Kompresor DANFOSS NLY6F

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
frigozeli
_
_

Re: Kompresor DANFOSS NLY6F

Post napisao frigozeli » 18 Sep 2012, 17:50

goranfri je napisao:Ja mislim ako se dobro sećam da na 400l zamrzivač bi trebalo da ide 10-ka kompresor.
Serviseri iz frigo mota firme od kojih sam kupio kompresor su mi taj preporucili kao to je neka nova serija kompresora koji moze do 400 l uspjesno

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc
Specialty: whitegoods

Post napisao goranfri » 18 Sep 2012, 23:01

Ja ipak mislim da je to mali kompresor za 400 L . Zato je i preminuo.

frigo
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Carrier...
Contact person: Dragan Antic
Phone number: 0038670501511
Kontakt:

Post napisao frigo » 19 Sep 2012, 06:06

@frigozeli
NL6F motor ide na 200-300l zamrzivac ako je tvoj 400l nije ni cudo sto je crko... jedino ako nije NLY6F nesto tu ne stima...
frigozeli je napisao:
goranfri je napisao:Ja mislim ako se dobro sećam da na 400l zamrzivač bi trebalo da ide 10-ka kompresor.
Serviseri iz frigo mota firme od kojih sam kupio kompresor su mi taj preporucili kao to je neka nova serija kompresora koji moze do 400 l uspjesno
Mislim da si komplet promasio u objasnjavanju tvog problema pa sad svi redom ovde nagadjamo...
Drugi put ako ti je potreban savet il pomoc obrazlozi malo vise, od pocetka se nit znalo kolkije zamrzivac nit kojije tip, marka a najvaznije kojije bio u orginalu motorikompresor i na kom freonu, ovde nevidim cemu vise nastavak ove teme...
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.

ZDRAVKO T
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Bosch Siemens Electrolux Zanussi AEG Končar Vivax
Contact person: ZDRAVKO

Post napisao ZDRAVKO T » 19 Sep 2012, 07:48

Kompresor ti je definitivno pogrešan ali to ti nije glavni problem jer imaš najverovatnije začepljenje u instalaciji.Znači odnesi u radijonu produvaj svu instalaciju posle toga bar dva filter sušača zamjeni a po potrebi i više i neka odradi dan u tebe pa onda vraćaj nazad drugačije nemožeš.Ja sve sumnjivo nosim u radijonu a ko može na terenu nek radi strankama se uvjek žuri ali ti misli na sebe sad si u minusu kompresor i moraćeš da kupiš skuplji i td.sve najbolje...
Ako imadneš kakih novosti javi tu smo...
BLAGO ONOM KO RANO POLUDI VAS MU VJEK U VESELJU PROĐE

frigozeli
_
_

Post napisao frigozeli » 19 Sep 2012, 17:16

Izvinjavam se kolegama na mojoj gresci pri pisanju Kompresor je NLY6F a ne NL6Y.

dodig
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: gorenje
Contact person: ivan
Phone number: 0038736650852
Specialty: distribution
Lokacija: DODIG IVAN VESELKO Ulica Majke Terezije br 18 Međugorje

Post napisao dodig » 20 Sep 2012, 08:34

NLY6F_R134a_220V_50Hz_08-03_Cd43h702.pdf
(103.8 KiB) Preuzeto 907 puta.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 20 Sep 2012, 08:53

138W rashladni kapacitet (CECOMAF). To bi trebalo biti dovoljno za 400l novije škrinje. Whirlpoolove škrinje od 400L imaju NBT1116Y kompresor (150W CECOMAF).
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

FrižiDeran
_
_

Post napisao FrižiDeran » 20 Sep 2012, 08:57

Kritika na račun administratora ili onog ko kontroliše Forum. Ovo što ću napisati pisao sam i juče ujutru ali po slanju poruke nije registrovana, prosto je nema... Sad o problemu NLY6F.
Brojka 6 u oznaci tipa kompresoru u slučaju Danfos pretstavlja korisni volumen kompresora i to znači da je on zapremine približno 6 kubnih centimetara što je nedovoljno za zamrzivač od 400 litara ako je debljina zida 60 mm. Može da prođe na zamrzivaču čija je debljina zida 100 mm. U slučaju zida 60 mm ide kompresor od 9 do 11 kubnih centimetara.
Sledeće; napiši nam koja je debljina zida? Kompresor neće "crći" zbog toga ali će da pati. Crći će ukoliko je kompresor namenjen za drugi freon pa mu freon koji je namenjen za taj zamrzivač iznese ulje u sistem, ali i to je malo verovatno u tako kratkom periodu.
Da obratimo pažnju i na el. kondenzator. Kondenzator malog kapaciteta služi za upotrebu pomoćnog namota kao dodatna snaga motora u toku rada (nadalje K1). K1 zakreće pomoćni motor za neki ugao i stalno je uključen što znači da motor radi dvofazno.
Kondenzator velikog kapaciteta (nadalje K2, 60-80 mF) služi za veći zakret pomoćnog namota i biva na neki izabrani način kratko uključen prilikom starta motora. Ukoliko je uključen duže od nekoliko sekundi, proključaće i razletiti u "froncle". Takođe "nevoli" ni proizvoljan broj uključenja u jedinici vremena jer se brzo greje.
K2 slobodno priključi na motor kompresora na sledeći način. Jedan njegov pol rednom stezaljkom prispoji na pomoćni namot, u slučaju Danfosa desni gornji, drugi pol K2 zajedno sa jednim polom napajanja na levi gornji a na donji centralni drugi pol napajanja. Kratko uključenje; ukoliko ne krene zaboravi pokretanje električnim načinom naročito ne priključenjem na 3X400 V. Taj motor "gori" u deliću sekunde.
Sve nadalje što te interesuje, napiši...
Pozdrav

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Manitowoc

Post napisao goranfri » 20 Sep 2012, 10:18

Nije niko obrisao post već ima malo problema zadnjih par dana.

Nedovoljno ima informacija i detalja oko tog uređaja i to je to. Ko zna šta je tu problem a moguće je da je kapilara delimično zapušena i kompresor je crkao.

Po mom iskustvu kompresor nikada nije crkao bez razloga u 99.99% slučajeva , 0.01 % je mogućnost da je kompresor fabrički loš i da je jednostavno sam od sebe uginuo.

frigozeli
_
_

Post napisao frigozeli » 24 Sep 2012, 13:35

Kolege tom kompresoru vise nema spasa sve sam probao da bih ga pokrenuo ali ne vrijedi. odvario sam cijevi sa njega ,prekinuo kapilaru i probao da je produvam imalo je malo ulja nja njoj ali uglavnom nije bila zacepljena ,takodje sam produvao i stranu visokog pritiska i ona je bila cista ,ulje na kompresoru je zaprljano tj pocrnjelo je sto sumnjam da nije to doslo od loseg freona. Na kompresoru su namotaji omski ispravni probao sam i sa drugim kondenzatorom i to nije uspjelo. Ne preostaje mi drugo samo da zamjenim taj kompresor drugim... Hvala svima na trudu oko pomoci

ps. FREON KOJI SAM KORISTIO za punjenje tog sistema jeste kineski ali mi do sad nije pravio problema , tu bocu koristim skoro cijelo leto nije mi pravio problema cak i na starijim motorima super su radili a vec drugi motor Danfossov mi je blokirao tako da me dovodi do sumnje i na motore. Istim tim gasom ugradio sam motor ACC na nekom zamrzivacu od 310l i vec mjesec dana radi super stvarno mi nije jasmo u cemu je problem

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Manitowoc

Post napisao goranfri » 24 Sep 2012, 19:58

Prljav sistem ili neodgovarajući kompresor.
Koji kompresor si skinuo i da li je taj koji si skinuo bio fabrički ?

mzoran
_
_

Post napisao mzoran » 25 Sep 2012, 11:45

kolega me nije razumeo ,ja otvaram hermeticke kompresore a oni a oni nemaju karike na klipovima,a kad ih vec otvorim pregledam i sedista ventila koje zatim ispoliram od garezi koje se stvori od ulja!takodje ispoliram i ventilske rlocice! sipam novo ulje i kompresor je ko nov!

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Manitowoc

Post napisao goranfri » 25 Sep 2012, 21:16

Skoro pa " nov ". To se isplati samo za veće i skuplje kompresore .

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice

Post napisao nike » 25 Sep 2012, 21:59

Ne isplati se to nigdje! :uca:

hagula
___
___

Post napisao hagula » 26 Sep 2012, 00:38

mzoran je napisao:ja otvaram hermeticke kompresore a oni a oni nemaju karike na klipovima,
nego sta imaju mjesto karike? da nije O ringa lolzi

FrižiDeran
_
_

Post napisao FrižiDeran » 26 Sep 2012, 01:01

Kolega @mhagula, pre nego što padneš u nesvest od smeha, brusilicu u ruke i otvori bilo koji hermetik kompresor za kućni frižider ili zamrzivač... Sve do 30 kubnih centimetara korisne zapremine stubline (što znači i klipni kompresori za klime 12-tice, nema ni karika ni "O" ringova kako ih ti posprdno nazivaš. Nema ničega, prosto ulje zaptiva. Otvorio sam nepar hiljada komada i posao se vrlo isplati (naravno ko zna da izvede posao do kraja.
Pošto se kolega @Nike (i on umire od smeha) i ja znamo i sa nekih drugih foruma gde smo o tome diskutovali, znaće o kome se radi.
Pozdrav

hagula
___
___

Post napisao hagula » 26 Sep 2012, 01:05

FrižiDeran je napisao: brusilicu u ruke i otvori bilo koji hermetik kompresor za kućni frižider ili zamrzivač.
ne pada mi na pamet da se jos i sa tim zahebavam.
dosta mi poluhermetika na poslu pa jos i to da radim.
samo ti napred...al udarnicki :pivopije:

Soko
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Soko » 26 Sep 2012, 14:33

frigozeli je napisao: ps. FREON KOJI SAM KORISTIO za punjenje tog sistema jeste kineski ali mi do sad nije pravio problema , tu bocu koristim skoro cijelo leto nije mi pravio problema cak i na starijim motorima super su radili a vec drugi motor Danfossov mi je blokirao tako da me dovodi do sumnje i na motore. Istim tim gasom ugradio sam motor ACC na nekom zamrzivacu od 310l i vec mjesec dana radi super stvarno mi nije jasmo u cemu je problem
Oba kompresora koja pominjes su takodje kineski, isto kao i freon.
Naime, Danfoss Group je jos 2010. zavrsio sa prodajom kompletne proizvodnje, imena, cele grane - proizvodnje kompresora nemackom investicionom fondu "Aurelius". Oni su jos tada poceli jedan po jedan pogon da sele u Kinu. Danas vecina novih kompresora stize odatle, mnogi pod novim brendom "SECOP". Inace, glasine o toj prodaji su pocele jos 2008. Evo i zvanicno:
http://www.danfoss.com/NewsAndEvents/Ne ... =corporate

Sto se drugog kompresora tice, ACC je nedavno prodat kineskoj kuci - nisam siguran da li je najveci ili drugi najveci proizvodjac kompresora na svetu. Znajuci kako je organizovana masprodukcija u Kini, moguce je da se neki modeli ACC-a i SECOP-a stancaju na istim linijama i pakuju u razlicite kapsule.
Ne mogu sada, na brzinu da nadjem to obavestenje. Ako nadjem, okacicu i to.

Jedina 2 brenda koja se jos uvek proizvode u Evropi su Embraco (koji drzi i Asperu) i Tecumseh Europe (ovde poznat kao L'Unite Hermetique).
Nazalost, nasim siromasnim trzistima vise odgovaraju sto jeftiniji kompresori pa nema veze sto se moraju menjati svakih 1-2 godine.

FrižiDeran
_
_

Post napisao FrižiDeran » 27 Sep 2012, 06:47

@hagula, pa i sad povremeno to i uradim (remont hermetika, valjda si sret'o i veće od kućnog) i nikad mi nije dosta znanja, hteo sam samo da ti skrenem pažnju na nešto što neznaš a komentarišeš podsmešljivo.
Remont jednog hermetika je malo složeniji zahvat od "šarafanja" poluhermetika
Pozdrav

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 27 Sep 2012, 09:52

Držimo se teme. Rasprava o tome treba li ili ne remontirati hermetike i dali se to isplati spada u drugu temu.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”