Asus P4P800-E Deluxe - problem sa ramom

Kućni računari i sve moguće komponente koje se vezuju na njih. Gedžeti i sve slično.
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
golftdi
_
_
Postovi: 21
Pridružen: 10 Dec 2008, 01:33
Location: Beograd

Asus P4P800-E Deluxe - problem sa ramom

Post napisao golftdi » 17 Apr 2009, 03:21

Radi se o ploci iz naslova, u svoje vreme jednoj od boljih ploca.
Naime moj problem je sa ramom, doduse imao sam havariju na toj ploci pre par meseci gde mi je bukvalno izgorelo 3 N-MoSFet-a (koji inace u zoni ispod 4Ram slota), zamenio sam ih i ploca radi bez greske sem sto je problem kad stavim ram modul u treci slot, samo pise "checking nvram" i tu stane, tj. komp nece da startuje. Svojevremeno sam imao dva modula od 512mb (dva Kingston-a na 400 MHz) koji su radili u dual-u, onda sam nesto kasnije dokupio 1G (takodje Kingston na 400MHz), doduse nije mogao da radi dual zbog rasparivanja, vec samo u single modu. Sve je radilo ok, do navedene havarije, nakon zamene ta tri mosfeta, ako ubodem u treci ram slot desava se navedeno u bilo kojoj kombinaciji (2*512mb, ili 1Gb+512mb, sve radi ok) tj. dodavanjem treceg modula, samo ide poruka "checking nvram" i to je to.
Da li je moj problem do rama ili ploce (hladan lem, neki kondenzator, ili nesto trece)?
Procesor je Intel P4 NorthWood 2,8GHz (800Mhz, 512kb L2 kes), graficka je Leadtek 7600GT (256mb, ddr3, 1400Mhz), napajanje Antec True Power II (550W).
Hvala na svim odgovorima
Evo slike:
http://www.xbitlabs.com/misc/picture/?s ... rd.jpg&1=1

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1804
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: Asus P4P800-E Deluxe - problem sa ramom

Post napisao cacko85 » 17 Apr 2009, 03:51

Mozda ovo ke pomoze:

Kod: Označi sve

http://www.xbitlabs.com/articles/mainboards/display/asus-p4p800_3.html
"ASUS P4P800 supports up to 4GB of dual-channel DDR SDRAM. Since this mainboard is based on i865PE, there is no ECC support (it remains the prerogative of more expensive products on i875P only). With 133MHz FSB the board allows clocking the memory in DDR266 and DDR333 modes (DDR400 SDRAM is not supported in this case). If we speed the FSB up to 200MHz, we will be able to use DDR400 SDRAM also. We should point out that DDR333 memory doesn’t work at the nominal 333MHz with 200MHz FSB. Its actual working frequency in this case is 320MHz for better synchronization. There are 4 DIMM slots onboard located in pairs: two for each memory channel. If you install one DIMM module into any memory slot, the board will work in single-channel (64bit) mode, just like by any i845 based solution. To activate the dual-channel mode (128bit) you should use two or four DIMMs of the same size and internal structure. Note that to make sure you will get dual-channel memory mode, the DIMMs should be installed into slots of the same color. It is not recommended to use three memory modules, as the third module will prevent the activation of dual-channel more and will slow down the overall system performance this way. The picture below shows the proper way to install memory modules on ASUS P4P800 (and on any other mainboard based on i865PE or i875P) to get the maximum performance."
:pivopije:

Avatar
Vojvoda
____
____
Postovi: 3369
Pridružen: 17 Dec 2006, 22:14
Location: Srbija
Contact person: Mirko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd, Karaburma

Re: Asus P4P800-E Deluxe - problem sa ramom

Post napisao Vojvoda » 17 Apr 2009, 13:41

Ovako, s obzirom da si imao havariju kakvu si imao i da si popravio ploču i da si probao zamenu mesta memorijama, postaviću ti par pitanja i dati par saveta.
- Da li si promenio napajanje nakon te havarije?
- Da li si probao memorije u nekom drugom računaru kako bi bio siguran da su OK?
- Da li si očistio pozlaćene kontakte na memorijama gumicom za olovke (posle ovog povedi računa da ne ostane opiljaka od gumice kad budeš vraćao memoriju)?
- Da li si ikada menjao cmos bateriju?
- Da li si resetovao bios (clear cmos)?
E sad saveti. Checking nvram nema direktne veze sa radnom memorijom već se tu radi o cmos (bios) memoriji. Kad dođe do bilo kakve havarije na napajanju ili ploči, skoro uvek bios dobije po tamburi, tj, malko se pogubi. Rešenje je prebaciti džamper u položaj clear cmos i ostaviti ga tamo oko 30 sec. ako je baterija OK. Ako nije onda usput postaviš novu i vratiš džamper nazad. Ploča bi trebalo da automatski odradi prepoznavanje hardvera, a ako i ne odradi sve, ponešto možeš i sam podesiti u biosu. Ovim bi tvoj problem trebao biti rešen, bar je tako u većini slučajeva. Ako ne, onda treba odraditi fleš biosa i ponovo ga podesiti. Poslednje što se može uraditi oko biosa je fleš "naživo" ako imaš pored sebe drugu ploču sa biosom istog ili sličnog tipa. Ovde treba biti jako oprezan i ovaj korak treba prepustiti iskusnim serviserima jer se tu samo jednom greši. Postupak naravno neću opisivati kako se neko ne bi igrao sam kod kuće pa posle ja bio kriv kad upropasti ploču. Bios pri svakom gašenju računara, pa i nasilnom kao što je bio slučaj kod tebe, beleži završno stanje u svoju memoriju i koristi ga kod ponovnog boot-ovanja. Kako je tebi riknula ploča ovaj deo postupka nije obavljen ili ne u potpunosti i bios je sad malo "zbunjen" i otuda takva greška. Retko se dešava da zvekne skroz ili da se ošteti jedan deo čipa pa da se mora menjati ili raditi fleš "naživo". Krajnja varijanta je da je na ploči još nešto crklo i da joj nema spasa, ali ja ne bi igrao na tu kartu.
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share

Avatar
golftdi
_
_
Postovi: 21
Pridružen: 10 Dec 2008, 01:33
Location: Beograd

Re: Asus P4P800-E Deluxe - problem sa ramom

Post napisao golftdi » 17 Apr 2009, 15:28

Radio sam clear cmos, baterija je ok (oko 2,93V, max je 3V), i vadjenjem baterije i prebacivanjem dzampera, medjutim uvek bude "checking nvram" i to je to, u varijanti sa tri ram modula (1G + 2x512mb), dok u kombinaciji dva ram modula sve radi ok (bilo 1G + 512mb, ili 2x512mb). Nisam probao flash bios-a, mozda to pomogne, probacu onu klasicnu varijantu flash-vanja, ako i to ne pomogne, nek radi dok radi, module sam probao na drugoj ploci i ok su, sto se napajanja tice proveravao sam ga svi naponi su ok, i nemaju odstupanja od predvidjenih vrednosti
Probacu to sa flash-om, pa javljam

Avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružen: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: Asus P4P800-E Deluxe - problem sa ramom

Post napisao rubin_miki » 17 Apr 2009, 15:52

da sam na tvom mestu, ne bih radio sa tri modula vec bi menjao negde u prodavnice 2x512 za 1g, imas jos 1g i sve ok..sto rece cacko85 gore, ne tri, vec dva modula..i neces se patiti sa trecim slotom koji ti ne radi...
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1804
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: Asus P4P800-E Deluxe - problem sa ramom

Post napisao cacko85 » 17 Apr 2009, 15:54

Vojvoda je napisao: ...tj, malko se pogubi...
lolzi lolzi lolzi


Ako resis da flesujes BIOS ondak SAMO novi BIOS skini od oficijalna web strana na ASUS.

Kod: Označi sve

http://support.asus.com/download
:pivopije:

Avatar
Vojvoda
____
____
Postovi: 3369
Pridružen: 17 Dec 2006, 22:14
Location: Srbija
Contact person: Mirko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd, Karaburma

Re: Asus P4P800-E Deluxe - problem sa ramom

Post napisao Vojvoda » 17 Apr 2009, 18:13

Napajanje se ne proverava tako, a sama činjenica da ti je zveknula ploča je dovoljan razlog da sumnjaš u napajanje. Ono radi super i ima OK napone dok ih u momentu ne digne i ne spali nešto na kompu. U najblažoj meri samo naduva elektrolite. Moj ti je savet da ga promeniš i da ne stavljaš jeftina kineska napajanja već kupi neko sa garancijom, u izbor ti se neću mešati.
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share

Avatar
golftdi
_
_
Postovi: 21
Pridružen: 10 Dec 2008, 01:33
Location: Beograd

Re: Asus P4P800-E Deluxe - problem sa ramom

Post napisao golftdi » 18 Apr 2009, 13:40

Antec nikako ne spada u grupu "jeftinih" kineskih napajanja, jedino cu jos probati da pozajmim drugi ram modul, i onda da vidim sta se desava, s obzirom da sam isprobao sve kombinacije sa ova tri modula, ako stavim 2 modula od 512mb u takvom rasporedu da bi radile u dualu tj. (prvi i treci slot), monitor nece da se upali, samo se vrte ventilatori, medjutim sledeca kombinacija u prvi slot 1G i u treci slot jednu od 512mb (sada se pali monitor, znam da ne mogu da rade u dualu, jer nisu iste), probao sam i flesovanje biosa, vadjenje baterije i opet je isto
probacu sa drugim ram modulima sta se desava, posto sumnjam na njih

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 25290
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: Asus P4P800-E Deluxe - problem sa ramom

Post napisao Stolle » 18 Apr 2009, 15:27

Antec je odličan!Kažu da je Chieftec kopirao njihova napajanja.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
krllebg
____
____
Postovi: 2535
Pridružen: 27 Avg 2006, 19:45
Location: Beograd
Warranty service: DeGermany
Specialty: tv
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Asus P4P800-E Deluxe - problem sa ramom

Post napisao krllebg » 18 Apr 2009, 22:07

vidi se po njima,brat blizanac ...
... Here lies a man whom is little known !!!

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6607
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: Asus P4P800-E Deluxe - problem sa ramom

Post napisao buzdumra » 19 Apr 2009, 20:20

ja sam jednom nasao da u slotu grejalo se par pinova i zalepili se za plastiku morao sam iscupati slot komplet van i staviti drugi .... sad mi nebi padalo napamet to raditi jednostavno nije namjenjeo za popravku , plpca se mora grejati malo jace , ajd barem da je neki brend pa da se isplati ovako :roll: , mene cudi sto uopste i stavljaju oznake ma cipove samo trose boju
cek slika
sad vidim sliku pa tu je :fanzo: nemoze to tako samo cini mi se (jel ti radilo sa te 3 iste nekad ?)
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Desktop Računari”