GHOST2K3 upotreba

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5328
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

GHOST2K3 upotreba

Post napisao chellawy » 06 Jul 2008, 00:34

Ovako bilo je vise puta reci o ovom programu i raznih iskustava i komentara. Evo sada da vam izdeklamujem kako ja to radim vec duže vremena, zašto i kakva su moja iskustva.
Inače ja sam tako navikao i nisam imao problema, ali ne želim nikome da namećem svoj način razmišljanja , već su ovo moja iskustva i saveti.

zašto koristim ghost Dok sam imao pre nekoliko godina stari PC i na njemu Win98se, često sam imao problema sa padanjem sistema ili sa zagušivanjem i zaglupljivanje kao i sa nekompatibilnosti sa novim software-ima koje sam pokusavao da instaliram a onda bi se takodje desio neki krah koji se teško sanirao na Win98. Par puta sam iz dosade pokrenuo neke fajlove zaražene virusima a čisto iz radoznalosti šta ti virusi "rade". Tada sam dosta često koristio ghost koji mi je vraćao sistem onako kako mi je i trebao da radi. (Normalno) Sada od kada imam novi PC (2 i po godine) i na njemu XP , nemam toliko problema sa padom sistema , kao ni sa nekompatibilnosti software-a i hardware-a tako da ga za svoje potrebe i ne koristim tako često.
ALI zato ga sada koristim u druge svrhe a to je da kolegama, i prijateljima kojima sredjujem računare , obavezno uradim ghost jer oni nisu toliko iskusni korisnici i često sami prave greške i sruše sistem , a onda često nije moguće uspešno vratiti njihov OS pomoću opcije sistem recovery iz windows-a. recimo imam jednu koleginicu (s bivšeg posla) čiji muž voli malo da gleda sličice po netu i redovno pokupi viruse. mada taj PC koristi njih 5oro , tako da ga barem 4-5 puta godišnje moram ghostovati. ali to nije problem jer to traje 3-5 minuta na ovim novijim računarima dok je to trajalo i po 20 minuta na starijim PC-ima.
Inače program je najkorisniji za kolege koji poseduju igraonice sa naravno desetinama računara, i ako su isti hardware-ski (što recimo imam jednog prijatelja koji je kada je otvarao igraonicu kupio je sve iste PC-ije a ne kao neki sve i svašta) onda je ghost velika ušteda vremena

šta je najbitnije ako želimo da koristimo ghost
1. verzija koja provereno radi na bilo kojoj platformi Win-a i pod bilo kojim formatom NTFS ili FAT32 FAT16 je GHOST2K3
2. Ghost se pokrece isključivo iz DOS moda. Može i iz win moda ali ćete zasigurno imati probleme i moj je savet da ni ne pokušavate.
3. Da bi na PC-iju koji radi pod XP OS pokrenuli ghost , morate ući u DOS tako što ćete ubaciti startup disketu za XP. Naravno ako nemate Floppy disc moraćete ga nabaviti (a to bar nije problem). Startup disketa se pravi tako što u windows exploreru kliknete desni klik na A pa zatim format, create a startup disc.
4. Sledeće što je neophodno je u BIOSu podesiti redosled boot-ovanja tako da prvo traži FDD flopy a dalje je svejedno jer ćete posle ghostovanja tj kada završite povono ući u BIOS i vratiti redosled onako kako vam je bilo ili kako vam odgovara stim što vam sigurno neće biti flopy na prvom mestu ;)
5. kada ste instalirali OS, office, sve potrebne driver-e za vaš prateći hardware, kao i sve programe koje koristite u svakodnevnom radu, i naravno podesili sve nepohodne parametre kako bi vaš računar radio da tako kažem "maximalno opremljen" tada se radighost takvog "momenta" kada je vaš PC čist , bez grešaka , nezatrpane ragistry baze, bez virusa itd..
6. preduslov i najbolja varijanta je da se sve opisano pod tačkom 5 radi na formatiran HDD. i da se ghost odradi odmah po završetku podešavanja OS-a i svega opisanog.
7. ghost image obično zauzima izmedju 2,5- 4 GB prostora, a sve zavisno koliko imate instaliranih programa i kakvih jer neki profi programi zauzimaju dosta prostora. Prosečni korisnici imaju ghost image veličine oko 3GB. Ja lično ne kompresujem taj fajl jer su HDD-i uglavnom veći od 80GB i ta 3GB nikome ne smetaju.
8. Naravno glavni uslov je da imate najmanje 2 particije na PC-iju ali o tome je suvišno i pričati jer to samo još totalni početni ne znaju.
9. svima onima kojima radim ghost, napravim ghost direktorijum na D particiji i nazovem ga GHOST ne briši !!! a takodje sve korisnike računara upozorim i kažem im da je za njihovo dobro da taj folder ne diraju !!!!! opet napominjem da to radim samo prijateljima. Za ostale to ne važi
10. Ako se korisniku PC-ija pokvari neka od komponenti tj nešto od hardware-a a oni vam to ne prijave , onda ćete posle ghostovanja imati problem da će vam OS prijavljivati grešku u driver-ima.


execute ili ti izvršenje:
1. palite PC
2. stiskate del na tastaturi (ili Zavisno od brand-a PC-ija ) ono što je potrebno za ulazak u BIOS ili setup
3. first boot = FLOPPY
4. izlazite iz BIOS-a , snimate promene
5. ubačena je startup disketa, pokreće DOS mode
6. nakon pokrenutog DOS-a , vadite tu disketu i ubacujete disketu na kojoj je file GHOST2K3.EXE
7. koristeći tastaturu pokrećete ghost (oni koji nisu nikada ranije radili u DOS-u mogu imati manjih problema) , dovoljno je kucati ghost2k3 i onda pritisnuti enter (ovo mu dodje sad već kao idiot proof :lala: )
8. ostali tasteri za rad sa ghostom su TAB, kursori tj strelice, enter i esc.
9. bitno je da znate šta želite a u osnovi to su dve funkcije NAPRAVITI IMAGE FAJL ili IZ IMAGE FAJLA VRATITI PARTICIJU
u prevodu je tako a ko ne zna toliko engleskog onda je slikovit opis sledeći pokušaj ali beznadežan (jer i pored XP-a na srpskom mislim da je nepoznavanje osnovnih stvari engleskog jezika = nepismenost u svetu računara... no to je već off)
10. veoma je bitno da u tab-u tj u polju za naziv samog fajla upišete ime, kao i da pripazite u gornjem tab-u (polju) putanje foldera izaberete pravi disk i folder. Preporuka je da folder bude ranije kreiran u Win modu i ja ga obično kreiram na D:ghost
11. kada izaberete putanju i imenujete image file , tab prebacite na save i onda pritisnete enter i tada vas jos pita dali želite da kreirate file = da , da li želite da kompresujte file = (kako vam volja) moja preporuka NE
12. procedura na OS XP je oko 3-5 minuta zavisno od brzine vašeg računara. Ako je sporiji reda 1GHz to može da potraje i celih 10 minuta.
13. nakon završenog kreiranja image-a izadjete iz aplikacije i ugasite PC
14. ponovo pri uključivanju računara ulazite u BIOS i vraćate boot redosled na recimo first= CD, second= HDD, mada je to opciono prema vašim potrebama ali sigurno je da neće biti FDD jer XP ne može tako da startuje

ako se još nečega setim da je bitno dopisaću kasnije

u prilogu je okačena verzija koja je opisana i provereno radi !!!

P.S. mislim da su slike suvišne , no ako bude potrebe zbog mogućih početnika koji nisu imali iskustva sa DOS operativnim okruženjem , naknadno ću i slike da ubacim u temu
Nemaš dozvole za preuzimanje priloga dodatih postu.
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

zozontv1
___
___
Postovi: 582
Pridružen: 16 Okt 2006, 08:10
Lokacija: Beograd (N. Beograd)

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao zozontv1 » 07 Jul 2008, 06:25

Chellawy,
Mislim da je ovo veoma korisno, barem za mene
Hvala na trudu!

cicos
_
_
Postovi: 72
Pridružen: 28 Dec 2007, 12:59

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao cicos » 27 Avg 2008, 14:34

chellawy je napisao:Ovako bilo je vise puta reci o ovom programu i raznih iskustava i komentara. Evo sada da vam izdeklamujem kako ja to radim vec duže vremena, zašto i kakva su moja iskustva.
Inače ja sam tako navikao i nisam imao problema, ali ne želim nikome da namećem svoj način razmišljanja , već su ovo moja iskustva i saveti.
...
Sve bi bilo lijepo da nije ruzno :-(
Imao sam jednog pacijenta na kome sam mogao napraviti IMG
ali ga kasnije nisam mogao ucitati.
Jednostavno ta opcija nije bila dostupna.
Usput mislim da je vazno da li je FAT ili NTFS na particiji na kojoj se snima IMG
ako je IMG veci od 4Gb ali tada nastaje problem sa DOS-om i NTFS...

Poz
JaMi

Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5328
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao chellawy » 27 Avg 2008, 22:44

ne razumem na kakav problem sa DOSoma i NTFS om mislis?

a sto se tice velicine koliko se secam sam program pravi nakon 2Gb sledeci fajl , tako da ako prelazi 4 Gb on ce da pravi treci fajl.... e to sad treba jos proveriti jer sam malo i zaboravio od gomile podataka (i malo rakije)

a mislim da neces imati problema ako budes koristio ghost2k3
kao sto sa napisao ISKLJUCIVO tu verziju
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

cicos
_
_
Postovi: 72
Pridružen: 28 Dec 2007, 12:59

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao cicos » 01 Sep 2008, 21:57

Pa problem je pretpostavljam odatle sto sam boot disketu pravio pod 98-com
jer XP neshto ne obozavam jer je smor mnogo veci ako hoces pristupati
portovima iz Pascala...
Moguce da nema frke ako je disketa formatirana kao boot pod XP-om

Imam vec tu verziju ghosta i radi na svim kompovima osim na tom jednom

Nema veze - naveo sam to kao mogucu zahebanciju pa da se neko ne iznenadi :uca:
Poz
JaMi

Avatar
skyline-GTR
gx
gx
Postovi: 1630
Pridružen: 26 Avg 2006, 22:26
Location: Bosna i Hercegovina
Contact person: Ibrahim
Lokacija: Bosanska Krupa

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao skyline-GTR » 18 Sep 2008, 23:48

vjerujem da je pitanje glupo i smijesno ali jebiga nisam to nikad radio pa me zanima ovo,kad se sav taj proces sa ghostom zavrsi naravno racunar je vec spreman za rad (jer su windowsi sa drajverima i pratecim programima instalisani a i ghost odradjen na njemu)medjutim nakon odredjenog vremena ja formatiram c particiju e sad sta dalje??i dali ovo vazi i za windows milenium jer njega imam na racunaru u servisu?
Danas je tesko biti budala,jebiga prevelika konkurencija

Avatar
skyline-GTR
gx
gx
Postovi: 1630
Pridružen: 26 Avg 2006, 22:26
Location: Bosna i Hercegovina
Contact person: Ibrahim
Lokacija: Bosanska Krupa

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao skyline-GTR » 21 Sep 2008, 19:49

ajde chellawy nemoj biti stisnut na rijecima daj jos koju pa da i ja sebi odradim ovaj ghost samo mi to objasni :mrgreen:
Danas je tesko biti budala,jebiga prevelika konkurencija

Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5328
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao chellawy » 21 Sep 2008, 23:27

sto se tice millenium win-a , nisam na njemu nikada experimentisao sa ghost-om ali sigurno da moze.

dovoljno je posle formatiranja da ubacis sistemsku disketu i podignes DOS a onda sa D diska na kome ti je ghost image, lepo pokrenes ghost2k3.exe i polako ....

licno ne volim windows millenium i sretao sam ga na veoma malo korisnika.....

ali sustina ghostovanja je ista

pokrenes DOS i onda radis kopiju
ja upravo tako i radim , mada nije potrebno, na win98, formatiram C i onda pokrecem DOS i radim ghost.

mada , ponavljam , formatiranje nije potrebno , ali nije ni zgoreg jer ponekad ostanu nekako (ne znam kako) neke greske koje se ponove u sistemu. (imao sam par puta takve simptome kod WIN98, ali ne i kod XP) zato kod win98 obavezno radim format
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19990
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao fanzo » 22 Sep 2008, 00:21

u softveru GHOST imaš opciju da snimiš bekap direktno na disk i opciju da taj disk bude butabilni. Tako da nije potrebno podizati dos i sl..samo ubaciš GHOST bekap disk i podesiš da butuješ PC sa CD-a. Nije potreban ni formatC , sve GHOST odradi sam...odeš na kafu i kada se vratiš tvoj OS je kao i što je nekada bio.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
skyline-GTR
gx
gx
Postovi: 1630
Pridružen: 26 Avg 2006, 22:26
Location: Bosna i Hercegovina
Contact person: Ibrahim
Lokacija: Bosanska Krupa

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao skyline-GTR » 22 Sep 2008, 01:49

puno hvala decki :mrgreen:
Danas je tesko biti budala,jebiga prevelika konkurencija

Avatar
JaroslavBires
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 25 Okt 2007, 19:06
Location: Stara Pazova
Specialty: whitegoods
Lokacija: Stara Pazova

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao JaroslavBires » 22 Sep 2008, 22:05

:tooo: Uradiću i ja pomoću Chellawi savetima a na Fanzo način: butabilni cd odnosno dvd i šlus! Imate :pivopije: momci! :lala:
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5328
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao chellawy » 23 Sep 2008, 12:32

iz licnog iskustva pri koristenju ghost-a na win98
imao sam problema uvek kada sam pokretao ghost drugacije od DOS varijante....

zato je moja preporuka i uvek radim iz DOSa

dok takodje isti za XP necete ni moci da pokrenete bez DOSa jer XP ne pokrece MS DOS mod.
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Avatar
focus
gx
gx
Postovi: 298
Pridružen: 21 Mar 2007, 20:50
Lokacija: Bačka Palanka

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao focus » 10 Okt 2008, 09:30

evo da se i ja nadovežem na ovu temu pošto smo kolega chellawy i ja pokušali da uradimo ghost iz dosa na sata diskovima. nije nam pošlo za rukom pošto se iz dosa sata diskovi ne vide tako da od norton ghost-a nije bilo ništa. posle malo traganja po netu sam se odlučio da probam sa programom Acronis True Image. http://www.acronis.com/ program se koristi iz windowsa i prilično je jednostavan. kreće se sa opcijom backup izabere se sistemska C: particija dalje se uglavnom zadržavaju default podešavanja jedino što treba zadati putanju za pravljenje imidža negde na D: particiji. dalje program sve sam odrađuje. kod vraćanja sistema koristi se opcija restore gde zadamo putanju do imidža koji smo ranije napravili ostalo sve ide po principu next,next...
ranije nisam praktikovo bilo kakva ghost rešenja ali evo komp na kome sam ovo uradio već desetak dana radi bez ikakvih problema :lala:
ja sam ga iskoristio da prebacim sistem sa svim pratećim programima sa starog na novi veći hdd. pošto starih pata diskova ima sve manje u stvari u prodaji ih gotovo i nema verovatno da će nam sve više trebati ovakva rešenja.

Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 5328
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao chellawy » 12 Okt 2008, 18:59

odlicna dopuna na temu kolega focus

eto da ponovim to sto si rekao
naisli smo na problem da ghost ne vidi SATA diskove, barem je to bio eto slucaj na toj masini
verovatno i na dalje ali moram da naglasim da nisam do sada ni probavao sa SATA diskovima da radim ghost-ovanje
vec samo sa ATA.
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Avatar
cikajoca
_
_
Postovi: 59
Pridružen: 09 Sep 2008, 22:07
Location: Brcko

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao cikajoca » 15 Nov 2008, 23:37

Koristim gost već godinama, uglavnom imam "HIRENS" butabilne CD-eove sa alatima i nisam imao većih problema . Sada koristim verziju "HIRENS 11". Ako je imidž rađen sa starijom verzijom, novija je čita bez problema, ali ako je rađen sa novijom verzijom, starija je neće pročitati. Znači treba samo paziti da je ista ili novija verzija . Ostalo je sve kako je opisano ovdje. Dok se popije kafica, komp je opet kao nov.
CIKAJOCA

Avatar
JaroslavBires
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 25 Okt 2007, 19:06
Location: Stara Pazova
Specialty: whitegoods
Lokacija: Stara Pazova

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao JaroslavBires » 17 Nov 2008, 21:30

Zar ima HIRENS 11?
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

Avatar
mesecar
___
___
Postovi: 615
Pridružen: 26 Sep 2006, 23:32
Location: Beograd
Lokacija: Rakovica

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao mesecar » 20 Dec 2008, 20:36

http://www.hiren.info/pages/bootcd

ovde je poslednja verzija 9.6

znaci, nema 11

Avatar
JaroslavBires
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 25 Okt 2007, 19:06
Location: Stara Pazova
Specialty: whitegoods
Lokacija: Stara Pazova

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao JaroslavBires » 21 Dec 2008, 12:19

Možda је Joca mislio na Acronis 11, jer njega ima i verzija 12.
Skinuo sam trial, no Acronis True Home Image 2009 traži ključ, iako sam ubacio?
Šta će se desiti sa Backup-om koji sam napravio nakon 15 dana trial perioda, ako ključ "ne pije vodu"?
Nisam uradio po Chell receptu, jer imam dva SATA HDD, no Acronisom sam napravio DVD sa bekapom i dodatno CD sa Acronis startup-om bootable i još je tražio da mu napravim Acronis safty zone na HDD. Ima li ko još predloga ili lekova?
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

tlab
_
_
Postovi: 3
Pridružen: 14 Feb 2009, 11:52
Location: Beograd i Rusija

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao tlab » 14 Feb 2009, 12:16

I meni se svideo Acronis super je,jednostavan i siguran ,moze i za Lunix.Ali je problem sa licencom jer se placa ili ....


malo sam izmenio post jer ne zelim da ga brisem niti da zakljucavam temu.
nema price o tome ...

chellawy

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4172
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: GHOST2K3 upotreba

Post napisao Majstor Duja » 16 Jun 2010, 11:03

fanzo je napisao:u softveru GHOST imaš opciju da snimiš bekap direktno na disk i opciju da taj disk bude butabilni. Tako da nije potrebno podizati dos i sl..samo ubaciš GHOST bekap disk i podesiš da butuješ PC sa CD-a. Nije potreban ni formatC , sve GHOST odradi sam...odeš na kafu i kada se vratiš tvoj OS je kao i što je nekada bio.
U vezi GHOST 12 verzije:
Ovo pije vode sve dok je back-up manji od 4.7Gb ili 700Mb....ali sta raditi sa 8Gb backup-om?
Naime, prebacujem sistem sa PATA na SATA disk. Uradio sam backup sa C:(sistem,PATA) na G:(storage,SATA) a zelim da ga instaliram na F:(nova sistem particija, SATA). Odradio je image file bez problema na G:(storage,SATA) ali kad hocu da uradim recovery na F: trazi mi da napravim recovery disk CD, ali kad ga uputim na DVD rezac kaze mi da je "invalid path"? Istu poruku dobijam gde god da ga uputim da napravi RECOVERY CD, cak i na usd....
RESENJE:
Instalirati GHOST12 na particiji koja vam sluzi kao backup (u mom slucaju drive g:), zatim pri kreiranju image file-a odabrati target direktorijum za RECOVERY COMMANDS na istoj particiji (u mom slucaju G:), to ce vas pitati na jednom od koraka za kreiranje backup-file-a,procitajte pazljivo...
poz.
:pivopije:
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Windows - softverski problemi”