Stranica: 1/1.

Program za automehanicare

Napisan post: 14 Apr 2016, 00:43
napisao svedok
Evo jedan dobar programcic za auto servisere

Kod: Označi sve

http://www.mediafire.com/download/t5lv5du4xgh5qk2/setup_servisautomobila.exe

Re: Program za automehanicare

Napisan post: 28 Dec 2019, 14:38
napisao mixmax77
Drugari, tema je odlicna samo dugo neaktivna. Neznam dali je svedok neuk ili je totalno neaktivan, programcickoji je postavio nema blage veze sa temom. Ali cu zato ja pokusati da ovu temu pokrenem iz mrtvila jer vidim daje dosta puta posecena. Naravno ako mi adminstratori dozvole.

Re: Program za automehanicare

Napisan post: 28 Dec 2019, 15:28
napisao Stolle
Ako imaš nešto korisno i volje, slobodno.
Može u novoj temi, a možeš i ovde, ionako ništa nije bilo od nje.

Re: Program za automehanicare

Napisan post: 28 Dec 2019, 18:12
napisao mixmax77
Hvala Stolle nije mi problem da pisem ovde ako ima zainteresovanih za ovu temu. Sto se ove oblasti u mehanici tice nasi clanovi moraju imati na umu cinjenicu dali se mehanikom bave kao hobisti ili su profesionalci ( mada i tu imamo podelu na auto mehanicare koji pretezno rade vozni deo, sistem kocenja i sistem upravljanja autom a manje se bave sistemom pogona motora ( odnosno jos manje sistemom ubrizgavanja goriva ) ).

Sa profesionalcima u svom mehanicarskom poslu se posebno nebih mesao jer veci broj kolega izvanredno radi svoj posao i ima odlican odnos sa musterijama, dok jedan izuzetno mali broj ima sarenisa sto bih rekao ( prihvate se nekog posla ali neumeju da ga zavrse vec pojedine stvari jos vise uniste ).

E zato cemo koliko je moguce pomoci nasim hobistima u granicama koliko oni imaju odredjenog predznanja, alata i zelje da sami poprave neke lakse kvarove na svom ljubimcu. Jer za vece kvarove pored znanja i iskustva potrebno je imati i odgovarajucu opremu, koja morate priznati nije isplativa za amatere.

Kad kazem: " Jer za vece kvarove pored znanja i iskustva potrebno je imati i odgovarajucu opremu ", evo svezeg primera koji sam doziveo pre dva dana. Po pozivu kolege koji je pokusao da popravi los rad punta jedinice 1,2l ( druga garnitura svecica se menja u roku od tri dana dok motor radi na plinu ), prihvatio sam da dodje njegova musterija u mom servisu.

Re: Program za automehanicare

Napisan post: 30 Dec 2019, 21:02
napisao mixmax77
Morao sam prvo da ocistim svecice sa mesinganom cetkom i ponovo da upalim auto. Motor je proradio ali se oseca los rad ( kao da radi na tri ili dva cilindra - samo sto se neugasi ), uz pomoc analizatora izduvnig gasova video sam da je gorivna smesa na leru i turazi prebogata. Dovodjenjem pravilnog odnosa gorivne smese plina i vazduha dobio sam miran i fini rad na leru i turazi. Na leru ugljen monoksid ( mereni izduvni gasovi na izlazu auspuha ) je bio u razmaku od 2% do 2,4% a na turazi od 3000 O/min od 0,3% do 0,5%.

Kod ovog posla nije trebala nikakva dijagnosticki program vec uredjaj koji meri izduvne gasove, jer ovaj auto ima SPI sistem ( centralno ubrizgavanja goriva - u jednoj tacki ) i klasicno uvodjenje gorivne smese plina ivazduha.

Kad smo vec kod ovog tipa auta skoro svako moze priustiti sebi da kupi KL uredjaj ( takođe poznat kao VagCom 409 ). Sa tropinskim prikljuckom i Multiecuscan programom ste kompletni da zapocnete dijagnostiku auta.

Re: Program za automehanicare

Napisan post: 31 Dec 2019, 17:15
napisao mixmax77
Evo i ovog uredjaja koji nije skup i lak za koriscenje, radi se o ELM 327. Za Fiat/Alfa/Lancia vozila Multiecuscan je specijalizovani softver za dijagnostiku. Omogućava obavljanje različitih dijagnostičkih zadataka na podržavanim vozilima/modulima. Softver je prilagođen svima i veoma je jednostavan za korišćenje.

– Kompjuter koji pokreće Windows XP, Windows Vista, Windows 7 (32/64bit), Windows 8/8.1 (neophodna je instalacija .NET Framework 3.5), Windows 10.
– Microsoft .NET Famework Version 2.0 SP1 (ili novija verzija). Besplatno dostupno na www.microsoft.com
– K – line/VagCom 409, ELM 327 v1.3+, ili CANtieCAR interfejs.
-1.5Ghz CPU i bolji je preporučeno

Re: Program za automehanicare

Napisan post: 31 Dec 2019, 17:26
napisao mixmax77
Primeri lokacija OBD-II dijagnostičkog priključka:

slika

Re: Program za automehanicare

Napisan post: 31 Dec 2019, 19:54
napisao mixmax77
Mozda ce se nasi clanovi hobisti pitati cemu ove slike iz predhodnog posta, pa kako sam i napisao to su univerzalni prikljucci za novija evropska vozila i nalaze se tako da ih je manje vise lako naci kad sednete na vozacevo mesto. Uz pomoc tog prikljicka povezujete vas uredjaj direktno ili preko 16-pinskog kabla sa racunarom auta i na taj nacin uspostavljate komunikaciju koja je potrebna dabi se krenulo u dijagnostiku auta.

Re: Program za automehanicare

Napisan post: 01 Jan 2020, 19:25
napisao mixmax77
Vidim da se broj pregleda solidno uvecao sto ce reci da ima clanova koji su znatizeljni ili su stidljivi da iznesu sta ih interesuje.

Re: Program za automehanicare

Napisan post: 01 Jan 2020, 22:05
napisao skyline-GTR
Mali doprinos, na marketu androida ima "where is my obd2 port" app tako da uredno mogu pronaci sam obd stecker, magicni elm327 ima vec odavno sa bluetooth tako da isto odavno na samom marketu postoje i izvjesne app za dijag sto smanjiva potrebu za laptopom itd... sve ide preko handy

Pozz...

Re: Program za automehanicare

Napisan post: 02 Jan 2020, 16:58
napisao mixmax77
Ok, samo postoji mali problemcic u velicini ekrana. Ako zelite u istom momentu da pratite vise podataka trebace vam lupa kako biste sve videli " ko covek ".

Re: Program za automehanicare

Napisan post: 02 Jan 2020, 19:03
napisao skyline-GTR
Tu se sad vracamo na "koliko para toliko i muzike"

P.S.

Dosta ih ima i tablet tako da mogu imat i sam veci display i / ili prikaz ;)

Re: Program za automehanicare

Napisan post: 05 Apr 2020, 21:19
napisao mixmax77
Uh od kad se nismo culi drugari u ovoj temi, dali ima clanova koji su automehanicari ?