Pre par godina sam pisao o tome... tu negde na forumu.
Dao i sam i tačne podatke o potrošnji nekih uređaja u stby režimu.
Dao sam i neka rešenja.
Nešto sam i pravio i nudio.. ali ne vredi.. niko ne misli o tome i nije bilo prođe,a ja sam odustao od ponude.
U dnevnoj sobi imam zakačeno dosta uređaja, a koji u stby režimu (sada ću da lupim) troše 25-30W na svakih sat vremena. To i nije baš tako malo. Imaš decu i njihove sobe i oni imaju uređaje.. imaš malo manje toga i u spavaćoj sobi.. imaš i u kuhinji.. svugdeima uređaja u stby da rade.. nepotrebno... manje više.
Jedno od rešenja koje koristim u dnevnoj sobi je da kada nema nikoga samo stby televizora troši struju.
Kada tv upalim daljinskim upravljačem, rele uključi produžni kabel (AC230V) u koji su uključeni svi ostali uređaji koji su mi potrebni (ne uvek, ali jesu).
Koncepcija je da sam iz televizora izveo 12VDC i njime pokretao rele, a koji je preklapao AC230V na ostale utičnice.
- audio pojačalo
- set top box (donedavno samo) imao sam čak i 2 komada, jedan T1 i jedan T2.
- kablovski set top box (isto samo donedavno)
- satelitski risiver
- dvd plejer
- vhs video
- video igrica
- zemaljska roto antena
Svi ovi gore navedeni uređaji su sisali struju dok nema nikoga kući.
Set top boxovi i sat risiver su sisali i više zbog bržeg starta (ko ih ima, znaće o čemu je reč).
Svi gore navedeni uređaji nemaju potrebe da rade dok je televizor ugašen.
Sada je tv novije generacije i u stby režimu ima potrošnju svega oko 1W .. sve ostalo iznad nabrojano ne troši ništa dok ne upalim tv.
Stariji tv koji sam imao trošio je više od 5W.. ne sećam se više.. crt troše i mnogo više zbog demagnetizatora.
Ostalo u dnevnoj sobi je audio oprema, cd plejer, deck i ostalo.. a ono radi neovisno o televizoru i ima posebno izvedenu instalaciju.
Danas.. postoje na tržištu produžni kablovi koji imaju u sebi integrisan kontroler i rele.
Radi na principu da je jedan uređaj master, a to je naprimer TV. TV se ubode u master utičnicu i tv je stalno pod naponom. Kada taj master troši manje od 15-tak wati, svi ostali (slave) u utičnicama produžnog kabla nemaju napajanje AC230V, isključeni su sa mreže i ne troše ništa.
Kada master utičnica povuče veću snagu, uključuju se slave utičnice u mrežu.
To je to. Možete da kupite ili sami da napravite.