Kako se grejete, iskustva, problemi...

Forum za neobavezne teme.
Majstor Duja
Neaktivan
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Kako se grejete, iskustva, problemi...

Post napisao Majstor Duja » 25 Sep 2012, 19:11

Dzale,

Kod: Označi sve

http://www.pvftraders.com/files/Katalog_kotlovi_za_centralno_grejanje.pdf
strana 205. ... manje vise klasican kotao...po meni su mnogo bolji CTK serija, veca iskoristljivost, nalaze se na 203. strani
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 03 Okt 2012, 22:02

Hvala Duja na linku
Veceras sam kotao pustio u pogon usi i sad odgorjevaju :mrgreen:
Ima tu jedan adapter(konektor za pumpu) koji predpostavljam da je povezan sa vodenom pumpom on se ubaci u leziste sa zadnje strane ovog kotla.
Interesuje me dali kabl za napajaje pumpe ide prvo na ovaj adapter pa na pumpu ili ima neku drugu vezu
evo ide slika ovog adatera
Prilog
adapter.jpg
adapter.jpg (10.96 KiB) Pregledano 2360 puta.
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro
Specialty: whitegoods

Post napisao jaro » 04 Okt 2012, 07:38

Dzale, to mi lici na termostat koji se montira na potisnu cev (sto ide iz kotla) i sluzi za rad pumpe?

Prijateljski i majstorski (ako je to na sta mislim), NEMOJ to montirati...jer sta se desi ako rikne taj termostat, ti to ne znas, ti narokas kotao tim kamenim ugljem....?

...ili, sta se desi ako nisi kuci, ne lozi se, a temp spoljna -20...

Po meni je jedino ispravno da pumpu ukljucis na najmanju brzinu (uglavnom svugde to zadovoljava) u oktobru, a iskljucis je u aprilu, i bog da te vidi... :pivopije:

A svi znamo da pumpa trosi malo vise nego nista...30-80W

Neko je tu napisao- najjdenostavnija resenja najduze traju!
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

SaleSk
___
___
Warranty service: Siemens, Konica Minolta, Kodak, B Braun, Dade Behring, Johnson & Johnson, Drew, TerumoBCT
Kontakt:

Post napisao SaleSk » 04 Okt 2012, 08:03

Kako nam je struja skuplja svake godine, grejanje i te kako postaje problem..
Ajd mi, stariji, nego problem je kad treba lepo da se ugreje prostorija kada je vreme za kupanje bebe...
Inace kuci se grejemo na termopecnice, i to dve...
Ove godine planiram da ubacim jednu klimu, invertor...
Gledao sam Toshiba, AvAnt i Suzumi programu....Mada mi je decko rekao da su i obe dobre...
Malo im je cena solenija nego kod obicnih klima uredjaja...Cena za klasicne 3ipolke je oko 800 eura sa montazom, sto je prilicno jeftinije od Panasonic-ove klime, koja sa montazom kosta oko 1100 eura...
+ Toshiba daje 3 godine garanciju, sto je godinu dana veca nego kod Panasonic-a...
Dali je neko imao iskustva sa Toshiba klima uredjaje, mada oni vaze za veoma kvalitetne i dobre klime...

Sledeca varijanta mi je da sredim parno grejanje za koje imam samo instalaciju...Da se sve sredi tip top i da se pusti u pogon potrebno mi je oko 1500 do 2000 eura... 24 kW Vailant kotao bi trebao da zadovolji u potpunosti prostoriju od oko 100-tinjak kvadrata, a onih ostalih 50 necu da grejem...
Grejanje na struju kako sam napomenuo je veoma skupo...Ali kad se mora, mora se...

Nego gledao sam i jedan drugi princip grejanja....Grejanje kao grejanje odnosno instalacija klasicna, jedino kotao radi na drugi princip...Nesto kao u stilu ruske podmornice, samo sto je navodno drugacije....U sistem se ubacuje odredjena supstanca, koja pomaze prilikom grejanja a trosi duplo manje elektricne energije. Po iskazima ljudi, ne radi se o klasicnom elektrolitu, vec o nekoj "koka koli"...
I kao garantuju da umesto 24 kW, potrosnja ce biti 10 kW...
Cena je velika da se investira u ovaj tip, jer je duplo skuplja nego klasicni kotao...CIrka 1500 eura da se to sve poveze i da radi kako treba...
Dok sam pricao sa nekoliko iskusnih majstora koji rade parno grejanje, iz njihovog iskustva uvek su imali probleme kada se radilo o takvim tipom grejanja...Kada se narusi odnos i sistemu voda-koka kola, uvek grejanje nije dobro...Pogotovo prvih 15 - 20 dana od kako se sve lepo instalira i pusti u rad, a dalje recimo ako padne pritisak u sistemu, pa mora da se dopuni voda, pa odna odnosn opet nije ist, pa ispustanje, pa zvrckanje majstora itd, itd...
Sta vi mislite o ovom sistemu...
Evo ako nekog interesuje ovaj sistem moze da pogleda:
http://www.kanosistemi.com.mk/
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 04 Okt 2012, 08:48

Po meni je bolje da te novce uložiš u izolaciju kuće.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

vetrenjaca
gx
gx
Contact person: Zdravko
Specialty: tv

Post napisao vetrenjaca » 04 Okt 2012, 09:00

ja spremno cekam zimu
Resize of DSC00862.JPG
Resize of DSC00861.JPG
Resize of DSC00860.JPG
okomci i drva su iz moji resursa,a ugalj godinama skidam od jednog kamiondzije,ta kamara 300e.Ugalj je banovic orah

SaleSk
___
___
Warranty service: Siemens, Konica Minolta, Kodak, B Braun, Dade Behring, Johnson & Johnson, Drew, TerumoBCT
Kontakt:

Post napisao SaleSk » 04 Okt 2012, 09:20

fanzo je napisao:Po meni je bolje da te novce uložiš u izolaciju kuće.
Kuca ima izlolaciju...Pola je uradjena, pola ce da se radi ovog ili sledeceg meseca, kako stignem...
Ustvari kako stignu pare...Nece ostati bez izolacije a da se greje, to sigurno.
A kao za ilustraciju...Donji sprat je izradjen od siporeksa, 20cm, a preko njega 5cm 25kg stiropora...Gornji sprat termoblok, ili cigla, kako ko zeli, sa 7 vazdusnim komorama, zidana na 25, sa unutrasnje strane malter, sa spoljne 5cm 25kg stiropor.
Jer se radi o potkrovlju, pola kuce je pod krovom odnosno ti delovi su oblepljeni 5 cm stiroporom i 12 cm staklene vune pre nego sto su stavljeni kosi krovovi, pa onda iskovane daske i preko pokrivac...
Tavani su u sledecem sendvicu: gips, vazdusna izolacija 5 cm, stiropor 2cm 25 kg, 10cm staklene vune, 12 mm OSB deska, pa onda dolazi tavanska prostorija visine oko metar i cetrdeset, pa onda na krov 10cm staklene vune pa karatavan, odnosno dascana oplata debljine 2,5 cm...
mislim da je izolacija Ok, tako da sad planiram najisplatlivije resenje za grejanje na struju...Drugu alternativu nemam...
Drva, ugalj i to, trenutno nemam nikakve uslove, nafta isto, jedino neko ekonomicno resenje na struju...
A i trenutno struja je najjeftiniji nacin grejanja...Po svim proracunima...
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 04 Okt 2012, 10:02

SaleSk je napisao:I kao garantuju da umesto 24 kW, potrosnja ce biti 10 kW...
Ma to.... :roll: 60% uštede?!? 10% je ušteda, 20% je mnogo, a ovo ne verujem. Ima li nekog da je ugradio i da (pošteno) kaže kakva je razlika? Da i to nije kao Ha-Ha-O? :fanzo:
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro

Post napisao jaro » 04 Okt 2012, 10:15

Stolle je napisao: Ha-Ha-O? :fanzo:

HAHAHAHA lolzi
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

rubin_miki
Preminuo
Kontakt:

Post napisao rubin_miki » 04 Okt 2012, 10:50

SaleSk je napisao:...Nesto kao u stilu ruske podmornice, samo sto je navodno drugacije....U sistem se ubacuje odredjena supstanca, koja pomaze prilikom grejanja a trosi duplo manje elektricne energije. Po iskazima ljudi, ne radi se o klasicnom elektrolitu, vec o nekoj "koka koli"...
Cena je velika da se investira u ovaj tip, jer je duplo skuplja nego klasicni kotao...CIrka 1500 eura da se to sve poveze i da radi kako treba...
moj komsija je to namestio, ulozio brdo para i rasturio odmah sledece godine, to mu njegov unuk montirao, sada vise ne razgovaraju, :) mogu samo da pretpostavim zasto :)ako te interesuje, mozes i direkt njega da pitas za vise info, (ja nisam ulazio u detalje) to je gazda alfaomega tehnicka stanica za registraciju vozila. :) vici ako hoces broj telefona.
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 04 Okt 2012, 12:55

dzafer je napisao:Hvala Duja na linku
Veceras sam kotao pustio u pogon usi i sad odgorjevaju :mrgreen:
Ima tu jedan adapter(konektor za pumpu) koji predpostavljam da je povezan sa vodenom pumpom on se ubaci u leziste sa zadnje strane ovog kotla.
Interesuje me dali kabl za napajaje pumpe ide prvo na ovaj adapter pa na pumpu ili ima neku drugu vezu
evo ide slika ovog adatera
To ovisi kako je instalacija izvedena.
Ako je jednostavna instalacija sa jednom pumpom i bez regulatora temperature povratnog voda, onda se pumpa spaja direktno na taj konektor/adapter.
To služi da se voda u kotlu, prilikom prvog loženja (i u radu), drži iznad temperature od oko 65°C, kako se ne bi kondenzirao katran i ložište previše ohladilo.
Taj rad pumpe regulira termostat koji je već ugrađen u kotao.
Ako je instalacija kompleksna, onda to možda treba a možda i ne treba. Sve ovisi šta imaš u instalaciji od regulacije.
U svakom slučaju nije tu bez veze.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

Majstor Duja
Neaktivan
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic

Post napisao Majstor Duja » 04 Okt 2012, 19:06

SaleSk je napisao:Nego gledao sam i jedan drugi princip grejanja....Grejanje kao grejanje odnosno instalacija klasicna, jedino kotao radi na drugi princip...Nesto kao u stilu ruske podmornice, samo sto je navodno drugacije....U sistem se ubacuje odredjena supstanca, koja pomaze prilikom grejanja a trosi duplo manje elektricne energije. Po iskazima ljudi, ne radi se o klasicnom elektrolitu, vec o nekoj "koka koli"...
/
No comment.

A sto se tice demit fasade, 10cm stiropora i to 17 gramskog je mnogo bolje od 5cm/25gramskog...
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Vojvoda
___
___
Contact person: Mirko

Post napisao Vojvoda » 04 Okt 2012, 20:02

Ja sad uradio demit fasadu sa 17g 5cm stiroporom. Pitao drugare koji su mi to radili da li da stavim deblji stiropor i rekli su mi da sa 5cm ostvarujem odličnu uštedu a da sa sledećih 5cm dobijem još svega oko 10% uštede energije a za dosta veće novce. Njima je to posao za lovu, a meni su rekli prijateljski da ne bacam pare u vetar.
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share

chellawy
gx
gx
Contact person: SIX
Specialty: tv

Post napisao chellawy » 04 Okt 2012, 20:16

u zidove i nije neka velika razlika za tih 5cm ali zato za plafon ... ihaaaaa ....
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 04 Okt 2012, 21:24

A evo šta će da bude, odnosno već jeste, obavezno:
Od 30. septembra obavezni energetski pasoši za zgrade
http://www.ekokuce.com/vesti/energija/o ... -za-zgrade
Izolacija zidova, koja je sada pet centimetara, ubuduće ne sme da bude ispod 15.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... omove.html

Mislim da je 15cm ipak malo previše. Mada, to što ja misim...
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 04 Okt 2012, 22:46

e Stole kad to padne nekom na glavu i ovako kad ides ulicom samo gledas sta ce da otpadne jos kad nakace to lolzi lolzi lolzi
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Vojvoda
___
___
Contact person: Mirko

Post napisao Vojvoda » 04 Okt 2012, 23:54

Sa 5cm stiropora imaš negde oko 10cm izolacije, uračunaj lepak, mrežicu sa dva-tri sloja lepka i sloj bavalita. Kod mene je sve to izašlo otprilike oko 9-10cm.
Sa druge strane, težinu demit fasade upravo čini taj završni sloj. Stiropor je sam po sebi lagan. Što je taj sloj udaljeniji od samog zida veći je momenat kojim opterećuje celu fasadu. Zavisi od same strukture zida (materijala kojim je zid pravljen) koliko opterećenje se na njega može postaviti. Ako je struktura slaba (mekši materijal) težina fasade bi mogla povući tiplove, ma koliko oni bili dugački, i dovesti do pada iste, što se dešavalo u nekoliko slučajeva po Beogradu (što na privatnim objektima, što na stambenim zgradama). Glupo je pisati takav uopšten propis bez analize da li je kao takav održiv i svrsishodan.
Zamisli da sad nekog propisom nateraš na takvu izolaciju i on uradi ama baš sve što je u njegovoj moći da tu izolaciju korektno postavi, a fasada se sruči dole već prve sezone. Ko će onda biti kriv?
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share

alexa_pg
Site Admin
Site Admin

Post napisao alexa_pg » 05 Okt 2012, 01:18

...što se dešavalo u nekoliko slučajeva po Beogradu...
Zimus je i kod nas pao malter sa zgrade stare 2 godine.
http://www.vijesti.me/vijesti/fasada-po ... rija-57732

slika
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 05 Okt 2012, 04:10

SaleSk je napisao:
jedino neko ekonomicno resenje na struju...
A i trenutno struja je najjeftiniji nacin grejanja...Po svim proracunima...
Onda se drži termoakumulacionih pečnica.
O tom famoznom kotlu iz ruskih podmornica dovoljno je samo reći slijedeće:

Energija ne može nastati iz ničega.

Ako kući treba 20 kw topline u jednom satu toliko će i električne enrgije(kWh) potrošiti famozni kotao iz ruske podmornice da proizvede tu toplinu.
Ako bi potrošio manje, to bi bio "perpetum mobile".
Koliko ja znam, još ga nije bilo. Dakle, obična navlakuša za naivce.

Zato se ti drži klima ili termooakumulacionih peći. Jedino klima (tj toplinska pumpa) može dati više toplinske energije nego potrošiti struje jer. iz vanjskog relativno hladnog zraka uzima toplinsku energiju i diže je na viši nivo i prenosi u kuću. Zato se i zove "pumpa". Za tao svoje pumpanje troši energiju kompresora i ta energija je 2-4 puta manja nego toplina koju "prepumpa" i zato jedino ona može potrošiti manje energije nego je da za grijanje.
Termoakumulacione peči troše energiju na nižoj tarifi i zato su isplative.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

JaroslavBires
___
___

Post napisao JaroslavBires » 05 Okt 2012, 07:44

Samo je to malko manjih dimenzija i malo brže zagreje elektrolit, nepravilnim povezivanjem povećava rizik od udara el energije...
NAVLAKUŠA bez pogovora! :oklagija

Izolacija je ZAKON, 10cm stiropora kod mene dokazano prethodne sezone, oko 8m3 drva na 120m2, a zima je bila... :oklagija :dmzs: :irv:
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Kafana - Pab - Bircuz”