Vivax LED TV-49S61T2S2SM,stoji na logo

problemi, kvarovi, sheme upload/download popravka LED televizora

Urednici: alexa_pg,KASA1

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
JRRade
_
_

Vivax LED TV-49S61T2S2SM,stoji na logo

Post napisao JRRade » 05 Mar 2025, 02:20

LED TV
FIRMA: Vivax
MODEL: LED TV-49S61T2S2SM//Vivax VX49FAL27/0216
MODEL DODATNO:HRVXDLD049252300000767
CHASSIS:neznam
MAINBOARD:SUNNY 13AT405//HK.T RT2841P838 HK.T.RT2841P838
PANEL:utisnuto na limu:3900002676-V2//SHB 20200802-A
nalepnica:Markasiz 49inch FRLS SAM.LSC490HN02-U01 SyYAH
T-CON BOARD:neznam
SMPS:zajedno sa maticnom plocom

SIMPTOMI:
TV ukljuci normalno na logo Vivax,a zatim vrti kruzice i tako stoji,ne iskljucuje se televizor

DETALJAN OPIS KVARA i PREDUZETE RADNJE:
Grejao sam sa fenom maticnu plocu,ali nema promene,napon iz mreze je +300V stabilan.Elektroliti na maticnoj ploci dobri.
Molim za pomoc ako neko ima firmware preko USB-a ili na neki drugi nacin.

Unapred hvala!
Pozdrav!

KASA1
Site Admin
Site Admin
Specialty: tv-multimedia

Re: Vivax LED TV-49S61T2S2SM,stoji na logo

Post napisao KASA1 » 05 Mar 2025, 15:27

Trenutno u bazi foruma ne nalazim software za taj model.

Kao što vjerojatno znaš, software iz baze je rezerviran za članove expert grupe, koji ga, kad zatraže, odmah i dobiju. U javnom dijelu foruma to baš i nije tako,...
No, ak se nitko prije ne javi, kao našem starom članu i profesionalcu u ovom poslu, izaći ću ti u susret i uploadati originalni software iz svoje arhive,... predveče.
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"

JRRade
_
_

Post napisao JRRade » 05 Mar 2025, 16:17

Hvala unapred!
Nisam uspeo jos da nabavim,
Pozdrav!

KASA1
Site Admin
Site Admin

Post napisao KASA1 » 05 Mar 2025, 21:59

Software imaš na linku:

Kod: Označi sve

https://sendgb.com/GBY0zxd154T
Link je šifriran, aktivan 24 sata. Password ti je poslan na PP.

Naziv software-a: "265_2841P838_1G_8G_Sunny_Turkey_LSC490HN02-U_Country_Turkey_Language_Turkish_DVBT2_HD_211103_081221__svn215_VX.zip"

JRRade
_
_

Post napisao JRRade » 07 Mar 2025, 05:53

Probao sam firmware u fajlu a i raspakovan.
TV reaguje na USB flesku ali nece da pokrene program,na ekranu se nista ne javlja,nema ni logo.
Kada je fleska u TV-u i ukljucim u struju,TV se malo kasnije sam ukljuci ,nema logo,blinka ledica napred i tako beskonacno.
Bez USB fleske javlja se logo ali moram 3 puta da stisnem dugme na daljincu dok se TV ukljuci.
Probao sam dugme za OK na daljincu da drzim pa da TV ukljucim u struju,ali nista.
Kada se TV ukljuci sa ili bez USB fleske ledica blinka u nedogled.

Svaka ponoc dobrodosla,
Pozdrav svima!

KASA1
Site Admin
Site Admin

Post napisao KASA1 » 07 Mar 2025, 15:00

Sa software-om bi trebalo biti sve u redu. To je jedini software za taj model koji se nudi na servisnom site-u.

Raspakira se arhiva i "install.img" file se usnimi u root flash memorije formatirane u FAT32. Isključi se tv iz mreže, ubaci fleška i uključi napajanje a update obično automatski kreće,... možda da probaš sa držanjem power tipke (tastera) na tv-u pri uključenju u napajanje ili drugom flash memorijom ak je ova prespora (s kraćim response time-om).

A drugo, nemaš isčitan log, možemo samo nagađati što se tu događa. Možda imaš i hardware-ski problem, istrošenu eMMC (exceeded life time).

JRRade
_
_

Post napisao JRRade » 09 Mar 2025, 02:08

Zamenio sam 4 elka od 10uF koji su bili mnogo losi,ali isto.
Kolika li je cena ove ploce nove ili polovne.

alexa_pg
Site Admin
Site Admin

Post napisao alexa_pg » 09 Mar 2025, 07:58

Postavi sliku (print sceen) sa koje može da se vidi šta sve imaš na flešci (koji fajlovi) prilikom instalacije softvera.
Takođe probaj neku drugu flešku. Poželjno da nije veća od 4GB i normalno formatirana kao FAT32

Prava stvar bi bila ako imaš načina, prikači TV na računar da vidimo log fajl.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"

ranes
gx
gx
Specialty: tv

Post napisao ranes » 09 Mar 2025, 08:23

Kolega koji programator imas pa da ti pomognemo da resis kvar? Steta je za tako nesto kupovati novu plocu. Na HK.T.RT2841P838 se zna gde su cmd, clk i d0 pa da se isp povezes i bar vidis stanje eMMC memorije. Ako je potrebno da je zamenis novom. Da napravis sebi kopiju sistema pa da vidimo da li je mbr dobar. Ako nista bar da ostvaris uart konekciju gde se vidi gde je stala instalacija softvera, koje je njeno pravo ime i takodje preko uarta mozes posebnim komandama odrediti istrosenost eMMC memorije. Najbolja opcija je eMMC isp kopija svega i tada radis sta ti je volja. Ovako mozemo samo nagadjati nacine kako bi prosla instalacija a i ako slucajno prodje veliko je pitanje zasto je android srusen i u kakav eMMC si ucitao novi softver pa su takve popravke izuzetno rizicne zbog brzog povratka kvara.

JRRade
_
_

Post napisao JRRade » 09 Mar 2025, 19:31

Probao sam fajl zuti kao i raspakovan
sa imenom install ,kao i sa imenom install.img

Kako da pristupim TV-u,treba kabli usb muski na usb muski,da li treba TV da je ukljucen,
da se ne susretnu naponi +5V iz racunara i iz TV-a
Prilog
1.jpg
2.png

alexa_pg
Site Admin
Site Admin

Post napisao alexa_pg » 09 Mar 2025, 20:05

Na flešci mora biti samo ovaj fajl install kao na tvojoj slici br. 2
Probaj još jednom sa drugom fleškom ne većom od 4GB
Po pravilu, ništa ne pritiskaš. Ubodeš flešku u tv a zatim TV u struju. Nakon pola minuta aparat se sam uključuje i kreće ažuriranje.

Što se tiče povezivanja TV-a i računara, ne može se povezati USB na USB
Treba ti TTL na USB konvertor. Ne znam šta imaš od programatora ali za najosnovniju komunikaciju TV - računar da bi pročitao log fajl, može da posluži i programator CH341
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"

KASA1
Site Admin
Site Admin

Post napisao KASA1 » 09 Mar 2025, 21:00

JRRade je napisao:
09 Mar 2025, 19:31
...Kako da pristupim TV-u,treba kabli usb muski na usb muski,da li treba TV da je ukljucen,
da se ne susretnu naponi +5V iz racunara i iz TV-a
Obzirom na upit, rekao bi da kolega nije još imao prilike raditi s UART komunikacijom.

Pisalo se već i u javnom dijelu o tome,... kolega @JRRade, pogledaj si i ovu temu.

JRRade
_
_

Post napisao JRRade » 11 Mar 2025, 05:15

Probao sam sa RT809H,na VGA isp, TV je bio u sty i ispisalo je ovo Pprint,
sacekao sam i ponovo pokusao,to je ponovni ispis
Prilog
ponovo citanje.docx
(7.09 KiB) Preuzeto 203 puta.
8.txt
(21.64 KiB) Preuzeto 191 put.

ranes
gx
gx

Post napisao ranes » 11 Mar 2025, 09:18

"mmc device status : DEVICE_ECC_FAILED[X]"
Pokreni SecureCRT, podesi com i brzinu zatim "esc pa kabal u uticnicu" i kada udjes u konzola mod i vidis ovo Realtek>
kucaj help da vidis da li si uspostavio komunikaciju a zatim
unesi mmc report i vidi da li imas informacije o trosenju memorija.
Takodje kada podesis konekciju ubaci usb, zadrzi tab na tastaturi i ne pustajuci ga takodje ukljuci kabal u uticnicu pa vidi da li ce poceti prisilna instalacija sa usb.
Obzirom na ovu gore poruku trebao bi napraviti prvo eMMC kopiju posto ces bez menjanja eMMC tesko sta uraditi.

JRRade
_
_

Post napisao JRRade » 15 Mar 2025, 04:58

U konzola mod nisam uspeo da udjem,mozda nisam nesto dobro odradio,
Probao sam preko TAB da nasilno pokrenem ali na ekranu se pojavilo samo Vivax i tu stalo,
Nesto sam snimio sto sam i postavio,
Ako je nand memorija neispravna da li se moze snimiti njena kopija,
Probao bi preko ISP ali mi treba slika povezivanja,
Nabavicu novu nand memoriju ,mozda i BGA153 adapter za RT809H,pa da procitam memoriju i prebacim u novu,da li ce to biti moguce

Procesor:RTD2841PSA,realtek
Memorija:H26M41204HPR,SK hynix

Unapred zahvaljujem!
Pozdrav svima!
Prilog
6.jpg

KASA1
Site Admin
Site Admin

Post napisao KASA1 » 15 Mar 2025, 12:06

Pinout imaš ovdje:

Kod: Označi sve

http://televid-sib.ru/index.php?topic=98264.0
Edit: postavio sam link jer zbog kvara na serveru fotke nisu prolazile.
Ne možeš li do posta s linka, javi, postavit ću sliku ovdje.

JRRade
_
_

Post napisao JRRade » 17 Mar 2025, 20:04

Skinuo sam sliku,
Pozdrav!

ranes
gx
gx

Post napisao ranes » 18 Mar 2025, 15:22

Objasni detaljno kako si pokusao uci u konzola mod pa cemo videti gde si pogresio.
Ako se uspes konektovati preko isp ne treba ti adapter jer ces preko isp procitati sadrzaj starog eMMC i u novi ako ga je potrebno menjati upisati sve sta je potrebno isto kao i preko adaptera. Jedino sto ce ako je adapter sa vise D linija za komunikaciju a programator to podrzava sve ici brze, konekcija biti sigurna ali isp ima tu prednost da ne moras skidati memoriju ako je nije potrebno menjati novom. Ako zamenis nov eMMC on je totalno prazan bez upisanog sadrzaja boot 1, 2, user i ispravno podesenog za tvoj model ext_csd. U takav eMMC se nista pomocu usb ne moze upisati jer nemas cak ni particionu tabelu.Zato prvo radis sa programatorom a nakon toga usb instaliranje.
RT809H je programator koji ne radi sa pojedinacno potrebnim particijama u user delu i pojedinacnim podesavanjima ext_csd ali se moze upisati sve u paketu. Postoji opcija za upisivanje odredjenog dela user podrucja ali moras znati pocetak i kraj particije u MB umesto da uneses HEX pa mi to ne deluje kao jednostavna opcija za nekog prosecnog korisnika.
Pri isp programiranju prvo izmeri otpore na clk, cmd i D0 gde ih ima jer pri lemljenju ko je nepazljiv cesto stradaju. Srogo vodi racuna gde lemis VCC a gde VCCQ. Pozeljno je 3,3V i 1,8V dovesti sa spoljnjeg sopstvenog a ne koristiti VCC i VCCQ napajanje od RT809H ili sa samog tv napajanja.
Ako se odlucis na zamenu eMMC ja bih na tvom mestu pre pokusao staviti neki Samsung KLM8G1GETF... Na dosta mesta Samsung bez problema menja Hynix a sa njim mozes ako pogresis reset podesavanje i ako je ponovo potreban prazan rpmb sa pojedinim programatorima vratiti na fabricko stanje. RT809H za sada to ne radi. Da ne spominjem koliko je Hynix osetljiv na vecu temparaturu pri montazi pogotovo ako ga vracas duvaljkom a ne ir bga stanicom i sl. Olaksavajuce za tebe je sto se HK.T.RT2841P838 mogu vratiti u zivot sa skoro svakim dampom, ispravno podesenim registrima i pod uslovom da je hardver dobar a nakon toga ici na usb nadogradnju koju si dobio od kolege.Kod tebe je boot verovatno prazan a Boot configuration [179] 0x00 (No Boot, Access to USER) a Reset function [162] 0x00 Temporarily Disabled (Default).
Ovo su dva kljucna podesavanja na koje moras obratiti paznju ako menjas eMMC novim a stari je toliko ostecen da ne mozes iz njega procitati ext_csd pa videti ove podatke i konfigurisati memoriju kako treba.Najbolje je kada se ext_csd podesavanja prepisu sa originalnog. Ako ti je ovo prva zamena eMMC a sudeci po pitanjima jeste mozda ce ti ovo sve biti prilicno komplikovano ali kada pogledas svaki pojedinacni korak on nije tezi od programiranja 25Q32 i ako ih odradis odredjenim redosledom uspeh je zagarantovan.
Postoji dosta toga sto nije za javni deo foruma pa za sve nedoumice mozes kao stari kolega pitati na pp. i mene a verovatno i ostale iskusnije kolege kada je u pitanju eMMC.

Odgovori

Natrag na “Servisiranje LED televizora”