Provera NEC relea iz OPcoma CarProga Delphi ....
Urednik: Barbarella56
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
-
- _
- Specialty: automotive
Provera NEC relea iz OPcoma CarProga Delphi .... * REŠENO *
AUTO ELEKTRONIKA
VRSTA VOZILA: DIAGNOSTIČKI UREĐAJI
PROIZVOĐAČ: OPCOM DELPHI CARPROG
PREDMET SERVISIRANJA: KADA DIAGNOSTIČKA OPREMA NERADI ISPRAVNO MOGUĆI KVAR
IME/PROIZVOĐAČ:
OZNAKE:EB2-5NU
OZNAKE DODATNE:
PREDUZETE RADNJE:
Snimak provere:
https://youtu.be/PG3RrLCslKA
Mala PCB pločica sa podnožjem , četri sijalice 1,2w , tasterom i priključkom za napajanje 12v. Zbog malih dimenzija i nezgodne provere ispravnosti relea na ovaj način se može brzo i lako proveriti veći broj relea.... Dve sijalice svetle za mirne kontakte relea, kada se pritisne taster i aktivira rele zasvetle druge dve sijalice. Ako ima problema sa kontaktima ili špulnom sijalice će nepravilno svetleti.....
VRSTA VOZILA: DIAGNOSTIČKI UREĐAJI
PROIZVOĐAČ: OPCOM DELPHI CARPROG
PREDMET SERVISIRANJA: KADA DIAGNOSTIČKA OPREMA NERADI ISPRAVNO MOGUĆI KVAR
IME/PROIZVOĐAČ:
OZNAKE:EB2-5NU
OZNAKE DODATNE:
PREDUZETE RADNJE:
Snimak provere:
https://youtu.be/PG3RrLCslKA
Mala PCB pločica sa podnožjem , četri sijalice 1,2w , tasterom i priključkom za napajanje 12v. Zbog malih dimenzija i nezgodne provere ispravnosti relea na ovaj način se može brzo i lako proveriti veći broj relea.... Dve sijalice svetle za mirne kontakte relea, kada se pritisne taster i aktivira rele zasvetle druge dve sijalice. Ako ima problema sa kontaktima ili špulnom sijalice će nepravilno svetleti.....
- alexa_pg
- Site Admin
- Specialty: tv-multimedia
Re: Provera NEC relea iz OPcoma CarProga Delphi ....
Ne znam šta je svrha ovog posta. Da se pohvališ kako tasterom aktiviras relej a on svojim kontaktima uključuje - isključuje sijalice.
Ako si htio da nekome daš ideju kako da ispita relej, onda si trebao priložiti električnu šemu sklopa koji ima četiri sijalice, relej i jedan taster.
Ako si htio da nekome daš ideju kako da ispita relej, onda si trebao priložiti električnu šemu sklopa koji ima četiri sijalice, relej i jedan taster.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
- fanzo
- Site Admin
- Phone number: 0038121781575
Autoelektričari baš i nemaju tako sofisticirane alate kao mi, pa se služe prostijim rešenjima za proveru nekih stvari.
Takođe i nemaju dovoljno znanja iz elektronike, jer im to ranije nije bilo potrebno u njihovom poslu.
Danas u vreme kada se komponente prave bofl, pa tako i relei crkavaju dosta brzo, što nekada nije bio slučaj, primorani su da se služe raznim metodama, koje bi nama možda izgledale pomalo smešno.
A u drugu ruku, ne znaju svi da se dobro izraze tastaturom, pa se nekada ne shvati poenta priče, kao što bi mogao biti slučaj sa ovom temom.
Takođe i nemaju dovoljno znanja iz elektronike, jer im to ranije nije bilo potrebno u njihovom poslu.
Danas u vreme kada se komponente prave bofl, pa tako i relei crkavaju dosta brzo, što nekada nije bio slučaj, primorani su da se služe raznim metodama, koje bi nama možda izgledale pomalo smešno.
A u drugu ruku, ne znaju svi da se dobro izraze tastaturom, pa se nekada ne shvati poenta priče, kao što bi mogao biti slučaj sa ovom temom.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva
-
- _
Molim administratora u koliko misli da je post napisan radi nečije hvale ili je nedostojan foruma i struke da slobodno izbriše čitavu temu i post kao promašenu temu.
Zahvaljujem se na razumevanju.
Zahvaljujem se na razumevanju.
- alexa_pg
- Site Admin
Necemo je brisati. Ako ja ne shvatam poentu price to ne znaci da ne shvataju drugi. Mozda ce nekome biti od velike pomoci.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
-
- gx
- Contact person: Dragan
- Specialty: consumer
A daj stvarno napisi, jel ti to prodajes te plocice, ili samo predlazes nacin kako da se testira relej?
Iskustvo je direktno proporcionalno kolicini unistene opreme............
-
- _
Ne prodajem pločice. Imao sam uvek problem popraviti diagnostičke uređaje jer je sve sitno i nepristupačno popraviti. Čest problem je loši relei. I kada ga skineš teško ga je ispitati uvek fali koja ruka više. Koristeći sijalice od rasvete za jelke na raster ploči zalemio sam četri sijalice i jedan taster pronašao adekvatano podnožje da se rele može lako ubosti. Povežem sa napajanjem i u realnim uslovima ispitam relej. Veoma lako i brzo ispitam veliki broj relea. Ništa spektakularno ja nisam izmislio već samo nekom ako dam ideju kako da olakša sebi posao...
Verovatno svako ima svoj lakši način ispitivanja nisam ni mislio da je ovaj jedino ispravan ali kao podeljeno neko iskustvo pa ako nekome posluži dobro a ako i ne posluži opet dobro...... Zato i nisam postavio šemu jer je mislim veoma jednostavna ko se bavi elektronikom a za one koji se nebave ovo su svakako španska sela....
A svakako misli da ovakvi forumi i služe da se neka svoja iskustva podele radi lakšeg i boljeg napredovanja u struci.... Jer kada vidiš neko tuđe iskustvo uvek nešti padne novo na pamet za lakši rad. Možda i grešim ali ja uvek volim da pričam prenosim i upijam iskustva.
Verovatno svako ima svoj lakši način ispitivanja nisam ni mislio da je ovaj jedino ispravan ali kao podeljeno neko iskustvo pa ako nekome posluži dobro a ako i ne posluži opet dobro...... Zato i nisam postavio šemu jer je mislim veoma jednostavna ko se bavi elektronikom a za one koji se nebave ovo su svakako španska sela....
A svakako misli da ovakvi forumi i služe da se neka svoja iskustva podele radi lakšeg i boljeg napredovanja u struci.... Jer kada vidiš neko tuđe iskustvo uvek nešti padne novo na pamet za lakši rad. Možda i grešim ali ja uvek volim da pričam prenosim i upijam iskustva.
jeste to jeb*muka sa relejima...skoro sam imao na Opcomu...ali srecom sam uvideo da je SWCAN linija otkazala pa sam znao koji da zamenim a i malo ih ima na Opcomu. I to me jos strefilo usred kodiranja auta..nisam mogao u tablu da udjem..tako da korisno je imati tu plocicu...mogu zamislim tek na Delphiju da izda neki relej...a uvek je zurba neka..namenska stvarcica i korisna, pobodes, izvadis..
cuby
cuby
samo laž treba državnu podršku, istina stoji sama od sebe uspravno! 

- miodrag popovic
- gx
- Phone number: 00381638773821
- Specialty: tv
Ideja je OK,naročito što su sitni releji.Mada nije opet pouzdano i oni što su na snimku pokazali OK često u radu znaju prekidati.Čini mi se da je preciznije merenje prelaznog otpora u miliomima.Moglo bi se to sa komparatorom hmmmm...možda i napravim konačno i ja sebi.Bravo za temu
Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak
-
- _
To jeste ali retko ko ima miliommetar. Ovo su realni uslovi i sijalice treba povećavati (snagu)do maximuma izdržljivosti kontakata. I kada se par puta brzo prebacuje može se videti dali lepe kontakti i kako radi rele. Mada i to nije sigurno pogotovo kada se takvi releji leme lako se istopi plastika i unutra pomere pinovi i kontakti. Pa posle ispitivanja nerade na ploči.....
-
- gx
- Contact person: Dragan
- Specialty: consumer
Ili kupiti original dijagnostiku.....( pu pu daleko bilo ) 

Iskustvo je direktno proporcionalno kolicini unistene opreme............
nista nije sigurno ,ideje je dobra ,. ja to radim samo malo drugacije ne treba mi to podnozje ..

coveka snime na MR (koji kosta ko zna koliko) i kazu sve je ok on im preko noci...
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi
- Stolle
- Preminuo
Samo me ti hrabri... 

"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"
- skyline-GTR
- gx
- Contact person: Ibrahim
Alexa_pg, slazem se sa tvojim misljenjem, ali isto tako iz njega zakljucujem da nisi u dodiru sa ovom tematikom i koliko ti releji prave problem. Fanzo je dobro napisao da nemaju neke sofisticirane alate i ljudi su na muci. Tesko je cak naci i sam relej da se kupi a da je pri tom jako kvalitetan, i vjerujem na ovu temu da je svaka ideja i vise nego dobro dosla. @RadovanPetkovic mozes okaciti i shemu po kojoj si radio mozda nekom i ona dobro dodje
Pozz...
Sky
Pozz...
Sky
Danas je tesko biti budala,jebiga prevelika konkurencija
-
- _
Nešto ovako. Meni je bilo bitno baš neko postolje da bi lako mogao postaviti rele i ispitati. Pa potom odma drugi treći i tako sve veoma brzo.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
EDU Isuzu 1.7 provera drajvera dizel pumpe
napisao RadovanPetkovic » 04 Jan 2020, 20:46 » u Autoelektronika - 3 Odgovori
- 3325 Pregledano
-
Zadnji post napisao boniing