Ugradnja LPG u BUBU

Autoelektronika - Elektronski sistemi u vozilu

Urednik: Barbarella56

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
croser
_
_

Re: Ugradnja LPG u BUBU

Post napisao croser » 10 Jun 2010, 20:05

Majstor Duja je napisao:Croser:
Ne bi smeo direktno da grejes isparivac sa izduvnim gasovima ali ti niko ne brani da ugradis izmenjivac toplote koji sa izduvne grane (recimo: bakarne cevi obmotane oko auspuha) greje vodu koja se posebnom elektricnom vodenom pumpom dostavlja do isparivaca. Potrebno je ugraditi i ekspanzioni sud kao kod normalnog hladnjaka....isti princip se moze koristiti za grejanje kabine kod automobila sa vazdusnim hladjenjem (peglica, trabant, buba....)
Poz
Da, to je jedno od resenja, u stvari, to je i jedino resenje koje sam nasao na netu a da je dobilo atest.
Hvala.
Pozdrav

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro
Specialty: whitegoods

Post napisao jaro » 10 Jun 2010, 20:22

Upravo to sto kaze Duja- obmotaj odredjen broj namotaja cevi oko auspuha, odredjen precnik cevi, (nadji sta odgovara), posle oko toga obmotaj staklenu vunu i neki tanak lim, exp sud, i pumpa-imas od Mercedesa 123 koriste malu el pumpu za grejanje kabine....
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

croser
_
_

Post napisao croser » 10 Jun 2010, 20:33

Ta pumpa, exp sud i bakarne cevi, to je resenje...

Nego jos samo ovo da te pitam...
Imam grejac od 100w 12v koji je ugradjen u kampersko kuvalo, ima prikljucak na upaljac u kolima...
Ako ga rasturim, hocu li imati samo rastureno kampersko kuvalo lolzi ili cu taj grejac moci upotrebiti za grejanje tecnosti u exp sudu?
Poz. :pivopije:

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 10 Jun 2010, 22:59

jeste resenje ali kako izvesti da radi ok , to je malo teze .vidjeces dok budes radio :dmzs:
nemoj zanemarit da temperatura izduvnih gasova na izduvnoj grani prelazi 500c . takoder treba videti i kako resiti dugotrajno ogibljenje izmedju dva izmenjivaca
dok sa uljem to sve nije problem.. skines karter i u unutrasnjoj strani zavaris cev u krug i izlaze van podignes prema gore i recimo ovu ideju sa pumpom od mecke prema isparivacu u krug , i nemora biti ekspanzioni sud moze biti otvoren sistem , dovoljno 5cm iznad isparivaca 1/2l vode da stoji (otvoren sistem) expanzioni sud na autima je sam hladnjak ,a regulator pritiska vode u sistemu je cep ponegde ventil i mislim da bi litar do najvise dva zavrsila posao to ovde netreba
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

jaro
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao jaro » 11 Jun 2010, 00:31

Neophodno je da previs experiment...: namotiras kompletan LPG uredjaj da radi, pa onda na snagu stupa budzevina sa cevima i grejanjem isparivaca...: debljina cevi, duzina namotane cevi oko izduva(da bude uvek 50-90 c ), tj da se nedesava da prokuvava antifriz, a opet da bude dovoljna temp za isparenje...

croser
_
_

Post napisao croser » 13 Jun 2010, 11:45

Hvala svim clanovima na dobroj volji i strpljenu....
Pozdrav :pivopije:

Majstor Duja
Neaktivan
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Post napisao Majstor Duja » 29 Jun 2010, 10:42

croser je napisao:Nego jos samo ovo da te pitam...
Imam grejac od 100w 12v koji je ugradjen u kampersko kuvalo, ima prikljucak na upaljac u kolima...
Ako ga rasturim, hocu li imati samo rastureno kampersko kuvalo lolzi ili cu taj grejac moci upotrebiti za grejanje tecnosti u exp sudu?
Imaj na umu da taj tecni gas u isparivacu prilikom promene agregatnog stanja "hladi" isparivac snagom eqvivalentnom 1500W tako da ako zelis da ga odrzis na istoj temperaturi moras da imam elektricni grejac od minimum 1.5KW a tih 100W od kuvala nece napraviti nikakvu razliku.
Rankov savet za grejanjem uljem je vrlo dobar mada se ulje nesto kasnije zagreje i ako nesto krene naopako i ostanes bez ulja zbog curenja - ubio si motor. Auspuh ti je instant.

@Ranko, temperatura izduvnih gasova prilikom izlaska iz cilindra je od 500-700C kako si i rekao ali cim se nadje u izduvnoj cevi, u prvi nekoliko centimetara (20-30cm), temperatura spada na pola i manje zbog povecanja zapremine samog gasa. Temperatura gasa koji napusta auspuh nikad ne prelazi 80C..
Idealan izduvni sistem je onaj koji temperaturu izduvnog gasa izjednaci sa temperaturom ambijenta.
;)
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

croser
_
_

Post napisao croser » 29 Jun 2010, 11:21

Hvala ti puno na ulozenom trudu i strpljenju da mi pojasnis stvari.
Svrckajuci se po raznim forumima jednu sam stvar ukapirao...najveci problem kod ugradnje LPG u vazdusnjake je konstantno odrzavanje idealne temperature za lpg.
Ako se izmenjivac uradi da fluid bude motorno ulje, najveca mana je dugotrajno zagrejavanje istog u zimskim uslovima a samim tim gradska voznja otpada.
Opet, ako je izmenjivac antifriz, problem je kontrola temperature istoga u letnjim uslovima.
Ovo nije moja pamet lolzi , nasao sam to na razno raznim forumima.
Jedina sigurna stvar je ugradnja vodenog grejaca (Webasto ili Eberspacher), tako da u zimskim uslovima imas sigurno grejanje rasplinjaca a i sto je jos vaznije, odlicno grejanje u kolima.
Znam..., postoji potrosnja benzina (0,2 l u min modu rada), cena (polovan 200€, nov 700€) i samo postavljanje uredjaja...
No, to je jedini siguran nacin ugradnje...
Nadam se da nisam nikoga smorio...
Ako jesam.... :pivopije:

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 29 Jun 2010, 12:15

LPG.jpg
Gore ti je principijelni crtez. Tok vode MORA da bude kako je nacrtano, iz vise razloga, da ih ne navodim.
Temperatura isparivaca bi trebala da bude izmedju 60-70C, tacnu vrednost moras empirijski da nadjes i odredjuje
je broj navojaka na samoj cevi auspuha - vise namotaja, veca temperatura. Najbolji polozaj za namotaje je pre
izduvnog lonca (gledano od motora )jer je temperatura odgovarajuca i ima minimum vibracija.
Gumene spojke moraju biti malo udaljene od samog auspuha zbog temperature (oko 15cm)
Grafitni izolator mozes naci u servisima za auspuhe (mastan na dodir, sive boje, 3-5mm debljine). Potreban je zbog
vibracija i boljeg naleganja bakarnih cevi. Moras staviti i spoljni izolator a preko toga limeni steznik.
Ekspanziona posuda MORA da bude prikljucena zbog toga sto se ovde radi o izmenjivacu toplote zatvorenog tipa, i njen
polozaj treba da bude visi od isparivaca. Fluid mora da bude antifriz.
Postoji vise izvedbi ovog sistema ali ovo mi se cini najjednostavniji. Poz

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 29 Jun 2010, 18:30

da ali ulje u motoru na vazdusno hladnenje mnogo brze dostize radnu temperaturu sto nije slucaj sa vodenim hladjenjem
evo jedne prepravke sta se sve moze :dmzs: http://www.youtube.com/watch?v=WSR-roNV ... r_embedded#!
http://farm3.static.flickr.com/2113/223 ... ec89fb.jpg
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

croser
_
_

Post napisao croser » 30 Jun 2010, 21:15

Majstor Dujo, stvarno si majstor.... :tooo:
Ugradicu mu jos samo termo davac da mogu kontrolisati temperaturu.
Hvala ti puno na savetu a bogami i na shemi :uca:
Zahvaljujem i ostalim clanovima...
Pozdrav
:pivopije:

jaro
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao jaro » 30 Jun 2010, 22:49

Cekaj, cekaj, sta hvala?? Hocemo minimum slike da vidimo kad to cudo proradi, a neki bi mozda i :pivopije: ...?!!

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 01 Jul 2010, 12:33

croser je napisao:Ugradicu mu jos samo termo davac da mogu kontrolisati temperaturu.
Postoji nacin da napravish kontrolisan sistem ali je malo komplikovaniji, naime, ako ugradis prelivnu cev koja kratko-spaja namotaje na izduvnoj grani i postavih elektroventil koji ces kotrolisati sa termo-prekidacem ( recimo od Z101, treba ti od 65C) onda ne moras puno da eksperimentises sa brojem navojaka.
Zbog razlike u pritiscima velika kolicina vode ce prolaziti kroz elektroventil umesto kroz namotaj ( kapilarni pritisak je veci u namotaju jer je duzi) i samim tim se nece zagrevati vec ce ga isparivac hladiti, pa onda se opet iskljuci termoprekidac pa se zagreva i tako u krug. Vodi racuna da taj elektroventil postavis dovoljno daleko od cevi auspuha da bi sprecio njegovo pregrevanje a mozes i postaviti toplotni deflektor (parce aluminijskog lima izmedju izduva i ventila. Ceo sklop mora da bude dovoljno elastican da ga vibracije ne bi rasturile, pogotovu spojevi bakarnih cevi ( vare se HARD-letovanjem ,hartletovanje,tvrdim lemom kao u frigo tehnici)
LPG.jpg
LPG.jpg (27.15 KiB) Pregledano 2164 puta.
Ne moram da napomenem da svu instalaciju vezujes preko osiguraca i prekidaca LPG/benzin ( svaka spulna od elektroventila vuce oko 1A) a kako VW buba ima karburatore, moras da sacekas da motor pocne da se gasi (gusi) pa tek onda prebacujes na plin, isto tako prilikom prebacivanja na benzin, moras da imas u odredjenom polozaju prekidaca ( fakticki 3-polozajni prekidac) ukljucen i LPG i benzin ventil da bi ti se karburatorske solje napunile gorivom, kad se to dogodi motor ce opet krenuti da se gusi i tad prebacujes na benzin. Tacka tocenja plina (pecurka) se mora nalaziti sa spoljne strane automobila.
Ovakav tip LPG-a radi na starim Porsche-ima 911 sa vazdusno-hladjenim motorom bez ikakvih problema.
Cela oprema za ovu konverziju ne sme da predje, grubo, 250e bez ugradnje.

croser
_
_

Post napisao croser » 01 Jul 2010, 16:57

2 jaro

Slike ce obavezno biti prikazane, kada zavrsim kompletnu masinu, ipak sam ja samo covek, volim da se hvalim.. :mrgreen:
Mada, poprilicno sam spor, za ovo mi je trebalo vise od dve godine
http://www.youtube.com/watch?v=LATyjGUooBs
A kada budem prolazio kroz tvoje mesto, ocekuj i..... :pivopije:

2 Majstor Duja

Opet hvala, i za tebe isto vazi.... :pivopije:

Kada budem zavrsio :yeah: , bicete obavesteni....
Pozdrav :lala:

Majstor Duja
Neaktivan

Post napisao Majstor Duja » 01 Jul 2010, 18:09

croser je napisao: Mada, poprilicno sam spor, za ovo mi je trebalo vise od dve godine
Sad, kad sam pogledao video - verujem da ce sve biti ok...meni bi za to trebalo 5 godina...
:pivopije:

Vise info-a:

Kod: Označi sve

http://www.cbc.rs/forum/viewtopic.php?p=338355&sid=fd3adbf1c8f9db8d7cccd0f81c2898b7#p338355
i cela tema:

Kod: Označi sve

http://www.cbc.rs/forum/viewtopic.php?f=301&t=2707&start=25
Zadnja izmena: Majstor Duja, dana 02 Jul 2010, 10:02, ukupno menjano 1 put.

jaro
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao jaro » 01 Jul 2010, 18:12

a...ne, za mene samo sokic, a za druge.... :pivopije: :lala:

Vojvoda
___
___
Contact person: Mirko

Post napisao Vojvoda » 02 Jul 2010, 18:40

croser je napisao:Mada, poprilicno sam spor, za ovo mi je trebalo vise od dve godine
Kada budem zavrsio :yeah: , bicete obavesteni....
Pozdrav :lala:
Mašina bez zamerke. Svaka ti čast majstore. :tooo:
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share

Odgovori

Natrag na “Autoelektronika”