Kako se grejete, iskustva, problemi...

Forum za neobavezne teme.
Stolle
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

Re: Kako se grejete, iskustva, problemi...

Post napisao Stolle » 10 Nov 2012, 20:11

Da, i sa tim bih bio zadovoljan.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 10 Nov 2012, 20:37

racunica je jasna...od gotovog drveta pravi se veresija...moj savet vam je ne kupujte peci na palet ! daleko je isplatljivije kotao koji moze da sagoreva drvo na pirolizu ali jos je to tabu kod nas... tako da. :pivopije:
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Kobac
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Kobac » 11 Nov 2012, 08:32

Piroliza je najefikasniji nacin grejanja ali kao i sve ostalo ima svojih nedostataka.
Grejanje na pelet ne moze da bude jeftino nikako i tu kao i svuda postoji pravilo: Ako neces da radis - to ce da te kosta.

Majstor Duja
Neaktivan
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic

Post napisao Majstor Duja » 11 Nov 2012, 08:38

Nije problem u pecima, problem je u briketu/peletu, koji je zamisljen kao otpad i cena mu je trebala da bude kao za otpad ali kao i sve kod nas - nije ispalo kako je zamisljeno.
Isto vazi i za ostale brikete: suncokretov, drveni, sojin itd...

:roll:
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 11 Nov 2012, 14:05

ma kakav otpad dujo , melju gotovo drvece sto moze u pec na pirolizu ili obicni kotao ... to se melje ide u susaru i tad se presuje za palet , pa onda pakovanje , prevoz , pa tek onda pec ! koliko resursa je potroseno za to ?
a gledao sam neki ruski link napravili 15x bolje od ovog . http://www.youtube.com/watch?v=DhAUxTuX ... re=related

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 11 Nov 2012, 17:09

Malopre je bio drugar koji je ove sezone kupio peć na pelet. Još letos je uplatio 3 tone peleta, jedan mu isporučili, dva još nisu. Nema i nema...A kod jednog tipa, gde ima, cena je 26 dinara za 1kg, znači 226€ po toni. :shock:
Šta reći, naša posla.

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 11 Nov 2012, 17:09

@Ranko:
Pa to ti kazem...umesto otpada, kojeg nema jer nema proizvodnje, pravi se od celog drveta - sto je apsolutno suludo jer...sto onda ne bi lozili cepanice bez dodatne ulozene energije u pravljenje peleta/briketa...lepo si to primetio.

:pivopije:

Vojvoda
___
___
Contact person: Mirko

Post napisao Vojvoda » 11 Nov 2012, 17:25

Ljudi, možemo mi ovde rekla-kazala i za i protiv. Činjenica je da se BD greje na pelet i njegovo iskustvo pobija sve te kuloarske priče kako pelet ne valja i kako je skupo grejati se na njega.
Ma nama Srbima ništa ne valja što je novotarija, mora to da prođe bar deset godina da se Srbin uveri, ista priča kao i za hho i za plin pre njega i za... :lala: Srpska posla.
Kako god, jedan drugar je dao 3300€ za kombinovani kotao pelet-drva, greje 400m2, videćemo kakvo je njegovo iskustvo u februaru-martu kad zima oslabi.
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 11 Nov 2012, 23:44

uh da ,,,. ja zaboravio da se moze grejati kuca na hho ...sipas vodu i struju dobijas gas i to zapalis u peci.. :yeah:
najvise toplotne energije se dobija upravo iz nafte iskoristene u sus motoru .pa niko nema dizel motor u kuci da se greje na njega...

hvala mirko za info oko cena iz prve ruke najsvezije :pivopije: :pivopije:
dao 3300€ za kombinovani kotao pelet-drva, greje 400m2
to je samo trik u udobnosti koja se placa visestruko ...recimo 10m3 drva u sumi kosta 3000din trenutno! na trzistu 4000din al recimo da je 30 i 40e racunioca je jasna samo za taj sporet mozes se grejati 8 godina ako je potrosnja 10m3 e samo sto ti nije samo pec...nego i pelet da se pouzdam u ovaj izvor cene
Vojvoda je napisao:što bi bilo oko 500€/sezona.
dodje da je za 8 godina grejanja utroseno
8god x 500e=4kE +3k3E = pelet
400E x 8god =drva = (pec na pelet)
toliko o tme ali cisto sumljam da je 500e ... neko ce naci koliko energije ima tona peleta ,a koliko ima drvo

Vojvoda
___
___

Post napisao Vojvoda » 12 Nov 2012, 00:55

Loša ti računica, kao i uvek. Mani se matematike, ne ide ti to brate. Da bi grejao kuću od 400m2 u planini celu sezonu i imao u svako doba dana i noći dovoljno tople vode za 6 soba koje izdaješ plus za svoje potrebe, treba ti oko 8-10m3 drva i oko 12t uglja pa ti računaj šta je jeftinije. Prošle zime mu je od pomenutih količina ostalo jedva metar drva i pola tone uglja, o kuluku koji sve to prati da i ne govorimo. Samo da ti se to iseče, iscepa i utovari treba da platiš 80-100€ dva fizikalca dva dana da rade, jer čovek ne može sam iz zdravstvenih razloga. Metar drva nek je 30€, tona kvalitetnog uglja je u proseku 120€.
Čovek je sve to stavio na papir i dobio računicu da je po sezoni u plusu oko 500€ da kupuje pelet umesto uglja i drva. Tako bi kotao otplatio za oko 5 godina. Naravno, nema više maltretiranja sa ogrevom koje niko ne može da plati, za taj kuluk te račun stigne tek kad omatoriš.
Usput, kotao domaće proizvodnje (MBS) iz tvoje računice košta oko 1100€ za prostore do 100m2. Za 400m2 košta 3300€ (Radijator Kraljevo) i troši malko više peleti, o ranijoj potrošnji čvrstog goriva sa starim kotlom sam pisao malopre, par redova više. Malko si babe i žabe..., a? :mrgreen:

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 12 Nov 2012, 06:29

Nije Ranko nista pomesao, Mirko, dobra mu je racunica, jedino sto je zaboravio da i pec na drva (kotao kao i za pelet) nesto kosta, nekih 1200evra u toj njegovoj racunici...

- Tona peleta i tona drveta imaju istu kaloricnu moc, s tim da tona peleta zauzima manju zapreminu s tim da tona peleta kosta vise zbog ulozenog rada i energije da se napravi.

- Trenutno najcistiji izvor energije je elektricna energija iz hidrocentrale jer se pretvara u toplotnu 100%.

- trenutno najekonomicniji izvor toplote je solarno grejanje (topla voda 95%-100% zavisi da li je aktivan ili pasivan sistem) + toplotna pumpa (struja+toplina zemlje, jer trosi 20-25% struje za 100% isporucene energije, onih 75-80% dolazi iz tla)

- svaka automatizacija i komfor se placa, ali su sa ovom pelet automatizacijom preterali bar duplo u ceni.

I Mirko, kada ces vec jednom da probas nesto sam pa da das misljenje o tome, umesto da ti je sve sto zastupas i tvrdis - rekla-kazala?

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro
Specialty: whitegoods

Post napisao jaro » 12 Nov 2012, 07:41

Ajd i ja da kazem neku: grejem 130 m2 kotao na cvrsto gorivo (ugalj + malo cokova+ vrlo malo kojekakvog otpadnog drveta), za ovu sezonu sam kupio 5t Kostolca (7200din/t)=35000din, imao sam od lane jos max 1t uglja, i mislim da ce to biti dosta.
Za proslu sezonu sam potrosio isto tako otprilike, a za predproslu (kad nisam imao izolaciju na kuci) 12t uglja- :shock: i sam sam bio zacudjen razlikom, ali tako je.
Znaci ima da se radi, malo utovar, malo pepeo, ali se isplati, jer je PROSEK temp u kuci 23-24c.

A sad nesto sasvim drugo: bio sam kod kolege autoelektricara (nije blenta, nego ok lik) da mu spojim frekventni regulator na neki motor od 7.5kW/3000o/min, hoce da ga ubrza malo, i na njega kaci pumpu za vodu...nije pumpa jos bila gotova, uglavnom hoce da proba kako to moze da greje, znaci pumpa mesanjem vode mnogo zagreva vodu, samim tim i mesa kroz radijatore(ima kao neke rupice, veliki pritisak, pa se to kao greje)...
Jedva cekam da ponovo odem kod njega da vidim dokle je stigao sa experimentom. Jel neko od vas cuo za tako nesto?
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

Vojvoda
___
___

Post napisao Vojvoda » 12 Nov 2012, 09:51

Majstor Duja je napisao:I Mirko, kada ces vec jednom da probas nesto sam pa da das misljenje o tome, umesto da ti je sve sto zastupas i tvrdis - rekla-kazala?

I Dujo, kada ćeš vec jednom da probas nešto pre nego što ospeš paljbu iz svih cevi na osnovu nečijeg rekla-kazala negativnog stava? :pivopije:
Može i ovako da se napiše, zar ne. :fanzo:
Ne mora čovek baš sve da proba u životu da bi nešto tvrdio, zastupao neko mišljenje. Ponekad je dovoljno poznavati ljude koji su probali lično pa prihvatiti njihova iskustva. Veća je greška ako ne poznaješ nikoga ko tvrdi suprotno na osnovu svog iskustva a zastupaš njegov stav. :pivopije:

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 12 Nov 2012, 10:00

jaro to imas na youtube , radi na centriifugu i na kraju ne izlazi voda nego para ..

dujo ja pec na drva imam sto bi opet davao za nju i stavljao tu na struju kad ova radi bez ... :pivopije: ako nekome treba 20m3 drveta za ogrev ,a misli da ce potrosit 5 tona peleta pogresio je ...moze al da mu temp. u kuci bude 18c max sto je za 10C manje nego kod mene ,a blizu jare ja za sad po noci i po danu mogu da budem u kratkoj maici ...a napolju sneg...jes da trosim al nek 2m3 vise all nema veze (naravno ne grejem ja sve na tu temp tamo gde nisam tamo je hladnije)
,a to za cepanje i utovar , pa bog mi dao ruke i noge da bi nesto radio 10m3 ili 12 mogu da pojedem za dorucak na prazan stomak kao i vecina vas ,. jedino slaganje sto odrade zenski clanovi lolzi
kazu drva vise puta greju ... :tooo:
pravio sam ja racunicu i za toplotnu pumpu , nije ni to bas nesto .... piroliza bi me cupala za bar 25% sa regulatorima temp. na svakom radijatooru sto ta peletirka nemoze ni da sanja ...sa skidanjem radijatora lolzi

Vojvoda
___
___

Post napisao Vojvoda » 12 Nov 2012, 12:48

Ranko, samo da podsetim na ranije pisan post. I nema ovde toplo a tamo gde nisam hladno, plus topla voda. I sve to sa 2t peleti. Možeš mlatiti praznu slamu ovde do mile volje i biti protiv svega novog i modernog ali činjenice su činjenice. Ti bre ko da si okorela komunjara kome ništa novo ne valja, bre , ne znam te takvog. :pivopije:
BD-electronic je napisao:
jaro je napisao:Nemoj pelet molim te, odlazim u kucu gde se lozi, smlatili su love i love, pa plus dogrejavaju sa plinskim kotlom, plus TA pec...bratski-zaboravi.
Ja se grijem na pelet kako je Stole sponenuo, evo već druga zima koja je na kraju i bilo je sad hladno u drugom mjesecu oko -16do -25 nekih 20-25 dana i grijanje radi ko ludo nebih ga mjenjao nizašta.
Grijem stan od 96 m/2 sa kaminom od 24 KW imaju i slike u ovoj temi, i toplu vodu imam priključenu na grijanje i potrošim peleta po sezoni malo više od 2000 kg što je u novcu 300 €, i sve radi super sama se pali sama gasi sama održava temperaturu ja samo dosipam pelet (mujo nahrani svinje i ništa nediraj )
:mrgreen: :mrgreen:

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 12 Nov 2012, 14:45

Usporedba peleta sa drugim energentima :

Pelet Ostala goriva
2 kg peleta 1 l ulja za loženje
1 kg peleta 2 kg uglja
2 kg peleta 1,8 m³ plina
Vrijeme je pred nama vidjet cemo kako ce se sve desavati sa peletom, uglavnom vidim grijanje na plin je sve manje :m: Bar u mom bliznjem okruzenju dosta je ove godine ljudi ugasilo plin i preslo na ugalj drva ili pelet
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

generacija 49
Preminuo

Post napisao generacija 49 » 12 Nov 2012, 15:00

Sve to stoji zapisano.http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0% ... 1%98%D0%B0
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0% ... 1%81%D1%82

Nema perpetumobile.Koliko para toliko muzike.
-skupa struja idemo na
-skup ugalj idemo na
-skupo loz ulje idemo na
-skup plin idemo na
-skupa drva idemo na
...skacemo ko veverice snalazimo se ili ....ko spajder meni a sta sad. :roll:
Ja sam godinama gledao kako se pravi briket.Baza kupe D=20m.H=6-7 m piljevine .Lele tu lepak, da veze masu.Gura presa briket "fi"7-8 cm.Lepo a zadimi i zagadi ceo Balkan.Sirotinjska zabava.Licni stav.
Zamislite Berlin, ili London ili Bec,i brikete.Nesto ne stima.Oni plate pa klate Ruski plin, ima se moze se a ko nema , ima klozetske daske i to gori. :lala:
Only thinking... :roll: Paz' te priču...poezija. :deda:

chellawy
gx
gx
Contact person: SIX
Specialty: tv

Post napisao chellawy » 12 Nov 2012, 21:13

Mirko kaže čovek greje 400m2. Brate mili koji će mu tolika kuća ? Ne živi sam ? Pa onda valjda ima još čeljadi a za toliku kuću barem njijh 10. Pa od njih 10 nek svako po malo da parica i nema zime. Ako pak živi sam u tolikoj kući , onda je ili budala ili ima para. Živim u roditeljskoj kući u kojoj grejem oko 120m2. Nas je 4oro odraslih. Zadnjih 3 zime smo trošili manje (al ne bude max 15m3 ) drva što je 15x40=600 € i nek sam dao još 400€ na plin za celu sezonu. To je maximum 1000€ za celu zimu. Kad to podelim na nas odrasle, izađe da je svako od nas dao po 250€ za grejanje. Mogu reći da uopšte nije puno.

Naravno na struju ili plin računica se množi sa 2 , 3 itd ..... i to bi onda bilo skupo. Kako nemam skoro pa nikakvu izolaciju na kući a i stolarija mi je užas. Mogu reći da sam prezadovljan jer je dole u prizemlju temperatura konstantno preko 25 a gore na spratu ne pada ispod 20 .....
Kako nemam na gomili 5000€ da uradim izolaciju i stolariju da bih uštedeo novac a ovaj trenutni sistem tj trošak mi je prihvatljiv, nemam nameru da se zadužujem i razmišljam po tom pitanju. Već krpim neke druge rupe koje mi možda pre 10 godina nisu bile aktuelne i bitne.

Svako ima svoju računicu. Ali da imam kuću od 400m2 verovatno ili bi imao para ili bi je prodao za stan od 60m2 i uživao sa mesečnim računom od 100tinak evra od toplane .......
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

filka
gx
gx
Warranty service: Fuego Grundig LG Beko Samsung
Specialty: tv

Post napisao filka » 12 Nov 2012, 21:28

Kod mene je racunica ovakva: Pec trosi od 0.4kg do 1.5kg na sat-Ja sam uzeo neku srednu vrednost od 1kg/h x 8h= 8kg na dan x 25 dana=200kg X 5 meseci = 1ton iliti 235 eura za celu zimu.Minale godine sam se grejao na struju i placao 100 eura za grejanje mesecno :shock: 5 X 100 =500 Eura lolzi Od ove godine struja poskupela 20% :? tako da ce mi se pec isplatiti na kon 3 godine....
-će izginemo ki Mančester

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 13 Nov 2012, 11:42

100€ za grejanje samo u radnji? Pa koliko košta kilovat u MK? imate li i vi ove zelene, plave, crvene tarife?
Samo bih dodao, ova potrošnja je za ovo vreme. Kad bude -10, -15°C, ili niža temperatura, onda će i ovo da se promeni malo.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Kafana - Pab - Bircuz”