Naponska zastita?!

Kućni računari i sve moguće komponente koje se vezuju na njih. Gedžeti i sve slično.
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Sucro
_
_

Naponska zastita?!

Post napisao Sucro » 03 Apr 2007, 21:14

Pozdrav,

htio sam zamoliti vas strucnjake da mi pomognete, oko izbora za ovu stvar :), naime naisao sam u jednoj radnji u Sarajevu, na neku uticnicu za zastitu, od "naponskog variranja, groma, itd itd." uglavnom za zastitu od variranja napona, koliko sam procitao u opisu te uticnice, pisalo je da funkcionise na principu nekih "vikistora" - ili tako nekako, ne sjecam se iskreno kako se zove taj uredjaj na kojem se zasniva rad ove uticnice, sjecam se samo da pocinje sa slovom V :) vjerovatno vi bolje znate o cemu se radi, izum je iz Srbije, nisam siguran iz kojeg grada je firma koja to proizvodi, nadam se da cete prepoznati o cemu se radi?! (Onako uticnica je ta kao oblog izgleda, ima na njoj neka kontrolna lampica - sive je boje, to je to)

Mene zanima, jel ovo valja cemu :) cijena je 6.5 eura, ono prema cijeni ne bih reko da je cemu, jer uglavnom se zna "kolko platis - toliko dobijes", pa me malo zbunilo, da za 6.5 eura dobijem solidnu zastitu, jer mi ne treba nista posebno sad, tipa UPS-ovi od 150 eura isl :)! Je li ova uticnica bolja od onog produznog kabla sa naponskom zastitom - jer cuo sam da oni nesto i nisu bas dobri!?

I ako ovo valja, mogu li ja ukljuciti na ovu uticnicu moj "obicni" produzni kabal, i znaci da istovremeno na nju ide vise potrosaca - ne prejakih, to su uglavnom Centralka od compa, monitor, zvucnici i ako bi mogao i TV jos? Napon me zeza u kuci, cesto mi crkavaju uredjaji, pa sam iz tog razloga htio kupiti ovu uticnicu, nedavno mi je procesor izgorio i disk! PA pomagajte drugovi :)

Nisam toliko strucan u toj oblasti, pa se zato obracam vama ;)?!

Hvala unaprijed svima na odgovoru ;)
Ja nisam kao ti!

buljko
_
_

Post napisao buljko » 03 Apr 2007, 21:28

Verovatno obican utikac sa ugradjenim varistorima kojima se pri naponskim vrhovima drasticno smanjuje otpor kreirajuci, na taj nacin, kratak spoj tj. maximalno opterecenje za taj naponski vrh. U tom slucaju, teoretski, stiti se uredjaj jer varistor preuzima na sebe dampiranje tog naponskog skoka i, u krajnjem slucaju, pregoreva ili osigurac na liniji ili varistor! Nakon toga (proboja i eksplozije varistora), taj uredjaj NE RADI VISE NISTA!

Sucro
_
_

Post napisao Sucro » 03 Apr 2007, 21:39

E da, bravo, sada sam se sjetio, radi se o uredjaju koji radi na principu varistora!

Iz tvoje price, koliko sam skontao, onda ovo truba :) ? Ili ?

Pa je li crkne osigurac na liniji ili varistor, ili oboje istovremeno kod variranja napona, ono kod mene se ne radi o nekom visokom naponu cesto, vec zna se desiti da varira, nije tako uvijek, ali desava se?

Pa sta mislis o ovakvoj situaciji, jel dovoljna ova uticnica ukoliko se ne radi o visokim variranjima ?

I reci mi sta mislis o modelu MGE surge C1TEL - 66512 je li dovoljno kvalitetan za ovaj problem? Jer ovo je 1 od vodecih svjetskih proizvodjaca uredjaja za naponsku zastitu!?

http://www.svezakucu.co.yu/www/catbrows ... qcatid=367

Hvala pozdrav ;)
Ja nisam kao ti!

buljko
_
_

Post napisao buljko » 03 Apr 2007, 22:01

Namenjeno je da crkne osigurac ali su ugradjeni varistori toliko slabi da, obicno, crkne i jedno i drugo! Kazem, varistorska zastits je delotvorna kod naponskih vrhova, ne radi kao stabilizator vec kao klasican Surge protector.
Sa spomenutim nisam upoznat ali, kao sto si vec ukapirao, cena je ipak neki pokazatelj!

PS. Na spomenutom sajtu sam procitao karakteristike o pomenutom uredjaju. Ocito neko tamo ne razume pojam stabilizacije napona! Na sajtu http://www.mgeups.com koji je oznacen kao proizvodjac uredjaja, pretraga za pomenutim uredjajem NE DAJE NIKAKAV REZULTAT!

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 03 Apr 2007, 22:18

Pa sta mislis o ovakvoj situaciji, jel dovoljna ova uticnica ukoliko se ne radi o visokim variranjima
tebi treba korektor napona!!.. ( ujedno si odvojen galvanski od mreze i uzemljen... u vecini slucajeva i zasticen od grmljavine kad dolazi iz mreze... jer na nekima sto sam otvarao nema apselutno ni jednog dela koji spaja direktno primar sa sekundarom..)
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Vojvoda
___
___
Contact person: Mirko
Specialty: tv-multimedia

Post napisao Vojvoda » 03 Apr 2007, 22:31

Evo da se i ja uključim u diskusiju. Imam tu spravicu i do sad bogu hvala nije imala posla jer je struja OK. Imao sam prilike da vidim jednu koja je "odradila" posao za koji je namenjena. Zaštitila je jednom drugaru i kolegi mašinu od 3000 EUR koja je još pri tom bila u radu. spravica se istopila i deformisala, mašina se spasila a komšiluk je zbog smrada zvao vatrogasce. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Drugar je posle ovog događaja opet kupio istu spravicu ali i dobar UPS, što je sigurno, sigurno je.
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share

buljko
_
_

Post napisao buljko » 03 Apr 2007, 22:32

Njemu treba stabilizator napona ali, on je, za te snage, otrovno skup! Korektori napona nisu bas srecno resenje za ove namene (izuzev induktivnih opterecenje i motora) jer i sami pri preklapanju (kontakti relea) proizvode naponske vrhove! U slucajevima gde je napon permanentno mali, jesu resenje ali gde ima mnogo variranja, ne. Sto vise variranja, to vise preklapanja i samim tim mogucnosti za kvar jer, i u nekim kvalitetnijim napajanjima i uredjajima ugradjeni su varistori! Na stranu to sto u 99% korektora na nasem trzistu ne postoji korekcija nanize tj. kod uvecanog napona u mrezi NEMA KOREKCIJE!

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 04 Apr 2007, 01:37

Epcos gasni varničari (kao na slici) ,a za fino peglanje je varistor.
Viđao sam više puta da varistor izgori , ali bukvalno i napravi rupu u št.ploči , Ove dve komponente u kombinaciji rade posao ...ali samo varistor ..baš i ne radi mnogo.
slika
Zadnja izmena: fanzo, dana 09 Jan 2008, 02:11, ukupno menjano 1 put.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Sucro
_
_

Post napisao Sucro » 04 Apr 2007, 19:47

I experti sta savjetujete na kraju :)? Sta da kupim, a da me ne dodje previse :), naglasavam, ta variranja nisu cesta, desi se ono recimo navece primjetim, sijalica pocne da "treperi", pa i crkavale su mi cesto u kuci sijalice, mislim da nije u redu glavna zica sto ide s bandere na moju kucu, evo neki dan su dolazili iz elektro-dsitribucije i mjenjali ovaj kabal sto je na banderi, sad vise ne trepere nocu sijalice u kuci, prije se desavalo bas da nocu non - stop trepere, vjerovatno i danju - samo sto se ne koriste, sad je izgleda oke!

Znaci radi se o naponu 220 V - kuca, i sad ono nisu nadam se neka velika variranja, ali eto za svaki slucaj i za ta manja odstupanja uzeo bih nesto privremeno za ta manja variranja - ne znam da li bi ova uticnica sa varistorima valjala za ova mala odstupanja?

Pricao sam sa prijateljima s elektrotehnike, i oni se slazu isto da varistori nisu neko trajno rjesenje, ono nesta su mi pricali da su tu releji jako dobri,bar oni radili tako u skoli, ali eto ja se slabo razumijem, a gledam da me ne dodje nesta puno, jer su UPS-ovi od 600 do 1000 Vah dosta skupi!

A ne znam cijenu tih korektora, koja je , pa eto ako mi znate reci sta je bolja opcija da kupim, ce da uzmem to:)?!

I zanima me, je li bolja ova uticnica sa varistorima od onog "no-name" produznog sa zastitom - ona lampica ima, uglavnom bijeli :) - slovenacki, jer je recimo cijena tu negdje?!

Pozdrav svima, i hvala na odgovorima ;)
Ja nisam kao ti!

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 04 Apr 2007, 21:24

Tebi ne treba korektor napona :!: Tebi treba onaj starinski stabilizator težak desetak Kg . Po jednom takvom stabilizatoru maksimalno opterećenje je 200W :!: :!: To su oni od starih "lampaša". Ovo ćeš naći samo na nekoj pijaci ili nečijem tavanu , nikako u radnji , jer se u današnje vreme nikom ne isplati ovo proizvoditi. S ovakvim stabilizatorom ćeš rešiti sve probleme i sa podnaponom i sa prenaponom.

Za zaštitu od manjih strujnih udara isto pomaže ovaj starinski stabilizator , ali bi bilo najbolje uzeti neki sa gasnim varničarom....i to je u vidu produžnog razvodnog kabla sa kojim štitiš osetljive uređaje priključene na njega i to od manjih strujnih udara i njega nećeš naći za 10€ i manje.
No ja opet preporučujem nešto malo ozbiljnije od firme OBO (potraži na netu da ih ne reklamiram ovde) imaju predstavnike i kod nas , verovatno da postoji i još neka firma koja radi slične proizvode... Ova zaštita izgleda kao automatski osigurač , isto se tako montira u razvodni strujni orman i njega mora povezati stručno osposobljeno lice :!: Na svaku fazu po jedan takav uređaj + na "nulu". S ovakvim rešenjem ti je sve u kući zaštićeno od pravih strujnih udara i daljih atmosferskih pražnjenja....ali sada ne pričamo o tome kada udari grom direkt...tu nema spasa...

Znači za konkretno tvoj problem prvenstveno ti preporučujem "starinski stabilizator napona" kojim ćeš zaštiti osetljive uređaje koji su priključeni na njega (do 200W). Sijalica nakačena na ovaj stabilizator neće više treperiti.

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 04 Apr 2007, 22:08

Oni beli duguljasti,mislim da su bili 180W, su znali da unose smetnje ,kao da ne valja mrežni elko u TV-u.Ide crna traka preko slike i krivi se slika u tom delu.
Bilo je i stabilizatora 500W za cevne kolor TV-e.Možda bi ti on više odgovarao.

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 05 Apr 2007, 00:46

korektori sto sam :lol: ... su skupi i jaki (doneseni iz francuske novi..)... takva tri komada vezana na svaku fazu.. u kuci su radila posao i kad je napon padao na jednoj fazi i do 120v jeste malo ,malo,malo seckalo na sijalici se primecivalo kad prebaci... ali nikad nije crkao tv ili bilo sta drugo niti je treptala slika ... dok ostalim kucama sve zivo ( a jos pokupovali filips g110 sirri biloo poslaaaa.. :mrgreen: )
ako naidje 270v gasi ga ( moras doci do njega i stisnuti nekakav taster da se ponovo ukljuci rele ako svetli led (upozorenje) nema sanse ga startovat..)
-steta sto nisam onda znao iskopirat semu kako je uradjena elektronika i neprepisa model :zid:

Sucro
_
_

Post napisao Sucro » 07 Apr 2007, 16:13

I sta da ja kupim na kraju :)? Sami znate da je napojna od 300 do 400 w, ova moja je 400w-atna, monitor opet ima odredjenu snagu, tu su i zvucnici, pa sad ne radi se bas tu o 200 W da bi ona stara naponska zastita pomogla, dobro znam da to ne znaci da se uvijek koristi maximalno ta wataza, ali eto, sta znam!

Ono ne znam da li ova uticnica sa varistorima moze biti za prvu pomoc barem? Ili neki uredjaj slican onom starom ali da podrzava nesto vise od 200 w, jer sam vec rekao sha je sve ukljucenu u taj 1 produzni kabala, centralna - 400 w, monitor ne znam kolko je LG studioworks 77 M 2002 godina, i zvucnici ne vjerujem da su vise od 30 w, to je to!

Hvala unaprijd svima, kao i na dosadasnjim odgovorima !?
Ja nisam kao ti!

fanzo
Site Admin
Site Admin

Post napisao fanzo » 07 Apr 2007, 17:25

monitor uopšte ne mora ići preko toga.

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 07 Apr 2007, 20:34

evo sta ja imam sad u radnji kod mene je struja dosta solidna jest da imam ponekad manje udare tipa kad neko vari sa nekim velikim aparatom u komsiluku imam treptanje sijalice u kuci neznatno.. i uopce me ne zabrinjava da ce nesto crci zbog tog.... "supra kabal sa varistorima" nabavljeno iz preka..
tako i ti nesto nadi slicno... samo bosch, simens,... nemoj tako jeftino potrosi
vise para i kupi malo bolji kvalitet...
-gore sam govorijo o korektoru .ja ga nekoristim skuplji je nego moj celi racunar zajedno sa monitorom ,tastaturom,misom,stolom,stolicom.. i jos :mrgreen:

Sucro
_
_

Post napisao Sucro » 16 Jun 2007, 15:23

hvala na sugestijama, imas pravo bolje malo potrositi vise, nego poslije razbijati glavu i 150 eura, kad ode disk, procesor itd!
Ja nisam kao ti!

nesko101
_
_

Post napisao nesko101 » 17 Jun 2007, 18:48

Da li ste nekada imali problem da nece da se upali neki model TV na starinski stabilizator koji je koristio lampas?Ja jesam a to je zato sto taj stabilizator na izlazu daje naizmenican napon (kada merite osciloskopom) u obliku testerastog napona a to je sve zbog prisustva bipolarnog kondenzatora ovo vam kazem zato da se nebi zeznuli kao jedan kolega koji je ovaj stabilizator koristio za duvaljku pa mu je otkazao kompresor :fanzo: kome ovakav napon smeta.

buljko
_
_

Post napisao buljko » 18 Jun 2007, 00:10

nesko101 je napisao:... na starinski stabilizator koji je koristio lampas?J ...kolega koji je ovaj stabilizator koristio za duvaljku pa mu je otkazao kompresor
Koristio je stabilizartor cca. 100-120W sa duvaljkom koja vuce 250-300W???bravo
Sta je tvoj kolega po struci? Mesar?

Odgovori

Natrag na “Desktop Računari”