Naime, moj ruter Sientific Atlanta EPR2320R2 ima -45 do -55 dBm odnos signal/šum (mjereno Net Stumblerom) kad je na 25% snage, a Laptop udaljen od njega 2m i -80dBm kada sam u sobi oko 7m udaljenoj sa jednim pregradnim armiranobetonskim zidom i jednim siporeks zidom između rutera i laptopa.
Kada u postavkama rutera stavim snagu 100% onda dobijem slijedeća mjerenja:
Nekako mi se čini promjena mala i prilično velik pad signala u drugoj prostoriji.
Naime, primijetio sam (iako se nalazim 2 m od modema i bez ikakvih prepreka) da mi se često veza prekida kada dijelim ekran na Skypeu i kad pričam (svakih 20-ak min). To se ne dešava kada sam povezam kabelom.
Isto tako, brzina downloada je smanjena u odnosu na to kad je povezan sa kabelom( sa 7,7Mb/s padne na 6,8Mb/s).

Isto tako, otvaranje stranica je prilično brže na kabelu nego wireless.
Zanima me, ako netko ima bežičnu vezu, i Net Stumbler, kakve vrijednosti signala ima u sličnim situacijama (2m od rutera i 7-8m sa pregradom? Ili ako netko ima koje bi bile očekivane vrijednosti signala za dobar rad modema?
Možda je to sve normalno, a meni se samo čini da je lošije, jer nemam s čim usporediti.
Evo kako izgleda signal oko mene: Moj je ovaj najgornji.