Krajnc Karlo je napisao:A šta ako je neko inženjer elektrotehnike
Pa ako imaš znanje onda si majstor, prosto.
Nagledao sam se inzenjera koji nisu znali da vezu sebi pertle a kamoli da izracunaju nesto...
Biti TV serviser je uska specializacija, mozes da budes dobar iz elektronike a da ne znas sta da radis sa tv tehnikom.
Postoje i stariji majstori koji ne mogu da drze korak sa tehnologijom koja napreduje i oni lagano ispadaju iz igre.
Zato sluzi ovaj forum, da privuce kolege iz branse i da zajedno nastupimo na trzistu. Ekspert grupa sluzi za "male majstorske tajne" koje kostaju vremena i vremena da se do resenja dodje. Javni deo foruma sluzi da filtrira kolege koje zele da budu u vrhu (expert) i one koje "poprave sta poprave" a imamo slucaj da postoje ljudi koji popravljaju uredjaje iz ciste zabave a na forumu cesto oduzimaju kolegama dosta vremena ne znajuci osnovne stvari, vreme koje ljudi koji zive od ovog posla koriste da bi prehranili porodicu ili sebe...
@
Ahim: Uzmimo tvoj post za primer, nisi napisao nista o tome koja merenja si preduzeo, da li ima naponskih odstupanja, da li si prekontrolisao nesto...nego jednostavo si pitao: "a sta da mu radim?" i sad bi mi trebali da postavio milion potpitanja da bi dosli do iole nekog zakljucka sta je problem - sto ne dolazi u obzir na ovakvom forumu. Mogao sam da zakljucam temu jer nije postavljena kako treba ali sam je, po sopstvenoj proceni na osnovu onog sto si napisao, prebacio u HOBBY jer mislim da tamo i pripada. Zatim si napisao (i da nisi dalo bi se zakljuciti):
(iskreno nisam čitao pravila foruma)
Kada udjes u neciju kucu ili drugu drzavu prvo i osnovno jeste da se upoznas sa pravilima i obicajima domacina jer tako izbegavas neprijatne situacije. Mi smo potroslili sate formirajuci ovaj forum ovakav kakav je, pa smo tako potrosili i deo svog vremena pishuci pravila - samo zato da bi ih neko PROCITAO a ne da bi bila jos jedna tema na forumu. Ali, eto, imas poen za iskrenost. Na pitanje sta znaci ovo:
MOLIMO DA OBRATITE PAŽNJU DA U OVOM FORUMU POSTUJU HOBI "MAJSTORI"
odgovor je da, u slucaju da se radi o zahvatu koji je opasan po zivot (oko CRT-a, visokog napona) ili po okolinu ( opasnost od pozara) ili izazivanje vece stete (pregorevanje procesora) bolje bi bilo da se kolege uzdrze od takve vrste saveta jer se osoba koja treba da izvrsi popravku ne razume u materiju kojom se bavi.
@Svi ostali:
dacu vam najbanalniji primer:
Kad vas sledeci put zaboli zub, nemojte ici kod zubara, pokusajte da ga popravite sami, kod kuce, pred ogledalom.Pritom, ako nemate alat, mozete se posluziti kuhinskim priborom. Procicete jeftinije osim u slucaju da povredite zivac, izazovete sepsu ili iskasapite usta.
Mislim da sam bio dovoljno opsiran i jasan.