Toshiba 37AV500P LCD - Inverter problem [RESENO]

problemi, kvarovi, sheme upload/download popravka LCD televizora

Urednici: alexa_pg,KASA1

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
mijatovic86
_
_
Warranty service: http://www.xjiec.com/

Toshiba 37AV500P LCD - Inverter problem [RESENO]

Post napisao mijatovic86 » 01 Mar 2013, 21:19

FIRMA: Toshiba
MODEL: 37AV500P
CHASSIS(oznaka šasije): 37AV500P
PCB(oznake na štampanoj ploči):
MAINBOARD:
PANEL:
T-CON BOARD:
INVERTER: LG-PHILIPS LCD CO ., LTD 6632L-0506A Inverter PCB PPW-EE 37VT-0
SMPS (mreža):
KVAR: Ne pali displej
OPIS KVARA:
Pozdrav narode, ima li ko ideju sta bi moglo da se jos uradi . Dakle problem je sto TV ne baca sliku, inverter je zveknuo, promenjeni su 2 pobudna tranzistora FDD8447L i kolo BD9897FS. Takodje i ova dva elkosa od po 680uF, ali i dalje nece da proradi. Na gejtovima tranzistora uopste ne dobijam pobudni oscilogram za paljenje lampi, na dva tranzistora, po jedan od svakog para pojavi 5V na kratko i ugasi. Napajanje na plocu dolazi normalno. Ton ide, i pod stonom lampom mogu da vidim sliku, ali inverter se na pali. Da li je neko imao slicne probleme , i da nema slucajno semu ovakve ili priblizno slicne inverterske ploce ? Ja sam nalazio neke sa po jednim trafoon za manje dijagonale, ali su prilicno jednostavnije od ove koju ja imam, i ne mogu da pohvatam bas sve. Te seme koje sam ja nalazio su za invertere iz serije HIU 812, M i S. Imaju isto kolo i iste pobudne tranzistore, ali ne odgovaraju jer su dosta uproscene. na slici dole na desnoj strani ploce ima smd tranzistora koje ne znam da li treba da budu mos ili bipolarci niti koja je njihova tacna funkcija.
Moguce da je i tu nesto popucalo, ali ne znam cime da menjam bez seme :( Neko je vec pokusavao pre da je sredi, pa je prilicno lose zalemljeno kolo, to je promenjeno i provereno 3 puta i svi kontakti su dobri bez kratkih spojeva.
Znaci ako iko ima semu invertere 6632L-0506A (PPW-EE 37VT-0)
Konkretno tranzistori Q9 Q15 Q16 Q8 se mere cudno, mislim da su bipolarci ali ne znam pouzdano.

Unapred hvala

Evo kako izgleda da inverterska ploca
slika
Zadnja izmena: mijatovic86, dana 06 Mar 2013, 17:23, ukupno menjano 1 put.

banertd
_
_
Specialty: computers

Re: Toshiba 37AV500P LCD - Inverter problem

Post napisao banertd » 01 Mar 2013, 23:45

Imao sam dosta slican problem.Vidi moju temu Vivax 3202 neispravan slave inverter [reseno].Nije hteo da proradi,da bi nakon sredjivanja svih lemova invertera i elkosa za napajanje invertera isti poceo da pregoreva.A takodje i temu Vivax 3202 pregorela mreza Reseno,jer je Tv stao nakon tri dana od isporuke.Odmah menjaj,ne meri nego menjaj iskljucivo novima:mrezni elko,male elektrolite u primaru mreze,na sekundarnoj strani elektrolite za napanjanje invertera a i ostale je pozeljno zameniti.Naravno prelemi i mrezu jer je kvalitet bezolovne lemne legure na lcd aparatima je katastrofalno los,Moze se reci neuspeo pokusaj.Bice neophodno dosta toga poskidati od komponenata sa invertera da bi se rasturila elektricna kola pa barem nesto da se meri bez skidanja.FDD8447L menjaj sve novima,prelemi ceo inverter sa dosta fluxa,pogotovo tunel kontakte koji vode sa jedne strane ploce na drugu.Naravno visak fluxa se kasnije mora oprati,a ploca dobro osusiti pre probe.Skini konektore za lampe i odstrani glupu belu boju,hoce da probije,kao i kilovoltni kondenzator pored njih.Otvaranje panela ce biti neophodno jer su sve lampe paraleno vezane,pa ako je jedna losa ceo komplet je u defektu.Sto se tice seme ako vec nisi proverio potrazi na sajtu elektrotanya,ili monitor.net.ru.Mada sumnjam da ce se ista naci.Ovakve aparate moracemo da radimo sto se kaze napamet.Tranzistori koji se cudno mere su verovatno Ghz tipa,mogu se proveravati na podrucju od 200M umesto diodnim testerom.Dodaj njihove oznake u post,a i potrazi po njihovim oznakama datasheet podatke sta bi mogli da budu.Usput jedan smd tranzistor koji je meni falio za inverter nasao sam na ploci od rashodovanog cd roma za komp.Pozdrav i Srecno.

mijatovic86
_
_
Warranty service: http://www.xjiec.com/

Re: Toshiba 37AV500P LCD - Inverter problem

Post napisao mijatovic86 » 06 Mar 2013, 17:23

Tema moze da promeni ime u RESENO :)
Stvar je bila u tome sto je neko vec pokusavao da popravlja inverter i izriljana je stampa bila, pogotovu oko BD9897FS.
Posle 3-4 prelaska ustanovljeno da su neki padovi delimicno otkinuti i da su pravili probleme, pa je kalaisano sve opet, i sve veze prekontrolisane jos nekoliko pta i kad je sve ti izlemljeno opet proradio je :)

Pozdrav

banertd
_
_
Specialty: computers

Re: Toshiba 37AV500P LCD - Inverter problem [RESENO]

Post napisao banertd » 08 Mar 2013, 11:24

Odlicno Tv je opravljen.Ako nije problem pojasnte kolega izraz padovi,mesta gde se montiraju FDD8447L ili vodovi koji prolaze kroz plocu.Nadam se da je i mreza popravljena pogotovo pomenuti elektroliti.To sto je kapacimetar i merenje radnih napona napona bilo dobro ne znaci da pomenute komponente nisu na kraju svog radnog veka.Ide dugo toplo leto treba misliti unapred na problem jakog zagrevanja modula na ovakvim aparatima.Nije velika investicija zameniti preventivno ove delove kad se uzme u obzir vrednost aparata a i opravke.Pozdrav i uspesan dalji rad.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje LCD Televizora”