Kolega blago tebi ako mozes da biras posao?Da imas servis u nekoj manjoj sredini,ubedjen sam da nebi tako razmisljao.Jednostavno,nebi opstao ili u prevodu nebi imao posla....Neradim ni ja za slavu i da me neko tapse po ramenu,to majstore.Doslo je gadno vreme majstorije,barem ovde kod nas u provinciji,posla sve manje,konkurencija na crno sve veca a radna snaga za dzaba.U gradu je to drugacije,drugi mentalitet musterija...Kod mene nema odbijanja posla i presabiranje racunice,radi se sve,normalno za pare,nekad veca zrada nekad manja.Proslo je ono vreme kada sam mogao reci bolje dzaba lezati,nego jeftinije raditi...goranfri je napisao:@nike
Dudo je u pravu , i ja ne radim za slavu odavno a ljudima je skupo da plate sve troskove oko opravke zapusenog frizidera.
Treba da odes po uredjaj i doneses ga u servis, zatim potrosis puno radnih sati i materijala a uredjaj jeftin i treba da ga vratis klijentu i to je problem.
Dva dolaska plus radni sati plus utroseni materijal i nema to ko da plati , sem ako hoces da radis za slavu.
zacepljenja u sistemu
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Re: zacepljenja u sistemu
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
- Specialty: whitegoods
Nema tu biranja, to je čista ekonomija. Ne radiš ono što se ne isplati. Zamjena kompresora od Bira frižidera nabavljenog za 1300 Kn se ovde u mene ne isplati, osim ako ne radiš garantne poslove! Kompresor 500 Kn + rad + transport jednako je debeli minus u zaradi ako ne naplatiš skoro koliko i novi frižider, i još moraš dati garanciju na rad i kompresor ( i to kineski za koji ti ni jedan prodavač dijelova ne daje garanciju ni dana). Bolje je ležat i primat socijalnu pomoć sa takvom ekonomskom računicom.djenka je napisao: Kolega blago tebi ako mozes da biras posao?Da imas servis u nekoj manjoj sredini,ubedjen sam da nebi tako razmisljao.Jednostavno,nebi opstao ili prevodu nebi imao posla....
Zamjena termostata se isplati! Dođeš, 5 minuta dijagnostike, zamjeniš s nekim zamjenskim iz kompleta kojeg imaš u kombiju, naplatiš ruke i materijal i trk na drugi posao. Svi zadovoljni!
E sad, s onim prvim se mogu zaj+++ jedino kad nema drugog pametnijeg posla. A i onda je pitanje dali je to pametno u slučaju da se bilo šta desi nakon popravka ili se ne otkloni odmah uzrok zašto je prvi kompresor crkao. Ili jednostavno on krepa jer je loš i napon je loš. Ajde ti dokaži mušteriji da ti nisi ništa kriv. On ga je tebi donio da ga popraviš a ti si ga popravio, naplatio i on je ponovo crkao. Naravno da si ti kriv, gledano sa stanovišta jedne mušterije.
Evo, meni kojemu je to kruh, se to ne isplati, već sam lijepo kupio novu Biru s garancijom od 3 godine kada mi je kompresor na prijašnjem Gorenju krepao!
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
@nike
Vidi , ja ti kazem iz mog skromnog licnog iskustva da kapilare mogu biti zacepljene i u sredini.
Ne sumnjam ja u Danfos knjige i druge knjige.
I tacno je da na kraju kapilare hoce da se stvori smola kod R134a licno sam se uverio par puta.
@djenka
Ma ne biram ja posao ali imam radnju i cenovnik. I na pumpi za gorivo imaju cenovnik , i u Aprilu za registraciju vozila imaju cenovnik i svi gde god dodjem imaju cenovnik.
Vidi , ja ti kazem iz mog skromnog licnog iskustva da kapilare mogu biti zacepljene i u sredini.
Ne sumnjam ja u Danfos knjige i druge knjige.
I tacno je da na kraju kapilare hoce da se stvori smola kod R134a licno sam se uverio par puta.
@djenka
Ma ne biram ja posao ali imam radnju i cenovnik. I na pumpi za gorivo imaju cenovnik , i u Aprilu za registraciju vozila imaju cenovnik i svi gde god dodjem imaju cenovnik.
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
OK! Ja sam samo htio dati savjet kako brzo riješiti problem bez opasnog propuhivanja pod previsokim tlakom, ispiranja raznim kemijama i sl. u najvećoj većini slučajeva.goranfri je napisao:
Normalno je da bi poslije kidanja trebalo provjerit dušikom ima li efekta to što je kapilara skraćena ili ne.
Samo jedan mali trik zanata koji može bitno skratiti proceduru i donijeti veću zaradu.
Evo kako sam ja u vise pokusaja rijesio zacepljenja a to je bilo sa 10/15 l vruce vode koju stavim u zamrzivac.Zatim ukljucim zamrzivac na kratko da pobudim freon koji usled visoke temperature poveca pritisak i pri drugome ukljucenju procepi kapilaru.Ovo sam radio sa promijenom novoga filtera i punjenja,pa sretno kolege!!!
Kod zapusenja sve zavisi sta je uzrok,dal je vlaga i voda ili ulje.Grejanjem isparivaca i dugim vakumiranjem istovremeno vlaga i voda mogu da ispare iz sistema.Ako je ulje u pitanju nista bez produvavanja azotom.... 

- nike
- gxu
@djenka
Kolega, ne može čisto ulje začepit neoštečenu kapilaru. To može samo neki proizvod raspadanja ulja!
Ulje normalno cirkulira sistemom.
Jedino ako je došlo do mješanja POE i mineralnog ulja onda nekakva kemijska reakcija može dovesti do gušćeg ulja, parafina, otapanja aktivnog djela filtera i sl., što onda može začepiti kapilaru. Ili ako je ulje pregrijano pa se raspada ili ako je u sistemu vlaga pa kiselina koja nastaje rastvara ulje i lak motora.
U tom slučaju propuhavanje kapilare neće trajno rješiti problem već samo privremeno (dok se novi filtar ne zasiti ili začepi) jer uzrok nije otklonjen.
Kolega, ne može čisto ulje začepit neoštečenu kapilaru. To može samo neki proizvod raspadanja ulja!
Ulje normalno cirkulira sistemom.
Jedino ako je došlo do mješanja POE i mineralnog ulja onda nekakva kemijska reakcija može dovesti do gušćeg ulja, parafina, otapanja aktivnog djela filtera i sl., što onda može začepiti kapilaru. Ili ako je ulje pregrijano pa se raspada ili ako je u sistemu vlaga pa kiselina koja nastaje rastvara ulje i lak motora.
U tom slučaju propuhavanje kapilare neće trajno rješiti problem već samo privremeno (dok se novi filtar ne zasiti ili začepi) jer uzrok nije otklonjen.
.nike je napisao:@djenka
Ulje normalno cirkulira sistemom
Svejednoje,ja to nazivam uljem.Mada kolega iz licnog iskustva nisam bas siguran da ULJE moze normalno da cirkulise sistemom kod manjih rashladnih uredjaja,posebno kroz filter,tj.kroz fino sito.Ulje u filteru pravi zacepljenje....U ostalom svako od nas majstora ima svoj neki sistem za resavanje problema kod zapusenja,ja koristim 96% ALKOHOL i AZOTkod zapusenja ulja,pokazalo se dobro i uspesno bez reklamacija

- nike
- gxu
Evo malo štiva na tu temu:
Kod: Označi sve
http://www.supco.com/images/pdfs/Manuals-Instructions/Cap%20Tubing%20Manual.pdf
drage kolege,pozdrav,nov sam na forumu,a relativno nov u svetu frigomatike,imam problem sa jednim friziderom,izgleda da je zapusena instalacija,kako da je procistim?imam vakum pumpu,imam kompletan alat,samo neko da mi objasni ukratko.,..hvala unapred 

- nike
- gxu
Ukratko, zamjeniš filter i kapilaru!
-
- _
- Contact person: Husejn Selimovic
neznam da li je ovaj forum još aktivan ali me zanima kad u sistemu ima vlage,
sve dobro radi dok ne počne ledit onda se na izlazu kapilare stvara čep i dolazi do
začepljena sistema čime se može to riješit mijenjam filtere po više puta al ništa
sve dobro radi dok ne počne ledit onda se na izlazu kapilare stvara čep i dolazi do
začepljena sistema čime se može to riješit mijenjam filtere po više puta al ništa
- goranfri
- bela tehnika
Sistem opereš sa R141b pa onda produvaš Azotom , ugreješ kompresor i zameniš mu ulje, zatim staviš veći filter gasa i dobro izvakumiraš.
Inače odakle tolika količina vlage u sistemu ?
Inače odakle tolika količina vlage u sistemu ?
-
- _
ODUSTAOHuso je napisao:neznam da li je ovaj forum još aktivan ali me zanima kad u sistemu ima vlage,
-
- _
- Contact person: Trajan
Ako nisi u mogućnosti da uradiš kako te je Goranfri savetovao, da li si pokušao da kaloliferom ugreješ unutrašnjost uređaja uz konstantno vakumiranje? Zamena filtera je obavezna, po sistemu ako prođe -prođe...
-
- _
Uspjeo sam to nekako riješiti,a bio je Modell dwv-gks-2005 ,
sa plinom R600a na kojem je kompreor stradao pa sam ubacivao na R12,
ali se na kraju izpostavilo da je sistem puštao koji je urađen od Fe materijala.
sa plinom R600a na kojem je kompreor stradao pa sam ubacivao na R12,
ali se na kraju izpostavilo da je sistem puštao koji je urađen od Fe materijala.
-
- bela tehnika
- Contact person: nenad
jel I novi kompresor na r12
-
- _
Jest bio nov ali je frižider stajao jedno duže vrijeme oko 10 mj.
sa pregorenim motorom i otvorenim sistemom.
To pojedini majstori rade namjerno kada mušterija neče da popravlja odmah
ili se ne isplati pa takve stvari dođu u druge ruke i oni hoče da se poprave,
a mi u neznanju šta je se dešavalo pokušavamo da to bude u funkcij.
sa pregorenim motorom i otvorenim sistemom.
To pojedini majstori rade namjerno kada mušterija neče da popravlja odmah
ili se ne isplati pa takve stvari dođu u druge ruke i oni hoče da se poprave,
a mi u neznanju šta je se dešavalo pokušavamo da to bude u funkcij.
- goranfri
- bela tehnika
Iskusniji majstori znaju za to i zato i ne prihvataju u rad uređaj koji stoji otvoren više meseci i ne ugrađuju strankine polovne kompresore 

-
- _
- Warranty service: Gorenje
Bira
Idesit
Beko - Contact person: Nemanja
Pozdrav narode
Imam jedan problem kod kucnog zamrzivaca,stalno dolazi do zacepljenja.Potrosio sam i zivce i materjala i opet mu nemogu nista.Punio sam ga i u gasovitom i tecnom stanju freona i dalje se opet isto desava,radi dan ili dva i opet dodje do zapusenja.
Da li zna mozda neko kako da resim taj problem ??
Hvala upared
Imam jedan problem kod kucnog zamrzivaca,stalno dolazi do zacepljenja.Potrosio sam i zivce i materjala i opet mu nemogu nista.Punio sam ga i u gasovitom i tecnom stanju freona i dalje se opet isto desava,radi dan ili dva i opet dodje do zapusenja.
Da li zna mozda neko kako da resim taj problem ??
Hvala upared
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
vlaga u sistemu ( u ulju kompresora) RIJESENO
napisao Ledolomac » 18 Okt 2009, 21:56 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 16 Odgovori
- 2635 Pregledano
-