Kako se grejete, iskustva, problemi...

Forum za neobavezne teme.
SaleSk
___
___
Warranty service: Siemens, Konica Minolta, Kodak, B Braun, Dade Behring, Johnson & Johnson, Drew, TerumoBCT
Kontakt:

Re: Kako se grejete, iskustva, problemi...

Post napisao SaleSk » 05 Okt 2012, 08:19

Majstor Duja je napisao:No comment.

A sto se tice demit fasade, 10cm stiropora i to 17 gramskog je mnogo bolje od 5cm/25gramskog...
Ovo je bila veoma aktuelna diskusija, zbog same tezine, odnosno nacina proizvodnje samog stiropora...
Sto je veca njegova tezina, to znaci da je i sama granulacija unutar njega gusca, znaci one male loptice su sitnije, vise didirnih povrsina, vecih gubitaka u prenosu topline....Veca granulacija, manji broj loptica, manja bariera da prodre toplina hladnoca itd...

E sad...Pricao sam sa jednim arhitektima iz austriske kompanije koji se bave sa izradom izolacija...Rekao mi je ovako: Na podrucju vaseg grada, onako kako su objekti gradjeni potrebno je minimum 20cm 30kg stiropora da bi se dobili optimalni uslovi izolacije...Znaci da nema zagube, t.j da budu minimalne...Na to sam mu ja odgovrio dali to znaci da na podrucju Austrije, gde su temperature nize u proseku za 20 stepeni, treba oni da ubace 40 cm stiropora i da budu dobro zasticeni???
:)
Odgovorio je mudro...Rekao je samo da je to po proracunu i da je dobro da to bude deblji sloj, ne manji od 10 cm i to sa stiropor koj ima vecu kilazu...
Ovi su ti ljudi:
http://www.sto.com/124659_EN-Sto_intern ... tfolio.htm
Vojvoda je napisao:Sa 5cm stiropora imaš negde oko 10cm izolacije, uračunaj lepak, mrežicu sa dva-tri sloja lepka i sloj bavalita. Kod mene je sve to izašlo otprilike oko 9-10cm.
Sa druge strane, težinu demit fasade upravo čini taj završni sloj.
Lepak i nije neki izolator...On je isto kao i malter. I zato je bitno da kada se lepi stiropor nema na spojevima lepak...Ili ga ima sto manje. To je termicki most...Treba da bude termicka barijera... :lala: Na to ljudi uvek prave greske...U principu prodaju sve kao termo most (alu profili i sl) a ustvari treba to da bude termo barijera :mrgreen:
Vojvoda je napisao:Ja sad uradio demit fasadu sa 17g 5cm stiroporom. Pitao drugare koji su mi to radili da li da stavim deblji stiropor i rekli su mi da sa 5cm ostvarujem odličnu uštedu a da sa sledećih 5cm dobijem još svega oko 10% uštede energije a za dosta veće novce. Njima je to posao za lovu, a meni su rekli prijateljski da ne bacam pare u vetar.
5cm je onako, kao neka granica, dovoljna... 10 cm za nase podneblje bi mozda bilo previse, pa bi mozda 8cm bilo sasvim OK...
Mozda sam pogresio sto nisam zidao kucu sa siporeksom, on je savrsen izolator, ali jbg-a...kad sam pravio kucu imao sam pare da uradim karabinu i da stavim PVC stolariju da ne bude stracara...Zidanje sa siporeks blokovima je bilo skuplje 3 puta u odnosu na termo blokove...To je to...
rubin_miki je napisao:
SaleSk je napisao:...Nesto kao u stilu ruske podmornice, samo sto je navodno drugacije....U sistem se ubacuje odredjena supstanca, koja pomaze prilikom grejanja a trosi duplo manje elektricne energije. Po iskazima ljudi, ne radi se o klasicnom elektrolitu, vec o nekoj "koka koli"...
I kao garantuju da umesto 24 kW, potrosnja ce biti 10 kW...
Cena je velika da se investira u ovaj tip, jer je duplo skuplja nego klasicni kotao...CIrka 1500 eura da se to sve poveze i da radi kako treba...
moj komsija je to namestio, ulozio brdo para i rasturio odmah sledece godine, to mu njegov unuk montirao, sada vise ne razgovaraju, :) mogu samo da pretpostavim zasto :)ako te interesuje, mozes i direkt njega da pitas za vise info, (ja nisam ulazio u detalje) to je gazda alfaomega tehnicka stanica za registraciju vozila. :) vici ako hoces broj telefona.
Ja sam se raspitivao, ali nekoliko njih nisu bas bili zadovoljni...Mozda mu instalacija nije bila kako treba, ili onaj odnos vode i elektrolita...Pojma nemam...Klasika je klasika, trosi i greje...Ovo je nesto kao novo, velika usteda, izgleda primamljivo, ali veoma opasno...A da ga zovem, necu, verujem ti :)
nike je napisao:
SaleSk je napisao:
jedino neko ekonomicno resenje na struju...
A i trenutno struja je najjeftiniji nacin grejanja...Po svim proracunima...
Onda se drži termoakumulacionih pečnica.
O tom famoznom kotlu iz ruskih podmornica dovoljno je samo reći slijedeće:

Energija ne može nastati iz ničega.

Ako kući treba 20 kw topline u jednom satu toliko će i električne enrgije(kWh) potrošiti famozni kotao iz ruske podmornice da proizvede tu toplinu.
Ako bi potrošio manje, to bi bio "perpetum mobile".
Koliko ja znam, još ga nije bilo. Dakle, obična navlakuša za naivce.

Zato se ti drži klima ili termooakumulacionih peći. Jedino klima (tj toplinska pumpa) može dati više toplinske energije nego potrošiti struje jer. iz vanjskog relativno hladnog zraka uzima toplinsku energiju i diže je na viši nivo i prenosi u kuću. Zato se i zove "pumpa". Za tao svoje pumpanje troši energiju kompresora i ta energija je 2-4 puta manja nego toplina koju "prepumpa" i zato jedino ona može potrošiti manje energije nego je da za grijanje.
Termoakumulacione peči troše energiju na nižoj tarifi i zato su isplative.
U potpunosti si u pravu...Zato i ciljam ove godine na invertorsku pumpu, klimu, sledece ako da bog zdravlja i srca junackog, zavrsicu grejanje pa ce da bude na el.kotao, i videcemo kakva ce potrosnja da bude...Ako je ok, teramo dalje, ako je velika, vracam se na TA Peci i klimu...
Jedina stvar sto nece biti topla cela kuca, vec sobe gde se pec nalazi :)

E sad ukoliko nekog zanima konkretno kako idu proracuni i ostale stvarcice, kao i poredjenja, slobodno neka pogleda tabele na ovom sajtu:
http://www.ytong.rs/rs/content/tabele_1459.php

Ima odlicne stvari koje su dobre da se znaju...
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

Majstor Duja
Neaktivan
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Post napisao Majstor Duja » 05 Okt 2012, 08:36

Ono sto za ytong retko gde pise je sledece:
ytong i demit fasada se ne trpe! Zasto?

Ytong blok ima svoje navedene karakteristike SAMO ako je POTPUNO suv tj. da je procenat vlage u materijalu na minimalnom nivou.
Prilikom zatvaranja ytong blokova sa paronepropusnom fasadom kao sto je stiropor dolazi do akumulacije vlage u zidovima i samim tim drasticnog pada izolacionih svojstava ytonga...
Ako se gradi sa crvenom opekom (klima blok, buskasta cigla) prica je nesto drugacija tj. bolje su termo karakteristike jer crvena klina ne apsorbuje toliko vlage.

Ja sam sam dugo razmisljao i uporedjivao sta da radim i dosao do zakljucka da ako cu graditi sa ytongom, zid mora da bude 40cm bez stiropora da bi se ventilirao a zadrzao koliko toliku izolaciju ili 30cm blok+10cm demita i skoro duplo bolju karakteristiku - izabrao sam ovo drugo.

:pivopije:
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

SaleSk
___
___
Warranty service: Siemens, Konica Minolta, Kodak, B Braun, Dade Behring, Johnson & Johnson, Drew, TerumoBCT
Kontakt:

Post napisao SaleSk » 05 Okt 2012, 09:40

Moguce da se ne trpe...Ali evo donji deo kuce, stari deo, je uradjen tadasnjim siporeksom, 64 godine, debljine 18cm...
Mnogo bolju izolaciju ima nego sendvic zid...Evo ga i dan danas je perfektna izolacija...Prosle godine smo uradili na njega + 5cm stiropora, i nema nikakvog problema...
Moguce da je to tako zbog toga sto na spoljasnoj strani je bila neka PVC boja, fasada, nemam pojma sta su od materijala stavljali tada...Pa ispada da je to ponovo paronepropusna zastita kako kazes...
Mada stiropor i nije parna brana...Demit fasada je bas to...Paropropusna...jer neupija vodu, a ispusta paru...A ustvari na kraju ispada obrnuto...
Stvarno neznam sta reci...Jedni pricaju jedno, drugi drugo...
Iz iskustva tamo gde je samo stiropor uradjen nema vlage...Stavis li najlona, eto vlage...
Ili pojavi se vlaga ako postoji neki deo kuce, stub obicno,koj nije izolovan...Pa vuce hladno odatle...i onda se stvara kondenzacija...
:)
Gorni sprat zidan termoblokom na 25 pa spolja 5cm 25kg i abrib ili demit...videcemo..
Unutra malter i gletovanje, pa boze zdravlje...
:tooo:
Dusevni bolesnik nikada ne napada bez razloga. U tome se razlikuje od normalnih ljudi.

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 05 Okt 2012, 10:53

Styrofoam (Dow's brand name for their extruded polystyrene product) does have a relatively low vapor permanence and can act as a vapor retarder
u prevodu:
stiropor ima relativno malu parnu propusnost i moze da se ponasa kao parna brana...

:pivopije:

PS. problem nastaju kada se siporex/ytong blokovi vlaze iznutra a ne spolja (fasadna boja nema veze s tim) jer isparenja od kuvanja, znojenja, disanja lagano prodiru kroz pore siporeksa (koji jeste paro-propustljiv) i natapaju ga menjajuci mu izolaciona svojstva.
Licni dozivljaj dobre izolacije je diskutabilan - svako ima svoje misljenje, neko voli da sedi u zagusljivom okruzenju, neko voli provetreno, neko da mu je toplo dole, nego gore itd...

Zeleo sam da istaknem da kad vec neko stavlja 5cm stiropora, nije mnogo skuplje da stavi 10cm, manje gramaze, jer su rezultati bolji...

SaleSk
___
___
Kontakt:

Post napisao SaleSk » 05 Okt 2012, 13:40

U principu je tacno to sa siporeksom...
Majstor Duja je napisao: Zeleo sam da istaknem da kad vec neko stavlja 5cm stiropora, nije mnogo skuplje da stavi 10cm, manje gramaze, jer su rezultati bolji...
Ali ipak mislim da su tezina i debljina direktno proporcionalni i po ono sto moze da se procita i po onome sto pricaju inzeneri i arhitekti...
Zato i prave ovaj novi XPS koj je velike kilaze a mnogo mnogo tanji...
http://www.basf.de/en/produkte/plastics ... rtpage.htm
A mozda je sve to isto s*anje, samo je dobar marketing, kao i sve ostalo za prodaju...
Blato i slama, zid od kamena, a malter od peska i kreca...
Grejanje na drva a unutra puca od toplote...Leti ni klima ni nista...Soba hladna, bez cebeta se ne spava...
To je bila izolacija...

Kobac
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Kobac » 05 Okt 2012, 13:49

SaleSk je napisao:Moguce da se ne trpe...Ali evo donji deo kuce, stari deo, je uradjen tadasnjim siporeksom, 64 godine, debljine 18cm...
Kada smo vec kod siporeksa... Pucaju li vam zidovi od njega? Ja imam neku supu ozidanu sa njim i ispucao je bas dobro a i par kuca koje sam video zidane sa njim imaju isti problem.

rubin_miki
Preminuo
Kontakt:

Post napisao rubin_miki » 05 Okt 2012, 14:49

SaleSk je napisao: Blato i slama, zid od kamena, a malter od peska i kreca...
Grejanje na drva a unutra puca od toplote...Leti ni klima ni nista...Soba hladna, bez cebeta se ne spava...
To je bila izolacija...
da, nekada je kamen bio kamen, ne ko ovaj danasnji :) salu na stranu, NIKO ne radi sa kamenom vec mnogo, mnogo godina unazad, tesko i skupo.
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

SaleSk
___
___
Kontakt:

Post napisao SaleSk » 05 Okt 2012, 14:50

Taj siporeks o kome sam pricao i traje vec od 64 godine je sa mrezom unutra...Znaci armatura 6-ca i nisu klasicni blokovi vec celi paneli...2,5m x 0,5 m, koji su spojeni...Nema nikakvog pucanja, sem na samim spojevima... A i napravljeno je kako sam rekao 64 godine...
Da ne bi pucalo, najbolje je da se zida na dobroj ploci...Najbitnija je osnova...
Inace kuca kao kuca radi celo vreme...Sta god radio i pravio, pojavljuju se pukotine...Najvise su vidljive ako su zidovi gletovani, dok sa klasicnim malterom i okrecene polikolorom, te pukotine neces da primetis...
Na kraj krajeva, mi ce da popucamo jednog dana, a ne pa zidovi :tooo:

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Post napisao nike » 05 Okt 2012, 15:13

U vezi paropropusnosti zida obloženog stiroporom treba pročitati ovaj PDF:

Kod: Označi sve

http://www.novolit.si/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=228&lang=hr
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

Vojvoda
___
___
Contact person: Mirko

Post napisao Vojvoda » 05 Okt 2012, 15:21

SaleSk je napisao:
Vojvoda je napisao:Sa 5cm stiropora imaš negde oko 10cm izolacije, uračunaj lepak, mrežicu sa dva-tri sloja lepka i sloj bavalita. Kod mene je sve to izašlo otprilike oko 9-10cm.
Sa druge strane, težinu demit fasade upravo čini taj završni sloj.
Lepak i nije neki izolator...On je isto kao i malter. I zato je bitno da kada se lepi stiropor nema na spojevima lepak...Ili ga ima sto manje. To je termicki most...Treba da bude termicka barijera... :lala: Na to ljudi uvek prave greske...U principu prodaju sve kao termo most (alu profili i sl) a ustvari treba to da bude termo barijera :mrgreen:
Sale, nisi me ovde dobro razumeo. Izolaciju ne čini lepak već vazduh u prostoru između stiropora i zida. Lepak je samo vezivni element. Zato sam i pominjao 9-10cm.
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 05 Okt 2012, 15:40

Siporex blokove treba fino izrezati i prilagoditi jedan drugom sa tankom fugom max 3mm. Nakon zidanja treba ožbukati i u žbuku staviti sitnu plastičnu armaturnu mrežu (kao na demit fasadu). Onda se neće na žbuci pojavljivati pukotine.
KAo i u svakom poslu, sve se svodi na znanje i neznanje.
Zadnja izmena: nike, dana 05 Okt 2012, 20:00, ukupno menjano 1 put.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 05 Okt 2012, 19:46

Nisam stigao prije da se javim Jaro sjecas se one moje kuce gdje smo ljetos sjedili doslo nared da mjenjam krov tako da sam ovih dana zauzet do maximuma.
U novu kucu sam se uselio prije mjesec dana bujrum dođite na naselje da po koju popijemo :pivopije:
jaro je napisao:Dzale, to mi lici na termostat koji se montira na potisnu cev (sto ide iz kotla) i sluzi za rad pumpe?

Prijateljski i majstorski (ako je to na sta mislim), NEMOJ to montirati...jer sta se desi ako rikne taj termostat, ti to ne znas, ti narokas kotao tim kamenim ugljem....?

...
Jeste neki termostat evo nasao sam i shemu

nike je napisao:
To ovisi kako je instalacija izvedena.
Ako je jednostavna instalacija sa jednom pumpom i bez regulatora temperature povratnog voda, onda se pumpa spaja direktno na taj konektor/adapter.
Nike instalacija je sa jednom pumpom ima povratni vod paralelno sa pumpom (bajpas :mrgreen: )
Prilog
konektor za pumpu.jpg
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro

Post napisao jaro » 05 Okt 2012, 20:03

Ti si bas u poslu....ne bih ti bio u kozi ovih dana... :mrgreen:

Jeste, to je to na sta sam mislio...

Slazem se sa @ Nike, da je ok to sto kaze da kasnije ukljucuje pumpu radi ne stvaranja kondenza, ali ostajem pri svome, da ako rikne taj termostat...moze da napravi veliko sranje...
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 05 Okt 2012, 20:56

Meni je nemoguće održati temperaturu kotla koja se preporučuje, a to je oko 70°C, jel`? To može samo kad je napolju -25°C ili manje, inače je pretoplo i treba otvarati prozore. Znam da to nije dobro za kotao, a i za odžak, ali ko ga **be, šta da mu radim?
Zato je u ovom slučaju bolja bukovina od hrastovog drveta, bolje sagoreva i mnogo je manje čađi.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro

Post napisao jaro » 05 Okt 2012, 21:13

Na vece sisteme se ugradjuje i onaj cetvorokruzni ventil kod kotla....salje u instalaciju potrebnu temp, a u kotlu drzi recimo oko 70...blabla... :pivopije:
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 05 Okt 2012, 21:51

nike je napisao:U vezi paropropusnosti zida obloženog stiroporom treba pročitati ovaj PDF:

Kod: Označi sve

http://www.novolit.si/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=228&lang=hr
Odlican tutorijal!
Ali, gde, za ime sveta da nadjes perforirani stiropor EPS-F? :tooo:
Kod nas jedva i deblji od 8cm ima u EPS-F izvedbi... i jos bolje kada se na gradjarama prodaje stiropor van klase kao EPS-F. Table nisu iste debljine ni dimenzija...

generacija 49
Preminuo

Post napisao generacija 49 » 10 Okt 2012, 12:04

lolzi lolzi lolzi "kako se grejete" :?:
Na pare.Kolko para toliko muzike.Ako nema para, onda : " tata meni je hladno, nista sine , drhti uskoro ce leto" :lala: :fanzo:
Only thinking... :roll: Paz' te priču...poezija. :deda:

chellawy
gx
gx
Contact person: SIX
Specialty: tv

Post napisao chellawy » 10 Okt 2012, 14:09

ja sam smrzlo po prirodi i obožavam vrućinu. Po meni najbolje leto mog života u mom gradu je 2012to leto gospodnje ....
Zato sam danas uključio grejanje u radionici ...... :lala: :lala:

zimu volem al samo na razglednici :mrgreen:
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 10 Okt 2012, 14:29

Ja se trenutno grejem na ljudsku glupost - brate, vazda toplo, samo bije oko mene... :roll:

Damiru
___
___
Contact person: Damir
Kontakt:

Post napisao Damiru » 10 Okt 2012, 16:48

Majstor Duja je napisao:Ja se trenutno grejem na ljudsku glupost - brate, vazda toplo, samo bije oko mene... :roll:
Navikavaj se Dujo... Ljudska populacija raste, ali suma svih IQ je na ovoj planeti uvek ista... Proverena formula.
Commitment is pushing yourself when no one else is around.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Kafana - Pab - Bircuz”