AKAI AZ 4280FHDT4 LCD Ima ton nema sliku [RESENO]

problemi, kvarovi, sheme upload/download popravka LCD televizora

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
mijatovic_86
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 28 Avg 2006, 11:18
Location: Beograd - Cuprija
Warranty service: http://www.automatic-house.rs/
http://www.xjiec.com/
Specialty: computers

AKAI AZ 4280FHDT4 LCD Ima ton nema sliku [RESENO]

Post napisao mijatovic_86 » 11 Jun 2010, 20:53

FIRMA: AKAI
MODEL: AZ 4280FHDT4
CHASSIS(oznaka šasije):/
PCB(oznake na štampanoj ploči):20-MT5362--13-OX
MCU(procesor):/
EEPROM:/
VERTIKALA:/
AUDIO:/
VIDEO:/
SMPS (mreža): MLT198TL
FBT (vn trafo):/
TUNER:/
KVAR:/

OPIS KVARA:
Bio je potpuno neispravan, i mreza je ozivljena ali sada imam drugi problem, panel je belicasto-plave boje i nema slike, niti OSD, a ton radi.
Nikako ne uspevam da nadjem semu konkretnog modela, a ne mogu da vidim koji je tacno procesor jer je ispod hladnjaka, pa da preko njega trazim nesto slicno.
Oznaka glavne polce je 20MT5362 13 OX, a kartica koja kontrolise LCD ima oznaku SZTHTFTV1607. Nista od oznaka vecih kola ne moze da se vidi jer su ispod hladnjaka... ima jedno vidljivo kolo na glavnoj ploci sa oznakom MXB093031. Mreza ima oznaku MLT198TL (koji je izgleda veoma cest kod LCD tva)
Vidim da LCD televizori cesto imaju ovaj problem, da nema slike a ima tona... i da su to uglavnom drajveri koji vode LCD ekran... Zna li neko gde toga ima da se kupi u Srbiji, ako uopste ima :)

Ja nikako ne mogu da nadjem nista o konkretnom modelu TVa, kao ni ovim novim AKAI modelima LCDa (na primer od 42" AKAI LCT42AE(FHD))
Unapred hvala

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD TV 42" - Ima ton nema sliku...

Post napisao Majstor Duja » 12 Jun 2010, 10:19

Moraces da napises sve podatke sa modula (N/R pa broj...) da bi znali o cemu se radi ili da slikas module ali ne mobilnim telefonom...
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

mijatovic_86
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 28 Avg 2006, 11:18
Location: Beograd - Cuprija
Warranty service: http://www.automatic-house.rs/
http://www.xjiec.com/
Specialty: computers

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD TV 42" - Ima ton nema sliku...

Post napisao mijatovic_86 » 12 Jun 2010, 19:43

Digitalni mi nije bas najbolji al evo ponečega...(morao sam da stavim kao linkove ane direkt slike jer su previse velike i ne prikayuju se kako valja)

PoZadi ima i nalepnicu sa oynakom 1P91930L42G6127ZE6B0522

Slika TVa
http://i50.tinypic.com/ifuc6g.jpg

Slika cele pozadine
http://i46.tinypic.com/2csf5mf.jpg

Main Board (20-MT5362--13-OX)
http://i50.tinypic.com/259wsok.jpg

Power supply (MLT198TL)
http://i46.tinypic.com/f2kkkx.jpg

Ostale :)
PNEL - T805A
http://i48.tinypic.com/rb9xer.jpg

AV/HDMI/USB modul
http://i45.tinypic.com/eddg1.jpg

SZTHTFTV1607
http://i50.tinypic.com/2m65n2s.jpg

Daljinac
http://i45.tinypic.com/2e4dlcl.jpg

mijatovic_86
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 28 Avg 2006, 11:18
Location: Beograd - Cuprija
Warranty service: http://www.automatic-house.rs/
http://www.xjiec.com/
Specialty: computers

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD TV 42" - Ima ton nema sliku...

Post napisao mijatovic_86 » 12 Jun 2010, 20:29

Posto sumnjam da je problem na ovoj plocici SZTHTFTV1607, uspeo sam ne znam ni ja kojim cudom da iskopam ovo, i mislim da je to ta plocica

http://download.szlva.com/QQ/ep/EP00041200118.pdf

moye li se na osnovu nje naci ostatak celog TVa... na ovoj je procesor MST6M10L-LF, a kod mene je on por kulerom tako da ne mogu biti 100% siguran, ali po izgledu cele plocice mislim da je bas ta... identican raspored ostalih komponenti

Avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5724
Pridružen: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD TV 42" - Ima ton nema sliku...

Post napisao milan » 13 Jun 2010, 11:31

Probaj sa ovom 6M68 chasis, (8M68)
Jel si dobio negde neki odgovor, vidim svuda si trazio podatke.
Prilog
6m68.pdf
(720.63 KiB) Preuzeto 327 puta.

mijatovic_86
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 28 Avg 2006, 11:18
Location: Beograd - Cuprija
Warranty service: http://www.automatic-house.rs/
http://www.xjiec.com/
Specialty: computers

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD TV 42" - Ima ton nema sliku...

Post napisao mijatovic_86 » 13 Jun 2010, 13:31

Slabo ko odgovara, iygelda malo novija stvar, sredina 2009, pa nema podataka mnogo o njemu...
Na LCd driver plocicu (SZTHTFTV1607, na kojoj je pretpostavljam MST6xxxx)mi dolazi napajanje oid 12v, ali nigde posle nemam 3.3V, tako da kontam da je vrisnuo onaj DC-DC konverter, ali nema sile sa njega da procitam oznaku(mislim da to ne bi mogao ni dusko dugousko :),rasmisljam da externo sam dovedem tih 3,3V pa davidim kako ce da odreaguje... onaj procesor na glavnoj ploci se bas bas greje, a ovaj na LVDS plocici LADAN skroz... tj uopste ni ne radi jer ne dobija napajanje... od konektora koji dolazi na plocicu vodi se 12V to tog malog kolca(koji je valjda DC-DC konvertor) a posle od njega treba valjda da ide 3,3V sledece komponente, dva komada CX1084, koji treba da obezbede dovoljno struje za taj procesor MST6xxxxx... e sad na njih ne dolazi tih 3,3v vec samo 0,8...
pretpostavljam da je tu problem, ali da li smem da dovedem sam recimo laboratorijskim ispravljacem DC napon od 3.3V?

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1775
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD TV 42" - Ima ton nema sliku...

Post napisao cacko85 » 13 Jun 2010, 14:12

mijatovic_86 je napisao:...ali da li smem da dovedem sam recimo laboratorijskim ispravljacem DC napon od 3.3V?
Ni sam siguran za koi tacno DC-DC pishesh ali od iskustva ti kazem da ako to je resheno sa DC STEP DOWN Controler ondak ako mu dovedesh 3.3V od nadvoreshni "obican" (ili labalotoriski) stabilizator za 3.3V opet nema da radi, radi to shta ovaj step down moze da daje mnogo mnogo povishe struju od "obican st..." a napon da ostaje nepromenet.
Za da se osigurash dal je ispravan taj DC-DC a nemash shema za TV, ondak skini datasheet za kolo i vidi princip rada i shta je potrebno za da radi kolo itd..

Avatar
milan
gxu
gxu
Postovi: 5724
Pridružen: 19 Avg 2006, 22:38
Lokacija: NOVI SAD

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD TV 42" - Ima ton nema sliku...

Post napisao milan » 13 Jun 2010, 14:15

Probaj, samo pazi da napon neode gde netreba.
Ta verzija chassis 8M68 ima ta IC kola, neznam da li ova sema odgovara za plocu 20-MT5362--13 to mozes da
ustanovis po oznakama elemenata.
Ako je tu nesto i crklo, tesko ces moci naci delove, jedino neki budz, ili cela ploca.
Na mrezi koji naponi nisu valjali?, pa mozda na osnovu toga da procenis sta raditi, da nespalis nesto.

mijatovic_86
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 28 Avg 2006, 11:18
Location: Beograd - Cuprija
Warranty service: http://www.automatic-house.rs/
http://www.xjiec.com/
Specialty: computers

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD TV 42" - Ima ton nema sliku...

Post napisao mijatovic_86 » 14 Jun 2010, 17:22

Da li je neko imao iskustva u popravljanju ovih modula?
ne bih rizikovao dok ne iskopam pravu semu da znam sta sta radi...
u svakom slucaju ne stize mi napajanje na procesor na lcd driver plocicu...

mijatovic_86
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 28 Avg 2006, 11:18
Location: Beograd - Cuprija
Warranty service: http://www.automatic-house.rs/
http://www.xjiec.com/
Specialty: computers

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD TV 42" - Ima ton nema sliku...

Post napisao mijatovic_86 » 16 Jun 2010, 23:48

Zna li neko gde bi uopste mogli da se poruce ovi moduli, konkretno LCD kontroler meni fali za ovaj Akai :D Kineski slabo pricam, al nigde i nema po oznaci modula...

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD TV 42" - Ima ton nema sliku...

Post napisao Majstor Duja » 17 Jun 2010, 09:51

@Mijatovic:
Vidim da si postavio pitanje na dosta mesta (elektrotanya, elitesec...)... :roll:

Na LVDS (small signal) modul (kako ga ti zoves LCD kontroler) treba da dolaze 3.3V, 5V, 12V i 33V...tako je kod vecine aparata.
Isto tako taj AKAI aparat je teska Kina i dokumentacija je oskudna za njih, da bi nesto vise saznao moraces da skines hladnjake sa integralaca i
tako propratis signale i napajanja istih. Vidim da te su te savetovali u vezi 3.3V na napajanju. To napajanje MORA besprekorno da radi da bi gresku
trazio negde drugde...niko ti ovde ne moze reci "uradi to i to i popravio si uredjaj" ili "idi kupi tamo i tamo i resena stvar."
Milan ti je dao vrlo korisnu shemu!
Moras vise da se potrudis oko dijagnosticiranja gresaka jer su LCD-i prilicno komplikovani za popravku.
Sta bi sa ovom shemom za SHARP sto ti je jedan od kolega ponudio?
jer koriste slican procesor, kod tebe je MT5362 a na Sharp-u je MT8295 ... Mozes da propratis napajanja i sa te sheme....
Sa druge strane, ako nemas iskustva sa novijim aparatima, moj savet ti je da popravku prepustis iskusnijim majstorima jer ne pocinje se sa
popravkom space-shutlle-a neko se krene sa jednostavnijim stvarima...to je moj dobronamerni savet. poz
:pivopije:
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

mijatovic_86
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 28 Avg 2006, 11:18
Location: Beograd - Cuprija
Warranty service: http://www.automatic-house.rs/
http://www.xjiec.com/
Specialty: computers

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD TV 42" - Ima ton nema sliku...

Post napisao mijatovic_86 » 17 Jun 2010, 15:46

Hvala puno na savetima... Vec sam u procesu nabavke celog modula, ako se bude mogao naci :D naravno u kini :D
I da eventualno popravljanje ove plocice prepustam uskusnijem, caletu :D

mijatovic_86
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 28 Avg 2006, 11:18
Location: Beograd - Cuprija
Warranty service: http://www.automatic-house.rs/
http://www.xjiec.com/
Specialty: computers

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD TV 42" - Ima ton nema sliku...

Post napisao mijatovic_86 » 20 Jun 2010, 03:15

Pronasao sam koji je deo koji je vrisnuo, a to je onaj DC DC convertor..

Original oznaka je EC9410-F (2A 380KHZ 20V PWM Buck DC/DC Converter), i pravi ga firma http://www.ecmos.com.tw
Potrazio sam da li ga mozda kinezi ne kopiraju negde, i naravno :)
Nasao sam ovo XL1410 (2A 380KHz 18V Buck DC to DC Converter) firma http://www.xlsemi.com

Da li mozda ima ovako nesto da se nadje kod nas, ili ce morati da se narucuje od njih :)

p.s.
Nasao sam koje su sve alternative za ovu kinesku kopiju ali ne znam da li moze da se nadje nesto od ovih u Beogradu
XL1410 2A PWM Buck DC / DC, SOP8, enter the 3.6-20V, output 1.22V-18V up to 90% conversion efficiency
alternative:
BM1410A, TD1410, AP1512, AP1513, RM1410, GT1510, EC9410, EC9410C, SD46520, ACT4060 function compatible AOZ1010AI, AOZ1015AI, EC9406

Da li uopste ima u Srbiji gde da se kupi DC-DC step down konverter...

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24455
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD TV 42" - Ima ton nema sliku...

Post napisao Stolle » 20 Jun 2010, 19:22

EC9410C imaš u ASWO.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

mijatovic_86
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 28 Avg 2006, 11:18
Location: Beograd - Cuprija
Warranty service: http://www.automatic-house.rs/
http://www.xjiec.com/
Specialty: computers

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD TV 42" - Ima ton nema sliku...

Post napisao mijatovic_86 » 21 Jun 2010, 15:57

Izgleda da samo ASWO ovo ima u Evropi :D
mada isto se ceka kao i kad bi sam porucivao iz Kine... a i ovaj EC9410C je 1,5A a treba mi 2A, mada bi verovatno radio... al ne bi da cekam 2 meseca isporuku za "verovatno" :)
Ako neko u medjuvremenu sazna gde moze da se kupi 2A 380KHZ 20V PWM Buck DC/DC Converter nek javi :D
Bilo koji od njih sa ovim oznakama ce zavrsiti posao :EC9410-F, XL1410, TD1410, BM1410A, AP1512, AP1513, RM1410, GT1510, ACT4060 , SD46520

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD TV 42" - Ima ton nema sliku...

Post napisao Majstor Duja » 21 Jun 2010, 17:42

@Mijatovic_86:
Pogledaj naponski razdelnik na Pinu 5. (FB) EC9410, po tome ces znati koliki napon treba da da na izlazu pa mozes probati i sa linearnim stabilizatorima (recimo za 3.3V koristi KIA278R33PI i slicno) za probu...taj step-up stabilizator se koristi tu samo zbog manjeg grejanja...
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

mijatovic_86
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 28 Avg 2006, 11:18
Location: Beograd - Cuprija
Warranty service: http://www.automatic-house.rs/
http://www.xjiec.com/
Specialty: computers

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD TV 42" - Ima ton nema sliku...

Post napisao mijatovic_86 » 22 Jun 2010, 01:36

Mislis na ova dva otpornika u povratnoj sprezi ? Napon na izlazu i zavisi od njih, i koliko sam ja nasao za ovo kolo (sa 12V VCC) racuna se kao 1.222*(1+R1/R2), kao obican ne invertujuci pojacavac :)

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD TV 42" - Ima ton nema sliku...

Post napisao Majstor Duja » 22 Jun 2010, 10:45

Majstor Duja je napisao:... po tome ces znati koliki napon treba da da na izlazu ...
Da, ta dva, izracunaj napon i probaj sa linearcem...naravno, stavi ga na hladnjak...
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

mijatovic_86
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 28 Avg 2006, 11:18
Location: Beograd - Cuprija
Warranty service: http://www.automatic-house.rs/
http://www.xjiec.com/
Specialty: computers

[Rešeno]

Post napisao mijatovic_86 » 26 Jul 2010, 11:15

Reseno pravljenjem posebne plocice :) Direkt sa ulaznog kabla skida 220V, i na pomenutu plocicu koja je u kvaru, iza DC/DC konvertora dovedeno 3,3V i radi !
Porucio sam ec9410c (on je za 1,5A, a ovaj originalni je 2A, al valjda ce raditi), pa kad stigne probacu i to elegantnije resenje.

Hvala puno svima na odgovorima

p.s.
ne dozvoljava mi da editujem moj prvi post, vec samo ovaj poslednji

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Akai AZ 4280FHDT4 LCD - Ima ton nema sliku[RESENO]

Post napisao Majstor Duja » 26 Jul 2010, 11:53

...valjda si to galvanski odvojio...mislis, napravljeno je sa 220ac na 300dc pa konverterom na 3.3V?
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje LCD Televizora”