Otapanje toplim gasom ,da li steti kompresoru?

Forum za sve ostale aparate kojih nema u gornjim forumima.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Boholder
_
_

Otapanje toplim gasom ,da li steti kompresoru?

Post napisao Boholder » 06 Jul 2013, 20:46

Interesuje me vase misljenje kako se kompresor ponasa posle duzeg vremena ako koristi otapanje toplim gasom(da li to ima stetne posledice za kompr.).Da li je cetvorokraki ventil (mesoviti )kako ga neki nazivaju bolje resenje?Posto sam vidjao na nekim agregatima kao sto su vitrine za sladoled sa kasetama 24 komada ima fabricki postavljen cetvorokraki ventil.Postavicu sliku naknadno za taj agregat, ne znam tacne specs ali je na njemu Dorin poluhermetik .Hvala

sfar
_
_
Warranty service: u mirovini
Specialty: consumer

Re: Otapanje toplim gasom ,da li steti kompresoru?

Post napisao sfar » 06 Jul 2013, 21:11

konkretiziraj pitanje ,što želiš i šta je problem .Sve je ovo nekonkretno .

Boholder
_
_

Post napisao Boholder » 06 Jul 2013, 21:26

Ne razumem sta nije konkretno .Da li dugo koriscenje otapanja toplim gasom steti kompresoru (ne pricam o klimama nego o generalnoj rashladi,rash.vitrinama,malim komorama itd) ne mislim ni na velike komore.Posto za otapanje toplim gasom uglavno se koristi obican EV na potisnoj cevi (Konkretno da li taj princip steti kompresoru).Cetvorokraki sam pomenu kao opciju za otapanje.Ma da koliko shvatam taj cetvorokraki ventil moze generalno da se koristi svuda(ne mislim na kucne frizidere i sl.)jer on jednostavno menja smer gasa tako da kompresor koliko shvatam ne trpi .Moguce da gresim zato i pitam .

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Post napisao nike » 06 Jul 2013, 23:14

Šteti ukoliko kompresor radi u uslovima izvan svog radnog opsega. Ako npr. taj Dorin ima presostat niskog i visokog tlaka koji je namješten kako treba (ne dozvoljava rad izvan dozvoljenog radnog opsega kompresora) i ako je otapanje vručim plinom dobro osmišljeno i kvalitetno vođeno i kontrolirano, onda nema nikakvih problema bez obzira dali je upotrebljen 4-putni ventil ili obični EM ventil.
Sve je u dobroj konstrukciji.

Ako je loše konstuirano, bez zašita, da bude što jeftinije, onda može štetiti produženi rad otapanja ako kompresor duže vrijeme radi van svog radnog opsega.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

Boholder
_
_

Post napisao Boholder » 07 Jul 2013, 00:03

Hvala puno.Po kojim smernicama da se vodim pri stelovanju presostata nisko i visokog pritiska. Za visoki mmi je jedan kolega rekao da ne sme da predje 15 bar, da li je to ok i kako da namestim niski- na 0,2?
Sad jos nesto to je kod vecih agregata a kod malih tj. vitrina za suhomesnato i sl. koje nemaju presostate da li je potrebno da se nasteluje da radi krace otapanje a cesce?

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc

Post napisao goranfri » 07 Jul 2013, 00:34

Nema kraćih i dužih otapanja ako je završetak otapanja regulisan temperaturom na isparivaču.

Pitanja ti nisu baš najjasnija.

Boholder
_
_

Post napisao Boholder » 07 Jul 2013, 02:24

Ok u pravu si nisam najjasnije objasnio .Ako vitrina radi otapanje na vremenskom tajmeru preko EV onda moze da se steluje vreme.Samo me interesuje da li je taj tip otapanja ako dug stetan za kompresor.Razumem ja da kad bi mi svi majstori na uredjaje stavljali sve sto je potrebno da bi radili kako treba to bi bilo perfekno ,ali znate i sami da je to vrlo tesko posto uglavnom traze da "sredimo to nekako" ja samo zelim prave informacije iz vaseg iskustva cisto da bih sebe zastitio u slucaju nekih nenadanih kvarova.Nemojte pogresno da me shvatite ali meni deluje da ti mali motori tipa 8,5b i sl .zvuce kao da se muce kad rade otapanje toplim gasom.Jos ako je losa vitrina pa ne iskljucuje redovno termostat motor radi non stop
samo se smenjuje hladjenje i otapanje.Barem ja nailazim na takve krseve od vitrina .Da ne pricam kad crkne motor pa ja kako majstor zamenim i dam garanciju na to ?":"":><<

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 07 Jul 2013, 09:01

Ako se već ide na otapanje vrućim plinovima, vođeno tajmerom, onda dužina otapanja ne bi smjela preći 10 minuta.
Ako se nakupljeni led nije otopio za tih 10 minuta, onda treba povećati broj otapanja u danu (jer se nakupilo previše leda), a ne produžavati ciklus.

Što se tiče mušterija, nisu oni stručnjaci za rashlad, već mi majstori. Njima treba reći da to što im mi kažemo mora biti tako i da drukčije ne može. Ako on insistira po svome, skupiš alat naplatiš dolazak i odeš. Nek' on sam radi tada, ili neka traži drugog, koji će sam sebe uvalit u govna sa takvom mušterijom i svojim sranjima. To što izgubiš takvu mušteriju, nije nikakva šteta. Ostaje ti više vremena da kvalitetnim mušterijama napraviš posao još bolje i adekvatno ga naplatiš.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Manitowoc

Post napisao goranfri » 07 Jul 2013, 11:14

Koristi digitalni termostat i moći ćeš da podešavaš kako god hoćeš.

Nisu ti termostati više skupi.

sfar
_
_
Warranty service: u mirovini
Specialty: consumer

Post napisao sfar » 07 Jul 2013, 12:32

Ok u pravu si nisam najjasnije objasnio
pa kad sam ja napisao da treba malo jasnije objasniti onda si se čudio ,a sad sam priznaš da nisi baš dobro objasnio .
Bit svega je da se precizira koji aparat i za koju namjenu onda je već stvar jasnija , :pivopije:

Boholder
_
_

Post napisao Boholder » 07 Jul 2013, 23:34

Hvala svima na iskrenim odgovorima,iskreno prija mi da sa neki "porazgovaram "o tim stvarim a da dobijem iskren odgovor.
Jos jedna stvar ima li neke tablice konkretno za kompresore koje opisuju koje max pritiske mogu da istrpe.

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Manitowoc

Post napisao goranfri » 07 Jul 2013, 23:53

Uzmeš katalog od konkretnog proizvođača i pronađeš model kompresora koji te zanima i tu sve piše.

Odgovori

Natrag na “OSTALI APARATI”