Ugradnja LPG u BUBU
Urednik: Barbarella56
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Ugradnja LPG u BUBU
...rizikujuci da izazovem salve smeha (mada, u danasnje vreme ni to nije lose:), krecem hrabro da postavim pitanje...
Evo o cemu se radi....
Hteo bih na bubu ugraditi LPG a u mojoj glavi sam zamislio da bi to bilo moguce uraditi na sledeci nacin:
Tecnost koja greje rasprsivac bih grejao grejacem jacine 500-1000w(sa ugradjenom pumpom), 220V~. Grejac bih "hranio" sa pretvaracem napona 12V -> 220V, sin 600w, peak 1200w ili eventualno sin 1000w, peak 2000w.
Teoretski lepo izgleda a da li je to moguce, ja pitam cenjene clanove....
Hvala unapred na trudu da se malo prosvetlim...:)
Pozdrav svima
Evo o cemu se radi....
Hteo bih na bubu ugraditi LPG a u mojoj glavi sam zamislio da bi to bilo moguce uraditi na sledeci nacin:
Tecnost koja greje rasprsivac bih grejao grejacem jacine 500-1000w(sa ugradjenom pumpom), 220V~. Grejac bih "hranio" sa pretvaracem napona 12V -> 220V, sin 600w, peak 1200w ili eventualno sin 1000w, peak 2000w.
Teoretski lepo izgleda a da li je to moguce, ja pitam cenjene clanove....
Hvala unapred na trudu da se malo prosvetlim...:)
Pozdrav svima
- vlatkocopa
- gx
- Contact person: Vlado
- Phone number: 0038931420808
- Specialty: tv
Re: Naravno, potrebna mi je pomoc:)...
Znam poznanika koji je na bubu ugradio plin,retko ga vidjam,al obavezno cu pitati i slikati kako je resio problem(mislim da je i on isto budzio neke grejace),posto je to bilo pre nekih 5god.a vidjam ga sa istom bubom,znaci da radi.

Zadnja izmena: vlatkocopa, dana 09 Jun 2010, 22:15, ukupno menjano 2 puta.
Za sjaj u očima, rumenilo u licu i lepršav hod - koristite kozmetiku -Šljivovica a moze i domaca jabukovaca ..:))
- milan
- Preminuo
- Specialty: tv-multimedia
12v 600w, ta minimalna potrosnja, znaci struju od 50A.
Akunulator od 48 amper sati, ispraznio bi za nepuni jedan sat, sto znaci u praksi unistio bi ga.
Akunulator od 48 amper sati, ispraznio bi za nepuni jedan sat, sto znaci u praksi unistio bi ga.
- jaro
- bela tehnika
- Contact person: jaro
- Specialty: whitegoods
Re: Ugradnja LPG u BUBU
Imas ove sisteme za ubrizgavanje gasa a da ide tecan u motor (bez isparivaca)...pitaj nekoga sto ugradjuje gas.
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!
TNX
:)
:)
Ma nece da se zezaju sa time:(jaro je napisao:Imas ove sisteme za ubrizgavanje gasa a da ide tecan u motor (bez isparivaca)...pitaj nekoga sto ugradjuje gas.
Mora nesto sam da smislim...

milan je napisao:12v 600w, ta minimalna potrosnja, znaci struju od 50A.
Izvini na neznanju...
NA grejacu ima termostat koji ga iskljucuje kada dostigne temp 85C, tako da grejac ne radi stalno. Ukljucuje se kada temp padne ispod 45C. Za to vreme akumulator se dopunjava alterntorom. Ni ovo ne "drzi vodu"?

- jaro
- bela tehnika
Mozes onda da ugradis jos jedan alternator, i da dignes ler gas na 1500 o/min da se nebi gasio motor od opterecenja....
....plati bre ljudima da to ugrade ljudski, sigurno je to neko uradio mnogo jednostavnije.

....plati bre ljudima da to ugrade ljudski, sigurno je to neko uradio mnogo jednostavnije.

Nisi shvatio....jaro je napisao:Mozes onda da ugradis jos jedan alternator, i da dignes ler gas na 1500 o/min da se nebi gasio motor od opterecenja....![]()

CAKA je u tome da SAM to uradim.

- jaro
- bela tehnika
Znam ja da je u tome caka, ali ces se napatiti, i kad dobro pop...dis, pobacaces tu budzotinu u qrac, i resices problem....
Radio sam tako nekad davno neke budzevine....i sve je zavrsilo u ....piiii...

jaro je napisao:Znam ja da je u tome caka, ali ces se napatiti, i kad dobro pop...dis, pobacaces tu budzotinu u qrac, i resices problem....![]()
Jaaaakooo sam tvrdog...uporan

Hvali ti u svakom slucaju....

- jaro
- bela tehnika
Ok, onda cekamo slike da obnarodujes taj izum, a tu smo u svakom slucaju da pomognemo... 

u svakom slucaju mozes da ugradis plin, ljudi su radili:croser je napisao:jaro je napisao:Znam ja da je u tome caka, ali ces se napatiti, i kad dobro pop...dis, pobacaces tu budzotinu u qrac, i resices problem....![]()
Jaaaakooo sam tvrdog...uporan![]()
Hvali ti u svakom slucaju....
Kod: Označi sve
http://www.cbc.rs/forum/viewtopic.php?t=2707&p=655037
http://www.elitemadzone.org/t67495-1-Da-li-moze-da-se-ugradi-plin-bubu-gde-koliko-repa
- miodrag popovic
- gx
- Phone number: 00381638773821
- Specialty: tv
Nisam radio ni vidio,samo sam cuo od kolege
Do sad su radili na nekoliko nacina
-krali toplinu od ulja,mana treba motor doobro da se zagreje
-krali toplinu od izduvnih gasova-problem sa atestom
Postoje i kabastiji isparivaci specijalne namjene ali su ovi mnooogo skuplji
Da li si razmisljao o atmosferskom izmjenjivacu topline,da stavis mali hladnjak od grejaca za kabinu i cirkulacionu pumpu.Medjutim to bi radilo ma vanjskoj temperaturi vecoj od 5 celzijusa.[mozda podvarijanta skupljanje vazduha zimi oko izduvne grane?]
Da za atest prvo proveri jel moze buba uopste zbog smjestanja plinske boce...
Lepo je biti uporan.Srecno

Do sad su radili na nekoliko nacina
-krali toplinu od ulja,mana treba motor doobro da se zagreje
-krali toplinu od izduvnih gasova-problem sa atestom
Postoje i kabastiji isparivaci specijalne namjene ali su ovi mnooogo skuplji
Da li si razmisljao o atmosferskom izmjenjivacu topline,da stavis mali hladnjak od grejaca za kabinu i cirkulacionu pumpu.Medjutim to bi radilo ma vanjskoj temperaturi vecoj od 5 celzijusa.[mozda podvarijanta skupljanje vazduha zimi oko izduvne grane?]
Da za atest prvo proveri jel moze buba uopste zbog smjestanja plinske boce...
Lepo je biti uporan.Srecno

Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak
- Stolle
- Preminuo
Pogledaj malo i ovde:
Kod: Označi sve
http://www.cbc.rs/forum/
http://www.autogas.rs/
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
moze sigurno da radi bezbedno. dobro osmisli patent i nije problem da na atestu oprodje.
, a najidealnije bi bilo da uzimas toplotu od izduvnih gasova tako sto ce prenosnik temperature biti vazduh ne voda
moze i toplota ulja jer on vrlo brzo ugreje ulje posto je vazdusar ., a taj patent bi produzijo vek motoru , imao bi hladnije ulje samim tim i viskiozitet ,manje trenje,,....
,a glavno pravilo (osim dobro isprojektovanog) sve lepo spakuj !!

, a najidealnije bi bilo da uzimas toplotu od izduvnih gasova tako sto ce prenosnik temperature biti vazduh ne voda
moze i toplota ulja jer on vrlo brzo ugreje ulje posto je vazdusar ., a taj patent bi produzijo vek motoru , imao bi hladnije ulje samim tim i viskiozitet ,manje trenje,,....
,a glavno pravilo (osim dobro isprojektovanog) sve lepo spakuj !!

proradijo mi net zahvaljujuci fanzi
- jaro
- bela tehnika
Kad smo vec kod ulja...kako mislite da ulje prolazi kroz isparivac? Pritisak ulja ne bi smeo da bude u isparivacu, antifriz radi na mnogo manjem pritisku...
Mozda izduvni gasovi da greju antifriz, pa to da ide kroz isparivac....?
Mozda izduvni gasovi da greju antifriz, pa to da ide kroz isparivac....?
moze se stavit izmenjivac ulje-voda na to sam mislio , pritisak je najmanja stvar on moze da se resi jednim ventilom (reg. pritiska svaki motor ga ima koji ima podmazivanje pod pritiskom) kad bi isao kroz isparivac no drugi je problem dali ima sta gumeno ili plasticno tamo u isparivacu , pa da ga ulje pojede...mozda postoji i izmenjivac ulje-gas.
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi
Ugraditi plin u bubu je bezbedno isto koliko je to bezbedno ugraditiu svako drugo vozilo. Sto bi se reklo, ako se ispostuje pravilnik, onda je bezbednije od MSUS koji za pogon koriste benzin (ovom tvrdnjom nikako ne bih zeleo otvoriti novu diskusiju
Problem je samo u ovome:
• Kod vozila sa vazdušnim hlađenjem je potrebno obezbediti funkcionisanje
isparivača/regulatora pritiska gasa (npr. ugradnja mini sistema za vodeno grejanje – bez direktnog
grejanja gasne instalacije izduvnim gasovima), ili koristiti isparivač/regulator pritiska gasa bez grejanja
ako odgovara snazi motora.
Preformulisacu moje pitanje, da li postoji mogucnost da se ugradi mini sistem za vodeno grejanje koji bi otprilike 2-3 l antifriza mogao drzati na temp izmedju 45-80C? s tim, da ne bih ugradjivao sondu u izduvni lonac...
Ponavljam, laik sam i treba mi strucna pomoc oko toga. A ako izazovem salve smeha....

Problem je samo u ovome:
• Kod vozila sa vazdušnim hlađenjem je potrebno obezbediti funkcionisanje
isparivača/regulatora pritiska gasa (npr. ugradnja mini sistema za vodeno grejanje – bez direktnog
grejanja gasne instalacije izduvnim gasovima), ili koristiti isparivač/regulator pritiska gasa bez grejanja
ako odgovara snazi motora.
Preformulisacu moje pitanje, da li postoji mogucnost da se ugradi mini sistem za vodeno grejanje koji bi otprilike 2-3 l antifriza mogao drzati na temp izmedju 45-80C? s tim, da ne bih ugradjivao sondu u izduvni lonac...
Ponavljam, laik sam i treba mi strucna pomoc oko toga. A ako izazovem salve smeha....

- Majstor Duja
- Neaktivan
- Warranty service: http://www.elektrocentar.com
- Contact person: Goran Duic
Croser:
Ne bi smeo direktno da grejes isparivac sa izduvnim gasovima ali ti niko ne brani da ugradis izmenjivac toplote koji sa izduvne grane (recimo: bakarne cevi obmotane oko auspuha) greje vodu koja se posebnom elektricnom vodenom pumpom dostavlja do isparivaca. Potrebno je ugraditi i ekspanzioni sud kao kod normalnog hladnjaka....isti princip se moze koristiti za grejanje kabine kod automobila sa vazdusnim hladjenjem (peglica, trabant, buba....)
Poz
Ne bi smeo direktno da grejes isparivac sa izduvnim gasovima ali ti niko ne brani da ugradis izmenjivac toplote koji sa izduvne grane (recimo: bakarne cevi obmotane oko auspuha) greje vodu koja se posebnom elektricnom vodenom pumpom dostavlja do isparivaca. Potrebno je ugraditi i ekspanzioni sud kao kod normalnog hladnjaka....isti princip se moze koristiti za grejanje kabine kod automobila sa vazdusnim hladjenjem (peglica, trabant, buba....)
Poz
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."