beko model CSA 30010,potreban podatak za kompresor na R600a.

Forum za frižidere i zamrzivače.

Moderatori: goranfri, nike, Honorarac, sim

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
alexb
_
_
Postovi: 146
Pridružio se: 09 Jul 2009, 19:47
Location: srbija,nis

beko model CSA 30010,potreban podatak za kompresor na R600a.

Postod alexb » 26 Avg 2017, 20:43

Na navedenom frizideru sa zamrzivacem dole(3fijoke) koji po specifikaciji radi na R600a ,nalazi se kompresor TEE AZ121Yt na R134a(turski,po katalogu je capaciteta 5,9cc).Neznam ko ga je postavio obzirom da je uredjaj za R600a.Potreban mi je podatak koji bi npr.ACC kompresor na R600a trebalo staviti umesto ovog koji lose hladi. Podaci sa nalepnice su : zapremina 164L +87L, wattage 120W,refrigerant R600a 48gr.

Korisnikov avatar
sim
gxu
gxu
Postovi: 416
Pridružio se: 09 Jul 2009, 21:43
Location: Krusevac
Kontakt osoba: Ivan
Fiksni telefon: 0038162303936
Specialty: whitegoods
Kontakt:

Re: beko model CSA 30010,potreban podatak za kompresor na R600a.

Postod sim » 27 Avg 2017, 02:53

Fabricki ide:
TEE mth115mt 115w
zamene:
ACC HMK70AA
SECOP TLX7.5KK
SIMkom

alexb
_
_
Postovi: 146
Pridružio se: 09 Jul 2009, 19:47
Location: srbija,nis

Re: beko model CSA 30010,potreban podatak za kompresor na R600a.

Postod alexb » 27 Avg 2017, 12:54

Hvala Ivane za podatke.Samo me jedno interesujen ovaj acc kompresor je zapremine 6,6cc a sekop oko 7,5cc,citao sam neke postove gde "Nike" urednik expert kaze da kod zamene kompresora najbitnije je da nam ostane zapremina ista.Ono sto ja imam u ponudi da kupim kod mene je ACC HVY75AA ,da li bi on odgovarao s obzirom da se po zapremini i watima skoro podudara sa ovim Sekop TLX7,5KK.
Pozdrav i hvala

Korisnikov avatar
sim
gxu
gxu
Postovi: 416
Pridružio se: 09 Jul 2009, 21:43
Location: Krusevac
Kontakt osoba: Ivan
Fiksni telefon: 0038162303936
Specialty: whitegoods
Kontakt:

Re: beko model CSA 30010,potreban podatak za kompresor na R600a.

Postod sim » 27 Avg 2017, 19:00

Montiraj taj ACC.
Nema uvek bas 100 posto isti model acc i sekop po karakteristikama.
Manja odstupanja su dozvoljena.
Bitniji podatak od zapremine kompresora je volumenski ucinak ili ti protok u jedinici vremena.
SIMkom

alexb
_
_
Postovi: 146
Pridružio se: 09 Jul 2009, 19:47
Location: srbija,nis

Re: beko model CSA 30010,potreban podatak za kompresor na R600a.

Postod alexb » 27 Avg 2017, 21:22

Hvala na savetu Ivane.
Javicu sta sam uradio.
Pozdrav

alexb
_
_
Postovi: 146
Pridružio se: 09 Jul 2009, 19:47
Location: srbija,nis

Re: beko model CSA 30010,potreban podatak za kompresor na R600a.

Postod alexb » 28 Avg 2017, 17:59

alexb napisao:Hvala na savetu Ivane.
Javicu sta sam uradio.
Pozdrav

Danas sam kupio u radnji delova za belu tehniku kompresor secop HVY75AA posto nisu imali ACC HVY75AA na R600a.Uzeo sam taj i montirao ga na uredjaju ali vidim da uredjaj veoma sporo hladi,vec radi oko90 min a jos nije donji deo za zamrzavanje kompletno zamrznuo i u friziderskom delu jos nema da pocne da stvara inje kod isparivaca.Malo me zbunilo kad sam primetio istu oznaku kao na ACC kompresoru.Na ovom pise "made in austia".gledao sam na internetu,ima Secop fabrika u Austiji ali u njihovom katalogu koji je azuriran skoro nema nigde ova oznaka,jedino sam nasao HVY44AA.Da li je moguce da su mi prodali neki falsifikat ili je to neka starija serija.Ostavio sam uredjaj da radi jer nemam sta drugo da radim,mozda je i kapilara malo prigusena pa sad nek radi pa cu videti nadalje.

alexb
_
_
Postovi: 146
Pridružio se: 09 Jul 2009, 19:47
Location: srbija,nis

Re: beko model CSA 30010,potreban podatak za kompresor na R600a.

Postod alexb » 28 Avg 2017, 19:14

Posle skoro 3sati rada u delu zamrzivaca je temperatura pala na -25C a u delu frizidera jos nema naznaka da se na isparivacu nesto vidi.Da li je u pitanju kapilara,da pocnem da kopam pa da je zamenim ili nesto drugo.Kolicina gasa je prema specifikaciji,merio sam na digitalnoj vagi,mozda ima 2-3 grama vise.kompresor valjda nije u pitanju,i da je neka kopija bar ce u pocetku raditi.Isto je bilo problem i sa prethodnim kompresorom (koji je bio na R134a)i zbog toga su ga ljudi prodali kao neispravan a eto ja se sada trudim da ga dovedem u red jer mi treba za licnu upotrebu.

Korisnikov avatar
sim
gxu
gxu
Postovi: 416
Pridružio se: 09 Jul 2009, 21:43
Location: Krusevac
Kontakt osoba: Ivan
Fiksni telefon: 0038162303936
Specialty: whitegoods
Kontakt:

Re: beko model CSA 30010,potreban podatak za kompresor na R600a.

Postod sim » 28 Avg 2017, 20:21

Sta kazu menometri? Koliki je pritisak?
Kakav je filter hladan mlak topao vreo?
Acc i sekop su sada ista firma.
SIMkom

alexb
_
_
Postovi: 146
Pridružio se: 09 Jul 2009, 19:47
Location: srbija,nis

Re: beko model CSA 30010,potreban podatak za kompresor na R600a.

Postod alexb » 28 Avg 2017, 21:26

sim napisao:Sta kazu menometri? Koliki je pritisak?
Kakav je filter hladan mlak topao vreo?
Acc i sekop su sada ista firma.

Nemam manometar za r600a vec koristim za vakumiranje celu aparaturu sa menzurom a punjenje sam vrsio preko racve sa manometrima na koju sam prikljucio bocu r600 ali na njoj imam na usisu manometar za r134,prema njemu uredjaj mi je radio celo vreme negde na -0,3 do-0,4 bar,gledao sam kao vazno da pustim tacnu kolicinu gasa.Evo sada sam gledao,dole je temperatura pala ispod -25 a gore je negde 1/3 dela isparivaca pokrivena tankim ledom ali to je vec 4 sati neprekidnog rada.kondenzator je od pocetka do pola topao a onda postaje hladan a takodje i filter,nije hladan kao kad blokira,to sam imao prilike da vidim ,onda bude i hladniji,ovo dodje kao kad je uredjaj iskljucen.

Korisnikov avatar
bimba1958
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 398
Pridružio se: 20 Jun 2011, 16:03
Location: Srbija
Kontakt osoba: Mica
Specialty: whitegoods
Lokacija: Srbija

Re: beko model CSA 30010,potreban podatak za kompresor na R600a.

Postod bimba1958 » 29 Avg 2017, 08:23

acccompressors.pdf
(1.58 MiB) Preuzet 33 puta
HVY44AA je4,38ccm aSim tije napisao original 7,5ccm,ugradio si skoro duplo manji kompresor po kubikazi.
Teorija bez eksperimenta ne vodi nicemu.

alexb
_
_
Postovi: 146
Pridružio se: 09 Jul 2009, 19:47
Location: srbija,nis

Re: beko model CSA 30010,potreban podatak za kompresor na R600a.

Postod alexb » 29 Avg 2017, 11:32

bimba1958 napisao:acccompressors.pdfHVY44AA je4,38ccm aSim tije napisao original 7,5ccm,ugradio si skoro duplo manji kompresor po kubikazi.

Ja sam samo napisao da sam u katalogu Secop austria nasao sa ovom oznakomHVY44AA ,a ja sam uzeo HVY75AA, nego mi je Sim pojasnio da su ACC i SECOP sada ista firma tako da sam ja ugradio ovaj od 7,5ccm.To je bilo vezano za pitanje da nisam dobio neku kopiju kompresora.

Soko
_
_
Postovi: 231
Pridružio se: 16 Jan 2012, 09:28
Location: Beograd

Re: beko model CSA 30010,potreban podatak za kompresor na R600a.

Postod Soko » 05 Sep 2017, 12:51

Secop tj ACC tj. Electrolux je nekoliko puta menjao vlasnike, otvarao, zatvarao fabrike pa u skladu sa tim menjao u nacin oznacavanja kompresora. Uglavnom, skoro sam siguran da to sto si kupio nije falsifikat nego su katalozi neazurni.
Po opisu rada meni deluje da tu nedostaje jos malo gasa. OK, ti si sipao po tablici ali je pitanje da li je unutrasnja zapremina kapsule ista kao na originalnom kompresoru. Da li je montiran filter susac iste zapremine kao originalni. Pitanje je takodje da li je kapilara skracivana.

Probaj da dopunis sa 5-6-10 gr. pa prati kako radi. Uvek mozes da napunis od pocetka ako ne valja. Cela boca je 500-600 din?

alexb
_
_
Postovi: 146
Pridružio se: 09 Jul 2009, 19:47
Location: srbija,nis

Re: beko model CSA 30010,potreban podatak za kompresor na R600a.Reseno

Postod alexb » 06 Sep 2017, 19:41

Soko napisao:Secop tj ACC tj. Electrolux je nekoliko puta menjao vlasnike, otvarao, zatvarao fabrike pa u skladu sa tim menjao u nacin oznacavanja kompresora. Uglavnom, skoro sam siguran da to sto si kupio nije falsifikat nego su katalozi neazurni.
Po opisu rada meni deluje da tu nedostaje jos malo gasa. OK, ti si sipao po tablici ali je pitanje da li je unutrasnja zapremina kapsule ista kao na originalnom kompresoru. Da li je montiran filter susac iste zapremine kao originalni. Pitanje je takodje da li je kapilara skracivana.

Probaj da dopunis sa 5-6-10 gr. pa prati kako radi. Uvek mozes da napunis od pocetka ako ne valja. Cela boca je 500-600 din?


Uradio sam bas tako,Sipao sam 10-tak grama vise i pratio tri dana ,pocetak je bio spor a za sada radi i hladi pa cemo videti nadalje tako da smatram da je jedanput problem resen.

Korisnikov avatar
nike
gxu
gxu
Postovi: 2966
Pridružio se: 21 Mar 2010, 11:35
Location: Split HR
Kontakt osoba: NIKE
Specialty: whitegoods
Lokacija: Split, HR

Re: beko model CSA 30010,potreban podatak za kompresor na R600a.

Postod nike » 06 Sep 2017, 21:24

Ako sporo spušta temperaturu, a tlak isparavanja preveden na temperaturu isparavanja je normalan ili nizak (-25°C i niži), onda je veliko pregrijanje, tj. kapilara je prerestriktivna i isparivač nije dobro iskorišten. Možda je djelomično začepljena ili je preduga. Onda bi trebalo promijeniti kapilaru. Trebalo bi doći do podatka o originalnoj kapilari i njenoj dužini, a ako nema, onda se koristi podatak iz Embraco priručnika za isti plin i kubikažu i radno podrućje.
Za tvoj slučaj to je 0.78 mm a dužina 3.50 m. Napravi izmjenjivač (desuperheater) tako da omotaš čvrsto (ili zalotaj kositrom) 1-1,5m kapilare oko usisne cijevi i izoliraš to.


Tek kad temperatura u frižideru i zamrzivaču bude 1°-2° blizu projektne, korigiraj punjenje tako da dobiješ inje na usisu 10-ak cm od kompresora. Ovo važi i u slučaju da ti sad dobro hladi!

P.S. Ne treba citirati cijeli post prethodnika ako je tvoj post odmah iza njega. Ili ne citiraj ako odgovaraš na cijeli post ili citiraj samo ono što je važno tj. na dio koji se posebno referiraš pa zato uredi te svoje postove tj. izbriši citate da se tekstovi nepotrebno ne dupliraju! Ne čita mi se (a ni drugima) ista stvar 2 puta!
Poluznanje je opasnije od neznanja!!!


Povratak na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost