Windows7 ... šta i kako ..

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Windows7 ... šta i kako ..

Post napisao fanzo » 07 Nov 2009, 01:59

Windows7 je od pre par dana i zvanično krenuo u opticaj. Da li će ovaj operativni sistem uspeti da zameni sjajni XP :!:

Evo kako ide prodaja softvera >> opširnije...
Evo malo "recenzija" na srpskom 11 stranica >> opširnije...
Na srpskom na Microsoft sajtu >> opširnije..

Postoji 32bit i 64bit verzija i koristi se u zavisnosti od mogućnosti hardvera. Da proverite da li Vaš hardver zadovoljava skinite besplatnu alatku za proveru .. kada se učita stranica kliknite na download >> http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=en
Za slučaj da Vam ova alatka kaže da je Vaš hardver zreo za otpad .. čitajte dalje ..

Upoređenje između WinXP, Vista i Win7 >> http://windows.microsoft.com/sr-Latn-CS ... e?T1=tab20

Windows7 zahteva noviji hardver i većina današnjih hardvera koji uveliko funkcionišu, neće moći da radi .. iz razloga ne postojanja drajvera ili nekompatibilnosti, naravno opet su drajveri u pitanju.

Neću pisati o lepim i korisnim stvarčicama u win7, moraćete ih sami videti .. :mrgreen: .. ima ih dosta ..

Evo par lepih saveta kako da pogurate win7:
- Win7 u startu koristi oko 300 i kusur MB radne memorije , za razliku od XP koji "troši" oko 100MB, u startu naravno. Ovo je lako da sredite ...

- matične ploče
.. većina nema drajvera .. uradite ovako .. nakon istalacije win7 operativnog sistema .... prekopirajte sa instalacionog diska matične ploče, drajvere za matičnu, odnosno fascikle sa pokretačkim fajlovima za instalaciju drajvera (čipset, usb, audio, video . itd.. sve šta koja sadrži) sve ovo prekopirajte na hdd .. desk .. desni klik na svaki od njih i obeležite da se softver pokreće u režimu XP .. nakon toga instalirajte drajvere za matičnu. Ne obraćajte pažnju na upozorenja o nekompatibilnosti.
Nakon instalacije svih drajvera matične ... ipak restartuje računar još jednom .. zatim idite u divajs menadžer i proverite uzvičnike .. ako koji postoji, pokrenite apdejtovanje drajvera i to neka ih win7 sam pronađe i biće ok. Za slučaj da nema uzvučnika a win7 i dalje prijavljuje da neki deo hardvera nije dobro instaliran ididte opet i divajs menadžer i bez obzira što nema uzvičnika pokrenite apdejt drajvera za određeni hardver.

- video grafike moraju biti malko jače nego na one koje ste navikli .. jbg.. idite odmah na sajt proizvođača i skinite najsvežije (kolko-tolko) drajvere .. isto desni klik na desku i da se pokreće u XP režimu. Ne obraćajte pažnju na upozorenja .. ako ne bude išlo iz prve, ne nervirajte se, pokušajte još koji put i proći će :mrgreen: U zavisnosti od Vašeg hardvera, možete očekivati razne male probleme, ali na kraju ipak proradi.. Za grafike ne istalirajte softver za ulepšavanje i razne druge funkcije koji ide uz njih naročito ako je nekompatibilan sa win7, instalirajte samo drajvere i sa tim ćete imati mogućnost podešavanja bar osnovnih funkcija grafičke.

- audio isto važi kao i za sve iznad.
Za slučaj da win7 sam ponudi instalaciju drajvera i pritom još ispiše da je uspešno instaliran, u tom slučaju je sve ok. Ručno apdejtujte drajvere samo ako primetite da pojedini hardver ipak ne radi dobro.

-mreža - instalacija drajvera najčešće ide uz matičnu, bitan preduslov za dalje .. a podešavanje mreže uopšte nije potrebno :mrgreen: .. win7 je izgleda toliko "pametan" .. da .. ehh .. ovde ne treba dalje ništa pisati... no ako želite i dalje imate opcije da upravljate IP adresama .. i ono što je bitno spreman je za IPV6 protokol.

- Apdejt sa XP je moguće samo ako ima SP3 .. u tom slučaju sva podešavanja sa starog OS se (i ne mora) prenose na novi automatski. Inače se ova podešavanja mogu preneti i ručno .. postoje alatke na MS sajtu.

- DualBut - XP ostaje na C: .. prilikom instalacije pazite gde klikate , mislim na koju particiju, i win7 može da ide na D: ... važno! kada ste ovo uradili i u win7 pogledate , pokazaće da je win7 na C: ali da Vas to ne zavara (i ne dobijete slom živaca) on nije na C: .. proverite ime koje ste dali C: particiji. .. kada se vratite na stari XP i on će pokazati i dalje da je na C: .. ovo je malko zbunjujuće.

Oni koji imaju noviji hardver ovo i nisu morali da čitaju :mrgreen: .. mislim da je sada vremešni XP zaslužio da ide u penziju ..
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

kisko
Preminuo

Re: Windows7 ... šta i kako ..

Post napisao kisko » 07 Nov 2009, 03:35

A dali si probao neki od programatora na njemu ili ćemo to ipak odradjivati sa XP :lala:
uvek ima nesto interesantno

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 12 Nov 2009, 01:19

Instalisao sam ga kao DUALBOOT i nijedan drajver mi nije trebao :shock: ,sve radi perfektno i brzo :tooo: ,vizuelno a i u radu je "boli glava" i izgleda da je majkrsoft konacno posle dosta pokusaja ubo pravu stvar :tooo: .Moram dobro da ga prostudiram jer izgleda da mnogi od programa i netreba da se instalisu poput plejera,acdsee i slicno,mislim da i nero netreba vise...tek treba da mu "ispipam" sve mogucnosti,grafika je super....evo izgled desktopa mada se to nemoze docarati slikom jer u samom radu je mnogo bolji...svaka cast
Prilog
11-12-2009 1-07-51 AM.jpg

JaroslavBires
___
___
Specialty: whitegoods

Post napisao JaroslavBires » 12 Nov 2009, 19:11

A jel vi to koristite zvanične probne verzije? lolzi lolzi lolzi
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 12 Nov 2009, 19:49

Original HOME PREMIJUM verzija :pivopije:
12.11.png
Naravno imam i ključ :lala:

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 12 Nov 2009, 20:16

Da .. ima puno toga zanimljivog .. ako imate ekran osetljiv na dodir.. miša i tastaturu možete da bacite u špajz .. neće vam više trebati ..
Kisko nisi aktivir o win..
Treba par dana naviknuti se gde je šta.. jer je sve pretureno.. poređano nekim boljim smislom .. neke stvari su sad više pri ruci ..

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 12 Nov 2009, 20:42

fanzo je napisao:Da .. ima puno toga zanimljivog .. ako imate ekran osetljiv na dodir.. miša i tastaturu možete da bacite u špajz .. neće vam više trebati ..
Kisko nisi aktivir o win..
Treba par dana naviknuti se gde je šta.. jer je sve pretureno.. poređano nekim boljim smislom .. neke stvari su sad više pri ruci ..
Napisao ja lepo imam kljuc i SN :lala: ,ima dana dok se malo naviknem na "dobro" :pivopije: ,treba i da nadogradim srpski WIN7 pa tek onda...

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 12 Nov 2009, 20:57

srpski iz control panela .. za minut .. ne sećam se više tačno kako .. malo zapetljano, ali snaćićeš se brzo .. idi u control panel..

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 12 Nov 2009, 21:19

Ništa ne rekoste za programatore. :?:
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 12 Nov 2009, 21:51

Ne stižem da instaliram i probam .. ali ako baš treba :roll:

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 12 Nov 2009, 21:53

Ma ne, ima vremena. :lala:
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 13 Nov 2009, 02:17

fanzo je napisao:srpski iz control panela .. za minut .. ne sećam se više tačno kako .. malo zapetljano, ali snaćićeš se brzo .. idi u control panel..
Ako si mislio na promenu tastature na srpski,to sam uradio odma pri instalaciji.Ja sam mislio na srpski interfejs kompletnog wina, e sad ako ti imaš ultimate verziju(ima MUI) onda verovatno nije problem,možda onda može i iz control panela a i ako nemože ipak se odradi uz pomoć vistalizator 2.30 lako se prebaci na srpski.
Probaću kako izgleda sa LIP paketom koji upravo skidam,mada sumnjam da menja kompletno sve u win na srpski :roll:

Kempi
_
_
Specialty: computers

Post napisao Kempi » 13 Nov 2009, 10:43

Nema ni ultimate verzija srpski u sebi,ali se to resava pomocu LIP-a velicine 41.5Mb.Idete u control panel i potrazite na windows update,pa opcioni updateovi.Tu ima srpski latinica (cirilice nema)..

[img=http://i.iimmgg.com/images/th/dcc6fe921 ... 1c4430.jpg]

Inace,windows 7 nema nijedan mail klijent u sebi,pa cete morati koristiti windows live,gmail,yahoo ili neki drugi alternativni mail klijent(the bat....) ili standardne web mailove vasih provajdera
zena moze da bude i sa sela,al' auto mora da bude iz Japana

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 13 Nov 2009, 15:33

Ima ultimate verzuja serbian MUI,nebitno jer je ima ovde

Kod: Označi sve

http://rs154.rapidshare.com/files/302361121/W7SerbLang.rar
pass:surcin-forum.tk

tu je Serbian MUI ,izgleda ovako kad se skine
13.11.jpg
,probao sam no izgleda da je tako samo nadogradja LIP-a, koji koliko se sećam u XP nije menjao komplet WIN na srpski već poneke stavke.E zato sam pokrenuo Vistalizator i dodao serbian MUI koji ima u tom skinutom fajlu sa rapida,znači add u vistalizator nakon čega me upitao dali želim da pokrenem instalaciju srpskog jezičkog alata i nakon instalacije i restarta sve je na srpskom,znači sve stavke u win-u ,promenio je i IE explorer8 u srpski,evo izgleda nakon instalacije
13.12.png
Ono sto me juče zabrinulo je i da nemogu instalirati nera tj nisu kompatibilne verzije pa čak i neke nero9 kao ultima i portable,skinuo sam nero 9 full i kad sam otvorio a i on kao iso fajl :m: ...i kliknem na njega kad ono sam win ga narezao bez problema :tooo: a nero bogami 2.5GB
Znači moguče je očekivati da neki programi zasad neće moći da se instaliraju na win

P.S. Nek urednik vidi dal brisati gornji link ili ga ostaviti jer je čist
Zadnja izmena: kisko, dana 20 Nov 2009, 14:59, ukupno menjano 2 puta.

chellawy
gx
gx
Contact person: SIX
Specialty: tv

Post napisao chellawy » 13 Nov 2009, 18:21

P.S. Nek urednik vidi dal brisati gornji link ili ga ostaviti jer je čist
sto se mene tice, ako nije ilegala moze da ostane... link....
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 13 Nov 2009, 18:43

Nije ilegala,to je klasična nadogradja win-a,za to netreba ni serijal ni nista drugo.To je ustvari deo win-a koji je čika Bil postavljao u dok je bila beta verzija i korišteno je za nadogradnju jezika e sad kad je izasla legalna verzija koje ima kupiti u svakoj zemlji na matičnom jeziku ta nadogradja je skinuta sa Bilovog sajta.
Znači dok je bilo u beta verziji moglo se skinuti sa zvaničnog sajta za potrebe HOME PREMIJUM verzije dok je u ULTIMA beta verziji bile ubačene sve verzije(MUI za sve jezike) koji je izbačen kasnije kad su izašle finalne verzije jer je svim zemljama isporučen novi win na matičnim jezicima.

rubin_miki
Preminuo
Kontakt:

Post napisao rubin_miki » 13 Nov 2009, 22:15

mi ga imamo skoro mesec dana, radi zasad sve ok, ali na domacim kompovima, nisam ni probao dosad programatore i ostalu boraniju vezanu za nas rad...
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 15 Nov 2009, 01:25

Napomena: Oni koji imaju blackXP ,lastXP i slične verzije nek nepokušavaju dualboot jer neće nuditi opciju da izaberu sistem pri dizanju :!: .Naime iz WIN7 će videti tu particiju i moći da pristupa fajlovima ali više neće moći/imati opciju da izaberu winXP kao os na kom će raditi.Najbolje je kad je na računaru instaliran WindowsXP SP3,tad nema nikakvih problema i dualboot će biti aktivan u slučaju da je drugi OS win7 i nepita već se direktno otvara.
Možete probati da ubacite u te verzije XP-a boot.ini ili ntldr no mislim da ćete i nakon toga ćete imati opciju dualboot samo pri prvom podizanju a već pri prvom restartu više neće biti nijedan sistem dostupan :? .Takođe opcija da probate sa aktiviranjem sistema pomoću EasyBCD neće puno pomoći u sa tim sistemima,jedino će biti od koristi ako ste kojim slučajem nešto zeznuli pri instalaciji win7 pa vam nedaje opciju dualboot iako je na drugoj particiji winXP SP3 tad će pomoći EasyBCD.Takodje u slučaju da na drugoj particiju imate instalisanu Vistu ili Linux a kojim slučajem ima problema oko dualboot-a ,EasyBCD će tu biti od pomoći.....Eto toliko,možda nekom zatreba :lala:

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 15 Nov 2009, 05:00

XPSP1 dualboot ok.
Ako se dese problemi boot.ini se uvek može prepraviti ,, naravno ko zna.

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 15 Nov 2009, 15:15

fanzo je napisao:XPSP1 dualboot ok.
Ako se dese problemi boot.ini se uvek može prepraviti ,, naravno ko zna.
Imao sam na koleginom kompu blackXP i on je takodje SP3 no problem nastaje jer se black sasvim na drugi nacin podiže na cega nisam ni obraćao pažnju dok nisam instalisao win7 nakon toga 7 vidi sve fajlove u blackXP ali pri dizanju nisam imao opciju dualboot :? .Tad sam potražio boot.ini i ntldr u black i njih ni nema ni u root pa makar kao skrivene a ni ostalom delu win-a.Probao sam i sa postavljanjem tih fajlova iz drugog win-a i nije pomoglo jer pri dizanju ide direkt na 7,bez pitanja,očigledno pri instalaciji win7 proverava drugu particiju i pri instalaciji taj info smešta negde,tako da pri dizanju posle i nepita akonije primetio da postoji sistem na drugoj particiji.
Tek sa EasyBCD dobio sam mogucnost da dodam winXp kao drugi sistem i to je i prošlo prvi put pri dizanju sistema jer sam imao opciju dualboot i podigao sam blackXP no već po restartu radi provere dal sad win7 radi kako treba dobio sam info da HD nepostoji odnosno komp više nije video ni jedan sistem na hardu :shock:

Najverovatnije da postoji način da se to reši no najsigurnije je da imate neki od klasičnih winXP kao sistem jer u suprotnom može da prođe kao ja sa blackXP tj da izgubi oba sistema...nije džabe napisano da pri upgrade mora biti VistaSP1 na kompu,negde sam pročitao da može nadogradja i na winXP SP3 dok na ostale verzije nemože nadogradnja.
Najverovatnije da postoje trikovi da se dualboot odradi i sa drugim sistemima no postoji i mogućnost da izgubite oba sistema u tom probavanju :? .

Ovo su lična iskustva sa win7,pa ako neko ima rešenje za sigurnu instalaciju sa ostalim sistemima poput blackXP,lastXP i sl. nek postavi INFO

Odgovori

Natrag na “Windows - softverski problemi”