Visokonaponski osigurač u mikrotalasnoj (REŠENO)

Forum za sve ostale aparate kojih nema u gornjim forumima.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
rosko
_
_
Specialty: audio

Visokonaponski osigurač u mikrotalasnoj (REŠENO)

Post napisao rosko » 11 Feb 2008, 12:32

U mikrotalasnoj marke Pro Vision MW4500 izgoreo visokonaponski osigurač (5kV, 0.75A). U nekim modelima ni ne postoji ovaj deo, a teško se nabavlja, u Novom Sadu ga nema (ima u M&G u Nišu ali je cena 470din.+ PTT). Zanima me, da li u ovakvim slučajevima jednostavno izbacite osigurač iz strujnog kruga ?
Pozdrav svima, i unapred hvala.
Zadnja izmena: rosko, dana 20 Feb 2008, 21:35, ukupno menjano 1 put.

lanmi
_
_

Post napisao lanmi » 11 Feb 2008, 13:07

Mikrotalasne nisu uredjaji koje bas cesto imama priliku da popravljam, ali premoscavanje bilo kakvog osiguraca ma on bio i za 5,12, 220 a pogotovo za 5KV napone ne moze biti pametna stvar. E sad, moguce da i kada stavis novi osigurac on jednostavno crkne sto ukazuje na neki veci kvar, ali barem neces napraviti neki belaj.

rubin_miki
Preminuo
Specialty: tv-multimedia
Kontakt:

Post napisao rubin_miki » 11 Feb 2008, 13:40

0.75A su 0.75A..pa bilo za 5v, 12v, 220v ili 5kv..jedino sto treba da obratis paznju jeste na izolaciju istog jer moze da baca varnice levo-desno sto bi dovelo do pregoravanja istog ili jos neku vecu stetu..stavi obican osigurac (osiguraca mora biti tamo gde je predvidjeno, nikako prespajanje zicama i nadrimajstorlukom) i izoliraj dobro.....
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Srečko
_
_

Post napisao Srečko » 11 Feb 2008, 19:36

Ovaj osigurač izgori zbog VN diode koja je vezana na kondenzator i kutišče mikrotalasne i potrebno je zamjeniti i to diou inače če ti osigurač odmah pregoreti.Imao sam par ovakvih kvarova na Gorenjevim.

LP Srečko
Samouk

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 11 Feb 2008, 21:22

Nisam 100% siguran,ali mislim da su ti osigurači bili ultrabrzi (FF).
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

JaroslavBires
___
___
Specialty: whitegoods

Post napisao JaroslavBires » 11 Feb 2008, 21:45

:tooo: Može biti i brzi osigurač mada on tu stoji zbog zaštite instalacije jer dok on, ma i najbrže odreaguje, dioda je već fijuknula! Obično menjam VN diodu, a ako (a obično nemam originalni) nemam originalni osigurač, u postojeći original prelemim vlakno-osigurača iste nazivne struje iz neke stare furde još dok su se radili lampaši! lolzi lolzi lolzi
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

rosko
_
_

Post napisao rosko » 12 Feb 2008, 11:36

U medjuvremenu sam malo "guglao" i došao do zaključka, da u onim mikrotalasnim pećima koje nemaju visokonaponski osigurač, pored one redovne v.n. diode postoji neka vrsta zaštitne diode (na telu je znak: dve diode katodama okrenute jedna prema drugoj) koja je spojena paralelno sa v.n. kondenzatorom. U mom slučaju čini se da su ispravni i dioda i kondenzator, a i greje mikro bez čudnih zvukova kad ga na kratko spojim bez osigurača. Inače, koliko vidim na netu, osigurač se prodaje u kompletu sa plastičnim kućištem i ožičenjem, a sam osigurač je 6x40 mm, stakleni, i na njemu piše: 5kV 0.75A.
Prilog
High-Voltage Circuit.jpg
Šema v.n. kola
High-Voltage Circuit.jpg (41.62 KiB) Pregledano 5783 puta.

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 12 Feb 2008, 11:51

Najveći broj mikrotalasnih se ovako vezuje.
Prilog
principshemaMT.jpg
principshemaMT.jpg (33.28 KiB) Pregledano 5785 puta.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

rosko
_
_

Post napisao rosko » 20 Feb 2008, 21:34

Nekoliko dana sam se bavio drugim stvarima, u medjuvremenu iz Niša nabavio visokonaponski osigurač, montirao ga i završio priču. Jeste, da je skup, ali što je sigurno, sigurno je. Naravno, prvo sam probao i po onoj šemi sa zaštitnom diodom, od nekih starih delova, onako iz radoznalosti, mikrotalasna je radila i tako bez problema. Hvala na savetima :!:

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “OSTALI APARATI”