisao Soko » 10 Jan 2013, 13:55

Zovi majstora da ti zameni termostat i tastaturu.

sfar
_
_
Warranty service: u mirovini
Specialty: consumer

Post napisao sfar » 10 Jan 2013, 14:50

žuta lampica je SUPER(znači da kompresor radi non stop dok je ona uključena - radi bez termostata)crvena lampica svijetli dok temperatura u škrinji ne padne ispod "-15C". Kao što kaže kolega gore u postu treba promijeniti termostat (sa tri kontakta 3,4,6,)normalno termostat za škrinju.

Soko
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Soko » 10 Jan 2013, 15:53

Uh, Obodin.
Nisam to video 100 godina. Moguce da ne mora tastatura da se menja, zaboravio sam kako je kod njega povezano. U svakom slucaju, termostat obavezno pa videti za dalje.
Nemoj da ti stavljaju kineski termostat. Sada je razlika u ceni jedva stotinak dinara u nabavci, ne isplati se.

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc

Post napisao goranfri » 11 Jan 2013, 00:13

Tastatura ili semafor kako ga jos nazivamo verovatno treba da se zameni i termostat treba da se zameni.

Sada uređaj radi stalno .

DzoniT
_
_

Post napisao DzoniT » 11 Jan 2013, 13:05

Hvala svima na odgovorima. Sad ga palim na "super" dugme da povremeno ohladi namirnice da se ne pokvare pa ga ugasim. Inače, dugme sam nekako uspeo da odblokiram ali sad neće da stoji u "uključeno" položaju, pa zabadam čačkalicu. Ionako mi treba veći zamrzivač, pa ovaj neću ni popravljati, možda pokušam da zamenim termostat rekreacije radi. Samo je'l ovo treba da tražim:
termostat (sa tri kontakta 3,4,6,)normalno termostat za škrinju
I pretpostavljam da to nije teško pronaći (u elektro prodavnicama i slično)?

sfar
_
_

Post napisao sfar » 11 Jan 2013, 13:56

da to tražiš ,pogledaj da li ima dugačku ili kratku kapilaru (mislim da se kod tebe radi o kratkoj ).Pripazi kad vadiš kapilaru da ti ne pukne jer zna ostat zaleđena u cijevi u koju je zataknuta . Postoji i mogućnost (ako me pamćenje služi )da je kapilara termostata u samom sanduku i zašarafljena je na kućište ima plastiku preko spoja . (bar su neke obodinke to imale - ovisi o tipu.) Zabilježi žice kad skidaš sa termostata.

DrGremlin
_
_

Post napisao DrGremlin » 11 Jan 2013, 23:39

DzoniT je napisao:Hvala svima na odgovorima. Sad ga palim na "super" dugme da povremeno ohladi namirnice da se ne pokvare pa ga ugasim. Inače, dugme sam nekako uspeo da odblokiram ali sad neće da stoji u "uključeno" položaju, pa zabadam čačkalicu. Ionako mi treba veći zamrzivač, pa ovaj neću ni popravljati, možda pokušam da zamenim termostat rekreacije radi. Samo je'l ovo treba da tražim:
termostat (sa tri kontakta 3,4,6,)normalno termostat za škrinju
I pretpostavljam da to nije teško pronaći (u elektro prodavnicama i slično)?
Kad je Obod u pitanju ne sekiraj se za kapilaru nece i nikad se nije zaledila kao kod LTH ili Gorenja ,sa untrasnje strane sanduka odsrafi jedan poklopac pa polako od strane motora povuci na dole kapilaru,zatim sto se tice zica Obodinci nikad nisu menjali semu vezivanja(veruj mi odlicno ih poznajem) braon na 3 plavu na 6 crnu na 4(braon ide iz mreze,plava sa crvene lampe a crna ide ka motoru.

p.s

stvarno ne uzimaj kineske K-54 jer su sr...ali neces ni naci pravog "RANCO"termostata nego ima sad kao Ranco ali je pocinkovane boje pravi ranco je zuto cinkovan i ima posebne oznake ali otom-potom...

pozz...
....ne može da se napravi samo ono što na drvetu rađa....

sfar
_
_

Post napisao sfar » 12 Jan 2013, 15:47

a zbilja ja mislio da nisam dosta jasno objasnio ,uh :zid:

DzoniT
_
_

Post napisao DzoniT » 13 Jan 2013, 20:23

Hvala obojici, bio sam u prodavnici i traži mi tu oznaku (pominjao je K pa neki dvocifreni broj iza toga), moram skinuti stari i pogledati koji je pa javljam šta sam uradio :fanzo:

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc

Post napisao goranfri » 13 Jan 2013, 22:11

K-54

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori