TERMOSTAT SEMA VEZIVANJA(RESENO)

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
milkovski08
_
_
Contact person: Milkovski
Specialty: tv-multimedia

TERMOSTAT SEMA VEZIVANJA(RESENO)

Post napisao milkovski08 » 09 Okt 2008, 22:06

Promenio sam termostat na zamrzivacu koncar 210-250l crvena sjelica gori non stop temperatura je -26 znaci OK u vezi hladjenja gde je problem crna ,crvena braon zica i zasto ne gasi jer je termostat nov...pozdrav dobrim ljudima.Molio bih ako moze sema vezivanja
Zadnja izmena: milkovski08, dana 12 Okt 2008, 16:51, ukupno menjano 2 puta.
Milkovski08

JaroslavBires
___
___
Specialty: whitegoods

Re: TERMOSTAT SEMA VEZIVANJA

Post napisao JaroslavBires » 10 Okt 2008, 01:21

:?: Koji je termostat bio (oznake na termostatu sa brojevima plus boje žica koje su spojene), i koji je termostat stavljen i kako je spojen, gasi li crvenu na minimumu termostata.....
Proprati koja boja žice ti ide se crvene tinjalice...
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

frigo
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Carrier...
Contact person: Dragan Antic
Phone number: 0038670501511
Kontakt:

Post napisao frigo » 10 Okt 2008, 04:00

Prosto ko pasulj...
JaroslavBires je napisao::?: Koji je termostat bio (oznake na termostatu sa brojevima plus boje žica koje su spojene), i koji je termostat stavljen i kako je spojen, gasi li crvenu na minimumu termostata.....
Proprati koja boja žice ti ide se crvene tinjalice...
malo te mozda zbunio JaroslavBires...
na svakom termostatu ti pise broj kontakta i za koju je struju kontakt 5 ili 6A to su kontakti za ukljucenje kompresora a o,2 ili 0,4 ti je signal ili pak za treci kontakt signala tj. alarma...i alarm je u opsegu -4 do -14 stepCelzija.
primer: 3-4 6(6)A
3-6 6(6)A
3-2 0.2(0.2)A ...znaci ovde na kontakt 2 ide za tinjalicu alarma
ili...
3-4 6(6)A ...komresor
3-6 0.2(0.2)A ...znaci ovde na kontakt 6 ide za tinjalicu alarma
ili...
1-3 6(6)A ...komresor
1-2 0.2(0.2)A...znaci ovde na kontakt 2 ide za tinjalicu alarma

a paralelno kontaktima od termostata je prekidac super... proveri da ti nije on ukljucen ...
ako ti nije nesto jasno pitaj al sam pokuso da ti priblizim resavanje problematike, a i bitnoje kakav si termostat stavio ako ti je prodavac uvalio za kombinaciju il frizider to su kontaktni termostati iskljucice kad predje zavisi od -24 pa do -34 stepCelzija, inace opseg rada zamrzivaca ti govori broj zvezdica tri manje i jedna velika znaci -18 do -24 posto svaka zvezdica znaci po -6 stepCelzija...al idealno je da je u zamrzivacu od -18 do
-20 netreba da prelazi preko -20, prelaskom preko te temperature se samo amortizuje motor, izolacija i trosis vise struje...napisi kakav je to termostat i koja je oznaka tj proizvodjac pa bi ti blize pomogo...
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.

milkovski08
_
_

Post napisao milkovski08 » 10 Okt 2008, 15:34

Termostat je sa tri kontakta(mesto za papucice) sa brojevima 3(stoji sam blize strani dugmeta) i prekoputa njega je 4 u njegovoj liniji, a 6 sa strane.Uzemljenje ne racunam nalazi se na samom metalnom kucistu.Posto sam poslusao kolege zamenio sam termostat i motor radi bez problema temp je OK ali ja ga do sada nisam primetio da iskljuci vec tako radi dva dana.Momentalna temp dok vam pisem je -25 motor je vruc ali ja mislim da je u normali jer nije preterano(moze se drzati ruka).Gde sam ja to pogresio? Ima tri zice :crnu,crvenu i braon, (uzemljenje ne racunam).Na kucistu termostata postoje sledece oznake:
3-6 0.1A250V~A04
I 6(6)A250V~A11A13
3-4 6(6)A250V~
II
Kapilar je kratkog tipa mislim da je to uredu ja sam ga nagurao jedno 30cm dok je moglo da ide prema gore.Na samom kapilaru nema nikakve izolacije dok je stari imao(plasticno crevo) pa razmisljam da se isti ne greje od blizine motora pa nemoze da primi pravu informaciju u komori i normalno da iskljuci.Ako ste dobre volje na vas je red drugari.Pozdrav...Termostat je italy A.T.E.A A040038401 i super opcija je iskljucena
Milkovski08

frigo
bela tehnika
bela tehnika
Kontakt:

Post napisao frigo » 11 Okt 2008, 02:20

gde si pogresio sam ces morati da otkrijes, isprati zice i spoji kako sam ti rekao ovde znaci 3-6 0.1A250V tu ide za signal tj, alarm a kompresor preko 3-4 6(6)A250V, nemora da znaci da je super isklucen esi merio instrumentom mozda je zalepio kontakt oce i to cesto da se desi, i isprati zice sa super prekidaca koje su boje e te zice idu na kontakte 3-4 za ukljucenje kompresora, sto nisi uzeo Ranco thermostats K series(k50,k54,k59,k60). danfoss themostats 077B Thermostats - General Electric nego series ATEA AT series, A04 type thermostat cist kinez ...

JaroslavBires
___
___

Post napisao JaroslavBires » 11 Okt 2008, 09:25

Da te ne zavlačimo u nedoumice, po tvojim bojama, ja bi termostat spojio ovako:
3-braon
4-crna
6-crvena, pod uslovom da ide ka crvenoj tinjalici
i ako je termostat ispravan, radiće ok.

milkovski08
_
_

Post napisao milkovski08 » 11 Okt 2008, 16:26

Namestio sam sve po vasem uputstvu nista se nije znacajno dogodilo radio je ceo dan i nocas se iskljucio sam i vise nije mogao da startuje compresor(bila je tema ranije)do jutra samo skljoca i tu je vreme da odustanem jer nebih da vas zamaram vise...zahvaljujem na ukazanoj pomoci.Promena kompresora je neizbezna
Milkovski08

kisko
Preminuo

Re: TERMOSTAT SEMA VEZIVANJA(ODUSTAO)

Post napisao kisko » 11 Okt 2008, 16:43

Mada se nebavim time nisam baš siguran da je promena kompresora neophodna....malo mi čudno to da nagura do -25 a neispravan :?: ....pre bih posumnjao na taj novi termostat ili prekidač za duboko smrzavanje....možda da sačekaš još malo da ti probaju pomoći da utvrdiš dali je sigurno do motora/kompresora.
uvek ima nesto interesantno

JaroslavBires
___
___

Post napisao JaroslavBires » 11 Okt 2008, 18:55

povezivanje termostata.jpg
Proveri dali je termostat spojen kao na slici- crvena sijalica?

milkovski08
_
_

Post napisao milkovski08 » 11 Okt 2008, 21:03

Malo je guzva kod mene danas je neki praznik pa cu nocas da pokusam ponovo problem je kad iskljuci kompresor mora se iskljuciti nekoliko sati da se ohladi i nije bitno dali je iskljucen preko termostata ili nestanka struje,pa po vasim pretpostavkama Jaroslave tacno je to u slucaju kompresora sto ste mi izlozili u prethodnoj temi pre nekoliko dana o kvalifikaciji ovog tipa kompresora koji ja posedujem tj iskljuci i satima samo skljoca bezuspesno...pozdrav dobrim ljudima
Milkovski08

frigo
bela tehnika
bela tehnika
Kontakt:

Post napisao frigo » 11 Okt 2008, 22:16

milkovski08 je napisao:Namestio sam sve po vasem uputstvu nista se nije znacajno dogodilo radio je ceo dan i nocas se iskljucio sam i vise nije mogao da startuje compresor(bila je tema ranije)do jutra samo skljoca i tu je vreme da odustanem jer nebih da vas zamaram vise...zahvaljujem na ukazanoj pomoci.Promena kompresora je neizbezna
Proveri jos jednom a sto skljoca postoji mogucnost da mu je ostecen i startni rele mada nemora da znaci oce i od male diferencije tj. vreme ukljucenja ili temperaturna razlika mala a i nov zamrzivac da iskljucis ida ukljucis i on ce skljocati al treba proveriti startni relej i struju koju vuce kompresor pa tek onda reci treba menjati kompresor.

A da ti priblizim malo otkaci sve zice sa termostata ukljuci pod naponom nesme da radi kompresor ako radi proveri prekidac super da nije zalepio il da je ukljucen i iskljuci da stane kompresor i onda zice izmedju sebe kratko spoji svaku sa svakom da bi nasao koja ti je dovod a koja je za kompresor a koja za alarm i resio si problem kad ustanovis koja zica je za cega i to je to ako i dalje isto radi moze da bude los ili neispravan termostat il nije za zamrzivac il cesto oce da se desi da fabricki nije podesen tj da je razdesen e to je vec posao za iskusne a oce da se desi kao na LTH zmrzivacima to je normalna pojava kad ga zub vremena nacne da se mesto za sondu tj. ta cevcica de se uvlaci sonda od ternostata odletuje tj od starosti i rdja ucini svoje i on vise ne meri temperaturu gde treba i onda treba praviti novo mesto za sondu...
Mozda sam malo zakomplikovo al nije lako biti majstor...

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 11 Okt 2008, 22:22

Mozda sam malo zakomplikovo al nije lako biti majstor...
:tooo: :pivopije:

frigo
bela tehnika
bela tehnika
Kontakt:

Post napisao frigo » 11 Okt 2008, 22:26

kisko je napisao:Mozda sam malo zakomplikovo al nije lako biti majstor... :tooo: :pivopije:

:pivopije:

milkovski08
_
_

Post napisao milkovski08 » 12 Okt 2008, 16:50

E pa drugari ovako...Ja sam nocas razbucao celu instalaciju jer je do sada nisam dirao samo sam intervenisao oko termostata(zamena) i normalno vratio svaki kontakt gde je pripadao i ranije,sto se tice prikljucenja termostata.Znaci radio je postigne -25 crvena lampica svetli iskljuci bimetal radi pregrevanja kompresora i ne ukljucuje satima.Sad cu pokusati da priblizim moja iskustva oko ovoga kvara da bih pomogao clanovima Foruma da i sami ako zatreba reaguju pravilno jer nacelo ovog Foruma je svoja iskustva i poznavanje problematike podeliti sa ostalim clanovima, to mi se jako dopada i to je u redu.Pa ovako...Prvo sam izvadio onaj kineski termostat jer sam u njegovoj specifikaciji procitao da:

COLD OUT -28C Temp.iskljucivanja koja kod mene ne prelazi 25C
COLD IN -21C Temp ukljucivanja koja je skoro na granici moje temp(brzo ukljucivanje)
WARM IN -16C Temp na kojoj se pali crvena lampica zbog naglog pada temp(topi se unutra)

Posle sam celu instalaciju proverio pod naponom 220V tako da sam umesto kompresora spojio sjelicu od 60W(da se ne maltretira kompresor) i posebnu paznju obratio prekidacu za SUPER(brzo zamrzavanje jer ne zavisi od termostata vac je isti premoscen samim ukljucivanjem prekidaca) i ustanovio da je pogresno povezan tj zajedno na kontaktu ulaza sto ne bi trebao da bude jer ne postoji mogucnost funkcioniranje prekidaca jer treba biti na suprotnoj strani.To ja nikad nisam dirao pa se cudim kako je moguce da fabricki servis to poveze obrnuto.A doduse ja nikad nisam koristio SUPER opciju a bogami i nesecam se da sam nekad obratio paznju dali iskljucuje termostat jer aparat nije u mom okruzenju a i sami znate kad se mi majstori udubimo u nesto , moze i voz da prodje ne bi primetili i to je istina.Pronasao sam neki polovni termostat u podrumu jer je pun raznoraznih delova i ispitao na ovaj nacin:
Prvo na OM Metar jer u sobnoj temp sva tri kontakta 3,4,6 su u kratkom spoju(osim uzemljenja) a posle sam ga gurnuo u zamrzivac u komoru(sanduk) da se ohladi i pored njega termometar sa mogucnosti merenja temp ispod 0.Radio je jedno dva sata jer mu je pocetna temp bila oko 0 otvorio sanduk temp je bila -20 i opet brzo na OM Metar i kontakti vise nisu bili u kratkom spoju.Ja mislim da se slazete samnom da je ispravan.Onda sam namestio sve na svoje mesto i nisam odmah ukljucio vec ostavio da se temperatura cevcice(sanduka) izjednaci sa kapilarem bar dva sata jer postoji mogucnost da kapilar vrlo brzo povuce temp sanduka i sa tim dodje u zasicenje i opet nece moci da ukljuci kompresor jer prima informaciju iz termostata.Nemojte mi zameriti na ovako sirem izlaganju jer ja mislim da ce puno stvari biti razjasnjeno i da ce clanovi ovog Foruma biti zadovoljni...Pozdrav dobrim ljudima.
PS Zamrzivac radi bez problema ugasio je crvenu lampicu i cekam da iskljuci termostat u sto ne sumnjam
Milkovski08

kisko
Preminuo

Re: TERMOSTAT SEMA VEZIVANJA(RESENO)

Post napisao kisko » 12 Okt 2008, 19:20

:tooo: bravo Rekoh ti ja ,neodustaj tako lako i kao sto si i sam primetio kolege su uvek spremne da pomognu :pivopije:

JaroslavBires
___
___

Post napisao JaroslavBires » 12 Okt 2008, 19:31

A :pivopije: lolzi lolzi lolzi :yeah:

frigo
bela tehnika
bela tehnika
Kontakt:

Post napisao frigo » 13 Okt 2008, 03:12

lepo, ipak problem treba uvek sagledati sa vise strana pa tek onda donositi zakljucke... bitno da je reseno...

:yeah:
:pivopije:

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”