Medion MD32532-S - Ne startuje [ODUSTAO]

problemi, kvarovi, sheme upload/download popravka LCD televizora

Urednici: alexa_pg,KASA1

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
Stefan7
_
_
Postovi: 113
Pridružen: 31 Avg 2017, 22:40
Location: Srbija, Srbija
Specialty: consumer

Medion MD32532-S - Ne startuje [ODUSTAO]

Post napisao Stefan7 » 23 Feb 2020, 11:04

LCD TV
FIRMA: Medion
MODEL: MD32532-S
MAINBOARD: 17MB15E-5
SMPS: 17PW15-8


***************************************
SIMPTOMI:
Tv je dosao sa problemom da tesko startuje, musterija kaze da mora nekoliko puta da iskljucuje utikac iz struje pa da startuje.

DETALJAN OPIS KVARA i PREDUZETE RADNJE:
Kod mene nije hteo nijednom da startuje, prilikom pokusaja starta se ugasi stby led i cuje se kako zuji (pisti) mreza. Promenjeni su naduvani elektroliti kao i oni sa losim ESR ali bez promene.
IMG_20200223_105415_copy_600x450.jpg
P. S. Posle vise pokusaja, uspeo sam da ga startujem. Kad je startovan tv onda se ne cuje gore pomenuto zujanje (pistanje) iz mreze.
Zadnja izmena: Stefan7, dana 09 Mar 2020, 16:32, ukupno menjano 3 puta.

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3736
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Medion MD32532-S - Ne startuje

Post napisao alexa_pg » 23 Feb 2020, 13:55

Teško je napamet reći šta može da bude. Mišljenja sam da je ipak mreža neispravna.
Ja u ovakvim slučajevima mrežu priključim na vještačko opterećenje (sijalice) +5V, 12V i 24V i preko R 10K sa +5V dovedem napon na pin off/on. Mreža bi trebala da proradi i svi naponi moraju biti tačni. na taj način znam da li je mreža ispravna ili je nešto guši.
Jedina vakcina
samodisciplina.
Ostani doma

Stefan7
_
_
Postovi: 113
Pridružen: 31 Avg 2017, 22:40
Location: Srbija, Srbija
Specialty: consumer

Re: Medion MD32532-S - Ne startuje

Post napisao Stefan7 » 23 Feb 2020, 14:47

I ja mislim da je problem u mrezi ali ne mogu da nadjem sta je problem.

Avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2908
Pridružen: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Contact person: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Re: Medion MD32532-S - Ne startuje

Post napisao tom » 23 Feb 2020, 14:52

Mreža bi trebalo biti 17PW20.
Za početak zameni C877 i C878 oba 12nF/630V.

slika

Kod: Označi sve

https://assets.shopjimmy.com/media/catalog/product/cache/1/image/f8f28dc4a19c21aeb55ee5774693fb5d/2/0/20369474.jpg

Avatar
KASA1
gxu
gxu
Postovi: 1234
Pridružen: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: Medion MD32532-S - Ne startuje

Post napisao KASA1 » 24 Feb 2020, 09:27

@Stefan7, dopiši podatke o napajanju i matičnoj da ne nagađamo.
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"

Stefan7
_
_
Postovi: 113
Pridružen: 31 Avg 2017, 22:40
Location: Srbija, Srbija
Specialty: consumer

Re: Medion MD32532-S - Ne startuje

Post napisao Stefan7 » 24 Feb 2020, 16:31

@tom Kad zamenim javljam. Kod mene su oba kondenzatora 15nF/630V i na merenju imaju taj kapacitet.
@KASA1 Dopisao sam oznake mreze i maticne

Stefan7
_
_
Postovi: 113
Pridružen: 31 Avg 2017, 22:40
Location: Srbija, Srbija
Specialty: consumer

Re: Medion MD32532-S - Ne startuje

Post napisao Stefan7 » 29 Feb 2020, 16:37

@tom Zamenjena oba kondenzatora 15nF/630V i idalje se isto ponasa.

Avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2908
Pridružen: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Contact person: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Re: Medion MD32532-S - Ne startuje

Post napisao tom » 29 Feb 2020, 18:15

Zameni R913, R914, R915 sve po šemi su 1M.

Stefan7
_
_
Postovi: 113
Pridružen: 31 Avg 2017, 22:40
Location: Srbija, Srbija
Specialty: consumer

Re: Medion MD32532-S - Ne startuje

Post napisao Stefan7 » 29 Feb 2020, 19:39

@tom Nemam smd otpornike tih vrednosti jedino klasicne, ovi na merenju pokazuju 1M otpor. Da li ste procitali u mom prvom postu na dnu sta sam napisao?

Avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2908
Pridružen: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Contact person: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Re: Medion MD32532-S - Ne startuje

Post napisao tom » 29 Feb 2020, 19:48

...Kad je startovan tv onda se ne cuje gore pomenuto zujanje (pistanje) iz mreze.
Koliki je napon na mrežnom elektrolitu u toj situaciji.
Ako je ispod 340/350V zato ne uključuje stalno.
Ako nemaš smd opornike onda iste izvadi i očisti lepak ispod koji je ostao a isto i otpornike očisti!

Stefan7
_
_
Postovi: 113
Pridružen: 31 Avg 2017, 22:40
Location: Srbija, Srbija
Specialty: consumer

Re: Medion MD32532-S - Ne startuje

Post napisao Stefan7 » 29 Feb 2020, 19:59

Napon na elektrolitu kad ne ukljuci (pisti mreza) je 390V.
Nije mi jasno zbog cega da cistim otpornike?

Avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2908
Pridružen: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Contact person: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Re: Medion MD32532-S - Ne startuje

Post napisao tom » 29 Feb 2020, 20:41

Kad se izvadi otpornik može ostati i deo lepka koji je bio ispod istog!

Stefan7
_
_
Postovi: 113
Pridružen: 31 Avg 2017, 22:40
Location: Srbija, Srbija
Specialty: consumer

Re: Medion MD32532-S - Ne startuje

Post napisao Stefan7 » 29 Feb 2020, 20:47

Jasno. Sta da radim sa trenutnim problemom?

Avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2908
Pridružen: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Contact person: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Re: Medion MD32532-S - Ne startuje

Post napisao tom » 29 Feb 2020, 21:49

Iskluči inverter. Ako imaš 390V a nema pištanja onda pogledaj inverter i konektor za 24V na ploči za hladne lemove. Na taj isti konektor podledaj kontakte (male i female) da možda ima oksidacije.
Opčenito pretpostavljam da si pogledao ploču za hladne lemove, posebno oko transformatora (ispod na samim izvodima)
Na kraju ako imaš drugu ploču ( a skoro potpuno ista je i 17PW20) probaj!

Avatar
KASA1
gxu
gxu
Postovi: 1234
Pridružen: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: Medion MD32532-S - Ne startuje

Post napisao KASA1 » 29 Feb 2020, 23:07

Ne možemo ovako napamet, opet nikakvih podataka o mjerenjima nema. Self-check ploče napajanja (po preporuci kolege @aleksa_pg) je odrađen?,.. svi naponi u sekundaru pod opterećenjem korektni?
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje LCD Televizora”